Nem tudtam, minek nevezzem el, ezért ilyen egyszerű nevet adtam neki. De a szerény megnevezés mögött egy annál nagyszerűbb édesség bújik meg, ami elég gyorsan elkészül, és biztos, hogy sok dicséret zsebelődik be általa. A legjobb benne viszont az, hogy abból készülhet, ami épen van otthon, bármilyen idénygyümölcs felhasználható hozzá, vagy akár fagyasztott, mint ahogyan én is tettem. Tejföl helyett joghurt is használható, úgy még könnyedebb valamivel. Így viszont krémesebb. Szóval, ki-ki a saját szájíze szerint készítheti. Nálam finom, zamatos narancs, és fagyasztott áfonya meg eper került bele. Nem győztük kanalazni... :) A fotóról lemaradt a csokoládés ostyarúd, de azzal ettük, és mondhatom csodálatos volt a kombináció, nagyon érdekes volt, ahogy a különböző ízek és állagok összekeveredtek a szánkban. Én gyakran meg fogom ismételni ezt, úgy érzem. :)
Gyümölcsös habdesszert
Hozzávalók 4-5 személyre: 4 dl habtejszín, 15 dkg tejföl vagy joghurt, fruktóz vagy porcukor ízlés szerint, 4 nagy narancs, 15 dkg fagyasztott áfonya, 15 dkg fagyasztott eper, 1 teáskanál vaníliapor vagy 1vaníliarúd kikapart magjai; a tálaláshoz: némi félretett gyümölcs, mentalevelek, csokoládés ostyarudak.
Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, darabkákra vágjuk. A fagyasztott gyümölcsöket 10-15 perccel a felhasználás előtt kivesszük a fagyasztóból. A habtejszínt ízlés szerinti fruktózzal/cukorral (1-3 evőkanálnyi) félkeményre verjük. Ekkor kanalanként hozzákeverjük a tejfölt, majd a vaníliával ízesítjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöket is. Rövid ideig állni hagyjuk, hogy a fagyasztott gyümölcsök is megpuhuljanak, majd tálalás előtt újra összekavarjuk, és kelyhekbe adagoljuk. Néhány darabka/szem félretett gyümölccsel, illetve mentalevéllel díszítjük. Csokoládés ostyarudakat is kínálunk mellé.
Tipp: Bármilyen egyéb gyümölccsel készíthető, sőt kombinálni sem muszáj, egyféléből is nagyon finom lesz, csak akkor a mennyiséget kell növelni.
FF - 2014/2
2014. január 30., csütörtök
2014. január 29., szerda
Fűszeres csirkemell rizzsel és fekete retkes friss salátával
Mostanában néha bekapcsolom a tévét, és nézem a Paprikát. A román kiadását, mert csak az megy. És láttam klassz műsorokat, recepteket, vagy csak egyáltalán ötleteket. Az alábbi étel is ilyen ötlet alapján született. Jamie készített hasonló csirkemellet a 15 perces kajáiban, de már csupán arra emlékeztem belőle, hogy rozmaringot vág össze, sót és borsot szór a deszkára, majd beleforgatja a húsdarabokat, és a klopfoló oldalával kíméletesen megütögeti. És aztán megsüti. Nagyjából hasonlóan jártam el én is, de fokhagymát is tettem a deszkára. Rizzsel és friss zöldségekből készült salátával tálaltam.
Fűszeres csirkemell rizzsel és friss salátával
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kicsontozott csirkemell (80-85 dkg), 6-7 cikk fokhagyma, 5 szál friss rozmaring, só, bors, olívaolaj; a salátához: zöldségek tetszés szerint, nálam: 1 csomag vegyes saláta (jégsaláta, radicchio, madárbegysaláta, rukkola), 2 közepes fekete retek, 1 kápia paprika, 1 lila hagyma; az öntethez: 1 púpozott teáskanál magvas mustár, 1 teáskanál méz, 1/2 citrom leve, só, bors, 1/2 dl olívaolaj, 1-1,5 dl víz; a tálaláshoz: főtt rizs, 1 teáskanál pörkölt mustár- vagy szezámmag.
Elkészítése: A csirkemellet megmossuk, megtörölgetjük, majd minden fél mellet kettőbe vágunk. A fokhagymát és a rozmaring lecsipkedett leveleit durvára vagdossuk, majd elterítjük egy vágodeszkán. Sót és borsot szórunk rá, majd ráhelyezzük a húsdarabokat, és jól rányomkodjuk. Igyekezzünk az összes fűszert rányomogatni a húsra. Ezután fóliával letakarjuk őket, és a klopfoló oldalával kíméletesen megveregetjük kissé. Majd megfordítjuk, és ugyanígy járunk el. Felforrósítunk egy (grill)serpenyőt. A hússzeleteket minkét oldalukon meglocsoljuk olívaolajjal, majd hármanként megsütjük a forró serpenyőben. Kis lángon süssük, hogy ne égjenek meg, és a belsejük is kellőképpen átsülhessen. Kissé le is fedhetjük az edényt. Közben megfőzzük a rizst és elkészítjük a salátát. A zöldségeket tetszés szerint daraboljuk-szeleteljük, majd egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit befőttesüvegbe teszzük, rázárjuk a fedelet, és alaposan összerázzuk. Az öntetet ki-ki a saját adag salátájára locsolja. Száraz serpenyőben megpörköljük a mustármagot, majd mozsárban kissé összetörjük, és a salátára szórunk belőle. Nagyon különleges aromát kölcsönöz neki.
EK - 2014/3
Saláta külön: KT - 2014/2
Fűszeres csirkemell rizzsel és friss salátával
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kicsontozott csirkemell (80-85 dkg), 6-7 cikk fokhagyma, 5 szál friss rozmaring, só, bors, olívaolaj; a salátához: zöldségek tetszés szerint, nálam: 1 csomag vegyes saláta (jégsaláta, radicchio, madárbegysaláta, rukkola), 2 közepes fekete retek, 1 kápia paprika, 1 lila hagyma; az öntethez: 1 púpozott teáskanál magvas mustár, 1 teáskanál méz, 1/2 citrom leve, só, bors, 1/2 dl olívaolaj, 1-1,5 dl víz; a tálaláshoz: főtt rizs, 1 teáskanál pörkölt mustár- vagy szezámmag.
Elkészítése: A csirkemellet megmossuk, megtörölgetjük, majd minden fél mellet kettőbe vágunk. A fokhagymát és a rozmaring lecsipkedett leveleit durvára vagdossuk, majd elterítjük egy vágodeszkán. Sót és borsot szórunk rá, majd ráhelyezzük a húsdarabokat, és jól rányomkodjuk. Igyekezzünk az összes fűszert rányomogatni a húsra. Ezután fóliával letakarjuk őket, és a klopfoló oldalával kíméletesen megveregetjük kissé. Majd megfordítjuk, és ugyanígy járunk el. Felforrósítunk egy (grill)serpenyőt. A hússzeleteket minkét oldalukon meglocsoljuk olívaolajjal, majd hármanként megsütjük a forró serpenyőben. Kis lángon süssük, hogy ne égjenek meg, és a belsejük is kellőképpen átsülhessen. Kissé le is fedhetjük az edényt. Közben megfőzzük a rizst és elkészítjük a salátát. A zöldségeket tetszés szerint daraboljuk-szeleteljük, majd egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit befőttesüvegbe teszzük, rázárjuk a fedelet, és alaposan összerázzuk. Az öntetet ki-ki a saját adag salátájára locsolja. Száraz serpenyőben megpörköljük a mustármagot, majd mozsárban kissé összetörjük, és a salátára szórunk belőle. Nagyon különleges aromát kölcsönöz neki.
