Folytatom a sort sok-sok húsos finomsággal, bárki találhat közöttük fogára valót! :)
1. Marhanyelv különféle szószokkal:
- tormás majonézmártással:
- szarvasgombás majonézzel:
2. Rókagombás húspuding:
3. Csilis-mascarponés sonkatekercsek:
4. Baconbe tekert fürjtojás és aszalt szilva:
5. Szarvasnyelvpástétom (bármilyen nyelvből elkészíthető):
6. Húsos hidegtál:
7. Fűszeres, töltött csirketekercs:
8. Csirkemáj-terrine:
9. Sajtos-almás csirketekercs:
10. Színes, tojásos sertéstekercs:
11. Szivárványhús:
12. Rántott, töltött gomba:
13. Brokkolis hústekercsek rántva:
14. Csavart hús:
15. Tormahabos sonkatekercs:
2016. december 31., szombat
2016. december 30., péntek
Svédasztalra valók - Saláták
Ebben a bejegyzésben néhány finom és mutatós salátát ajánlok, amelyek bármilyen alkalommal méltó helyet foglalhatnak el egy ünnepi asztalon vagy svédasztalon. Ízek,színek, formák,minden,mi szem-szájnak ingere. :)
Tésztasaláta mindenféle jóval:
Sopszka saláta:
Különleges káposztasaláta:
Riviérasaláta:
Kukoricás-halas tésztasaláta:
Majonézes céklasaláta:
Majonézes gombasaláta:
Céklás franciasaláta:
Excalibur-saláta (egy volt marosvásárhelyi vendéglő specialitása volt):
Tonhalas lencsesaláta - mert szilveszterkor lencsét jó enni :) :
Majonézes-zöldséges krumplisaláta többféle formában:
Svédasztalra való saláták egyhelyen: majonézes krumpli, mexikói saláta,görög saláta,svéd gombasaláta
Tésztasaláta mindenféle jóval:
Sopszka saláta:
Különleges káposztasaláta:
Riviérasaláta:
Kukoricás-halas tésztasaláta:
Majonézes céklasaláta:
Majonézes gombasaláta:
Céklás franciasaláta:
Excalibur-saláta (egy volt marosvásárhelyi vendéglő specialitása volt):
Tonhalas lencsesaláta - mert szilveszterkor lencsét jó enni :) :
Majonézes-zöldséges krumplisaláta többféle formában:
Svédasztalra való saláták egyhelyen: majonézes krumpli, mexikói saláta,görög saláta,svéd gombasaláta
Svédasztalra valók - Tekercsek + néhány jótanács
Akár itthon ünnepeljük a szilvesztert, akár máshoz megyünk buliba, általában készülnünk kell valami harapnivalóval. Én ilyenkor többfélét szeretek készíteni, minél többféle ízben, kivitelben. Ha magam készülök vendégeket fogadni, akkor úgy igyekszem összeállíani a fogásokat, hogy mindenki találhasson a fogára valót: általában készül valami klasszikus ízű-ízesítésű finomság, de kipróbálok, különleges, érdekes, esetleg furcsa párosításokat is. Hogy konkrétan szemléltessem, miről beszélek: pl. lehet sima, normális aprófasírtot készíteni ,ezt szinte mindenki szereti; vagy csirkealsócombot sütök ki, ezt is amolyan "univerzális", illetve egy egyszerű franciasalátát, krumplisalátát, zöldséges tésztasalátát vagy majonézes krumplit is beiktatok. És akkor ezeken kívül jöhetnek a különlegességek amikbe nem mindennapi alapanyagokat, fűszereket "rejtek". Egy másik szempontja a svédasztali menü összeállításának, hogy legyenek olyan fogások, amiből jócskán lehet szedni, amiből nagyobb adagot készítünk,hoyg mindenkinek juthasson belőle, és ne kelljen nézni, hogyha még egy kanálkával teszek magamnak, a többieknek nem jut. A klasszikusaknál felsorolt ételek pont ilyenek: a fenti saláták, vagy a fasírt és a csirkecomb mind ilyen kiadós dolgok. Ezután aztán készülhetnek egyéb kenhető krémek vagy mártogatósok, sajtos vagy más ropogósok, egyéb saláták (pl. svéd gombasaláta), különféle tekercsek, falatkák, harapnivalók. A következőkben összegyűjtöm néhány svédasztalra ajánlott finomságnak a linkjét kategóriánként csoportosítva. Szemelgessetek kedvetekre belőlük.
