2015. január 31., szombat

Csokoládés pite krumplis tésztával

Most egy finom, töményen csokoládés édességet hozok. Az a kategória, amelyikből ránézel egy szeletre, és máris 5 kilót hízol, de no, néhanapján, nem keverve egyébbel, ezt is meg lehet engedni magunknak. Senki sem gondolná, hogy a tésztájában főtt krumpli van: kellően ropogós, mégis szaftos marad. Jamie Olivernél láttam az ötletet, hogy karamellt ken a tésztára, sós mogyoróval szórja meg, majd valamilyen csokimasszát önt rá. Kissé szem előtt tartottam a tévében látott lépéseket, de a tésztarecept saját kompozíció, illetve a többinél is a magam feje után mentem. :)


Karamelles, sós mogyorós csokoládépite krumplis tésztával

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg főtt, áttört krumpli, 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 2 csipet só, 1 tojássárgája; a karamellréteghez: 3 evőkanál kristálycukor (6 dkg), 3 dkg vaj, 50 70 ml tejszín; a krémhez: 15 + 5 dkg cukor, 5 dl víz, 3 egész tojás, 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé; továbbá: 5 dkg pörkölt, sós mogyoró, 2 dkg vaj; a tálaláshoz: mascarpone, pörkölt, sós mogyoró.  
Elkészítése: A lisztet, a vajat és a kihűtött krumplit gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a tojássárgáját, és összeállítjuk. Fóliába téve legalább félórára hideg helyre tesszük, majd 4-5 mm vastagra nyújtjuk.  Kibélelünk vele egy vajjal kikent, 26 cm-es pitesütő formát úgy, hogy a szélein is legyen egy magasabb pereme. A tésztát villával megszurkáljuk, letakarjuk sütőpapírral, majd babot vagy borsót terítünk bele, és 10 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Ekkor eltávolítjuk a babot meg a sütőpapírt, és további 5 percre a tésztát visszatesszük a sütőbe. Elkészítjük a karamellkrémet. A cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük az olvasztott cukorban, majd kicsinként belekeverjük a tejszínt is. Rákenjük az elősütött tészta aljára. A mogyorót sodrófával kissé összetörjük, és eloszlatjuk a karamell tetején. A 15 dkg cukorból és a vízből szirupot főzünk. Addig forraljuk, míg kb. 3 dl szirup marad belőle. A csokoládékat darabokra tördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojást habosra keverjük a többi cukorral, majd beletesszük az olvasztott csokoládét, és kézi mixerrel folyamatosan verve, kicsinként beledolgozzuk a szirupot is. Az elkészült folyékony krémet ráöntjük a mogyorós felületre.
A formát egy nagyobb tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre, majd a hőt 140 fokra csökkentve további 50-60 percig sütjük. Ezután kivesszük, és teljes kihűlés után szeleteljük. Natúr mascarponégaluskákkal és mogyoróval kínáljuk.

KRUMP. - 2015.



2015. január 30., péntek

Halas-zöldséges krumpliszuflé

Ezt az ételt is még valamikor az ősz folyamán készítettem, szerencse, hogy már régóta lejegyzem a receptjeimet egy füzetbe, különben nagyon sok feledésbe merülne. Az alábbi egy nagyon finom és laktató krumpliétel, vacsorára kitűnő. A recept 6 adagos. Hogy ezt hány személy eszi meg, étvágy-, éhség- és gondolom, pocakfüggő. :) Jó átvágyat hozzá. :) 