EK - 2014/3
Saláta külön: KT - 2014/2
2014. január 24., péntek
Kumpir (tandoori csirkével)
Nem tudom, ki ismeri, és ki nem ezt a finomságot, de mennyei. Megvallom, túl sokat én sem tudok róla, csak azt a néhány mondatot, amennyit hirtelen a wikipédiából elolvastam, de tapasztalatom már van vele. Sajnos, nem tudom, mennyire eredeti tapasztalataim vannak, de mindenesetre, emlékeimben ugyanilyen csodás ízek maradtak meg. Néhány évvel ezelőtt (hmmm, jónéhány évvel, még gyerekeink sem voltak) nyílt a városban egy török?/arab?, mindenesetre keleties gyorsétterem, és ott árulták ezt a finomságot, a kumpir-t. Akkora krumplikat én addig sem, és azóta sem láttam, legalább 20 cm hosszúak voltak, és talán nem értem volna át őket hüvelyk- és középső ujjaimat összetéve. Ropogósra sütötték a héját, kettéhasították, belsejét kivájták és eldolgozták sóval meg vajjal, majd azt tettek rá a pultból, amit éppen szerettél volna: különféle húsos-zöldséges, illetve főtt vagy nyers zöldségekből készült saláták, különféle színű, ízű és állagú öntetek. Akkori zsebünkhöz mérve nem volt olcsó, de annyira finom és újszerű volt az addigi gyorséttermek pocsék hamburgerjeihez képest, hogy elég gyakran megfordultunk ott akkoriban. Aztán egyszercsak bezárták, és vége volt a kumpirnak is. Tegnap, amikor a boltban megláttam a hatalmas krumplikat, honnan-honnan nem egyből beugrott a kumpir. Természetesen, vettem, úgyis csirkemellet készültem készíteni.
Tulajdonképpen már megvan a leírása, ki-ki saját ízlése szerint készítheti. Én tandoori csirkemellet készítettem mellé, és többféle párolt zöldséggel, illetve salátával tálaltam. Az öntet egyszerű tartármártás volt.
Kumpir - tandoori csirkével, párolt zöldségekkel, salátákkal
Hozzávalók 4 személyre:
Tulajdonképpen már megvan a leírása, ki-ki saját ízlése szerint készítheti. Én tandoori csirkemellet készítettem mellé, és többféle párolt zöldséggel, illetve salátával tálaltam. Az öntet egyszerű tartármártás volt.
Kumpir - tandoori csirkével, párolt zöldségekkel, salátákkal
Hozzávalók 4 személyre:
-
4-6 hatalmas, tenyérnyi nagyságú krumpli, 10-15 dkg
vaj, só;
-
a húshoz: 60 dkg kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 2
teáskanál pirospaprika, 1 citrom leve; 2 dl joghurt, 4-5 cikk fokhagyma,
diónyi gyömbér, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál római kömény, 1 teáskanál
currypor, 1 teáskanál koriander, ½ teáskanál csilipehely, 1 púpozott teáskanál zöld
currypaszta, 1 teáskanál só; 4-5 evőkanál olívaolaj;
-
az öntethez: 1 adag félperces majonéz (1 egész tojás, 1
teáskanál magvas mustár, só, citromlé, 2-2,2 dl olaj), 1-1,5 dl joghurt vagy tejföl, 1 teáskanál
mustár, citromlé, bors, fruktóz vagy porcukor;
-
továbbá: brokkoli, mexikói zöldségkeverék,
koktélparadicsom, kápiapaprika, savanyú uborka.
Elkészítése: A krumplikat fiorró víz alatt kefével alaposan
megsikáljuk, majd megtörölgetjük. Külön-külön alufóliába csomagoljuk őket, és
200 fokos sütőben, légkeverésen 1,5 órán át sütjük őket. (Korábban is
ellenőrizni lehet, megsültek-e, de az enyéimnek ennyi kellett.) A csirkemellet
vékony szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és enyhén megsózzuk. A
hagymát finomra aprítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát meg a citromlevet, és
beleforgatjuk a csirkemellet. A pác hozzávalóit (az olívaolaj kivételével)
blenderbe vagy aprítógépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Ezután ráöntjük a
csirkére, és alaposan összeforgatjuk. Hideg helyen hagyjuk pácolódni, akár előző
nap is bepácolhatjuk. Elkészítés előtt egy hőálló tálat meglocsolunk az olívaolaj
felével, beleterítjük a csirkemellet páccal együtt, rálocsoljuk a maradék
olajat, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-30 percre. Közben enyhén
sós vízben megpároljuk a kívánt zöldségeket, illetve feldaraboljuk a friss,
salátának való zöldségeket, és elkészítjük az öntetet: a majonézt elkészítjük a linken lévő leírás szerint, majd ízlés
szerint mustárt, porcukrot, citromlevet, borsot és joghurtot/tejfölt keverünk hozzá.
A megsült krumplit bevágjuk úgy, hogy alul a héját nem vágjuk át, és belseje ¾-ét
kikaparjuk. A kivájt krumplit egy tányéron villával összetörjük, és elkeverjük
sóval meg vajjal. A krémet visszatöltjük a kivájt krumpliba, húst és tetszés
szerinti zöldségeket halmozunk rá, majd meglocsoljuk öntettel. Mint a
szendvicset, harapva fogyasztjuk. A krumpli héja nyugodtan megehető, cseppet
sem zavaró.
EK - 2014/5
EK - 2014/5
2014. január 23., csütörtök
Ropogós, fűszeres csirkeszárny
Már lassan közhely, de akkor is csak ezt írhatom: nagyon finom, nagyon gyors húsféleség. Mondjuk, a sülésnek kell némi idő, de az effektív munka nagyon kevés vele, a sütő pedig végzi utána a dolgát. Ehető kenyérrel és valamilyen mártogatóssal, vagy bármilyen, tetszés szerinti körettel. Megmondom őszintén, a végtermékről készült fotó nem annyira gusztusos, hogy megmutatnám, itt még mindennek látszik a szép, üde színe. Nálunk ennyi darab csak a lányoknak készült, egy felnőttnek min. 3-4 csirkeszárnyat kell számítani főleg, ha köret sincs mellé, csak mártogatós.
Ropogós, fűszeres csirkeszárny
Hozzávalók: személyenként 3-4 konyhakész csirkeszárny, só, bors, csilipehely, mustármag, fokhagymacikkek héjastól, annyi rormaringágacska (egy-egy darabka), ahány csirkeszárnyunk van, olívaolaj.
Elkészítése: A csilipelyhet és a mustármagot mozsárban összetörjük vagy megdaráljuk, és összevegyítjük ízlés szerinti sóval meg borssal. A csirkeszárnyakat vastagabb részeiknél késsel átszúrjuk, hogy könnyebben átsülhessenek. Alaposan megszórjuk őket a fűszerkeverékkel, majd hőálló edénybe helyezzük, eloszlatjuk rajtuk a héjastól hagyott fokhagymacikkeket, mindegyik szárnyra ráhelyezünk egy-egy darabka rozmaringágat, és az egészet meglocsoljuk olívaolajjal. Ha van időnk, előre is elkészíthetjük, és hagyjuk pácolódni egy ideig. Lefedjük, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 30-35 percig pároljuk. Ekkor kifedjük, és további 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Mártogatóssal és nagyon kevés kenyérrel beleillik a szétválasztó diéta étrendjébe húsnapra.
KAL - 2015.
