2016. augusztus 31., szerda

Keleties tök rizzsel

Húsmentes étel gyanánt nagyszerű és laktató kombináció ez így. Érdekes volt az íze, de aki kedveli a keleties ízvilágot, annak nagyon bejönne.


Keleties tök rizzsel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg tökhús (tisztán mérve, héja és majga nélkül), olívaolaj, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 1/2-1 csípős paprika, szójaszósz, hal-vagy kagylószósz, rizsecet, só, petrezselyemzöld (vagy koriander).

Elkészítése: A gyömbért, a fokagymát és a csípős paspikát nagyon finomra aprítjuk, a hagymát vékonyan felcsíkozzuk, a tököt pedig kb. 1/2 cm vastag szeletekre, majd 2-3 mm-es hasábokra vágjuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük először a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért meg a csípős paprikát, és 1-2 perc után a tököt. Elkeverjük és hagyjuk saját levében párolódni, gyakran kavargatva. Miután saját levét elfőtte, kicsinként kevés forró vizet öntünk alá mindaddig, amíg a tök meg nem puhul. Végül szójaszósszal, hal- és/vagy kagylószósszal, illetve rizsecettel ízesítjük tetszés szerint, és ha szükséges, utánasózunk. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és főtt rizzsel tálaljuk.

NÚ - 2019/márc.

2016. augusztus 30., kedd

Pácolt, grillezett tarja grillezett zöldségekkel

A lényeg igazából a tarja pácán van, a többi, mármint a grillezett zöldségek csak úgy, hirtelen felindulásból készültek melléje. Persze, a különlegessége ezeknek, hoyg míg a hús sült, csak elszaladtam, és egy-kettőre néhány hófehér padlizsánnal meg kemény húsú paradicsommal tértem vissza, mindegyiket a kertből kapkodva le. :)


Pácolt, grillezett tarja grillezett zöldségekkel

Hozzávalók 5-6 személyre: kb. 1,2 kg sertéstarja, 2 kisebb hagyma, 2 kisebb sárgarépa, 1 maréknyi fokhagyma, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1/2 teáskanál pirospaprika, kb. 1 dl olaj; a tálaláshoz padlizsán és kemény húsú paradicsom, olaj.
Elkészítése: A húst kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd megszórjuk a só és bors keverékével. A zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, majd elkeverjük a pirospaprikával meg az olajjal, és beleforgatjuk a hússzeleteket. Lefóliázva másnapig hagyjuk érlelődni. Végül felforrósított grillrácson szép aranybarnára sütjük. A padlizsánt kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, egyik felét megkenjük olajjal, és olajos felével lefelé a grillrácsra helyezzük. A másik oldalára is locsolunk kevés olajat, majd megfordítjuk, és ott is megsütjük. (1-2 perc az egész.) A paradicsmokat hosszában kettévágjuk, és vágott felükkel lefelé a rácsra helyezzük. 1/2-1 perc után megfordítjuk, és további 1-2 percig grillezzük a másik oldalán is. A zöldségeket tálalás előtt sózzuk. Lila hagymát, mustárt, vegyes zöldségsalátát, muzsdéjt, kenyeret, bármit kínálhatunk még mellé.

  


2016. augusztus 26., péntek

Sajtos-sonkás rakott kenyér



Sajtos-sonkás rakott kenyér

Hozzávalók 4 személyre: 10-12 szelet bármilyen szikkadtabb kenyér, 5 tojás, 3 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 hagyma, 30 dkg főtt sonka, 30 dkg füstölt sajt, 2 dkg vaj, 2-3 evőkanál durva szemcséjű, házi zsemlemorzsa, só, bors.

Elkészítése:
1.     Előkészítjük a hozzávalókat. A sonkát kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a hagymát és a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
       2.      A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd felverjük a tejjel együtt.
       3.      Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
       4.      A kenyérszeleteket belemártjuk a tejes-tojásos keverékbe, majd egy rétegben lerakjuk a kikent tál aljára.
       5.      Rászórunk némi aprított hagymát és sonkakockát, illetve megszórjuk reszelt sajttal, és kézzel kissé lenyomkodjuk.
       6.      A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók tartanak.
       7.      A sajtos réteg után mindig egy kicsit lenyomkodjuk. A tetejére sajt kerül, illetve ráöntjük a megmaradt tojásos-tejes keveréket.
 8.      180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 

KT - 2016/9

2016. augusztus 20., szombat

Ropogós, fűszeres kiflikorongok (Maretti házilag)