1. Sonkás-túrós alagút:
2. Spenótos tekercs:
3. Túrós,színes krumplitekercs:
4. Háromszínű töltött tekercs:
5. Sonkakrémes spenótrolád:
6. És itt egy másik "tekercs" is, kissé más formában: Zöldséges-sonkás túróalagút:
7. Színes tekercs:
1. Sonkás-túrós alagút:
2. Spenótos tekercs:
3. Túrós,színes krumplitekercs:
4. Háromszínű töltött tekercs:
5. Sonkakrémes spenótrolád:
6. És itt egy másik "tekercs" is, kissé más formában: Zöldséges-sonkás túróalagút:
7. Színes tekercs:
Sonkás-túrós alagút
Többnapos ünnepekre szeretek olyan ételeket készíteni, amelyek kiadósak, több étkezésre is elegendőek. A különféle töltött tekercsek pedig ideálisak erre. Nagylányom, aki olyan tekercset kért, mint amilyen húsvétkor volt (bár akkor sem olyat kapott pontosan, mint az azelőtti :P ), ám mondtam neki, hogy most nem éppen spenótszezon van, így is elégedett volt vele, nagyon finom lett.
Sonkás-túrós alagút
Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 2 evőkanál paprikalekvár, só, bors, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, 8-10 evőkanál liszt, 1/2 mokkáskanál sütőpor; a töltelékhez: 30-35 dkg tehéntúró, 10 dkg telemea vagy feta, 4-5 szelet sonka, 5-5 dkg fekete és zöld olajbogyó (töltött), 2-3 cikk fokhagyma, 3-4 nagy evőkanál sűrű joghurt, só, bors, petrezselyemzöld,1-2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, afehérjét kemény habbá verjük a sóval meg a citromlével. Ezután óvatosan beleforgatjuk rendre a tojássárgáját, a paprikalekvárt, a sütőport, és a lisztből annyit, hogy egy nem túl lágy, de enyhén terülő massza legyen a végeredmény. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük, majd egy konyharuhába is belecsavarjuk, és így hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a kétféle túrót krémesre kavarjuk, majd hozzáadjuk az aprított sonkát, olajbogyót és petrezselyemzöldet meg a zúzott fokhagymát. sóval és borssal ízesítjük, belekavarjuk az olívaolajat, illetve annyi sűrű joghurtot, amennyitől kellően krémes, kenhető lesz. Az elkészült tölteléket rásimítjuk a kibontott tésztalapra, szorosan visszatekerjük, és hűtőbe tesszük dermedni néhány órára. Ezután szeletelhető és tálalható különféle zöldségek kíséretében.
A FŐZÉS ISK: - 2018.
Sonkás-túrós alagút
Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 2 evőkanál paprikalekvár, só, bors, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, 8-10 evőkanál liszt, 1/2 mokkáskanál sütőpor; a töltelékhez: 30-35 dkg tehéntúró, 10 dkg telemea vagy feta, 4-5 szelet sonka, 5-5 dkg fekete és zöld olajbogyó (töltött), 2-3 cikk fokhagyma, 3-4 nagy evőkanál sűrű joghurt, só, bors, petrezselyemzöld,1-2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, afehérjét kemény habbá verjük a sóval meg a citromlével. Ezután óvatosan beleforgatjuk rendre a tojássárgáját, a paprikalekvárt, a sütőport, és a lisztből annyit, hogy egy nem túl lágy, de enyhén terülő massza legyen a végeredmény. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük, majd egy konyharuhába is belecsavarjuk, és így hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a kétféle túrót krémesre kavarjuk, majd hozzáadjuk az aprított sonkát, olajbogyót és petrezselyemzöldet meg a zúzott fokhagymát. sóval és borssal ízesítjük, belekavarjuk az olívaolajat, illetve annyi sűrű joghurtot, amennyitől kellően krémes, kenhető lesz. Az elkészült tölteléket rásimítjuk a kibontott tésztalapra, szorosan visszatekerjük, és hűtőbe tesszük dermedni néhány órára. Ezután szeletelhető és tálalható különféle zöldségek kíséretében.