Egy másik alkalommal készült: Hasonló ízesítésű csirkemell savanyúkáposzta-salátával
Ropogós, fűszeres csirkeszárny
Hozzávalók: személyenként 3-4 konyhakész csirkeszárny, só, bors, csilipehely, mustármag, fokhagymacikkek héjastól, annyi rormaringágacska (egy-egy darabka), ahány csirkeszárnyunk van, olívaolaj.
Elkészítése: A csilipelyhet és a mustármagot mozsárban összetörjük vagy megdaráljuk, és összevegyítjük ízlés szerinti sóval meg borssal. A csirkeszárnyakat vastagabb részeiknél késsel átszúrjuk, hogy könnyebben átsülhessenek. Alaposan megszórjuk őket a fűszerkeverékkel, majd hőálló edénybe helyezzük, eloszlatjuk rajtuk a héjastól hagyott fokhagymacikkeket, mindegyik szárnyra ráhelyezünk egy-egy darabka rozmaringágat, és az egészet meglocsoljuk olívaolajjal. Ha van időnk, előre is elkészíthetjük, és hagyjuk pácolódni egy ideig. Lefedjük, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 30-35 percig pároljuk. Ekkor kifedjük, és további 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Mártogatóssal és nagyon kevés kenyérrel beleillik a szétválasztó diéta étrendjébe húsnapra.
KAL - 2015.
Egy másik alkalommal készült: Hasonló ízesítésű csirkemell savanyúkáposzta-salátával
2014. január 22., szerda
Sült cékla mentás joghurtmártással
Minimalista stílusban készült. Még sót sem használtam hozzá. Aki szeretné, természetesen, tehet bele, de nekem nagyon ízlett így, natúran, csupán a cékla és a joghurt meg a menta ízét érezve. Isteni volt. Ketten nagyon odavoltunk érte, a család másik két tagja inkább puliszkás rozsdás húst kért... :)
Sült cékla mentás joghurtmártással
Hozzávalók 2 személyre: 2 nagy cékla, olívaolaj; a mártáshoz: 2 kis doboz joghurt (összesen 28 dkg), 2-3 evőkanál tejföl, 1 kis csokor menta, 2-3 evőkanál olívaolaj, csilipehely, ízlés szerint só.
Elkészítése: A céklát alaposan megsikáljuk, megtörölgetjük, és héjastól négybe hasítjuk. Minden céklanegyedet egy-egy alufóliadarabra helyezünk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, majd összecsomagoljuk. A csomagocskákat tepsire helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 1 órán - 1 óra 10 percen át sütjük. A mártáshoz egy tálban simára keverjük a joghurtot a tejföllel, hozzáadjuk a finomra aprított mentaleveleket, csilipehellyel, és ha akarjuk, sóval ízesítjük, majd hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, míg a cékla elkészül. Tálaláskor a mártáshoz öntjük az olívaolajat, és enyhén elkavarjuk. A zöldséget a mártással kínáljuk.
BA - 2017/2
KAL - 2015.
Sült cékla mentás joghurtmártással
Hozzávalók 2 személyre: 2 nagy cékla, olívaolaj; a mártáshoz: 2 kis doboz joghurt (összesen 28 dkg), 2-3 evőkanál tejföl, 1 kis csokor menta, 2-3 evőkanál olívaolaj, csilipehely, ízlés szerint só.
Elkészítése: A céklát alaposan megsikáljuk, megtörölgetjük, és héjastól négybe hasítjuk. Minden céklanegyedet egy-egy alufóliadarabra helyezünk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, majd összecsomagoljuk. A csomagocskákat tepsire helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 1 órán - 1 óra 10 percen át sütjük. A mártáshoz egy tálban simára keverjük a joghurtot a tejföllel, hozzáadjuk a finomra aprított mentaleveleket, csilipehellyel, és ha akarjuk, sóval ízesítjük, majd hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, míg a cékla elkészül. Tálaláskor a mártáshoz öntjük az olívaolajat, és enyhén elkavarjuk. A zöldséget a mártással kínáljuk.
BA - 2017/2
KAL - 2015.
2014. január 21., kedd
Sonkagombócleves
A receptet már régen kinéztem magamnak Szász Mártonné Bene Ilonka Erdélyi konyha című gyűjteményében, de most került sor a kipróbálására. Bevallom, bár a szerző azt írja a bevezetőjében, hogy nagyon pontos recepteket adott meg, és kéretik betartani mindent a siker érdekében, én néha vitatkoznék vele, illetve felül is bírálom egy-egy megadott mennyiségét. Pl. ebbe a gombócba is túlzásnak tartottam volna 5 tojást (3 egész tojás és 2 tojássárgája) annál is inkább, hogy négyünknek kellett elég legyen. Talán több személyre... de nem írja. Azonkívül azt írja: rántásos levesbe főzzük bele. Nos, én a rántást tejfölös habarással váltottam ki. A szárított tárkonyt pedig magamtól főztem bele... Nagyon finom leves lett, ízlett mindenkinek kicsitől nagyig. Húsvét után kitűnő lehetőség a maradék sonka hasznosítására.
Tárkonyos sonkagombócleves
Hozzávalók a gombóchoz: 15 dkg főtt sonka (nálam csirkesonka), 2 tojás, 7 dkg vaj, 10 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, bors; továbbá: 2 l húsleves vagy zöldségalaplé, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, szárított tárkony, só, ecet, esetleg további tejföl a tálaláshoz.
Elkészítése: A sonkát kockára vágjuk, és 1 felvert tojással együtt robot- vagy aprítógépben pépesre dolgozzuk. (Ennek híján finomra daráljuk.) A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a sonkás masszát meg a másik tojást, ízlés szerint borsozzuk (sózni nem kell, a sonka eléggé sós), majd belekeverjük a zsemlemorzsát, és jól összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk. Közben felforraljuk a húslevest, majd amikor forr, beledobjuk a morzsolt tárkonyt, és besűrítjük a tejföllel és kevés vízzel elkevert liszttel. Miután újra felforrt, óvatosan beletesszük a gombócokat, és 1-2 percnyi főzés után, amikor a gombócok már feljöttek a leves felszínére, elzárjuk alatta a lángot. Sóval és almaecettel, esetleg tárkonyecettel ízesítjük. Tálaláskor további tejfölt kínálhatunk mellé.
KAL - 2015.
Tárkonyos sonkagombócleves
Hozzávalók a gombóchoz: 15 dkg főtt sonka (nálam csirkesonka), 2 tojás, 7 dkg vaj, 10 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, bors; továbbá: 2 l húsleves vagy zöldségalaplé, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, szárított tárkony, só, ecet, esetleg további tejföl a tálaláshoz.
Elkészítése: A sonkát kockára vágjuk, és 1 felvert tojással együtt robot- vagy aprítógépben pépesre dolgozzuk. (Ennek híján finomra daráljuk.) A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a sonkás masszát meg a másik tojást, ízlés szerint borsozzuk (sózni nem kell, a sonka eléggé sós), majd belekeverjük a zsemlemorzsát, és jól összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk. Közben felforraljuk a húslevest, majd amikor forr, beledobjuk a morzsolt tárkonyt, és besűrítjük a tejföllel és kevés vízzel elkevert liszttel. Miután újra felforrt, óvatosan beletesszük a gombócokat, és 1-2 percnyi főzés után, amikor a gombócok már feljöttek a leves felszínére, elzárjuk alatta a lángot. Sóval és almaecettel, esetleg tárkonyecettel ízesítjük. Tálaláskor további tejfölt kínálhatunk mellé.
KAL - 2015.