Halas-zöldséges krumpliszuflé 

Hozzávalók 6 adaghoz: 1,2 kg főtt krumpli, 1 csokor újhagyma, 10-12 koktélparadicsom, 1 doboz saját levében eltett tonhalkonzerv, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 5 tojás, 1,5 dl tejszín, 15 dkg sajt, só, fehér bors, ½ mokkáskanál szerecsendió, olívaolaj, vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, félbe, majd kb. félcenti vastag szeletekre vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a koktélparadicsomot negyedeljük, a konzervet alaposan leszűrjük, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. A tojást felverjük, simára keverjük a tejszínnel, sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük, a sajtot kisebb szeletekre vágjuk vagy lereszeljük. 6 darab, kb. 10 cm átmérőjű szufléformát kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd élére állítva a szeleteket, megtöltjük krumplival. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd a tetején eloszlatjuk a hagymakarikákat, a szétmorzsolt halat, a paradicsomot meg a sajtot úgy, hogy a krumpliszeletek közötti résekbe is nyomunk egy keveset belőlük. A tejszínes tojást kanalanként a zöldségekre öntjük, és csak annyit, amennyi éppen elfedi őket. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 25-30 percig sütjük, vagy amíg aranysárgára nem sülnek. 

Megjegyzés: Hasonlóan elkészíthető hal nélkül is (nagy lányom miatt én is csináltam) - ugyanolyan finom. :) 

KRUMP. - 2015.




2015. január 29., csütörtök

Burgonyás koszorúfánk

Ez a fánk nagyon szuper. A legjobb pedig az benne, hogy csak megdagasztjuk a tésztát, és azonnal lehet is sütni, nem kell keleszteni. Frissen jó ropogós a külseje, a belseje meg puha, néhány óra után pedig ugyanolyan finom, mint sütése után rögtön. Ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni benne. :) A recept Szász Mártonné Bene Ilonka Erdélyi konyha című könyvéből való. 


Burgonyás koszorúfánk

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 12,5 dkg főtt krumpli, 2 evőkanál cukor, ½ mokkáskanál só, 3 g szárított élesztő, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 4 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj, 1,3-1,5 dl tej, bő olaj; a tálaláshoz: porcukor vagy vaníliás porcukor, lekvár.


Elkészítése: Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a szárított élesztőt, elkeverjük, majd beletesszük a kihűtött, lereszelt krumplit, a tojássárgáját meg az egész tojást, az olajat, illetve a langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk, míg szép sima nem lesz. Enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, nagyobb karikákat szúrunk ki belőle, majd mindegyiknek a közepéből még kivágunk egy-egy köröcskét, hogy koszorúkat kapjunk. Felforrósított olajban, közepes lángon, mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Miután beletesszük az olajba, 1 percre lefedjük, majd átfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül sütjük készre. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk. 

Megjegyzés: Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni a tésztát. Mindent belepakolunk az üstjébe, és 15-20 perces dagasztóprogramra állítjuk. A tejből először a kevesebb mennyiséget kell tenni, majd szükség szerint (a liszt minősége befolyásolhatja) hozzáadjuk a többit is.

KRUMP. - 2015.


2015. január 28., szerda

Gombás krumplileves füstölt marhacsonttal

Ezt a levest még valamikor az ősszel készítettem, de valahogy eltolódott mostanig a dokumentálása. (Mint megannyi lejegyzésre váró receptnek...) Nagyon sikeres leves lett, a férjem mondta is, hogy nagyon eltaláltam az ízesítését, meg úgy en-block-ban mindene tökéletes. Nos, a dicséretekből ennyi bőven elég is, jöjjön a recept:


Gombás krumplileves 

Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg füstölt marhacsont, 60 dkg krumpli, 25 dkg csiperkegomba, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 piros húsú paprika, 1 hagyma, 1 karcsú póréhagyma, 2 tojássárgája, 1,5-2 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, ecet vagy citromlé, 3-4 evőkanál olaj.