A FŐZÉS ISK: - 2018.
2016. december 29., csütörtök
Szerencsesüti
Folytatom a szilveszteri-újévi szerencsehozó sütemények sorozatát az igazi szerencsesütivel. Amivel az elején épp eleget szerencsétlenkedtem is, mert nem akartak szépre sikerülni, de aztán menet közben rájöttem egy-két stikára, úgyhogy eléggé elfogadhatóak lettek,bár még messze álltak a tökéletestől. Pl. fontos, hogy az "összeragasztásnál" csak a korongok széleit nyomkodjuk össze, mert így a belsejük szép domború marad, és szépen ráhajlik a csészére, illetve könnyebben megkapja jellegzetes formáját. No, de jöjjön a recept, és akkor talán érthetőbb lesz minden. :)
Szerencsesüti
Hozzávalók 15-20
darabhoz: 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt,
1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál olaj, 1 csipet só, vaj; továbbá: kis
papírcetlik jókívánságokkal.
Elkészítése: A
tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, a citromlével meg a cukrokkal.
Hozzáadjuk az olajat, még verjük egy keveset, végül beledolgozzuk a
tojássárgáját meg a lisztet, és simára dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180
fokra, előkészítünk 2 tepsit, sütőpapírt helyezünk bele. A masszából egy-egy
evőkanálnyit teszünk a sütőpapírra, hagyjuk elfolyni, illetve a kanál hátával
kb. 8 cm-es körré simítjuk. A körök alatt a sütőpapírt előzőleg megvajazzuk.
Egyszerre két kört teszünk egy tepsire, és az előmelegített sütőben 5 percig
sütjük. Ekkor betesszük a másik tepsit, és amíg az sül, a megsült korongokat
óvatosan leszedjük a sütőpapírról, közepükön végigfektetjük a jókívánságos
papírt, és óvatosan, hogy össze ne ragadjanak, a széleit összenyomkodjuk.
Ezután a félbehajtott korongot egy csésze élére állítjuk, és finoman lenyomkodjuk,
hogy elérjük jellegzetes formáját. Így hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Eleinte talán kisé macerásnak tűnhet a folyamat, nekem sem sikerültek
maradéktalanul az első darabok, a végére azonban elég jól bele lehet jönni.
EK - 2016/12
EK - 2016/12
2016. december 28., szerda
Sós malackák
Egy újabb ötlet szilveszterre. Egyszerű, mert leveles tésztából készül, mégis látványos a formája miatt. A gyerekek kedvence lesz. :)
Sós malackák
Hozzávalók: 40
dkg leveles tészta, 1 tojásfehérje, borsszemek, liszt.
Elkészítése: A
leveles tésztát lisztezett felületen
kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 5-6 cm-es kiszúróval köröket vágunk ki, majd egy
másikkal (1-1,5 cm átmérőjű) kisebb köröket is kivágunk. A tészta széléből levágunk egy 1-2 ujjnyi széles csíkot, ezeket pedig kis háromszögekre daraboljuk. A nagy
köröket megkenjük tojásfehérjével, majd ráhelyezzük a kisebb köröket orr
gyanánt, illetve a háromszögeket fülként. Az orrot egy bambusznyárs egyenes
végével két pontban megnyomkodjuk, így kialakítjuk a malac jellegzetes orrát,
illetve hozzá is tapasztjuk a nagyobbik körhöz. Borsszemekből szemeket teszünk,
az elkészült malacfejeket pedig sütőpapíros tepsire helyezzük. 220 fokra előmelegített
sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
EK - 2016/12
BA - 2017/12
EK - 2016/12
BA - 2017/12
2016. december 27., kedd
Csokoládés citromos keksz
Olyan régóta tartrogatom már ezeket a recepteket, hogy szinte el is feledkeztem arról, hogy feltegyem a blogra. Pedig éppen szilveszterre valóak. :)
Csokoládés
citromos keksz
Hozzávalók: 12
dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg
étcsokoládé, 22,5 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromlé.