Amikor nem pakolunk uzsonnát, vagy beugrunk egy benzinkúthoz tankolni, de a hasunkba is tankolnánk valamit, valljuk be, legtöbbször valami egészségtelen nasifélét választunk. Bármennyire is igyekszem egészégesen táplálkozni és etetni lányaimat, bizony, néha - mondjuk egy-egy kirándulás alkalmával - én is megveszek nekik olyasmit, amit normál esetben nem. De milyen is a gyermek (és nemcsak a gyermek!), ami tiltott, vagy nem ajánlott, hiába tudja, hogy nem jó, hát annál érdekesebb, és annál inkább kívánja.Így aztán időnként itthon is pizzát, hamburgert vagy hot-dogot eszünk, hogy kielégítsem ebbéli kívánságaikat is. És amit én készítek, amibe tudom, mit tettem, miből csináltam, az mégis másabb, mint a gyorsétkezdei. Kb. és és föld a különbség közöttük. 
Nos, ugyanez a helyzet a nasikkal is. Bár nem túl gyakran, de ebben a vakációban azért egyszer már készítettem nekik krumpliból csipszet, illetve időnként a bolti marettik helyett itthon csinálok nekik finom, fűszeres kétszersültet. Némi maradék kifli kell hozzá, és 10-15 perc. ha pedig kubettit szeretnénk készíeni, akkor csak sima kenyér kell. 



Ropogós, fűszeres kiflikorongok (Maretti házilag)

Hozzávalók: 2-3 szikkadtabb kifli, ½- ½ teáskanál só, bors és fokhagymapor, 1-1 teáskanál szárított, morzsolt oregánó és bazsalikom, olaj.

Elkészítése: A kifliket kb ½ cm vastag korongokra vágjuk, egyenként sütőpapíros tepsire fektetjük, finoman megszórjuk az összekevert fűszerekkel, majd enyhén meglocsoljuk olajjal. Mindegyiket átfordítjuk a másik felére, és a fűszerezést-olajozást megismételjük. Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 5 percre, majd ha szükségesnek találjuk, a korongokat megfordítjuk, és további 3-5 percig pirítjuk őket.

Tipp: Paradicsomos ízű korongokat úgy készíthetünk, hogy megkenjük őket kevés sűrű paradicsomlével vagy sűrített paradicsommal. Bármiylen más tetszés szerinti fűszert hazsnálhatunk.

Megjegyzés: maradék kenyérből fűszeres kockákat készíthetünk úgy, hogy tálba tesszük a felkockázott kenyeret, megszórjuk fűszerekkel, illetve meglocsoljuk olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Sütőpapíros tepsire terítjük 1 rétegben, és tetszés szerint megpirítjuk. Vigyázzunk, néhány perc után mindig nézzünk rá, mert hamar megéghet. Saját tapasztalat! 

KT - 2016/9
BA - 2017/11

Kokárdakenyér - Háromszínű kenyér a nemzeti ünnepre

Mindennapi eledelünk, a kenyér is lehet különleges és ünnepi. Néha nem kell mást tenni, minthogy különleges formát adunk neki, máskor pedig egy kicsit „játszadozhatunk” a színekkel. A ka mai jeles napra való tekintettel egy nemzeti színekbe öltöztetett finomságot ajánlok, a lányaim nagyon szerették és örültek neki. :) 


Kokárdakenyér

Hozzávalók: 65 + 10-15 dkg fehérliszt, 4 g szárított élesztő, 2,5 dl víz, 1,7 dl tej, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2-3 csepp ecet; továbbá: 10 dkg spenótpüré, 5 teáskanál paradicsompüré, 1-2 teáskanál pirospaprika vagy paprikalekvár.

Elkészítése: A hozzávalókat kimérjük. A 65 dkg lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és rugalmas, puha tésztává dagasztjuk.

1.      Miután megdagasztottuk, a tésztát háromfelé osztjuk úgy, hogy levágunk belőle egy 15-20 dkg-os darabot, a maradékot pedig két egyenlő részre vágjuk.
2.      A kicsi darabhoz hozzágyúrjuk a spenótpürét, illetve 5-7 dkg lisztet, az egyik nagyobb darab tésztába pedig beledagasztjuk a „pirosítókat” meg szintén 5-7 dkg lisztet, vagy amennyit felvesz. A tésztákat szép gombócokká formázzuk, és külön-külön tálban kelni hagyjuk.
3.      Miután langyos helyen jól megkeltek (kb. 1 óra), lelohasztjuk őket, és átgyúrjuk.
4.      A zöld gombócot szép gömbbé formázzuk, és egy 26 cm-es forma közepére helyezzük.
5.      A fehéren hagyott tésztát kettéosztjuk, mindkét részt hosszú rúddá sodorjuk, majd összecsavarjuk, és a zöld golyó köré tekerjük. Végeit jól összecsípjük.
6.      A piros színű tésztát szintén hosszú csíkká sodorjuk, akkorára, hogy kényelmesen a fehér tészta köré lehessen tekerni.
7.      A megformázott kenyeret ezután vagy langyos helyen hagyjuk jól megkelni, vagy hűtőbe téve, 5-6 órán át kelesztjük. Ez a kenyér ez utóbbi módon készült.