Elkészítése:
1.      A füstölt marhacsontot forró vízzel alaposan megmossuk, 3-4 liter hideg vízben főni tesszük, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, a húst pedig leszedegetjük a csontokról. (Előző nap is elvégezhető.)
2.      Előkészítjük a zöldségeket, megmossuk, és meghámozzuk őket.
3.      Fölforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát és póréhagymát, illetve a kis kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg paprikát.
4.      Fölöntjük a húsalaplével, illetve annyi vízzel pótoljuk, amennyi levest szeretnénk.
5.      Miután fölforrt, beletesszük a krumplit, és majdnem puhára főzzük.
6.      Hozzáadjuk a gombát, addig főzzük, míg minden meg nem puhul, és félrevesszük a lángról.
7.      Simára keverjük a tojssárgáját a tejföllel meg a finomra aprított petrezselyemzölddel.
8.      Elkeverjük kevés forró levessel, majd visszaöntjük az edénybe, de már nem forraljuk fel. Ízlés szerint utánasózunk, illetve kevés ecettel vagy citromlével savanyítjuk. A leszedegetett húst visszarakjuk a levesbe, és tálalhatjuk is.

Megjegyzés: Marhacsont helyett más füstölt csonttal is készíthető. Ízlés szernt ecetben eltett tárkonyt is tehetünk bele.

KRUMP. - 2015.



2015. január 27., kedd

Túrós, színes krumplitekercs

Egy nagyon finom, mutatós előételt készítettem néhány nappal ezelőtt. Nagyon jól passzoltak az ízek, valahogy abszolút kerek egészet alkottak. Húsvétra is kitűnő lehetne. 


Túrós, színes krumplitekercs

Hozzávalók 4-5 személyre: 60 dkg krumpli, 2 tojás, só, bors; 25 dkg spenót, 5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál búzadara, só; 20-25 dkg tehéntúró, 15 dkg telemea vagy feta, 4-5 hámozott paradicsom (konzervből), bors; 10-12 fürjtojás; a tálaláshoz: rukkola vagy egyéb saláta, koktélparadicsom, hónapos retek.
Elkészítése: A fürjtojást keményre főzzük és meghámozzuk. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd lereszeljük a nagylyukú reszelőn. Hozzáadjuk a 2 felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, és lazán összeforgatjuk. A spenótot megmossuk, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd néhány másodperc után kiszedjük, jól lecsepegtetjük, összeaprítjuk, és hagyjuk kihűlni. Elkeverjük a zúzott fokhagymával, a tejföllel meg a búzadarával, és ízlés szerint sózzuk. A telemeát finomra reszeljük, és összekeverjük a tehéntúróval. Hozzáadjuk a jól lecsepegtetett, összedarabolt paradicsomot, borssal ízesítjük, és alaposan összekeverjük. Több rétegben alufóliát fektetünk az asztalra, erre egy sütőpapírlapot teszünk, majd kb. kisujjnyi vastagon elterítjük rajta a krumplis masszát szép téglalapot formálva belőle. Eloszlatjuk rajta a spenótos keveréket, majd erre óvatosan rákenjük a túrós masszát. A hosszanti oldalra egymás után sorban ráhelyezzük a fürjtojásokat, majd a sütőpapír és az alufólia segítségével feltekerjük a lehető legszorosabban; az alufólia végeit jól megcsavarjuk. A tekercset hőálló edénybe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, és 200 fokos sütőben, légkeverésen 25-30 percig sütjük. Az utolsó 5 percben kissé rá is piríthatunk. A tekercset csak teljes kihűlés után vesszük ki a sütőpapírból meg a fóliából.

Megjegyzés: Ezt a receptet nem lehet friss paradicsommal elkészíteni, mert az túl sok levet engedne.

KRUMP. - 2015.