Elkészítése: A
vajat simára dolgozzuk a cukorral, a sóval meg a tojással. Ezután hozzáadjuk a
citromlével leoltott sütőport, majd beledolgozzuk a nagy lyukú reszelőn
lereszelt csokoládét és a lisztet. Gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába
csomagolva hűtőbe tesszük. A hűtőből elővéve jól meglisztezett deszkán 4-5 mm
vastagra nyújtjuk, tetszés szerint négylevelű lóhere vagy patkó alakban
kivágjuk, és sütőpapíros tepsire téve, 200 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt
megsütjük.
Megjegyzés:Más alkalmakkor, természetesen, más formával is kiszúrhatók. :)
EK - 2016/12
EK - 2016/12
2016. december 21., szerda
Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal
Rögtön az elején leszögezem: szarvasgombával azért készült ez az étel, mert akkor éppen volt. Életemben először. És mivel hamar fel kell használni, hát mindenbe használtam. De helyette bármilyen más fűszervajat készíthetünk: fokhagymásat, zöldfűszereset, citromosat, színes borsosat, céklásat, bármilyent. Vagy esetleg szarvasgombás olajosat. Amúgy egy ilyen húsféle tökéletes választás az ünnepre, nálunk fog is készülni. És nem szarvasgombával, max. az olajával, mert csak olyan van. :P
Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal
Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg marhahátszín, 2 teáskanál só, 1-1 teáskanál bors és fokhagymapor, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál paprikalekvár, 1 evőkanál reszelt szarvasgomba (elhagyható), 1-2 evőkanál olaj (vagy szarvasgombás olaj),1-2 dl fehérbor, 2 dl víz, kevés petrezselyemzöld; a fűszervajhoz: 5 dkg puha vaj, 1-2 evőkanál reszelt szarvasgomba, 1 teáskanál olaj, só, bors.
Elkészítése: A húst jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nagyon enyhén megütögetjük,majd alaposan megszórjuk a porfűszerek keverékével. Ezután összekeverjük a mustárt, a paprikalekvárt, a szarvasgombát meg az olajat, és bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Jól zárható edénybe tesszük (vákuumozni a legjobb), és legalább néhány órán át, de 1-2 napig lenne ideális, ebben a pácban érleljük. Ezután a hússzeleteket olajjal megkent húálló tálba tesszük, aláüntjük a vízzel elkevert bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben 2-2,5 órán át hagyjuk készülni, egyszer-kétszer átforgatva közben. A fűszervajhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd fóliába téve rúddá sodorjuk, és hűtőben vagy fagyasztóban megdermesztjük. Tálaláskor levágunk egy-egy karikát a rúdból, és a forró hússzeletekre helyezzük. Ha ennél szebben,ünnepibben szeretnénk megoldani,akkor az elkészült puha fűszervajat habzsákba tesszük, és csillagcsővel szép rózsákat nyomunk egy tányérra. Így fagyasztjuk ki, és tesszük majd a hússzeletekre. Bármilyen körettel kínálhatjuk, mi akkor currys sült krumplival ettük. Megszórjuk kevés aprított zölddel a látvány kedvéért.
Megjegyzés: Marhahús híján sertéstarjából is elkészíthető. Talán némileg lerövidülne az elkészítési ideje, forgatáskor le kell ellenőrizni a húsokat.
EK - 2018/12
Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal
Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg marhahátszín, 2 teáskanál só, 1-1 teáskanál bors és fokhagymapor, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál paprikalekvár, 1 evőkanál reszelt szarvasgomba (elhagyható), 1-2 evőkanál olaj (vagy szarvasgombás olaj),1-2 dl fehérbor, 2 dl víz, kevés petrezselyemzöld; a fűszervajhoz: 5 dkg puha vaj, 1-2 evőkanál reszelt szarvasgomba, 1 teáskanál olaj, só, bors.
