Mondhatnám úgy is, hogy az utolsó friss "rúgásai" a kertnek. Gyorsan összedobtam, kb. 40 perc alatt már ettünk is. :) Hárman ettük, de felnőtteknek csak max. kettőnek elég. Nagyon ízlett mindhármunknak.
Rizses töltött padlizsán
Hozzávalók 2 személyre: 2 nagyobbacska padlizsán, 10 dkg rizs, 4-5 paradicsom, 5 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál mascarpone, olívaolaj, só, bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 szárított zsályalevél, 1 teáskanál vaj; muszakafűszer, szarvasgombás olaj - mindkettő elhagyható.
Elkészítése: A padlizsánt jól megmossuk, majd hosszában kettévágjuk. Rácsosan bevagdossuk, majd megszórjuk sóval és borssal, illetve bespricceljük olívaolajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt puhára sütjük. A vajat felforrósítjuk, fehéredésig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel és kis lángon, lefedve puhára főzzük. A fokhagymát finomra aprítjuk, megfuttatjuk kevés olívaolajon, majd rádobjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, beletesszük a zsályát meg 1-2 teáskanálnyi muszakafűszert, és kevés víz hozzáadásával sűrű szósszá főzzük. Ezután elkeverjük benne a mascarponét, hozzáadjuk a rizst, a padlizsán kivájt és kissé összedarabolt húsát, illetve a finomra aprított petrezselyemzöldet. Összekeverjük, utánaízesítünk, visszatöltjük a padlizsán héjába, megspricceljük szarvasgombás olajjal (sima olívaolaj is jó), és 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Tipp: Ha van, megszórhatjuk sajttal is, vagy reszelt sajtot tehetünk a töltelékbe. Nekem most nem volt. Csilivel is ízesíthetjük. Illetve készülhet maradék hússal, gombával, vagy bármilyen egyéb hozzávalóval is vegyítve. A lényeg a fantázián és az éppen kéznél levő alapanyagokon van.
BA - 2017/8
2016. október 25., kedd
2016. október 24., hétfő
Csirkemájas tekercs fűszeres édesburgonyával
Finom, különleges, akár ünnepi is.
Csirkemájas tekercs
fűszeres édesburgonyával
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, kb. 25 dkg csirkemáj, 8-12 vékony
szelet császárszalonna, só, bors, 3 tojás, 10-15 dkg zsemlemorzsa, 2-2 evőkanál
szezám- és lenmag, liszt, olaj; a körethez: 2 nagy édesburgonya, 8-10 cikk
fokhagyma, 5-6 zsályalevél, olaj, só.
Megjegyzés: Édesburgonya helyett "normál" krumpli is ér köretként. :)
KT - 2016/11
BA - 2018/2
2016. október 23., vasárnap
Krumplis paradicsomleves
Egy másik paradicsomleves-változat.
Krumplis
paradicsomleves
Hozzávalók 6-8
személyre: 40 dkg sertéscomb, 5-6 közepes krumpli, 2 maréknyi cérnametélt, 7 dl
házi paradicsomlé, 2-3 babérlevél, só, cukor, petrezselyem- vagy zellerzöld.
Elkészítése:
Felforralunk 2,5 liter vizet, enyhén megsózzuk, majd beledobjuk a falatnyi
kockákra vágott húst. Fedő alatt főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor
hozzáadjuk a krumplit meg a babérlevelet, és szinte készre főzzük. Hozzáöntjük
a paradicsomlevet, beletesszük a cérnametéltet, és jól kiforraljuk.
Utánaízesítünk sóval, illetve kevés cukorral édesítjük. Végül megszórjuk
aprított zölddel.
Megjegyzés: Ha
valaki sűrűbben szereti a levest, besűrítheti 1 evőkanál lsiztből és kevés
olajból készült rántással, de a tészta eléggé besűríti. Tejfölt is kínálhatunk
mellé.
KT - 2016/11
KT - 2016/11
2016. október 22., szombat
Fahéjas krumplinudli befőttel
Ez a krumplis tészta készítése továbbra sem igazán kenyerem, pedig igazán finom végeredmények szoktak születni. Mégha túl lágynak, ragacsosnak is tűnik a massza, akkor sem kell belegyúrni több lisztet, inkább kívülről kell belehempergetni a nudlikat, hoyg ne ragadjanak.