2014. január 18., szombat
Csokoládékrém avokádóból
Bár eleinte nagyon meredek ötletnek tartottam, idővel teljesen felcsigázta a kíváncsiságomat. Mígnem aztán eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Szétnéztem több helyen, hogyan készítik, végül Gitta verziójára esett a választásom. Nos, mondanom sem kell, a lányok és a férjem is szinte nagykanállal falták, de bevallom, nekem túl erős banán, és kevésbé csokoládéíze volt, így aztán egy következő alkalommal kissé módosítottam az arányokon, és az én ízlésemnek ez jobban megfelel. Készítettem már fruktózzal, illetve barna cukorral
is édesítve, vagy 2 evőkanál feketekávéval bolondítva, mindenképpen nagyon-nagyon finom. Próbáljátok ki! :) Nem szeretek "dobálózni" a különféle irányzatok megjelölésével, de azt hiszem, ez a krém az alábbi recept szerint megfelel a nyers/élő táplálkozás követelményeinek.
Csokoládékrém avokádóból
Hozzávalók 4
személyre: 2 jó érett avokádó, 1 kisebb érett banán, 2 csapott evőkanál
cukrozatlan kakaópor, méz ízlés szerint.
Elkészítése: A gyümölcsöket magas falú edénybe aprítjuk, hozzáadjuk a
kakaót meg a mézet, és botmixerrel sima masszává turmixoljuk. Tálkákba vagy
kelyhekbe adagoljuk, és további gyümölcsökkel együtt, vagy önmagában kínáljuk.
Tipp: A gyümölcsöket lehet csak villával is törni, úgy rusztikusabb lesz a krém, így habosabb, krémesebb.
FI - 2014/2
2014. január 17., péntek
Fokhagymás, rozmaringos halfilé
Megkívántam a halat. Először egy finom, ropogós bundás rántott szeletet gondoltam készíteni belőle, de mivel nem volt kukoricapelyhem, és a kedvem is elment a tojásos-maszatolós pepecselés gondolatától, hát gyorsan befűszereztem, tálba helyeztem, rászórtam néhány egyéb ízesítőt is, és sütőben megsütöttem. Nagyon finom lett. Mi kenyérrel és tejfölös fokhagymaszósszal ettük, de bármilyen körettel tálalható. Mondjuk, én valami rizst tudnék elképzelni mellé leginkább.
Fokhagymás, rozmaringos halfilé
Hozzávalók 4 személyre: 1,6 kg tőkehal- vagy merluciusfilé, só, bors, 1 kisebb fej fokhagyma, 2 ágacska friss rozmaring, 1 kisebb citrom, kevés olaj, csilipehely.
Elkészítése: A halat megszórjuk sóval és borssal. Hőálló tálba fektetjük, meglocsoljuk 2-3 evőkanálnyi olajjal, majd rászórjuk a cikkekre bontott, ám héjastól hagyott fokhagymát, a száráról lecsipkedett rozmaringleveleket, illetve kirakjuk felezett citromkarikákkal. kevés csilipelyhet szórunk rá, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpároljuk, majd megemelve a hőt, grillfokozaton 5-10 perc alatt rápirítunk. Tetszés szerinti körettel, tejfölös fokhagymamártással kínáljuk. Köret nélkül, mártással és kevés barna kenyérrel húsnapon ehető.
EK - 2014/8
BA - 2015/2
Fokhagymás, rozmaringos halfilé
Hozzávalók 4 személyre: 1,6 kg tőkehal- vagy merluciusfilé, só, bors, 1 kisebb fej fokhagyma, 2 ágacska friss rozmaring, 1 kisebb citrom, kevés olaj, csilipehely.
Elkészítése: A halat megszórjuk sóval és borssal. Hőálló tálba fektetjük, meglocsoljuk 2-3 evőkanálnyi olajjal, majd rászórjuk a cikkekre bontott, ám héjastól hagyott fokhagymát, a száráról lecsipkedett rozmaringleveleket, illetve kirakjuk felezett citromkarikákkal. kevés csilipelyhet szórunk rá, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpároljuk, majd megemelve a hőt, grillfokozaton 5-10 perc alatt rápirítunk. Tetszés szerinti körettel, tejfölös fokhagymamártással kínáljuk. Köret nélkül, mártással és kevés barna kenyérrel húsnapon ehető.
EK - 2014/8
BA - 2015/2
2014. január 15., szerda
Mézeskalácsízű panna cotta gránátalmazselével
Bármennyire is pozitív embernek szoktam lenni, ez az évkezdet kissé próbára teszi az én optimizmusomat is. A félresikeredett kezdésnek végső soron a blog is kárát látja, hiszen itt a hónap közepe, de még nem sikerült posztolni minden szilveszteri ételünket.
Most következzen ez az isteni finom, különleges desszert, amit szilveszterkor ettünk. Mindenkinek nagyon ízlett.
Mézeskalácsízű panna cotta gránátalmazselével
Hozzávalók a pudinghoz 5 személyre: 6 dl tej, 4 dl habtejszín, 2-4 evőkanál fruktóz (vagy 4-6 evőkanál cukor), 20 g zselatinpor, 2 púpozott teáskanál mézeskalácsfűszer, csipetnyi só; a zseléhez: 2 gránátalma, 1 zöldcitrom (lime), 1-2 evőkanál fruktóz, 1 púpozott teáskanál zselatinpor (6-7 g).
Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl tejbe. Felforralunk 2 dl tejet, hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert, és kavargatva 1-2 percig főzzük. Ezután átszűrjük, majd a fűszeres tejhez hozzáadjuk a többi tejet és 2 dl tejszínt. Ízlés szerint édesítjük, illetve csipetnyi sót adunk hozzá. Miután felforrt, félrehúzzuk a lángról, és belekeverjük a felolvasztott zselatint. Amikor langyosra hűlt, akkor elkeverjük a nem túl keményre vert maradék habtejszínnel, hideg vízzel kiöblített poharakba vagy kelyhekbe osztjuk szét, és a hűtőbe tesszük dermedni. A zseléhez a gránátalma levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a lime levét, és ha nem lett belőle 3 dl, vízzel kipótoljuk. Kb. 1/2 dl-nyi lébe beáztatjuk a zselatinport, majd a maradékot ízlés szerint édesítjük, és felforraljuk. Félrevesszük a lángról, belekeverjük a beáztatott zselatint, majd miután langyosra hűlt, egyenletesen szétoszlatjuk a megdermedt tejpuding tetején. Tálaláskor reszelt zöldcitromhéjjal díszítjük.
Megjegyzés: Amikor a tejet átszűrjük, használjunk egy nem túl sűrű szűrőt/szitát, mert a fűszer egy fura réteget képez a szűrőre, ami egy idő után kissé megnehezíti a tej átfolyását. De nem kell megijedni, ez ilyen. :) Csak folytatni kell a dolgokat a leírás szerint.
Tipp: Természetesen, mézzel is lehet édesíteni.
ADV. - 2014.
Most következzen ez az isteni finom, különleges desszert, amit szilveszterkor ettünk. Mindenkinek nagyon ízlett.
Mézeskalácsízű panna cotta gránátalmazselével
Hozzávalók a pudinghoz 5 személyre: 6 dl tej, 4 dl habtejszín, 2-4 evőkanál fruktóz (vagy 4-6 evőkanál cukor), 20 g zselatinpor, 2 púpozott teáskanál mézeskalácsfűszer, csipetnyi só; a zseléhez: 2 gránátalma, 1 zöldcitrom (lime), 1-2 evőkanál fruktóz, 1 púpozott teáskanál zselatinpor (6-7 g).
Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl tejbe. Felforralunk 2 dl tejet, hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert, és kavargatva 1-2 percig főzzük. Ezután átszűrjük, majd a fűszeres tejhez hozzáadjuk a többi tejet és 2 dl tejszínt. Ízlés szerint édesítjük, illetve csipetnyi sót adunk hozzá. Miután felforrt, félrehúzzuk a lángról, és belekeverjük a felolvasztott zselatint. Amikor langyosra hűlt, akkor elkeverjük a nem túl keményre vert maradék habtejszínnel, hideg vízzel kiöblített poharakba vagy kelyhekbe osztjuk szét, és a hűtőbe tesszük dermedni. A zseléhez a gránátalma levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a lime levét, és ha nem lett belőle 3 dl, vízzel kipótoljuk. Kb. 1/2 dl-nyi lébe beáztatjuk a zselatinport, majd a maradékot ízlés szerint édesítjük, és felforraljuk. Félrevesszük a lángról, belekeverjük a beáztatott zselatint, majd miután langyosra hűlt, egyenletesen szétoszlatjuk a megdermedt tejpuding tetején. Tálaláskor reszelt zöldcitromhéjjal díszítjük.
Megjegyzés: Amikor a tejet átszűrjük, használjunk egy nem túl sűrű szűrőt/szitát, mert a fűszer egy fura réteget képez a szűrőre, ami egy idő után kissé megnehezíti a tej átfolyását. De nem kell megijedni, ez ilyen. :) Csak folytatni kell a dolgokat a leírás szerint.
Tipp: Természetesen, mézzel is lehet édesíteni.
ADV. - 2014.
2014. január 10., péntek
Pálmafás torta meggyes-áfonyás krémmel
A kisebbik kislányom - aki már nem is olyan kicsi, hiszen betöltötte a 6 évet - egyik szülinapi tortája volt ez, és énkészítettem. Csak azért emelem ezt ki, mert még volt egy, azt viszont a húgom sütötte neki. :)
Ez a torta két fehér, azaz sárga piskótalappal és egy kókuszos-mákos-rahátos betétlappal készült, a krém pedig meggyes-áfonyás tejszínes krém volt. A díszítése mondjuk színben nem igazán passzolt a belsejéhez, de az íze isteni volt. Nagyon ízlett mindenkinek. Jó hatalmas torta lesz belőle, 20 személy is simán jóllakik ezzel az adaggal. A férjem miatt én minden édességet fruktózzal (gyümölcscukor) készítek (mint ahogyan a tej és a tejszín is mindig laktózmentes nálam - a nagyobbik kislány miatt), és hogy ne írjam le mindig, hogy az kb. mennyi cukor, inkább leírom, hogy a fruktóz valamivel édesebb, mint a cukor, ezért kevesebbet kell belőle használni. Adott cukormennyiségnek kb. a 3/4-ét kell használni fruktózból. Fordítva pedig, a fruktóznak megfelelő cukormennyiséget nagyjából úgy lehet kiszámolni, hogy a megadott fruktózt megszorozzuk 1,33-mal. Persze, nem lehet mindig pontos mennyiségeket megadni, egy-egy fél kanálnyi eltérés pl. még nem fog okozni egetrengető problémákat. (Pl. ezzel a módszerrel 5 evőkanál fruktóznak 6,65 evőkanál cukor felel meg. Nos, 7 csapott evőkanál tökéletesen megfelel belőle. :) Illetve hagyatkozzon nyugodtan mindenki az ízlésére.)
Pálmafás torta meggyes-áfonyás krémmel
Hozzávalók a sárga lapokhoz: 6 tojás, 6 evőkanál fruktóz (vagy 8 evőkanál cukor), 10 csapott evőkanál liszt, 2 csipetnyi só, 2 teáskanál citromlé; a középső laphoz: 5 tojásfehérje, 5 evőkanál fruktóz, 5 dkg mák, 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg színes rahát, 2 evőkanál liszt, csipet só, 1 teáskanál citromlé; a krémhez: 38 dkg meggy, 17 dkg áfonya (összesen 55 dkg gyümölcs a lényeg - lehet fagyasztott is, nálam most az volt), 5+2+2 evőkanál fruktóz, 20 g zselatinpor, 5 tojássárgája, 2 csapott evőkanál liszt, 3,5 dl tej, 7 dl habtejszín; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, kb. 1 citrom leve; a díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 evőkanál fruktóz, narancs, klementin, kivi, gránátalma.
Elkészítése: A sárga lap hozzávalóiból sütünk 2 darab háromtojásos piskótát úgy, hogy a megadott hozzávalókat kettéosztjuk. Részletesebb leírás ITT (csak most nem használunk kakaót). A középső laphoz a tojásfehérjét szintén kemény habbá verjük a csipetnyi sóval, a citromlével meg a fruktózzal. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kis kockákra vágott rahátot, a mákot, a kókuszt meg a lisztet. Sütőpapírral bélelt kb. 25*35 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon addig sütjük, míg a teteje barnulni nem kezd. A lapokat hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a krémmel. A krémhez a gyümölcsöt 2-3 percig összeforraljuk 5 evőkanál fruktózzal, majd félrevesszük. A levéből leöntünk kb. 1 dl-nyit, abba beleáztatjuk a zselatinport. A gyümölcsöt ezután botmixerrel kissé összetörjük, majd hozzáadjuk a beáztatott, és újramelegített, feloldódott zselatint. A tojássárgáját simára keverjük a liszttel és 2 evőkanál fruktózzal, majd hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrű pépet főzünk belőle. Amikor megvan, kicsinként hozzáadjuk a zselatinos gyümölcspépet is, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a habtejszínt keményre verjük a másik 2 evőkanál fruktózzal, majd óvatosan összeforgatjuk a majdnem kihűlt gyümölcsös-pudingos keverékkel. A locsoláshoz szükséges hozzávalókból limonádét készítünk. Veszünk egy sárga piskótát, meglocsoljuk limonádéval, majd rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a kókuszos-mákos lapot, azt is meglocsoljuk, és rásimítjuk a maradék krémet. Befedjük a másik sárga lappal, amit szintén kissé meglocsolunk. Végül a tortát bevonjuk a fruktózzal keményre vert tejszínnel, és a képen látható módon vagy tetszés szerint díszítjük a gyümölcsökkel.
(Az a kékes folt annak köszönhető rajta, hogy tengert is szerettem volna festeni, ezért ételszínezékbe mártott ecsettel mázoltam egy-két vonást rá. De végül nem tetszett, lekapartam a habot, és újrakentem, de egy-két helyen mégis átütött egy-egy kis pötty, ami aztán folttá változott.)
Ez a torta két fehér, azaz sárga piskótalappal és egy kókuszos-mákos-rahátos betétlappal készült, a krém pedig meggyes-áfonyás tejszínes krém volt. A díszítése mondjuk színben nem igazán passzolt a belsejéhez, de az íze isteni volt. Nagyon ízlett mindenkinek. Jó hatalmas torta lesz belőle, 20 személy is simán jóllakik ezzel az adaggal. A férjem miatt én minden édességet fruktózzal (gyümölcscukor) készítek (mint ahogyan a tej és a tejszín is mindig laktózmentes nálam - a nagyobbik kislány miatt), és hogy ne írjam le mindig, hogy az kb. mennyi cukor, inkább leírom, hogy a fruktóz valamivel édesebb, mint a cukor, ezért kevesebbet kell belőle használni. Adott cukormennyiségnek kb. a 3/4-ét kell használni fruktózból. Fordítva pedig, a fruktóznak megfelelő cukormennyiséget nagyjából úgy lehet kiszámolni, hogy a megadott fruktózt megszorozzuk 1,33-mal. Persze, nem lehet mindig pontos mennyiségeket megadni, egy-egy fél kanálnyi eltérés pl. még nem fog okozni egetrengető problémákat. (Pl. ezzel a módszerrel 5 evőkanál fruktóznak 6,65 evőkanál cukor felel meg. Nos, 7 csapott evőkanál tökéletesen megfelel belőle. :) Illetve hagyatkozzon nyugodtan mindenki az ízlésére.)