Elkészítése: A húst jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nagyon enyhén megütögetjük,majd alaposan megszórjuk a porfűszerek keverékével. Ezután összekeverjük a mustárt, a paprikalekvárt, a szarvasgombát meg az olajat, és bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Jól zárható edénybe tesszük (vákuumozni a legjobb), és legalább néhány órán át, de 1-2 napig lenne ideális, ebben a pácban érleljük. Ezután a hússzeleteket olajjal megkent húálló tálba tesszük, aláüntjük a vízzel elkevert bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben 2-2,5 órán át hagyjuk készülni, egyszer-kétszer átforgatva közben. A fűszervajhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd fóliába téve rúddá sodorjuk, és hűtőben vagy fagyasztóban megdermesztjük. Tálaláskor levágunk egy-egy karikát a rúdból, és a forró hússzeletekre helyezzük. Ha ennél szebben,ünnepibben szeretnénk megoldani,akkor az elkészült puha fűszervajat habzsákba tesszük, és csillagcsővel szép rózsákat nyomunk egy tányérra. Így fagyasztjuk ki, és tesszük majd a hússzeletekre. Bármilyen körettel kínálhatjuk, mi akkor currys sült krumplival ettük. Megszórjuk kevés aprított zölddel a látvány kedvéért.
Megjegyzés: Marhahús híján sertéstarjából is elkészíthető. Talán némileg lerövidülne az elkészítési ideje, forgatáskor le kell ellenőrizni a húsokat.
EK - 2018/12
2016. december 20., kedd
Töltött gomba hús nélkül
Múltkor olyan szép gombát találtam, hogy muszáj volt venni belőle. Nembántuk meg,finom töltött gomba lett a végeredmény.
Töltött gomba hús nélkül
Hozzávalók 4 személyre: 8-10 nagy
méretű gombafej, 20 dkg zabpehely, 1 hagyma, 1-2 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma,
1 tojás, néhány evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj.
Elkészítése: A zabpelyhet tálba
tesszük, ráöntünk 3 dl forralt vizet,elkavarjuk, és hagyjuk állni egy ideig. A
gombafejeket alaposan megmossuk, tönkjüket óvatosan kitörjük. Kevés olajjal
megkent hőálló tálba sorakoztatjuk üregükkel felfelé, megszórjuk kevés sóval és
borssal, majd 180 fokos sütőben kb. 15 percig elősütjük. A hagymát finomra
aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, és mindkettőt
megdinszteljük kevés olajon. A pépesre ázott zabpehelyhez hozzáadjuk a
dinsztelt zöldséget, a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk,
és néhány evőkanálnyi zsemlemorzsával sűrítjük. A nem túl kemény töltelékkel
púpozottan megtöltjük az elősütött gombafejeket, mindegyiket meglocsoljuk
néhány csepp olajjal, és visszatoljuk a sütőbe 15-20 percre.
Megjegyzés: A töltelék gazdagítható
pirított császárszalonnával, vagy sütés előtt a gombákat megszórhatjuk sajttal
s, illetve zabpehely helyett darált hús is használható. Esetleg a gomba felaprított tönkjét is fel lehet használni hozzá, vagy más ételhez használjuk fel.
KT - 2017/1
KT - 2017/1
2016. december 17., szombat
Paprikás-sajtos rúd
Elismerem, az anyósom sajtos rúdjánál finomabb sajtos rúd nem létezik a világon. Legalábbis nekünk. :P De mindenki életében eljöhet az a pillanat :D, amikor nincs ideje élesztős tésztát gyúrni, pihentetni, vagy akárcsak egy csomó sajtot megvenni. És akkor ilyenkor egy leveles tésztából készített sós ropogtatnival "életet" menthet. Az alábbi nem is annyira recept, mint ötlet ahhoz,hogy így is lehetne. Gyorsan, egyszerűen, de még így is eléggé finoman. :)
Paprikás-sajtos
rúd
Hozzávalók: 40
dkg leveles tészta, liszt, 1 tojásfehérje, 15 dkg sajt, 1-2
teáskanál pirospaprika, 1-2 evőkanál aranyszínű lenmag (vagy barna lenmag).