8.      Sütés előtt a kenyér tetejére kevés vizet spriccelünk, majd a hideg, de 180 fokra bekapcsolt sütőbe tesszük. Miután a hő elérte a kívánt fokot, légkeverésre kapcsoljuk, és a kenyeret 25-30 percig sütjük vagy addig, míg az alját megütögetve kongó hangot nem hallunk. 
        FI - 2016/8
      
      


2016. augusztus 19., péntek

Pasztinákragu húsgombóccal

Ebben az ételben is a paszternák a sztár, és nagyon is előnyére a fogásnak....


Pasztinákragu húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pasztinák, 5-6 cikk fokhagyma, 1-2 paradicsom, 3 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld, olaj; a gombóchoz: 65 dkg friss kolbász vagy darált sertéshús, 5 evőkanál durva szemcséjű zsemlemorzsa, 1 tojás, ½ - ½ teáskanál szárított oregánó és bazsalikom, sima hús használata esetén további fűszerek: só, bors, fokhagyma.

Elkészítése: A gombóchoz, ha kolbászt használunk, kinyomjuk a bélből a húst, és hozzádolgozzuk a tojást, a zsemlemorzsát meg a szárított fűszereket. Ha darált húsból készítjük, akkor a húst először ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy lábosban 3-4 evőkanál olajat forrósítunk, diónyi húsgombócokat dobálunk bele, és 1-2 percig pirítjuk. Majd átfordítjuk a másik oldalukra, és addig pirítjuk, míg kissé kérget nem kapnak. Ekkor kiszedjük és félretesszük. A maradék hússal ugyanígy járunk el. (Jobb két részletben sütni, hogy a gombóckák piruljanak, és ne engedjenek levet.) A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a vékonyan felszeletelt pasztinákot (a nagyobb darabokat félbe vagy négybe hasítjuk előtte) meg az összedarabolt fokhagymát, és 5-6 percig dinszteljük benne gyakran kavargatva. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük. Beletesszük a gombócokat, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi a gombócoknak kb. a feléig ér, és lefedve főzzük kb. 15 percig. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, jól kiforraljuk, ha szükséges, utánaízesítünk, majd megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk kenyér vagy bármilyen más köret kíséretében. 
KT - 2016/9

2016. augusztus 18., csütörtök

Paszternákleves petrezselymes olajjal

Szeretjük a paszternákot/pasztinákot - ki ahogy szereti. Most is vettem egy jó nagy adagot, amiből leves és főétel is készült. Ámbár, hoyg idén először a kertbe is vetettem. Még nem elég nagy, gondolom, őszre fejlődik ki teljesen, akkor már saját termésből fogok főzni. Nagyon finom, nagyon aromás ételek lesznek azok, amibe paszternákot is teszünk, próbáljátok ki ti is. 


Pasztinákleves petrezselymes olajjal

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg pasztinák, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 1 közepes paradicsom hámozva, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olívaolaj, 2+3 evőkanál olaj, só, citromsó, kevés bors.


Elkészítése: 2 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a kis kockákra vágott sárgarépát és együtt dinszteljük néhány percig. Ekkor hozzáadjuk a karikára (nagyobb pasztinák esetén félbe vagy négybe hasított, majd szeletelt) vágott pasztinákot, és átforgatjuk. Felöntjük kb. 1,5 liter forró vízzel, megsózzuk, és addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Mielőtt teljesen elkészülnének, a leveshez adjuk a kis kockákra vágott paradicsomot is. Félrevesszük a lángról, hőkiegyenkítéssel beletöltjük a tojássárgájával elkevert tejfölt vagy tejszínt, és utánaízesítünk sóval, illetve citromsóval. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, elkeverjük a kétféle olajjal, enyhén sózzuk és borsozzuk, tálaláskor a levesre locsolunk belőle. 
KT - 2016/9


2016. augusztus 17., szerda

Tessini sajtos pite (Käsekuchen aus dem Tessin)

A Svájcban eltöltött 4 hónap emlékére. Már 15 éve, hogy ott voltam. Nemrég még azon siránkoztam és szörnyűlködtem, hogy jaj, mikor telt el 9 év azóta.... :P 


Tessini sajtos pite (Käsekuchen aus dem Tessin)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg leveles tészta, 1 hagyma, 25 dkg főtt, füstölt sonka, 30-35 dkg ementáli sajt, 4 tojás, 2 dl tejszín, 2 nagy evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, kevés liszt.

Elkészítése: A leveles tésztát lisztezett felületen körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es mélyebb piteformát. Az aljába szórjuk a finomra aprított hagymát, eloszlatjuk rajta a kis kockákra vágott sonkát, és befedjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal. A tojást felverjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd elkeverjük a tejföllel meg a tejszínnel. Ráöntjük a sajtra, kissé elegyengetjük, illetve megrázzuk a formát, hogy jól befolyjon a massza a hozzávalók közé, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kivesszük, 5-10 percig hűlni hagyjuk, majd szeletelhetjük.

Tipp: Egyes helyeken szeletelt gombát is tesznek bele. 