Fahéjas krumplinudli befőttel (Schwäbische
Schupfnudeln mit Zimt und Kompott)
Hozzávalók 4 személyre a nudlihoz: 80
dkg lisztesebb, héjában főtt krumpli, 18 dkg liszt, 2 tojás, ½ mokkáskanál só,
½ mokkáskanál szerecsendió; továbbá: liszt a további munkálatokhoz, 2 evőkanál
olaj, 3 dkg vaj, só, 1-2 teáskanál őrölt fahéj, porcukor, barackbefőtt, esetleg
előzőleg kiolvasztott fagyasztott málna.
EK - 2016/11
2016. október 21., péntek
Zöldséges párolt sertéstekercs
Amikor már unjuk a sima párolt szeletet, jó alternatíva, ha megtöltjük valamivel. Én musttal készítettem, és a keletkezett finom, savanykás-édeskés, karamellizálódott szósz isteni volt rajta.
Zöldséges párolt
sertéstekercs
Hozzávalók 4-5
személyre: 80 dkg sertéskaraj, 2 közepes cukkini, 1-2 piros, illetve sárga húsú
paprika, só, bors, fokhagymapor, olaj, 2-3 dl édes rozébor vagy must; a
tálaláshoz: fokhagymás főtt rizs.
Elkészítése: A
karajt vékony szeletekre vágjuk (8-10 szelet jön ki), majd jól kiklopfoljuk.
Megszórjuk só, bors, valamint fokhagymapor keverékével, és félretesszük. A
cukkinit sajtszeletelővel vékony szeletekre vágjuk, belső magvas részét nem
használjuk fel. A paprikákat kicsumázzuk és csíkokra daraboljuk. Lefektetünk
egy-egy hússzeletet, ráhelyezünk egymás mellé, hosszában két cukkiniszeletet
(jobb, ha rövidebbek a húsnál), majd keresztben ráteszünk 2-2 paprikacsíkot.
Szorosan feltekerjük, és megtűzzük fogpiszkálóval. Felforrósított olajon a
tekercseket hirtelen körbepirítjuk, majd az összeset visszatesszük a
serpenyőbe, ráöntjük a bort, és lefedve, gyakran átforgatva, 35-40 perc alatt
készre pároljuk. Ha szükséges, a folyadékot további borral vagy vízzel
pótoljuk, illetve ha a hús nem készül el ennyi idő alatt, tovább is lehet
párolni. Miután elkészült, a fogpiszkálókat óvatosan kiszedjük a tekercsekből,
rézsútosan kettévágjuk, és főtt rizzsel tálaljuk. A rizshez 4-5 cikk hámozott
fokhagymát adunk, és úgy főzzük meg.
KT-2016/11
KT-2016/11
2016. október 20., csütörtök
Sváb töltött paprika, és 8 év
Tegnap betöltötte a blogom a 8 évet. Amikor elkezdtem, még álmomban sem mertem volna gondolni, hogy ilyen kitartó leszek, és évek múltán is örömömet fogom lelni benne. Most nem írok semmi egyebet, a lényeget megírtam néhány évvel ezelőtt, azóta sem tudnám túl sokkal kiegészíteni. :) Örülök, hogy írom a blogot, örülök, hogy van, hoyg sokakat megismertem általa, és nem utolsó sorban, hogy neki köszönhetően azóta egy klassz kis csapathoz tartozom, az Erdélyi Konyha gasztromagazin szerkesztőközösségéhez. :)
E jeles alkalomból most nem torta fog itt állni, ahogy dukálna, hanem egy olyan étel, ami a magyar konyhában is megtalálható, picivel másabb összeállításban. Ám ez a változat is nagyon-nagyon finom, sőt, ízvilágában tulajdonképpen semmivel sem üt el a magyar töltött paprikától, mégis teljesen más. Próbáljátok ki. :)
E jeles alkalomból most nem torta fog itt állni, ahogy dukálna, hanem egy olyan étel, ami a magyar konyhában is megtalálható, picivel másabb összeállításban. Ám ez a változat is nagyon-nagyon finom, sőt, ízvilágában tulajdonképpen semmivel sem üt el a magyar töltött paprikától, mégis teljesen más. Próbáljátok ki. :)
Sváb töltött
paprika (Schwäbische Gefüllte Paprika)
Hozzávalók 5-6
személyre – a töltelékhez: 80 dkg darált marhahús, 20 dkg szikkadt kenyér, 1
hagyma, 1 tojás, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma, olaj, esetleg zsemlemorzsa;
továbbá: 20-25 közepes méretű tölteni való paprika, 15 dkg császárszalonna, 2 közepes
hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 7 dl sűrű paradicsomlé (vagy
2-3 dl sűrített paradicsom és víz), 1-2 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2
babérlevél, olaj, só, cukor kevés liszt; a tálaláshoz: tojásos házi tészta (spätzle).
Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe
áztatjuk, majd kinyomkodjuk és jól összemorzsoljuk, a hagymát finomra aprítjuk,
a fokhagymát összezúzzuk. A hagymát és fokhagyma felét megdinszteljük kevés
felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk nagy lángon,
állandóan kavargatva, míg a hús ki nem fehéredik, és morzsás nem lesz. Sózzuk,
borsozzuk, felöntjük forró vízzel, és addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul.
Ekkor félrevesszük a lángról, és hagyjuk hűlni egy keveset. Amikor kézmelegre
hűlt, hozzáadjuk a morzsolt kenyeret, a maradék fokhagymát, meg a tojást,
utánaízesítünk, és ha szükséges 1-2 evőkanálnyi morzsát is beledolgozunk, hogy
a massza ne legyen túl lágy. A paprikákat megmossuk, eltávolítjuk csumájukat és
ereiket, majd megtöltjük az elkészített masszával. Nem kell teljesen megtölteni
őket, hagyni kell egy kis helyet még. Ezután a húsos felükkel lisztbe mártjuk,
majd belehelyezzük egy nagyobb edénybe. Beletesszük a babérlevelet, ráöntjük a paradicsomlevet, majd annyi
további hús- vagy zöldségalaplevet (esetleg vizet) öntünk rá, amennyi a
paprikákat éppen ellepi. Fedő nélkül főzzük 30-40 percig, vagy ameddig a
marhahús teljesen meg nem puhul. Amíg a paprika fő, meghámozzuk a hagymát, a
sárgarépát és a petrezselymet, az előbbit finomra aprítjuk, az utóbbiakat pedig
kis kockákra vágjuk. A császárszalonnát csíkokra daraboljuk. Kevés
felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát
meg a petrezselymet, együtt is dinszteljük egy keveset, majd forró vizet öntve
alá, néha megkavarva, roppanósra pároljuk. Végül zsírjára sütjük, mellédobjuk a
szalonnacsíkokat, és 2-3 perc alatt még átpirítjuk. A tésztát kifőzzük sós
vízben, majd leszűrjük. Amikor a paprika elkészült, a kifőtt tésztával
kínáljuk, illetve szórunk köréje a szalonnás-hagymás keverékből.
Tipp: A hagymát és a sárgarépát
belefőzhetjük a szószba is, illetve, ha a sűrűbb szószt szeretjük, be is
ránthatjuk 1 evőkanál lisztből és kevés olajból vagy zsírból készült rántással.
A császárszalonnát külön érdemes megpirítani, hogy finom ízt kapjon.
EK - 2016/11
EK - 2016/11
2016. október 18., kedd
Fokhagymás céklaleves
Hogy, hogy nem, de olyan levest sikerült rittyenteni a vasárnapi ebédhez, hogy még a főttzöldségutáló lányom is jól belakmározott belőle, mondván, hogy: de ez finom!!!! Hogy még jobban csússzon, elnevezték vámpírlevesnek. Vajon, miért?
Én meg sikálhattam egy órát a kezemet, mert mielőtt kesztyűt húztam volna a daraboláshoz, hát persze, hogy megfogtam a céklát, és jól befestette a kezemet. Az ételnek még külön ékessége az, hogy a cékla és a pasztinák is a kertünkben termett.