Pálmafás torta meggyes-áfonyás krémmel
Hozzávalók a sárga lapokhoz: 6 tojás, 6 evőkanál fruktóz (vagy 8 evőkanál cukor), 10 csapott evőkanál liszt, 2 csipetnyi só, 2 teáskanál citromlé; a középső laphoz: 5 tojásfehérje, 5 evőkanál fruktóz, 5 dkg mák, 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg színes rahát, 2 evőkanál liszt, csipet só, 1 teáskanál citromlé; a krémhez: 38 dkg meggy, 17 dkg áfonya (összesen 55 dkg gyümölcs a lényeg - lehet fagyasztott is, nálam most az volt), 5+2+2 evőkanál fruktóz, 20 g zselatinpor, 5 tojássárgája, 2 csapott evőkanál liszt, 3,5 dl tej, 7 dl habtejszín; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, kb. 1 citrom leve; a díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 evőkanál fruktóz, narancs, klementin, kivi, gránátalma.
Elkészítése: A sárga lap hozzávalóiból sütünk 2 darab háromtojásos piskótát úgy, hogy a megadott hozzávalókat kettéosztjuk. Részletesebb leírás ITT (csak most nem használunk kakaót). A középső laphoz a tojásfehérjét szintén kemény habbá verjük a csipetnyi sóval, a citromlével meg a fruktózzal. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kis kockákra vágott rahátot, a mákot, a kókuszt meg a lisztet. Sütőpapírral bélelt kb. 25*35 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon addig sütjük, míg a teteje barnulni nem kezd. A lapokat hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a krémmel. A krémhez a gyümölcsöt 2-3 percig összeforraljuk 5 evőkanál fruktózzal, majd félrevesszük. A levéből leöntünk kb. 1 dl-nyit, abba beleáztatjuk a zselatinport. A gyümölcsöt ezután botmixerrel kissé összetörjük, majd hozzáadjuk a beáztatott, és újramelegített, feloldódott zselatint. A tojássárgáját simára keverjük a liszttel és 2 evőkanál fruktózzal, majd hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrű pépet főzünk belőle. Amikor megvan, kicsinként hozzáadjuk a zselatinos gyümölcspépet is, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a habtejszínt keményre verjük a másik 2 evőkanál fruktózzal, majd óvatosan összeforgatjuk a majdnem kihűlt gyümölcsös-pudingos keverékkel. A locsoláshoz szükséges hozzávalókból limonádét készítünk. Veszünk egy sárga piskótát, meglocsoljuk limonádéval, majd rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a kókuszos-mákos lapot, azt is meglocsoljuk, és rásimítjuk a maradék krémet. Befedjük a másik sárga lappal, amit szintén kissé meglocsolunk. Végül a tortát bevonjuk a fruktózzal keményre vert tejszínnel, és a képen látható módon vagy tetszés szerint díszítjük a gyümölcsökkel.
(Az a kékes folt annak köszönhető rajta, hogy tengert is szerettem volna festeni, ezért ételszínezékbe mártott ecsettel mázoltam egy-két vonást rá. De végül nem tetszett, lekapartam a habot, és újrakentem, de egy-két helyen mégis átütött egy-egy kis pötty, ami aztán folttá változott.)
2014. január 9., csütörtök
Tojásos karfiolsaláta
Gyorsan elkészíthető, finom, vitamindús saláta, de köretként is nagyon finom. Sőt, ha még laktatóbbá szeretnénk tenni, akkor főtt tésztával is összekeverhetjük. Az öntete a joghurttól könnyed, a tejföltől selymes. A fűszerezése pedig izgalmas, sejtelmes. Próbáljátok ki... :)
Tojásos karfiolsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg karfiol, 2 közepes sárgarépa, 6 tojás; az öntethez: 20 dkg tejföl, 30 dkg (2 kicsi doboz) joghurt, 2 evőkanál Worchestershire-szósz, 1 cikk zúzott fokhagyma, só, citromlé, fehérbors.
Elkészítése: A kockára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben, külön-külön roppanósra főzzük, a tojásokat pedig keményre. A zöldségeket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat meghámozzuk, kockára vágjuk, és a zöldséghez adjuk. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, sóval, fehérborssal és citromlével tetszés szerint ízesítjük. Ráöntjük a zöldségre, és kb. félórát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Mi a "tocsogósabb" salátákat szeretjük, de ha valaki nem kedveli így, kevesebb öntetet is készíthet. Fagyasztott karfiolból is készíthető, sőt, úgy még gyorsabban elkészül. Finom húsnapi fogás lehet.
KT - 2014/2
Tojásos karfiolsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg karfiol, 2 közepes sárgarépa, 6 tojás; az öntethez: 20 dkg tejföl, 30 dkg (2 kicsi doboz) joghurt, 2 evőkanál Worchestershire-szósz, 1 cikk zúzott fokhagyma, só, citromlé, fehérbors.
Elkészítése: A kockára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben, külön-külön roppanósra főzzük, a tojásokat pedig keményre. A zöldségeket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat meghámozzuk, kockára vágjuk, és a zöldséghez adjuk. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, sóval, fehérborssal és citromlével tetszés szerint ízesítjük. Ráöntjük a zöldségre, és kb. félórát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Mi a "tocsogósabb" salátákat szeretjük, de ha valaki nem kedveli így, kevesebb öntetet is készíthet. Fagyasztott karfiolból is készíthető, sőt, úgy még gyorsabban elkészül. Finom húsnapi fogás lehet.
KT - 2014/2
2014. január 8., szerda
Vörösboros feketekagyló dinótésztával
Nem ér röhögni a dinótészta miatt!!! Kicsit elszámítottam magam, és csak ez a száraztészta volt itthon, amit fel is használhattam ehhez az ételhez. Cérnametéltet mégsem tehettem bele! :)
És azt sem tudom, hogy a vörösborral szentségtörést követtem-e el, de az tény, hogy nekünk ízlett így, ahogy volt. A színe kissé fura lett a mártásnak, de azonkívül semmi hátrányát nem láttam. Hiába, egyszerűen igazodtam a meglévő alapanyagaimhoz. Azért a másfél-deci borért, most bizony, nem bontottam meg egy üveg fehérbort! :P Ketten a férjemmel ettük, de sok volt kettőnknek, egy harmadik felnőtt is jóllakott volna belőle. (Látod, Ani)Lánykáink idegenkedtek tőle; a nagyobbik segített a tisztításnál (igaz, befogott orral, bár nem tudom miért), és csodálgatta a kis állatkákat, a kisebbik pedig miután élvezettel lenyelt egy falatot (gondolom, nővére hatására), azt mondta: pfuj. :D Na, ez van. Még úgyis sokat alakul az ízlésük!
Mivel élő kagylót most vettem-készítettem először, kissé szétnéztem a neten, hogy kb. hogyan kell elő- és elkészíteni, de végül nem tartottam magam egyetlen recepthez sem, mentem a saját fejem után. Mindenesetre, ha valami először készít ilyesmit, érdemes szétnéznie ITT, hogy tudja, hogyan kell/lehet tárolni, kiválogatni, tisztítani stb. Itt én is megtaláltam minden információt, pontosan egyértelműen, közérthetően leírva. Köszönöm szépen: :) Nem volt éppen 1 kiló kagylóm, és 70 deka maradt meg belőle kiválogatás után. S bár elég nagy veszteségnek tűnik, szerintem így is eléggé gazdaságos. Nagyon sok hús volt, szinte minden falat tésztához jutott kagyló is. És olyan jól megválogattam őket tisztításkor, hogy elkészítés közben egyetlenegy sem maradt zárva, tehát utólagosan nem kellett kidobnom egyet sem.