EK- 2016/9

2016. augusztus 16., kedd

Paradicsomos babfőzelék

A férjem kedvence a szemes babból készült leves vagy főzelék. Minden évben megfogatam, hogy no, majd idén teszek el télire is, üvegbe, és végre most eljött az ideje. A zsengén leszedett babot használtam fel erre a célra, mert a fagyasztóban nem volt egy zacskónyi helyem sem, így muszáj volt üvegekben "helyet keresni" neki. A recept eredetileg száraz babra íródott, így én is azt írom le, de bármilyen fajtával elkészíthető.


Paradicsomos babfőzelék

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2-3 piros húsú paprika, 1 kg érett paradicsom vagy 7,5 dl paradicsomlé, 1,5 kg főtt bab, kb. 2 dl olaj, 2 evőkanál pirospaprika, babérlevél, só, bors.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, vagy konyhai robotban megdaráljuk. A paprikát kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, és feldaraboljuk. A felforrósított olajon gyakran kavargatva megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikakockákat. Együtt dinszteljük egy keveset, majd kevés vizet öntünk alá, és néha megkavarva hagyjuk majdnem készre párolódni. Miután zsírjára sült, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a babérlevelet, enyhén sózzuk-borsozzuk, és együtt főzzük addig, míg a paradicsom szét nem fő, és szószossá nem kezd válni. Beletesszük a megfőtt, leszűrt babot, óvatosan elkeverjük, kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a babot csak éppen ellepi, utánaízesítünk, és forrástól számítva 5-10 percig főzzük, vagy amíg eléri az általunk kívánt sűrűséget. Amikor elkészült, csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, hagyjuk hűlni egy keveset, majd vizes dunsztban 20-25 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrába.

Tipp: Száraz bab helyett zsengebabbal is készíthetjük, ebben az esetben a babot még a paradicsom előtt adjuk az ételhez, a paradicsomot pedig akkor tesszük bele, amikor a bab már majdnem megfőtt.
EK - 2016/9

2016. augusztus 15., hétfő

Cukkinis csirke

Tegnap szépen elképzeltem, hogy a bepácolt kicsontozott csirkecombból gyönyörűszép színes nyársak lesznek tökkel, sárga cukkinival, paprikával, lila hagymával stb. Ám kedves férjecskémnek nem volt kedve szénnel, sütögetéssel bajlódni, s ha már neki, nem, .... nos nekem sem. :P Így aztán, ami a nyársra ment volna, ment szépen a lábosba, és ugyanolyan finomat ettünk belőle. :)


Cukkinis csirke

Hozzávalók 4 személyre: 8 kicsontozott csirkecomb, 2 kisebb, zsenge főzőtök, 2 kicsi zsenge sárga héjú cukkini, 2 nagy zöld kápia paprika, 3 kemény húsú paradicsom (pl. lucullus), 3 hagyma, 1 marék fokhagymacikk, só, bors, 2 dl fehérbor, 1-2 ágacska friss csombor.

Elkészítése: A csirkecombot átnézzük, megmossuk, majd megtörölgetjük. Megszórjuk sóval és borssal, és félretesszük néhány órára. Meghámozzuk a hagymát, nagyobb darabokra vágjuk, és egy vastag aljú edény aljára szórjuk. A fokhagymacikkeket héjastól, de jól megmosva a hagyma mellé szórjuk. Ráhelyezzük a csirkecombokat, beletesszük a  csomborágakat, aláöntjük a bort, illetve kevés vizet, és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ezután rádobjuk a felkarikázott tököt meg cukkinit, és a darabokra vágott paprikát. Megsózzuk-borsozzuk az egészet, ha szükséges, még pótoljuk a vizet, és 5 percig pároljuk tovább. Végül beletesszük a karikára vágott paradicsomot is, 2-3 percig hagyjuk rotyogni, majd félrevesszük, és tálaljuk.

EK - 2018/9

Barackos-szedres habtorta

A férjem kedvence a habtorta azóta, mióta egy rokontól kapott recept alapján majdnem 20 évvel ezelőtt elkészítettem. Én azóta már régen unom (enni és készíteni is :P - mégha elismerem is, hogy finom), hiszen az a típus vagyok, aki kétszer ugyanazt nem gyakran szereti sütni-főzni. De az Ő születésnapjára mégiscsak illik az ő kedvencét készíteni, így most ilyen lett. Persze, lehet játszadozni egy kicsit ennél a receptnél is, mert attól függően, milyen pudingporral vagy gyümölccsel készül, mindig más egy kicsit az íze és a kinézete, vagy volt már, hogy tej helyett pezsgővel főztem meg a pudingot, és úgy is sikere volt (de azért a férjemnek a klasszikus változat jobban bejön), de alapjában véve úgyis egy jó sok gyümölccsel készült habos finomság.
A mostani "játszadozás" eredménye egy kis tejszínhab, ami pluszban belekerült a habba. Lényegében egyáltalán nem változtatott a tortán, mégis más lett vele. Próbáljátok ki ti is.


