2012. október 27., szombat

Almás, pudingos kelt lepény

Ez a sütemény az a kategória, amit (1) nem is szoktam sütni, és (2) nem is értek hozzá. Természetesen, az első a másodikból következik. :P Ennek ellenére, feltettem magamban,  hogy megpróbálkozom vele, és kitaláltam ezt a pudingos, gyümölcsös változatot. Arra gondoltam, hogy ha kevert tésztával működik, biztosan kelt tésztával sem lehet rossz! A tésztája egy hagyományos kalács receptje szerint készült, amit egy régi román nyelvű receptes könyvből vettem.
A süti a múlt szombati erdőszéli osztálykirándulás apropóján készült, s bár eléggé hatalmas adag volt, mire kettőt fordultam, el volt tüntetve a tepsiről. Még jó, hogy idejében lefényképeztem.:)


Almás, pudingos kelt lepény


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2,5 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, ½ kávéskanál só, 1 citrom héja; továbbá: 1 tasak vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 5-6 evőkanál cukor, 1,2 kg hámozott, kicsumázott alma, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál fahéj, 5 dkg tört mandula.

Elkészítése: Az élesztőt és kevés cukrot feloldjuk a langyos tejben. A lisztet, a sót meg a többi cukrot tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját meg a reszelt citromhéjat, végül pedig hozzáöntjük az élesztős tejet is. Összegyúrjuk, majd az olajat kicsinként adagolva hozzá közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük, majd sütőpapírral bélelt kb. 40x40 cm-es tepsire helyezzük, és kézzel kinyújtjuk-húzogatjuk. A tejből, a pudingporból, illetve 3-4 evőkanál cukorból pudingot főzünk, és még melegen a tésztára simítjuk. Megszórjuk búzadarával. Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket kissé egymásra csúsztatva befedjük vele a pudingot. Megszórjuk a maradék cukorral meg a fahéjjal, meghintjük a manduladarabkákkal, és 200 fokos sütőbe toljuk. 10-15 perc után a hőt kb. 170 fokra csökkentjük, és további 35-40 percig sütjük. Szeletelve langyosan kínáljuk. 

KELT - 2012.

1 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Jó ötlet kelt tésztával készíteni és a puding is fincsi, krémes benne.Jöhetne most ide egy adag:-)

2012. október 27., szombat

Almás, pudingos kelt lepény

Bejegyezte: sedith dátum: 12:46
Ez a sütemény az a kategória, amit (1) nem is szoktam sütni, és (2) nem is értek hozzá. Természetesen, az első a másodikból következik. :P Ennek ellenére, feltettem magamban,  hogy megpróbálkozom vele, és kitaláltam ezt a pudingos, gyümölcsös változatot. Arra gondoltam, hogy ha kevert tésztával működik, biztosan kelt tésztával sem lehet rossz! A tésztája egy hagyományos kalács receptje szerint készült, amit egy régi román nyelvű receptes könyvből vettem.
A süti a múlt szombati erdőszéli osztálykirándulás apropóján készült, s bár eléggé hatalmas adag volt, mire kettőt fordultam, el volt tüntetve a tepsiről. Még jó, hogy idejében lefényképeztem.:)


Almás, pudingos kelt lepény


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2,5 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, ½ kávéskanál só, 1 citrom héja; továbbá: 1 tasak vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 5-6 evőkanál cukor, 1,2 kg hámozott, kicsumázott alma, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál fahéj, 5 dkg tört mandula.

Elkészítése: Az élesztőt és kevés cukrot feloldjuk a langyos tejben. A lisztet, a sót meg a többi cukrot tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját meg a reszelt citromhéjat, végül pedig hozzáöntjük az élesztős tejet is. Összegyúrjuk, majd az olajat kicsinként adagolva hozzá közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük, majd sütőpapírral bélelt kb. 40x40 cm-es tepsire helyezzük, és kézzel kinyújtjuk-húzogatjuk. A tejből, a pudingporból, illetve 3-4 evőkanál cukorból pudingot főzünk, és még melegen a tésztára simítjuk. Megszórjuk búzadarával. Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket kissé egymásra csúsztatva befedjük vele a pudingot. Megszórjuk a maradék cukorral meg a fahéjjal, meghintjük a manduladarabkákkal, és 200 fokos sütőbe toljuk. 10-15 perc után a hőt kb. 170 fokra csökkentjük, és további 35-40 percig sütjük. Szeletelve langyosan kínáljuk. 

KELT - 2012.

1 megjegyzés on "Almás, pudingos kelt lepény"

HajniZoli on 2012. október 27. 16:52 írta...

Jó ötlet kelt tésztával készíteni és a puding is fincsi, krémes benne.Jöhetne most ide egy adag:-)

Related Posts with Thumbnails