Csirkebrassói krumplikrokettel

A csirkebrassói az elfoglalt nők fogása. Jó alternatíva a lassabban elkészülő disznóhúsos fogásra. Akkor is jó, ha kevesebb hús áll rendelkezésünkre, mert a zöldborsóval és krumplival kissé "felszaporítjuk". A krumplit készíthetjük úgy is, hogy megfőzzük héjában, darabokra vágva megpirítjuk kevés olajon, és hozzákeverjük a kész ételhez. Vagy kínálhatjuk mellé is. Nálunk úgy jött ki a lépés, hogy éppen krumplikrokettel tálaltam. :)


Csirkebrassói krumplikrokettel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, 50 dkg zöldborsó, 2 kisebb piros húsú paprika, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, só, bors, 1 teáskanál szárított majoránna, olaj; a tálaláshoz krumplikrokett.
Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd üvegesre pároljuk kevés felforrósított olajon. Rádobjuk a szeletekre, majd vékony csíkokra vágott csirkemellet, és kavargatva fehéredésig pirítjuk. Saját levében hagyjuk párolódni egy keveset, majd hozzáadjuk a zöldborsót meg a kis kockákra vágott paprikát, megsózzuk, megborsozzuk, aláöntünk kevés vizet (vagy fehérbort), és készre pároljuk (10-15 perc). Végül zsírjára sütjük, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd kevés vizet öntünk hozzá, épp csak annyit, hoyg a lisztet összefogja, és krémszerű felületet képezzen a húson. Szükség szerint utánaízesítünk és az időközben elkészített krumplikrokettel tálaljuk.

EK - 2018/5

2015. január 26., hétfő

Miso leves

Nem tudok sokat a japán konyháról, ezért nem is akarom állítani, hogy az alábbi levesnek van egyáltalán köze valamilyen japán ételhez, de azért néhány alapanyaguk fellelhető benne. Még jónéhány héttel ezelőtt megvettem egy dobozt, amin azt írta, hogy Miso soup. Olyan áron vesztegették, hogy azt mondtam: ennyiért nem kár akár bukni is a dolgot. Három tasakocska volt benne, valamilyen barnás krémmel, leginkább a currypasztához hasonlíthatom. Elolvastam a dobozon lévő felhasználási javaslatot, s aztán mentem a magam feje után. A végeredmény nagyon jó lett, bár kissé igen becsiliztem, pedig az egész paprika csak akkora volt, mint a negyed kisujjam. :P S hogy miért pálcikát tettem a leves mellé? Mert ilyen-olyan műsorokban azzal láttam, hogy eszik a levest is. Kieszik vele a sűrűjét, a levét meg egyszerűen kiisszák. Mi is mókáztunk egyet a pálcikás levesevéssel, a levét azonban kanalaztuk. :)


Miso leves

Hozzávalók 4 személyre: 1 húsos csirkemellcsont, 5 cikk fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 1/2-1 csípős paprika, olívaolaj, 2 dkg szárított vegyes gomba (vargánya, laska, júdásfüle), 1 sárgarépa, 1 nori-lap, 80 g miso-alap, szójaszósz, esetleg hal- vagy kagylószósz, rizsecet.

Elkészítése: A csirkemellcsontot fölöntjük 1,5 l hideg vízzel, és kis lángon húsalaplevet főzünk belőle. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl langyos vízbe, és hagyjuk megpuhulni. Fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csípős paprikát, hirtelen megfuttatjuk, majd fölöntjük húsalaplével. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gombát, és együtt főzzük 6-7 percig. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában nagyon vékony lapokra vágjuk, majd késsel vékonyan felcsíkozzuk. A norilapot négybe hajtjuk, és szintén 2-3 mm vastag csíkokra vágjuk. A leveshez hozzáadjuk a miso-alapot, fölforraljuk, és ekkor beletesszük a sárgarépa- meg a noricsíkokat. 2-3 perc alatt jól kiforraljuk, ezalatt tetszés szerint ízesítjük szója-, hal- vagy kagylószósszal és rizsecettel, illetve beletesszük a csontról leszedegetett húsdarabkákat. Jó melegen tálaljuk.

Megjegyzés: Tálaláskor főtt üvegtésztát is adhatunk mellé, nekem nem volt itthon ilyenem.