Barackos-szedres habtorta

Hozzávalók 26 cm-es formához: 8 tojás, 20 dkg cukor, 6 dl tej, 2 tasak bármilyen ízű pudingpor vagy 4 púpozott evőkanál liszt, 45 g zselatinpor, 2 dl habtejszín, 50 dkg + 2-3 őszibarack vagy nektarin, 10-15 dkg szeder, liszt esetén 2-3 tasak vaníliás cukor.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1 dl hideg vízbe. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját simára keverjük a fele cukorral, a pudingporral vagy a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejet is kicsinként hozzáadagoljuk. A keveréket lángra tesszük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű pudinggá nem válik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, lazán beleforgatjuk a forró pudingba, és félretesszük, míg ki nem hűl. A tejszínt keményre verjük. A zselatint kis lángon, folyamatosan kavargatva felolvasztjuk, hozzákeverünk 1-2 evőkanálnyi tejszínhabot, majd beleforgatjuk a tojásos-pudingos masszába. Végül a maradék tejszínhabot és a kis kockákra vágott 50 dkg barackot is beledolgozzuk. Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk frissentartó fóliával, az alját kirakjuk barackszeletekkel, és a közepébe halmozzuk a jól megmosott-lecsepegtetett szedret. Óvatosan rákanalazzuk a habot, elsimítjuk, ráhajtjuk a fólia széleit, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedhessen. Csak tálalás előtt vesszük ki a hűtőből, és a maradékot is hidegben tároljuk.

2016. augusztus 14., vasárnap

Rókagombás húspuding

Ez a recept négyszeresen is maradékhasznosító, azaz négyféle maradékot használtam fel hozzá. És persze, tudom, hogy az ilyen receptekkel az a baj, hogy nagyon pici a valószínűsége annak, hogy valakinek egyidőben ugyanezek a maradékai legyenek, de el lehet készíteni direkt is. Megmaradt egy része a pulykatekercsnek, amit hidegen már nem ettünk túl szívesen, illetve maradt krumplipüré is vagy 2-3 tálalókanálnyi. Az előző napról pedig rókagombapaprikás maradt, így hirtelen beugrott, hoyg azt is beletehetném. S amikor indultam a tojásért a hűtőhöz, megláttam a maradék fehérjéket is. Nos, így lett négyszeresen maradékhasznosító.


Rókagombás húspuding

Hozzávalók 1 tepsihez (5-6 személyre): kb. 50 dkg maradék főtt vagy sült hús, 15-20 dkg maradék krumplipüré, maradék gombapaprikás, 3 tojásfehérje, 1 kisebb hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa; továbbá: olaj, morzsa.

Elkészítése: A maradék húst kisebb darabokra vágjuk, és összekeverjük a krumplipürével meg a paprikással. Hozzáadjuk a fokhagymát és a nagyobb darabokra vágott hagymát, és húsdarálón átdaráljuk. A pépet jól eldolgozzuk, szükség szerint sóval meg borssal ízesítjük, majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, illetve annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy tartása legyen, de még jól lehessen kenni-simítani. Olajjal kikent, morzsával megszórt hosszúkás formába simítjuk, a tetejét is megkenjük kevés olajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük, és sok-sok friss zöldséggel kínáljuk. Nálunk most a paradicsom a sláger.

A FŐZÉS ISK. - 2018.


Budincă de carne cu gălbiori

Ingrediente pentru 5-6 persoane: cca. 500 g carne fiartă sau friptă, 150-200 g piure de cartofi rămas, 200 g gălbiori proaspeţi, 2 cepe, 3 albuşuri de ou, 5-6 căţei de usturoi, sare, piper, 4-5 linguri pesmet; alte ingrediente: 1 lingură făină, puţin lapte, 1 linguriţă boia de ardei, ulei, pesmet.

Prepararea: Una dintre cepe se taie mărunt, se căleşte în puţin ulei, se presară boiaua şi se adaugă gălbiorii tăiaţi bucăţele. Se toarnă puţină apă, se acoperă şi se fierbe înăbuşit cîteva minute. Se ia capacul şi se lasă ca apa să se evapore. Se presară făina, se amestecă şi se toarnă puţin lapte. Se fierbe până ce se obţine un sos gros. Mâncarea de ciuperci se amestecă cu piureul de cartofi şi cu carnea tăiată bucăţi şi se dau prin maşina de tocat împreună cu cealaltă ceapă şi usturoiul. Se asezonează cu sare şi piper, se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă tare şi se adaugă pesmetul. Compoziţia se întinde într-o tavă de chec sau cozonac unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet, şi se unge cu puţin ulei şi deasupra. Tava se introduse în cuptorul încins la 200 grade şi se coace cca. 25-30 minute. Se taie felii după ce s-a răcit şi se consumă cu legume proaspete.