Vörösboros feketekagyló (dinó)tésztával
Hozzávalók 3 személyre: 70 dkg feketekagyló, 25 dkg száraztészta/spagetti, só, 5 cikk fokhagyma, 1 csípős paprika, 1 csapott teáskanálnyi szárított-morzsolt rozmaring, , 1,5 dl vörösbor, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, citrombors, friss petrezselyemzöld, 3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A kagylókat kiválogatjuk: a zárt egyedeket felhasználjuk, a szétnyílt, kocogtatásra sem összezáródó példányokat kidobjuk. Ezután a jókat folyó víz alatt megtisztítjuk-sikáljuk, majd az egészet átöblítjük. A tésztát sós vízben kifőzzük, és leszűrjük. Az olajat felhevítjük, és néhány másodperc alatt megfuttatjuk rajta a finomra aprított fokhagymát meg csípőspaprikát, és a morzsolt rozmaringot. Ezután rádobjuk a kagylót, elkavarjuk, és 1-2 percig nagy lángon pároljuk. Ekkor felöntjük a borral, lefedjük, és továbbra is nagy lángon még 4-5 percig pároljuk. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, ráöntjük a kagylóra, és állandóan kevergetve besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekavarjuk, végül megszórjuk frissen őrölt citromborssal és aprított petrezselyemzölddel. Én sót nem használtam hozzá, elég sós lett önmagában is, de akinek nem elég, az sózza ízlés szerint. Szintén ízlés szerint meg lehet locsolni kevés citromlével is. Én nem tettem. De így tökéletes volt.
És azt sem tudom, hogy a vörösborral szentségtörést követtem-e el, de az tény, hogy nekünk ízlett így, ahogy volt. A színe kissé fura lett a mártásnak, de azonkívül semmi hátrányát nem láttam. Hiába, egyszerűen igazodtam a meglévő alapanyagaimhoz. Azért a másfél-deci borért, most bizony, nem bontottam meg egy üveg fehérbort! :P Ketten a férjemmel ettük, de sok volt kettőnknek, egy harmadik felnőtt is jóllakott volna belőle. (Látod, Ani)Lánykáink idegenkedtek tőle; a nagyobbik segített a tisztításnál (igaz, befogott orral, bár nem tudom miért), és csodálgatta a kis állatkákat, a kisebbik pedig miután élvezettel lenyelt egy falatot (gondolom, nővére hatására), azt mondta: pfuj. :D Na, ez van. Még úgyis sokat alakul az ízlésük!
Mivel élő kagylót most vettem-készítettem először, kissé szétnéztem a neten, hogy kb. hogyan kell elő- és elkészíteni, de végül nem tartottam magam egyetlen recepthez sem, mentem a saját fejem után. Mindenesetre, ha valami először készít ilyesmit, érdemes szétnéznie ITT, hogy tudja, hogyan kell/lehet tárolni, kiválogatni, tisztítani stb. Itt én is megtaláltam minden információt, pontosan egyértelműen, közérthetően leírva. Köszönöm szépen: :) Nem volt éppen 1 kiló kagylóm, és 70 deka maradt meg belőle kiválogatás után. S bár elég nagy veszteségnek tűnik, szerintem így is eléggé gazdaságos. Nagyon sok hús volt, szinte minden falat tésztához jutott kagyló is. És olyan jól megválogattam őket tisztításkor, hogy elkészítés közben egyetlenegy sem maradt zárva, tehát utólagosan nem kellett kidobnom egyet sem.
Vörösboros feketekagyló (dinó)tésztával
Hozzávalók 3 személyre: 70 dkg feketekagyló, 25 dkg száraztészta/spagetti, só, 5 cikk fokhagyma, 1 csípős paprika, 1 csapott teáskanálnyi szárított-morzsolt rozmaring, , 1,5 dl vörösbor, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, citrombors, friss petrezselyemzöld, 3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A kagylókat kiválogatjuk: a zárt egyedeket felhasználjuk, a szétnyílt, kocogtatásra sem összezáródó példányokat kidobjuk. Ezután a jókat folyó víz alatt megtisztítjuk-sikáljuk, majd az egészet átöblítjük. A tésztát sós vízben kifőzzük, és leszűrjük. Az olajat felhevítjük, és néhány másodperc alatt megfuttatjuk rajta a finomra aprított fokhagymát meg csípőspaprikát, és a morzsolt rozmaringot. Ezután rádobjuk a kagylót, elkavarjuk, és 1-2 percig nagy lángon pároljuk. Ekkor felöntjük a borral, lefedjük, és továbbra is nagy lángon még 4-5 percig pároljuk. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, ráöntjük a kagylóra, és állandóan kevergetve besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekavarjuk, végül megszórjuk frissen őrölt citromborssal és aprított petrezselyemzölddel. Én sót nem használtam hozzá, elég sós lett önmagában is, de akinek nem elég, az sózza ízlés szerint. Szintén ízlés szerint meg lehet locsolni kevés citromlével is. Én nem tettem. De így tökéletes volt.
2014. január 7., kedd
Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák
Megláttuk az egyik cukrászda kirakatában a feltűnően színes gyümölcsös kosárkákat. Sosem kóstoltam őket, fogalmam sincs, milyen ízélményt nyújtanának, de nekem máris volt egy elképzelésem arról, hogyan készíteném el őket. És húgom kérésére el is készítettem. Mit mondjak? Fenségesek lettek. Ha hidegben voltak, a kosárkák keksszerűen ropogtak, szobahőmérsékleten megpuhultak, és olvadtak a szánkban. Istenien harmonizált a kosárkák mandulás íze az enyhén édes mascarponékrémmel és a savanykás gyümölcsökkel. Hogy íze is legyen, a tortazselét is narancs- meg citromlével ízesítettem.
Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák
Hozzávalók a kosárkákhoz: 25,5 dkg liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 20 dkg zsiradék (nálam kókuszzsír volt), 8 dkg fruktóz vagy 10 dkg cukor, 1/2 kávéskanálnyi só, 1/2 tojássárgája (igen, ennyit tettem bele, felhasítottam, és felét a masszához csorgattam, ennyi kellett, hogy a tészta összeálljon); a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál fruktóz, 1/2 narancs leve, 1/2 teáskanál vaníliapor; a tetejére: 2 tasak színtelen tortazselé, 1/2 narancs és 1 citrom héja, 2 evőkanál fruktóz, víz, tetszés szerint gyümölcsök - nálam: kivi, khakiszilva, gránátalma, áfonya és kandírozott cseresznye.
Elkészítése: A kosárkákhoz a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a fruktózt/cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és 1/2-1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétől függően 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük. A krémhez a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, majd beledolgozzuk a mascarponét, végül pedig a narancslevet és a vaníliaport is. A krémmel megtöltjük a kihűlt kosárkákat, majd a tetejüket megrakjuk tetszés szerinti gyümölccsel, és leöntjük a színtelen tortazselével. A zseléhez kifacsarjuk a 1/2 narancs és 1 citrom levét, majd a folyadékot kipótoljuk vízzel 5 dl-ig. Feloldjuk benne a fruktózt/cukort, majd simára keverjük a tortazseléporral, és megfőzzük. Ahogy megfőtt, kanalanként a gyümölcök tetejére csorgatjuk. Igyekezzünk vele, mert elég gyorsan köt. Ha mégis kezdene dermedni, rövid időre helyezzük ismét láng fölé, és állandóan kavargatva hígítsuk fel. Ebből az adagból 30-40 kosárkánk lesz attól függően, hogy mekkorák a kosárkaformáink.