A sárgarépacsíkok épp roppanósra főnek ennyi idő alatt, nagyon finomak lesznek.

EK - 2015/9

2015. január 23., péntek

Gránátalmás, narancsos kuszkusz (desszert)

Gyors desszert elfoglalt napokra, hirtelen betoppant vendégek esetén, vagy csak úgy, minden különösebb ok nélkül. :) Nagyon finom!!! :)


Gránátalmás, narancsos kuszkusz (desszert)

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg előfőzött kuszkusz, 1 csipet só, 2 evőkanál barna cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2,8 dl tej, 1 nagy narancs, 1 gránátalma, 5 dkg dió vagy pisztácia; a tlaláshoz: sűrű natúr joghurt, gránátalmaszirup.

Elkészítése: A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg a cukrokat, majd ráöntjük a fölforralt tejet, és összekeverjük. Lefedjük, és 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Miután az összes tejet beszívta, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt narancsot, a jól lecsepegtetett gránátalmamagokat, valamint a kissé összevagdalt diót vagy pisztáciát. Jól összekeverjük, és már tálalhatjuk is. Tetejére natúr joghurtot kanalazunk, és meglocsoljuk gránátalmasziruppal.

EK - 2015/3

2015. január 18., vasárnap

Krumplikrokett

Régebb gyakran csináltam burgonyakrokettet, aztán egy idő óta valahogy elfeledkeztem róla. Éppen ideje volt újra csinálni. Mi köretként ettük csirkebrassói mellé, de előétel gyanánt is kitűnő, sőt, vacsorára, reggelire is el tudom képzelni valami finom mártogatóssal.


Krumplikrokett

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 2 dkg vaj, 1 kisebb hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, só, bors, bő olaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd forrón áttörjük és simára keverjük a vajjal. Hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk a nagyon finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a tojással meg a liszttel, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A masszából ujjnyi nagyságú rudacskákat formázunk, és bő forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtölrőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot felitassuk. Köretként is jó húsok mellé, de előételként is fogyasztható valamilyen mártogatóssal.

Megjegyzés: Ha nem szeretnénk pepecselni az egyforma rudacskák formázásával, gömböcskéket is alakíthatunk a masszából.

KRUMP. - 2015.

2015. január 17., szombat

Sertésszűzérmék hercegnőburgonyával, áfonyamártással

Itt egy újabb disznóhúsos fogás. Csak mert ez a második a sorban a tekercs után, és még lesz egy valami majd valamikor - ennyi húst fogadtam el édesanyámtól disznóvágáskor. Ennél a fogásnál fontos, hogy a köret és a mártás időben elkészüljön, hogy ahogy a hús is megsül, rögtön fogyasztani lehessen, különben már nem lesz finom, megkeményszik.


Sertésszűzérmék hercegnőburgonyával, áfonyamártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésszűzpecsenye, só, (citrom)bors, 1 fej fokhagyma, olívaolaj, 1 dl vörösbor, 1 adag hercegnőburgonya; a mártáshoz: 15-20 dkg fagyasztott áfonya, 1 dl vörösbor, 2-3 evőkanál cukor, 3-4 evőkanál alma- vagy málnaecet, só, 1 teáskanál tápiókapor vagy étkezési keményítő, citromlé.

