2012. március 29., csütörtök

Csirkemell sajtos bundában, tavaszias salátával

Nem nagy "wasistdas", inkább csak ötletként jegyzem fel ötlettelenebb napokra.



A csirkemellet finoman kiklopfoljuk, fűszerezzük tetszés szerint (só, bors, pirospaprika, fokhagymapor volt nálam), majd félretesszük, amíg a masszát elkészítjük. Felverünk 3-4 tojást, hozzáadunk 10-15 dkg reszelt sajtot (jobb a keményebb fajta) és 2 púpozott evőkanál lisztet, majd simára kavarjuk. Tejjel vagy vízzel hígítjuk palacsintatészta sűrűségűre. A fűszeres csirkemellet lisztbe, majd a sajtos masszába forgatjuk, és forró olajban megsütjük. Papírtörlőre szedjük ki.
A salátához 2 közepes lila hagymát vékonyan felszeletelünk, és rálocsolunk 2 evőkanál balzsamecetet. Állni hagyjuk, amíg a többi zöldséget is előkészítjük. A sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn, a hónapos retket felszeleteljük, és a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Az egészet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát az ecettel együtt, ízlés szerint megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd alaposan összekavarjuk. A húst a salátával kínáljuk. Húsnapon ehető.

KAL - 2014.

2012. március 23., péntek

Juhtúrós, tojásos lepény

Maradékfelhasználó recept még abból az időből, amikor a tojás nem került egy vagyonba ....




Juhtúrós, tojásos lepény

Hozzávalók: kb. 25 dkg juhtúró vagy más, karakteres túró/sajt, 6 főtt tojás, 3 nyers tojás, 5 dkg olajbogyó, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín vagy tej, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj vagy vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A főtt tojásokat meghámozzuk, és óvatosan négyfelé vágjuk őket. A juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a tejfölt, a tejszínt meg az aprított petrezselyemzöldet, és jól eldolgozzuk. Sóval, borssal ízesítjük. A pitesütő formát kikenjük vajjal vagy olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, szépen elhelyezzük benne a negyedelt tojásokat sárgájukkal fölfelé, majd óvatosan ráöntjük a túrós-tojásos masszát. Az olajbogyószemeket eloszlatjuk a tetején, majd forró sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Bármilyen salátával vagy tejföllel tálalhatjuk.
Ha van időnk egy gyors omlós tésztát összegyúrni, akkor akár pitének is megsüthetjük, tartalmasabb, laktatóbb lenne.

KAL - 2014.

2012. március 22., csütörtök

Krémes almás

Anyósom kapott egy finom receptet, amiben az almát szeletekre vágva, egyszerre kell sütni a piskótával, majd pudingos-vajas krém kerül rá. Elkészítette, és férjecskémnek, aki nagyon nem édesszájú, nagyon ízlett. Egy délután nagyon rámtört egy úgysütnékvalamit-roham, mire ő elő is rukkolt az ötlettel: olyan almást, csinálj, mint anyu. Anyut felhívtam, de nem volt otthon, így pontos recepttel nem tudott szolgálni, csupán nagyvonalakban mondta el, hogy mit hogyan kell, de attól én még boldogultam! Igaz, szeletelt alma helyett én párolttal készítettem, mert eszembe jutott, hogy még van egy adag párolt almám tavalyról a fagyasztóban, és éppen jó alkalom volt a felhazsnálására. Amikor a férjem megkóstolta, annyit mondott: hmmmm, de finom, bár ez cseppet sem hasonlít ahhoz, amit anyu készített múltkor.:D
Úgyhogy, egyszer hamarosan az eredetire is sor kerül!:)