Fokhagymás céklaleves
Hozzávalók 5-6 személyre: 60-65 dkg cékla, 25 dkg pasztinák, 1 fej kerti fokhagyma (nem kínai!!!), 5-6 evőkanál olaj, 2 dl görög joghurt, 1 evőkanál liszt, só, citromlé, 1 csapott evőkanálnyi fruktóz (vagy cukor), 2 l hús- vagy zöldségalaplé, maradék sült vagy főtt csirkehús (elhagyható); a tálaláshoz: keményre főtt tojás, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a finomra összeaprított fokhagyma felét, megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a céklakockákat, és néhány percig együtt dinszteljük. Végül felöntjük a felforralt húsalaplével, enyhén megsózzuk, és lefedve addig főzzük, amíg a cékla szinte puha nem lesz. Hozzáadjuk a pasztinákot, és készre főzzük. A joghurtot simára keverjük a liszttel, a maradék összedarabolt fokhagymával meg kevés vízzel, besűrítjük vele a levest, és jól kiforraljuk. A sűrítés előtt adjuk a leveshez az összedarabolt főtt vagy sült hús is, ha használunk ilyet. Végül ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével és fruktózzal/cukorral ízesítjük. Tálaláskor négybe vágott tojásszeleteket teszünk a tetejére és a színhatás kedvéért megszórjuk petrezselyemzölddel is.
KT - 2016/11
BA - 2017/2
Én meg sikálhattam egy órát a kezemet, mert mielőtt kesztyűt húztam volna a daraboláshoz, hát persze, hogy megfogtam a céklát, és jól befestette a kezemet. Az ételnek még külön ékessége az, hogy a cékla és a pasztinák is a kertünkben termett.
Fokhagymás céklaleves
Hozzávalók 5-6 személyre: 60-65 dkg cékla, 25 dkg pasztinák, 1 fej kerti fokhagyma (nem kínai!!!), 5-6 evőkanál olaj, 2 dl görög joghurt, 1 evőkanál liszt, só, citromlé, 1 csapott evőkanálnyi fruktóz (vagy cukor), 2 l hús- vagy zöldségalaplé, maradék sült vagy főtt csirkehús (elhagyható); a tálaláshoz: keményre főtt tojás, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a finomra összeaprított fokhagyma felét, megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a céklakockákat, és néhány percig együtt dinszteljük. Végül felöntjük a felforralt húsalaplével, enyhén megsózzuk, és lefedve addig főzzük, amíg a cékla szinte puha nem lesz. Hozzáadjuk a pasztinákot, és készre főzzük. A joghurtot simára keverjük a liszttel, a maradék összedarabolt fokhagymával meg kevés vízzel, besűrítjük vele a levest, és jól kiforraljuk. A sűrítés előtt adjuk a leveshez az összedarabolt főtt vagy sült hús is, ha használunk ilyet. Végül ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével és fruktózzal/cukorral ízesítjük. Tálaláskor négybe vágott tojásszeleteket teszünk a tetejére és a színhatás kedvéért megszórjuk petrezselyemzölddel is.
KT - 2016/11
BA - 2017/2
2016. október 15., szombat
Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal
Amikor előveszel egy több, mint kétkilós pulykamellet - olyan pulykáét, ami édesanyádnál nőtt, és három-4 embernek egy egész napjába telt, míg levágta-megpucolta-darabolta-tisztította-átnézte-és újból átnézte-csomagolta - akkor valahogy azt érzed, hogy mosolyog a lelked. Három levágott pulyka boldog tulajdonosai lettünk, kb. 17 kg volt a három példány levágva. A fagyasztóm akkor éppencsak megürült valamennyire, és máris visszatömtem. Ebből az említett mellből kétféle étel készült: egy egyszerű és eléggé gyors vacsora, a lenti magvas bundás rántott szelet - sütőben, persze (a nyáron, egy istenes olajspriccelés után, ami jól megégette a kezemet, hogy hetekig szenvedtem vele, megfogadtam, hoyg többé sosem sütök bécsit. Aztán rájöttem, hogy ha sütőben sül, nem spriccel. De másfélét nem is fogok készíteni többet, az biztos.), és másnap egy sok zöldséggel lerakott finomság, ami szintén ízlett mindenkinek.
Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg pulykamellfilé, só, bors, fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, kb. 15 dkg házi zsemlemorzsa (durvább szemcséjű), 2-3 evőkanál szezámmag, 1-2 evőkanál lenmag, 5-10 evőkanál olaj.