Elkészítése: Először a hercegnőburgonyát és az áfonyamártást készítjük el. A hercegnőburgonya leírása ITT. A mártáshoz az áfonyát egy edénykébe tesszük, ráöntjük a bort, és kb. 5 percig főzzük. Beletesszük a cukrot meg az ecetet, csipetnyi sóval ízesítjük, és hagyjuk jól fölrotyogni. A tápiókaport vagy keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, ráöntjük a gyümölcsre, tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Végül kevés citromlével tesszük pikánssá. Ha valaki szereti, csiliport is tehet bele. A húst 2 cm vastag érmékre daraboljuk, tenyerünkkel kilapítjuk, megszórjuk sóval és citromborssal (sima bors is jó, természetesen). A fokhagymafejet jól megmossuk, és kereszben kettévágjuk. Egy serpenyőbe olajat öntünk, beletesszük a fokhagymafeleket vágott felükkel lefelé, és amíg fölforrósodik, ide-oda mozgatjuk az olajon, hogy az átvegye az ízét. Amikor az olaj forró, beletesszük a szűzérméket, és közepes lángon mindkét oldalukon 2-3 percig sütjük. Ennyi idő alatt rózsaszínes lesz, amolyan félig átsütve, aki szereti, így is eheti. Ha jobban át szeretnénk sütni, ráöntjük a vörösbort, és addig pároljuk, amíg a bor teljesen el nem párolog. Az elkészült húst 1-2 percig lefedve állni hagyjuk, majd azonnal tálaljuk a hercegnőburgonya és mártás kíséretében.

HÚSV. - 2015.



2015. január 15., csütörtök

Hercegnőburgonya - batátával

Duplán burgonyás, finom köretféle. Csak a változatosság kedvéért (és mert volt egy megmaradt batátám) készítettem édesburgonyával (batátával), nem muszáj keverni őket, sima krumpliból is nagyon finom, dekoratív köret. Ettől ilyen szép sárga is.


Hercegnőburgonya - batátával

Hozzávalók 4 személyre:  40 dkg krumpli, 35 dkg batáta (édesburgonya), 2 dkg vaj, 2 tojás, só, bors.

Elkészítése: A krumplit és a batátát meghámozzuk, darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, azonnal áttörjük, és összekeverjük a vajjal. Miután kihűlt, simára dolgozzuk a tojássárgájával, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. A masszát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és sütőpapíros tepsire szép rózsákat nyomunk belőle. 230 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt szép pirosra sütjük. Bármilyen húsos étel mellé kitűnő köret.

Megjegyzés: Ha csak krumpliból készítjük, a batátát is pótoljuk krumplival.

KRUMP. - 2015.


2015. január 14., szerda

Krumpligombóc paradicsomszósszal

Ez a recept már fenn van a blogon, évekkel ezelőtt készítettem el először, és azóta sem. Akkor azt írtam, hogy a férjecském húzta a száját neki, most azonban nagyon-nagyon ízlett. Igaz, amióta "elkaptam" az ízlését a paradicsomszószt illetően (mindig az volt a baja, hogy nem volt elég édes :P), már szívesen megeszik mindenféle paradicsomos ételt. Úgyhogy most ismét terítékre került, és nagy-nagy sikere volt mindannyiunk körében. Újra is fotóztam: kérem szépen a régi fotók nézésekor eltakarni a szemeteket, max. két ujjatok között kikukkantani. :) Jaj, és most pontos adagokat is írok, mert azért nem mindegy, hoyg miből mennyit használunk. :)


Krumpligombóc paradicsomszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma, 1 kisebb tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zabkorpa vagy zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál szárított, morzsolt csombor, só, bors, kevés olaj, kevés vaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 paradicsom (nekem most konzervből volt), 2 dl sűrű paradicsomlé, 1-1,5 dl tejszín, 10 dkg füstölt sajt, só, bors, cukor.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Felét lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, felét pedig a kis lyukún. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát meg a morzsolt csombort, majd jól eldolgozzuk a tojással. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük a liszttel és a zabkorpával (nem keverjük agyon). Kézzel pingponglabdánál kissé nagyobb gombócokat formálunk, vajjal kikent, morzsával megszórt hőálló edénybe tesszük őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A szószhoz fölforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, amjd fölöntjük a paradicsomlével, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, illetve vízzel hígítjuk a kívánt állagúra, és jól kiforraljuk. Végül beleöntjük a tejszínt, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és belekavarunk 5 dkg lereszelt sajtot. A szószt a megsült gombócokra öntjük, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és kb. 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Önmagában is finom, laktató étel, de bármilyen húsfélével (natúr csirkemellel, fasírttal stb.) tálalható.