BA - 2017/9



2016. augusztus 13., szombat

Szilvás-mákos pite

Szerdára vendégeket vártunk, ezért a kedden szedett szilvából süteményt képzeltem el. Hogy miért éppen mákkal gondoltam kombinálni, nem tudom, de a szilva és a mák nálam valahogy összetartozik. Eredetileg valamilyen pudingos keltet vagy kavartat képzeltem el, de aztán leültem egy kicsit és szétnéztem a neten, mit lehetne még. És akkor megragadott egy fotó, Vanilin blogján. Elolvastam a receptet, és nagyon tetszett. Summa summarum, nem kimondottan az ő receptje szerint csináltam a sütit, merthogy anyósomnak szuper almástészta receptje van, amiről már tudom, hogy bevált, illetve nekem az adag is túl kicsi volt, de a rétegezést betartottam, és mondhatom: isteni lett a végeredmény. Szerintem nem utoljára készült ebben a szilvaszezonban.


Szilvás-mákos pite

Hozzávalók egy kb. 36*28 cm-es tepsihez:
- a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 nagy evőkanál sűrű görög joghurt; a mákos krémhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg + 1 evőkanál cukor, 3 dl tej, 8-10 evőkanál búzadara, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál rumkivonat, 1 csipet só; a szilvás krémhez: 50 dkg szilva (magja nélkül mérve), 1 tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 dl víz; továbbá: 1 tojás, kevés liszt.

Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a sót meg a sütőport, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a margarinnal (most csak ez volt itthon, a sarki boltban egyszer csak ilyet kaptam, és nem használtam el. :P). Végül hozzáadjuk a tojássárgáját meg a joghurtot (vagy aludttejet), és összeállítjuk a tésztát. Becsomagolva hűtőbe tesszük, amíg a krémeket elkészítjük. A mákos krémhez a mákot, a cukrot, a sót meg a tejet összefőzzük, majd félrevesszük, és belekavarunk 4-5 evőkanál grízt. Miután langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumkivonatot, lazán beleforgatjuk az 1 evőkanál cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, illetve annyi további búzadarát, hogy még krémes, jól kenhető állagú maradjon. A szilvás réteghez a szilvát ledaráljuk. A pudingport, a lisztet, a cukrot meg a vaníliás cukrot simára keverjük a vízzel, majd a szilvapüréhez öntjük, és állandóan kavargarva pudinggá főzzük. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön. A tésztát kétfelé osztjuk, enyhén lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk, és belsimítjuk a tepsibe. Rákenjük a mákos krémet, majd erre óvatosan a szilvás pudingot, és végül befedjük a másik darab, méretre nyújtott tésztával. Lekenjük felvert tojással, majd villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Hidegen szeleteljük; megszórhatjuk porcukorral.

KAL - 2017.




2016. augusztus 11., csütörtök

Rókagombás töltött pulykatekercs

Ismerőseink szedtek az elmúlt napokban sok-sok rókagombát, és vettem tőlük egy keveset. Lett belőle rókagomba-paprikás, az alábbi töltött tekercs, a paprikás és a tekercs maradékából pedig húspuding. És még van egy kevés gombám, abból is lesz valami... :) 

Az alábbi tekercs nagyon finom lett, de mivel az édesanyáméknál nevelkedett pulykák melle kicsit nagy volt (több, mint másfél kg), hát másnapra is maradt jócskán a tekercsből, viszont úgy, kihűlés után újramelegítve is szárazabb volt, mint előző nap. Ezért a receptet már eleve kisebb adagra írtam meg, ahhoz arányítva - természetesen - a többi hozzávalót is. Próbáljátok ki, és a bormártás ne hagyjátok el mellőle. 


Rókagombás töltött pulykatekercs

Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg pulykamellfilé, bőrével együtt, só, bors; a töltelékhez: 1-2 szelet szikkadt kenyér, 1 tojássárgája, 25 dkg rókagomba, 1 hagyma, 1 teáskanál szárított, morzsolt vagy aprított friss rozmaring, só, bors, olaj, 1 dl félszáraz fehérbor; a mártáshoz: 1 közepes hagyma, 1 ágacska rozmaring, olaj, 3 dl félszáraz fehérbor, 5 dkg hideg vaj, só, fehérbors.

Elkészítése: A pulykamellet úgy vágjuk, hogy egy többé-kevésbé egyenletes vastagságú négyszög legyen. Bőrével lefele deszkára helyezzük, kiklopfoljuk, majd alaposan megszórjuk sóval és borssal. A töltelékhez a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a durvára összedarabolt gombát, és néhány percig együtt dinszteljük. Megsózzuk-borsozzuk, rászórjuk a rozmaringot, illetve ráöntjük a bort, és addig pároljuk néha megkavarva, míg zsírjára nem sül. A kihűlt gombát a kifacsart kenyérhez adjuk, elkeverjük a tojássárgájával, sóval és borssal ízesítjük, majd a pulykamell hosszanti oldalára halmozzuk egy csíkban. A húst jó szorosan föltekerjük, majd olajjal megkent, több rétegű alufóliába tekerjük. Az alufólia két végét jól megszorítjuk, és behajtjuk a tekercs alá. A tekercset tepsibe teezsük, vizet öntünk alá, és a 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megpároljuk. Ekkor a fóliát kibontjuk, a tekercset pedig visszatoljuk a sütőbe 10-15 percre és rápirítunk. Tálalás előtt 5-10 percig hagyjuk állni, utána szeleteljük. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a rozmaringágacskát, felöntjük a borral, ileltve sóval és fehérborssal ízesítjük. Addig forraljuk kis lángon, míg kb. felére nem redukálódik, ekkor leszűrjük. A visszamaradt szaftot jól fölforrósítjuk, majd elkeverjük benne a hideg vajat. A felszeletelt tekercset krumplipürével és fehérboros mártással kínáljuk.
N - 2016/szept.