Elkészítése: A húst kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk, és megszórjuk só, bors és kevés fokhagymapor keverékével. Ezután lisztbe mártjuk, majd fűszerezett felvert tojásba, végül pedig megforgatjuk a magvakkal elkevert zsemlemorzsában. A panírozott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy ne érjenek túlságosan össze, majd meglocsoljuk olajjal (legjobb, ha van olajszórónk, úgy egyenletesen beolajozhatjuk őket, mégsem fognak tocsogni a zsiradékban). Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is beolajozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Az időközben elkészített kuszkusszal tálaljuk. (A kuszkuszhoz sót, borsot, olívaolajat adunk, és felöntjük lobogó vízzel. 20 dkg kuszkuszhoz 3 dl vízre van szükség.)
NÚ - 2019/jan.
Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg pulykamellfilé, só, bors, fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, kb. 15 dkg házi zsemlemorzsa (durvább szemcséjű), 2-3 evőkanál szezámmag, 1-2 evőkanál lenmag, 5-10 evőkanál olaj.
Elkészítése: A húst kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk, és megszórjuk só, bors és kevés fokhagymapor keverékével. Ezután lisztbe mártjuk, majd fűszerezett felvert tojásba, végül pedig megforgatjuk a magvakkal elkevert zsemlemorzsában. A panírozott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy ne érjenek túlságosan össze, majd meglocsoljuk olajjal (legjobb, ha van olajszórónk, úgy egyenletesen beolajozhatjuk őket, mégsem fognak tocsogni a zsiradékban). Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is beolajozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Az időközben elkészített kuszkusszal tálaljuk. (A kuszkuszhoz sót, borsot, olívaolajat adunk, és felöntjük lobogó vízzel. 20 dkg kuszkuszhoz 3 dl vízre van szükség.)
NÚ - 2019/jan.
2016. október 9., vasárnap
Sertéstarja szőlőmártással
Mert ősz van, szüret ideje, és mert kezdjük szeretni a gyümölcs-hús kombinációt. :)
Sertéstarja szőlőmártással
Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg sertéstarja, 1 hagyma, 5-6 cikk
fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, 5-6 evőkanál olaj, só, bors, ½
teáskanál őrölt kömény; a mártáshoz: 40 dkg kék szőlő, 2 dl vörösbor, kb. 4 dl
tej, 2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 1 csipet só, cukor; a díszítéshez:
fehér szőlő.
Elkészítése: A tarját kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval,
borssal és őrölt köménnyel. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát
összezúzzuk, tálba tesszük, és elkeverjük a pirospaprikával meg az olajjal.
Beletesszük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk úgy, hogy a pác
mindenhol befedje a húsokat. Félretesszük legalább 1-2 órára pácolódni.
Elkészítéskor serpenyőt forrósítunk szárazon, és a tarjaszeleteket mindkét oldalukon
hirtelen megpirítjuk. Ezután kevés forró vizet öntünk alá,
lefedjük, és az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva, néha megforgatva, a
hússzeleteket puhára pároljuk. A mártáshoz a szőlőt megmossuk, a szemeket
kettévágjuk, magját kikaparjuk, dobunk rá egy pici sót, illetve ízlés szerint
édesítjük, majd főni tesszük a borral együtt. 1-2 percnyi főzés után besűrítjük
a tejjel elkevert keményítővel, és állandóan kavargatva jól kiforraljuk. A
hússzeletekkel kínáljuk önmagukban vagy bármilyen tetszés szerinti köret
kíséretében.
KT-2016/10
KT-2016/10
2016. október 8., szombat
Pulykaszárny vele sült fűszeres krumplival
Bevallom, ezt az ételt nem én készítettem, hanem kedves férjem és a lányok érdeme. Elkezdtem dolgozni, az időm nem úgy jut, mint eddig, és bizony, a kezdeti napok valamelyikén úgy mentem munkába, hogy még elképzelésem sem volt, mi legyen a vacsora. Telefonon mondtam, vegyen ki valamit a fagyasztóból, és mindegy mit vesz ki, azt készítem meg. De amire hazaérkeztem, a hús és a krumpli készen, fűszeresen várta, hogy sütőbe tolassék, végül pedig jóízűen megevődjék. Ettük is jóízűen, de azt hiszem, nekem volt a legfinomabb... ;):)
Pulykaszárny vele
sült fűszeres krumplival
Hozzávalók 4
személyre: 4 konyhakész pulykaszárny, 80 dkg krumpli, 1 fej fokhagyma, 2
hagyma, 1-2 piros húsú paprika, olaj; a fűszerkeverékhez: só, bors, currypor,
szárított bazsalikom tetszés szerinti arányban.