Megjegyzés: Ha friss paradicsommal készül, először lehúzzuk azok héját, összedaraboljuk, és néhány perc alatt kissé összerotyogtatjuk, azután adjuk a szószhoz.

KRUMP. - 2015.


2015. január 12., hétfő

Falusi pityóka - tejfölös muzsdéjjal

A legegyszerűbb és legolcsóbb étel, amit készíteni lehet akár a "pénzedike" előtti napokban is. Tejfölös muzsdéj helyett sima vizes muzsdéjjal is ehető, úgy aztán alullicitálhatatlan az ár-laktatóság szempontjából. Tudni kell róla, hogy nagyon eteti magát, számoni kell azzal, hogy egy személy 5-6 krumplit is megehet...


Falusi pityóka - tejfölös muzsdéjjal

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg közepes méretű krumpli, 20 dkg szalonna, só, bors, olaj, 5 cikk fokhagyma, 2 dl tejföl, citromlé.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, közepét kivájjuk. A szalonnát szeletekre majd csíkokra vágjuk. Előkészítünk egy nagyobb tepsit, kibéleljük sütőpapírral, meglocsoljuk kevés olajjal, és elterítjük benne a krumplik kivájt közepét. Ráhelyezzük a fél krumplikat üregükkel felfelé, mindegyik üregbe egy szalonnadarabot teszünk, majd az egészet jól meszórjuk sóval és borssal. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt piros-ropogósra sütjük. A muzsdéjhoz a fokhagymát összezúzzuk, alaposan megsózzuk, majd 3-4 evőkanál olajat dolgozunk bele cseppenként, mintha majonézt készítenénk. Ezután belekeverjük a tejfölt, szükség szerint utánasózunk, borsozzuk, és citromlével ízesítjük.

KRUMP. - 2015.



2015. január 5., hétfő

7 éves

Már 7 éve gyönyörködünk benne, 7 éve tanít bennünket szeretetre, türelemre, kitartásra, konfliktuskezelésre, örömre, boldogságra. Ő tanít. Mi meg majdcsak belejövünk! :)

Tündérkénk:

Mi:



Tehénkés tortája:


Gyümölcsös habcsóktortája:


Hercegnős tortája:




2015. január 3., szombat

Csirkepaprikás zabos puliszkával

A két ünnep között főztem ezt a finom ételt. A paprikás íze arra a "mártásra" emlékeztetett, amit gyerekkoromban mamám szokott főzni, igaz, házi csirkéből, de ez is megtette. A puliszka annál az egyszerű oknál fogva lett "zabos", hogy utolsó pillanatban vettem észre, nincs elég kukoricalisztem, és muszáj volt sűríteni még a puliszkát. De meglepően finomra sikeredett, a zabtól krémesebb, édeskésebb lett, szóval teljes siker volt.


Csirkepaprikás zabos puliszkával

Hozzávalók 4 személyre a paprikáshoz: 8-10 csirkealsócomb, 3 nagyobb hagyma, ½ dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1-1,5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors; a puliszkához: 1 liter víz, 1 teáskanál só, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabliszt vagy zabkorpa.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk a felforrósított olajon, majd megszórjuk pirospaprikával, és fölöntjük 1-2 dl vízzel. Főzzük, míg zsírjára nem sül, ekkor beletesszük a csirkecombot, megszórjuk sóval meg borssal, és jól átforgatjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi, majd fedő alatt készre főzzük. A lisztet simára keverjük a tejjel, és a pörkölthöz öntjük; néhány perc alatt jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró mártással, és az ételhez adjuk. Beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, egyet-kettőt lobbantunk rajta, és félreveszsük. A puliszkához a vizet fölforraljuk, magsózzuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a liszteket. Sűrűre főzzük, majd a paprikással tálaljuk. Hordós savanyúságot kínálunk mellé. 