2016. augusztus 9., kedd

Tárkonyos almaleves zellerrel

Anyósom szokott "sós" almalavest készíteni, vagyis olyat, amit hússal - általában a csirke nem túl nemes részeivel - csinál. Múltkoriban egy csoportban valaki pedig említette, hogy ők tárkonnyal szokták ízesíteni az almalevest. Nos, ezen dolgokból kiindulva az én almalevesem is kapott tárkonyt, ileltve egy kis zellert turbóként. Húst nem főztem bele, csak a hűtőben lévő pulykahúslevessel engedtem fel. 


Tárkonyos almaleves zellerrel

Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg zellergumó, 4 nagy alma, 5-6 szál friss tárkony, 1,5 liter húsalaplé, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, só, ecet, 3-4 evőkanál olaj; a csiliolajhoz: ½ piros csilipaprika, 4-5 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A zellert és az almát meghámozzuk, a tárkonyt jól megmossuk, és a leveleket lecsipkedjük a szárról. A kis kockákra vágott zellert megdinszteljük a 3-4 evőkanál olajon, majd felöntjük a húsalaplével, és addig főzzük, míg a zeller szinte meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a picivel nagyobb kockákra vágott almát, ha szükséges, további húsalaplével vagy vízzel beállítjuk a sűrűségét, és forrástól számítva 2-3 percig főzzük tovább. A tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel, majd kevés forró lével elkeverve a tűzről félrevett leveshez öntjük, és jól elkavarjuk. Sóval és ecettel ízesítjük, illetve beletesszük az aprított tárkonyleveleket. A csilipaprikát finomra vágjuk, és összekeverjük az enyhén felforrósított olívaolajjal. Tálaláskor mindenki adagjára csepegtetünk a csilis olajból.
FI-2016/9
BA- 2018/2

2016. augusztus 8., hétfő

Fonott csillagkenyér

Már akkor elhatároztam, hogy ilyet én is sütök, amikor megláttam a Pinterest-en. A recept saját megszokott gépi kenyerem kissé módosított változata, rozsosan. 


Fonott csillagkenyér

Hozzávalók 2 darabhoz: 4 dkg szárított élesztő, 30 dkg kenyérliszt (650-es), 25 dkg fehérliszt (000-ás), 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál barna cukor, 5 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl tej, 2,3-2,5 dl víz; továbbá: ½ dl tejszín vagy 1 tojásfehérje, szezámmag és/vagy kendermag (esetleg bármilyen más mag), liszt.

Elkészítése: 
1.      A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, és egyszerű dagasztóprogramon kb. 15 perc alatt megdagasztatjuk. Gép híján az eljárás ugyanaz, jó rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
2.      A tésztát liszttel megszórt tálba tesszük, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3.      A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 50 cm-es átmérőjű, egyenletes vastagságú körré nyújtjuk.
4.      Derelyevágóval spirálosan körbevágjuk úgy, hogy a tésztacsík kb. 1 ujjnyi vastag legyen.
5.      Sütőpapírral leterített tepsiket készítünk elő, és a csíkot a képen látható módon elkezdjük „megfonni”. Egy kenyérkéhez a tésztacsíknak kb. felét használjuk fel.
6.      Minden tekerésnél a tésztát a már megklévő csücsök alatt tekerjük át.
7.      A tésztacsík végét bedugjuk középen a tészta alá. A „csillag” szárait kissé meghúzogathatjuk, hogy mindegyik oldal szimmetrikus legyen.
8.      A megfont kenyeret további 25-20 percig kelesztjük, majd lekenjük tejszínnel vagy tojásfehérjével, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.

9.      180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 
     FI - 2016/9
     BA - 2019/9.




2016. augusztus 4., csütörtök

Labodás-tejszínes tészta, rukkolával

Ez a fogás nem most készült, hanem akkor, amikor a laboda és a rukkola még friss, új volt a kertben, ám a laboda leveleiből most is lehet szedegetni, rukkola - ha kertben nincs is - boltban vásárolható, vagy "legrosszabb" esetben helyettesíthető az egész spenóttal. Persze, akkor ehhez az ízkombinációhoz már semmi köze nem lesz, de mindenképpen finom. És a fogás lényege, hogy nagyon gyorsan elkészül.