KT - 2014/2
Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák
Hozzávalók a kosárkákhoz: 25,5 dkg liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 20 dkg zsiradék (nálam kókuszzsír volt), 8 dkg fruktóz vagy 10 dkg cukor, 1/2 kávéskanálnyi só, 1/2 tojássárgája (igen, ennyit tettem bele, felhasítottam, és felét a masszához csorgattam, ennyi kellett, hogy a tészta összeálljon); a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál fruktóz, 1/2 narancs leve, 1/2 teáskanál vaníliapor; a tetejére: 2 tasak színtelen tortazselé, 1/2 narancs és 1 citrom héja, 2 evőkanál fruktóz, víz, tetszés szerint gyümölcsök - nálam: kivi, khakiszilva, gránátalma, áfonya és kandírozott cseresznye.
Elkészítése: A kosárkákhoz a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a fruktózt/cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és 1/2-1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétől függően 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük. A krémhez a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, majd beledolgozzuk a mascarponét, végül pedig a narancslevet és a vaníliaport is. A krémmel megtöltjük a kihűlt kosárkákat, majd a tetejüket megrakjuk tetszés szerinti gyümölccsel, és leöntjük a színtelen tortazselével. A zseléhez kifacsarjuk a 1/2 narancs és 1 citrom levét, majd a folyadékot kipótoljuk vízzel 5 dl-ig. Feloldjuk benne a fruktózt/cukort, majd simára keverjük a tortazseléporral, és megfőzzük. Ahogy megfőtt, kanalanként a gyümölcök tetejére csorgatjuk. Igyekezzünk vele, mert elég gyorsan köt. Ha mégis kezdene dermedni, rövid időre helyezzük ismét láng fölé, és állandóan kavargatva hígítsuk fel. Ebből az adagból 30-40 kosárkánk lesz attól függően, hogy mekkorák a kosárkaformáink.
KT - 2014/2
2014. január 6., hétfő
Guacamoléval töltött ropogós kosárkák
Jómúltkoriban potom áron vettem sok avokádót. Volt érettebb és jó kemény is közöttük. A kemények éppen szilveszter tájékán váltak finom puhákká, így nem volt kérdéses, hogy őket is feláldozzuk a szilveszteri asztalon. :) A guacamole (számunkra) hagyományosan készült, hagymával, paradicsommal és petrezselyemzölddel.
Guacamoléval töltött ropogós kosárkák
Hozzávalók 12 darabhoz: 6 réteslap, 5 dkg tejföl, 5 evőkanál olaj vagy 5 dkg olvasztott vaj; az avokádóktémhez: 3 jó érett avokádó, 1/2 citrom leve, 1 kis fej lila hagyma, 1-2 paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, kevés fokhagymapor, 2-3 evőkanál olívaolaj; a díszítéshez: főtt fürjtojás, piros húsú paprika.
Elkészítése: A tejfölt alaposan összekeverjük az olajjal vagy az olvasztott vajjal. Leterítünk 2 réteslapot, megkenjük a tejfölös keverékkel, majd ráterítünk 2 másik réteslapot. Ezután is alaposan megkenjük olajos tejföllel, és befedjük az utolsó két réteslappal. Az eredményezett lapot ezután 12 felé osztjuk, és minden kis négyzettel kibélelünk egy-egy muffinsütő formát. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük. Az avokádó húsát kikaparjuk, azonnal meglocsoljuk citromlével, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet meg a kis kockákra vágott paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg fokhagymaporral. Végül belekeverjük az olívaolajat, alaposan összedolgozzuk, és szétosztjuk a megsült, kihűlt kosárkákban. Egy-egy karika főtt fürjtojással és egy-egy kis darabka piros paprikával díszítjük. Nagyon mutatós és finom hidegtál.
EK - 2014/7
Guacamoléval töltött ropogós kosárkák
Hozzávalók 12 darabhoz: 6 réteslap, 5 dkg tejföl, 5 evőkanál olaj vagy 5 dkg olvasztott vaj; az avokádóktémhez: 3 jó érett avokádó, 1/2 citrom leve, 1 kis fej lila hagyma, 1-2 paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, kevés fokhagymapor, 2-3 evőkanál olívaolaj; a díszítéshez: főtt fürjtojás, piros húsú paprika.
Elkészítése: A tejfölt alaposan összekeverjük az olajjal vagy az olvasztott vajjal. Leterítünk 2 réteslapot, megkenjük a tejfölös keverékkel, majd ráterítünk 2 másik réteslapot. Ezután is alaposan megkenjük olajos tejföllel, és befedjük az utolsó két réteslappal. Az eredményezett lapot ezután 12 felé osztjuk, és minden kis négyzettel kibélelünk egy-egy muffinsütő formát. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük. Az avokádó húsát kikaparjuk, azonnal meglocsoljuk citromlével, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet meg a kis kockákra vágott paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg fokhagymaporral. Végül belekeverjük az olívaolajat, alaposan összedolgozzuk, és szétosztjuk a megsült, kihűlt kosárkákban. Egy-egy karika főtt fürjtojással és egy-egy kis darabka piros paprikával díszítjük. Nagyon mutatós és finom hidegtál.
EK - 2014/7
2014. január 5., vasárnap
Szilveszteri asztalunk
Itthon töltöttük a szilvesztert, ha már nem volt hó, hogy máshol tölthessük... No, de étel-italban így sem volt hiány! Sőt még jókedvben sem... (mégha egy vesekő meg is keserítette a tavalyi év utolsó napját számomra, és azóta is keseríti... :( ) Nálunk volt a húgom, és a lányaink is jó későig fenn maradtak, örültek a szép estének, a számukra érdekes éjszakának. Ilyen volt az asztalunk, amikor még minden érintetlen volt. Húgommal készítettünk mindent, sok minden közösen is készült, úgyhogy nem is tudom egy-egy ételnél, hogy kit illet meg a "jogdíj". :)
Balról jobbra, elöl: Guacamoléval töltött ropogós kosárkák, majonézes padlizsánkrém, csirkefasírt, padlizsánkrém (ismét), minizsemlés szendvicsfalatok
Balról jobbra hátul: Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák, halas és pástétomos töltött tojás, mozaikkenyér, perecbe töltött túrókrém, mandulás kekszek (mandulával és marcipánnal), középen pedig, a poharakban (a büszkeségem): mézeskalácsízű panna cotta gránátalmazselével.
Mindannyian gyerekpezsgővel koccintottunk, valahogy senkinek sem hiányzott ezúttal az alkohol.
Boldog új évet kívánok mindenkinek! :)
Balról jobbra, elöl: Guacamoléval töltött ropogós kosárkák, majonézes padlizsánkrém, csirkefasírt, padlizsánkrém (ismét), minizsemlés szendvicsfalatok
Balról jobbra hátul: Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák, halas és pástétomos töltött tojás, mozaikkenyér, perecbe töltött túrókrém, mandulás kekszek (mandulával és marcipánnal), középen pedig, a poharakban (a büszkeségem): mézeskalácsízű panna cotta gránátalmazselével.
Mindannyian gyerekpezsgővel koccintottunk, valahogy senkinek sem hiányzott ezúttal az alkohol.
Boldog új évet kívánok mindenkinek! :)