Elkészítése: A pulykaszárnyakat megszórjuk a
fűszerkeverékkel, és félretesszük. Csíkokra vágjuk a hagymát meg a paprikát,
hozzáadjuk a darabosra vágott fokhagymát, hozzáöntünk 3-4 evőkanál olajat, majd
beletesszük a szárnyakat, és jól megforgatjuk benne. A krumplit meghámozzuk,
négybe vagy hatba hasítjuk mérettől függően, rászórjuk a maradék fűszereket, ha
szükséges, megszórjuk további sóval és borssal, rálocsolunk kevés olajat, és
kézzel jól összeforgatjuk. A tepsibe terítjük a krumplit, ráhelyezzük a
pulykaszárnyat, eloszlatjuk a tálban maradt hagymás-paprikás keveréket, és 180
fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Savanyúságot,
salátát, vagy sima joghurtot kínálhatunk mellé.
KT - 2016/10
KT - 2016/10
2016. október 5., szerda
Túrós-vörösáfonyás csigák
Az utóbbi időben többször sütöttem valamilyen kelt tésztát,hol sósan, hol édesen. Most ismét egy édes változat.
Túrós-vörösáfonyás csigák
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 8-10 dkg
cukor (nálam fruktóz), 1 egész tojás, 1 tojássárgája, késhegynyi só, 3 dkg vaj, 2-2,5 dl tej; a
töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg
cukor, 1 csipet só, esetleg 1-2 evőkanál búzadara, 10 dkg aprított vörösáfonya.
Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl cukrozott langyos tejben. A
lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a cukrot (amennyi maradt a tej
cukrozása után), majd a közepébe mélyedést csinálunk. Beleöntjük az élesztős
tejet, beleütjük a tojást meg a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Annyi további
langyos tejet gyúrunk még bele, amennyi szükséges, hogy nem túl kemény, de jó
rugalmas tésztává gyúrhassuk. Végül beledolgozzuk a puha vajat is, letakarva
langyos helyre tesszük, és kb. 1 óráig kelesztjük. A töltelékhez a túrót
finomra törjük, majd simára dolgozzuk a többi hozzávalóval. A búzadarát csak
abban az esetben keverjük hozzá, ha netán túl lágynak tűnne a krém. A megkelt
tésztát kettőbe osztjuk, mindkét darabot egyenként téglalappá nyújtjuk,
rákenjük a kettéosztott tölteléket, egyenletesen rászórjuk a vörösáfonyát, majd
a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercseket éles késsel kb. 2 cm vastag
csigákra vágjuk, sütőpapíros tepsire fektetjük őket, megkenjük tojásfehérjével
(elmaradhat), és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. EK - 2016/10
2016. október 2., vasárnap
Prézlis-tojásos karfiol
A sima prézlis karfiol kissé továbbfejlesztett változata. Különös módon minden családtagnak ízlik, még annak is, aki amúgy a főtt zöldségeket állítólag nem szereti.
Prézlis-tojásos
karfiol
Hozzávalók 4
személyre: 1,5 kg karfiol, 10 dkg zsemlemorzsa, 6-7 tojás, 20 dkg telemea vagy
feta, só, bors, 3 dkg vaj, 3-4 evőkanál olívaolaj, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A
karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben 5-7 percig főzzük.
Leszűrjük, és vajjal alaposan kikent
hűálló tálba terítjük. Megszórjuk a zsemlemorzsa felével, majd ráöntjük a reszelt
telemeával, kevés sóval és borssal felvert tojást. Rászórjuk a maradék morzsát,
rálocsoljuk az olívaolajat, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt
megsütjük, vagy addig, amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Tálalás előtt
megszórjuk petrezselyemzölddel. Fogyasztható önmagában vagy bármilyen más
feltéttel.
Megjegyzés:
Soknak tűnhet az adag, de önmagában fogyasztva nem túl sok 4 embernek.
KT - 2016/10