FF - 2015/1

2015. január 2., péntek

Olajbogyó-fánkocskák

Az ötlet szintén a már említett tapas-gyűjteményből való, ám kisebb módosításokkal. Frissen nagyon-nagyon finom, ropogós, puha, miután áll egy kicsit, már kissé ellágyul, és enyhén tikkasztó lesz. Fontos, hogy a massza lágy legyen, amikor az oljajba szaggatjuk.


Olajbogyó-fánkocskák

Hozzávalók kb. 40 db-hoz: 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg magozott fekete olajbogyó, 5 dkg magozott zöld olajbogyó, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 4-5 db fél aszalt paradicsom, 1 teáskanál szárított morzsolt csombor, só, bors, bő olaj.

Elkészítése: Habverővel simára keverjük a lisztet a tojással, majd rendre belekavarjuk a kis kockákra vágott olajbogyót, a finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a beáztatott, majd kockára vágott aszalt paradicsomot. Ízesítjük borssal, morzsolt csomborral, esetleg még kevés sóval, majd jól összekavarjuk. Bő olajat forrósítunk, teáskanállal kis galuskákat szaggatunk az olajba, és nem túl hirtelen aranysárgára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük lecsöpögni. Friss zöldséggel fogyasztjuk.

EK - 2015/3

2015. január 1., csütörtök

Krumplis tortillafalatkák

Valamikor a  nyáron az egyik nagyáruházból vettem egy tapas-receptes könyvet. Eddig csupán egy receptet készíettem el belőle, egy meleg uborkasalátát, de most szilveszter előtt szintén felütöttem. Amíg a kádban lazultam, és a könyvecskét forgatgattam, legszívesebben az összes receptet bejelöltem volna a kipróbálandók közé. Erősen oda kellett tennem magam, hogy tudjak szelektálni. Végül a szilveszteri asztalra 2 receptet választottam ki, természetesen, néhány változtatással - ahogy az már nálam lenni szokott. :)
Ez a tortilla nagyon ízlett a társaságnak, jókora adag, érdemes svédasztalra, vendéglátó falatkának, vagy csak úgy, sörkorcsolyának elkészíteni. Sőt, ráérős reggeleken vagy sietős estéken is kitűnő reggeli vagy vacsora. Az adag 4-5 személyes, ha reggeliként vagy vagy vacsoraként tálaljuk, svédasztalon 8-10 személyes.


Krumplis tortillafalatkák

Hozzávalók 8-10 személyre: 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 paprika (piros vagy színes), 50 dkg főtt krumpli (4 darab), 20 dkg sonka, 1 csokor kapor, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 7 tojás, 15 dkg sajt, 10 dkg tejföl, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paprikát kisebb, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Kockára vágjuk a sonkát, lereszeljük a sajtot, és finomra aprítjuk a zöld fűszereket is. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre dinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a paprikát, és néhány percig együtt dinszteljük kevergetve. Hozzáadjuk a sonkát meg a fokhagymát, néhányszor átforgatjuk, majd áttesszük egy tálba. Hozzáadjuk a krumplit meg a zöldeket, sóval és borssal enyhén fűszerezzük. Egy másik tálban fölütünk 5 tojást, hozzáadjuk a tejfölt meg a sajtot, sózzuk-borsozzuk, amjd jól összekeverjük. A tojásos masszát a zöldségekre öntjük, alaposan összedolgozzuk, majd az egyészet kb.25*35 cm-es tepsibe simítjuk, és jól lenyomkodjuk. A maradék két tojást külön fölverjük, fűszerezzük, majd a tepsibe öntjük, és elsimítjuk a másik massza tetején. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük vagy addig, míg kocsonyássá nem válik. Kihűlés után szépen szeleteljük.

KRUMP. - 2015.