Labodás-tejszínes tészta, rukkolával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg labodalevél, 2 maréknyi rukkola, 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 dl tejszín vagy tej, esetleg tej és tejszín vegyesen, 2 evőkanál tejföl, só, bors, olaj, olívaolaj, citromlé, 40 dkg száraztészta.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, összekavarjuk, és melegen tartjuk. Kevés forró olajon megfuttatjuk az összeaprított fokhagymát, azonnal rádobjuk a labodaleveleket, és addig pároljuk néha átforgatva, míg kissé össze nem esnek, illetve a levük nagyrésze el nem fő. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a tejszínnel, és jól kiforraljuk. Tetszés szerint utánaízesítünk, belekeverjük a tejfölt, és ha szeretnénk, citromlével is ízesíthetjük. Végül beleforgatjuk a rukkolát meg a főtt tésztát, 4-5 percig állni hagyjuk, hogy a tészta beszívja a mártás ízeit, majd tálaljuk.
EK - 2017/5
BA - 2017/4

2016. augusztus 1., hétfő

Zöldfűszeres grillezett makréla különféle kísérőkkel

Múltkoriban több napot töltöttünk egyhuzamban a kertben. Grillezéshez jól felszerelkezve mentünk ki, készült csirkecomb, csirkeszárny, sertéshasaalja, és készült ez a hal is. Jókora példányok voltak, olyan 40-50 dkg-osak, vagy talán még nagyobbak. A tányér, amire tettem, nem a normál méretű lapostányér, hanem jóval nagyobb, legalább 30 cm átmérőjű, mégis, látszik, hogy nem fért rajta. Nagyon finom lett, bár én nem voltam képes megenni egy egészet még úgy sem, hogy krumplit nem ettem mellé. Megemlíteném, hogy a szalmakrumpli a kertünkben termett újkrumpliból készült, és jól vizsgázott. :)

Azért... szó, ami szó... jó, amikor a grillezésnél van egy hozzáértő pasi, illetve 1-2 sertepertélő gyerek, aki a kertből begyűjt ezt-azt, különben ilyen finomságos kísérők nem készülnének még a hal mellé sem.


Zöldfűszeres grillezett makréla különféle kísérőkkel

Hozzávalók 3 személyre: 3 konyhakész makréla, só, bors, 1 citrom, 1 maréknyi fokhagymacikk, friss fokhagymaszár, petrezselyemlevelek, kakukkfű, olaj; a mentás paradicsomsalsához: kb. 50 dkg színes koktélparadicsom, 1 lila hagyma, 1 csokor menta, só, citromlé, olívaolaj; a gremolátához: 1 citrom héja, 1 jókora csokor petrezsemyelzöld, 5-6 cikk fokhagyma, só, 1-2 evőkanál citromlé; a tálaláshoz: szalmakrumpli (elhagyható).

Elkészítése: A halat ujjnyi távolságonként beirdaljuk, majd kívül-belül megszórjuk sóval és borssal. Két rétegben akkora alufóliát készítünk elő, amekkorán kényelmesen elférnek a halak. Az alufóliára fokhagymaszárat és petrezselyemágakat helyezünk, majd rátesszük a halat, ennek a belsejébe pedig fokhagymacikkeket, felezett citromszeleteket (előzőleg lereszeljük a héját, kell a gremolatához) és kakukkfűágacskákat helyezünk. A tetejét ismét befedjük fokhagyma- és petrezselyemlevelekkel-szárakkal. Meglocsoljuk olajjal, majd az alufóliát kétoldalról összefogjuk és szépen összehajtogatjuk, majd a két végét jól megcsavarjuk. Felforrósított grillrácsra helyezzük, és 10-15 perc alatt készre sütjük. A salsához a paradicsomot megmossuk, méretük szerint felezzük, negyedeljük vagy egészben hagyjuk őket, majd összeforgatjuk a vékonyan felszeletelt hagymával és az aprított mentával. Sóval, citromlével ízesítjük, végül meglocsoljuk olajjal. A gremolatához a lereszelt citromhéjat összekeverjük aprított petrezselyemzölddel és jó apróra összedarabolt fokhagymával. Sózzuk, illetve rálocsoljuk a citromlevet (csak éppenhogy teszünk, nem kell átnedvesítenie). A halra szórjuk a gremolatát és a salsával kínáljuk, esetleg szalmakrumplival is. Én görög joghurtot is ettem mellé, nekem mindig kell valami "csúsztató". :)

Megjegyzés: Más hallal is elkészíthető, ám ha keskenyebb-vékonyabb halból készül, csökkenteni kell a sütési időt. A makréla eléggé vastag, húsos halfajta, szüksége van ennyi időre, hogy teljesen átsüljön. Ám a zöldfűszerek amúgyis megakadalyozzák, hogy megégjen (persze, ha ott felejtjük a grillen, akkor nem. :P )
KT - 2017/5
BA- 2017/5