Elkészítése: A
leveles tésztát lisztezett deszkán 3
mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, majd eloszlatjuk
rajta a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, illetve rászórjuk a pirospaprikát
meg a lenmagot. Tenyerünkkel óvatosan lelapítjuk egy kicsit, azaz a sajtot és a
fűszereket finoman belenyomjuk a tésztába, majd derelyevágóval kb. 10 cm
hosszú, ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ezután tetszés szerint megcsavarjuk őket
vagy egyenesen hagyjuk, és sütőpapíros tepsire helyezve, 220 fokos sütőben 15-20
perc alatt pirosra sütjük.
KT- 2016/12
KT- 2016/12
2016. december 15., csütörtök
Szaloncukor mézeskalácsból
A kész mézeskalácsból isteni fára akasztható szaloncukor is készülhet. Nálunk nagyon ízlett a próbaadag, úgyhogy valószínű lesz az ünnepre is.
Szaloncukor
mézeskalácsból
Hozzávalók: 25
dkg sült mézeskalács, 1 dl tej vagy feketekávé, 3 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál
savanykás lekvár, 5 dkg mazsola; a bevonáshoz: 10-10 dkg fehér és étcsokoládé,
2-2 teáskanál olaj ; további kellékek: fehér színű sütőpapír, alufólia.
Elkészítése: A
mazsolát beáztatjuk a tejbe vagy a kávéba. A mézeskalácsot megdaráljuk vagy
lereszeljük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Lekvárból annyit adagolunk
hozzá, amennyitől jól formázható masszát kapunk. Jól összegyúrjuk, majd
kisujjnyi vastagságú rudacskákat sodrunk belőle, tányérra tesszük, és betesszük
a fagyasztóba. Miután jól megdermedtek, a rudacskákat belemártjuk az időközben 2-2
teáskanál olajjal felolvasztott csokoládékhoz, és rácsra tesszük lecsepegni. A
hűtőben vagy a fagyasztóban hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ezután méretre
vágott sütőpapír- és alufóliadarabokba csomagoljuk, a kilógó fehér papírt
ollóval bevagdossuk.
Megjegyzés: A rudacskákat 2 fogpiszkáló
segítségével könnyen belemárthatjuk az olvasztott csokoládéba. A masszából
sütigolyók is készülhetnek. Gombócokat formázunk, kidermesztjük, megmártjuk
csokoládéban, végül pedig megszórjuk különféle szórócukrokkal. Sütinyalókához a
kész golyókat nyársakra tűzzük. KT - 2016/12
2016. december 11., vasárnap
Tárkonyos húsgombócleves
Hétköznapra, vasárnapra vagy akár az ünnepre is tökéletes választás a savanykás, tárkonyos ízű húsgombócleves.
Tárkonyos húsgombócleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 2-3
sárgarépa, 1 hagyma, 5 dkg rizs, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 nagy evőkanál
sűrű tejföl, 1 nagy csipet ecetes tárkony, 3 evőkanál olaj, só, tárkonyecet; a
gombóchoz: 40 dkg darált sertéshús, 5 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanál darált
paprika (paprikalekvár), 1 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, só, bors.
Elkészítése: A meghámozott sárgarépát vékony szeletekre vágjuk, majd
felcsíkozzuk. A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Mindkettőt
megdinszteljük az olajon, majd felöntjük 2-2,5 liter vízzel. Felforraljuk,
beledobjuk a rizst, megsózzuk, és főni hagyjuk, amíg elkészítjük a gombócot. A
húst összedolgozzuk a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk,
majd gombócoká formáljuk, és beledobjuk a levesbe. Amikor minden megfőtt, a
levest behabarjuk a liszttel és kevés forró lével elkavart tejföllel, jól
kiforraljuk, rászórjuk az aprított tárkonyt, és ha szükséges utánasózunk,
illetve ízlés szerint tárkonyecettel savanyítjuk. KT - 2017/1