Krémes almás

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 7 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 evőkanál olaj, 10 evőkanál liszt (nálam 5 teljes kiőrlésű volt, ezért is olyan érdekes a piskóta színe), 1 csapott teáskanál szódabikarbóna; az almaréteghez: 1 kg alma, 10-15 dkg cukor, 1-2 teáskanál fahéj, 1 evőkanál búzadara; a krémhez: 1,5 tasak eperízű pudingpor, 6 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 15 dkg vaj, 3 csapott evőkanál porcukor; a mázhoz: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forró víz.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, a nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a cukorral és a fahéjjal együtt addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Kissé hűlni hagyjuk, majd egy kb. 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen beleszórjuk a búzadarát, majd belesimítjuk a párolt almát. A tojásokat, a sót és a cukrot kézi mixerrel néhány perc alatt habos masszává dolgozzuk. Hozzáadjuk az olajat, és még 1-2 percig verjük. Ekkor fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet meg a sütőport, alaposan elkavarjuk, majd a párolt almára simítjuk. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (azért ajánlatos tűpróbát végezni), 5-10 perc után kiborítjuk a tepsiből, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hagyjuk kihűlni.
Amíg a sütemény sül, a pudingport és a kristálycukrot elkeverjük a tejjel, sűrű pépet főzünk belőle, majd néha megkavargatva, kihűtjük. Ezalatt a vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pépet is. A kész krémet rásimítjuk az almára, majd a süteményt bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a máz hozzávalóit alaposan összekeverjük, és máris rákenjük a süteményre. 1-2 órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

2012. március 18., vasárnap

FALAFEL - az igazi

Vagy akár eredetinek is nevezhetném, de ettől visszatart az, hogy a fűszerezése kissé másabb lett mégis.
Nemegyszer sütöttem már falafelt, de sosem lett az igazi: volt, hogy egy kásás masszává vált sütés közben, volt, hogy csak az elsők sikerültek kvázi fasírtformájúakra, és volt, hogy gyönyörűszép formájú golyócskáim születtek, de ahhoz tojást kellett tennem a masszába. Igaz, hogy senkit sem zavart a tojás benne, de azért mégis kíváncsi lettem volna a dolog nyitjára, hiszen néha (legalábbis nekem) jól jön, ha tojásmentesen tudok elkészíteni valamit. Érdeklődtem is egyszer a bloggerek körében, hogy vajon mitől eshet szét, de elfogadható választ nemigen tudott senki sem adni. Aztán Alíz mégiscsak adott egy tippet: főtt csicseriborsóval nem működik a dolog, csupán a beáztatott szárazzal. Erre igazán kíváncsi lettem volna, de mégsem tudtam, honnan lássak hozzá az elkészítéséhez, amikor eszembe jutott, hogy mégiscsak megkérdezem a jó öreg google-t, lássuk, mit tud az eredeti falafel készítéséről. Rögtön második találatként SzÉva NoSalty-n megjelent receptjét dobta ki, eredeti arab receptként. Rákattintottam, és egyből az elkészítését kezdtem olvasni. És igen! Csak áztatni kell. Mégiscsak ez lesz a titka, gondoltam! Aztán elolvastam a hozzávalókat, a sztorit és a kommenteket is, és eléggé meggyőző volt számomra minden ahhoz, hogy hozzálássak. Nem mondanám, hogy a gyors receptek közé tartozik, bár igazán nincs vele sok dolgunk, inkább türelemre van szükségünk, hogy kivárjuk a pihentetési időket. Én pedig vártam, türelmesen. Igaz, hogy mielőtt hozzáláttam volna a formázáshoz, még mindig abszolút kételyeim voltak afelől, hogy a tálamban lévő kásás masszából hogyan lesznek nekem szép gömbölyű gombóckáim, de csodák csodájára egy morzsa nem sok, de még annyi sem mállott le róluk. A végeredmény pedig..... Nyamm...... ropogós külsejű, belül puha gombócok, és olyan laktatóak, hogy mindenféle egyéb hozzávaló nélkül, csupán némi mártásba mártogatva a 25 darabból vagy 8 megmaradt. Pedig jóval kisebb adagból készítettem, mint amekkorát az eredeti recept írt. Én a magam adagját, fűszerezését írom le.
Falafel rózsaszín mártással

Hozzávalók: 36 dkg száraz csicseriborsó, 8 kisebb cikk fokhagyma, 1 kicsi lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 teáskanál kömény, 2 teáskanál só, 2 púpozott teáskanál fűszerkeverék (receptje alább), 1 teáskanál szódabikarbóna, olaj; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál koriandermag, 1,5 teáskanál szemes bors, 2 szegfűszeg, egy darabka szárított csípős paprika (ízlés szerint), 1 teáskanál pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió; a mártáshoz: 1 adag félperces majonéz, 1 dl tejföl, 5-6 evőkanál sűrű házi ketchup, só, citromlé.

Elkészítése: A csicseriborsót jól megmossuk, majd annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi 1-1,5 tenyérnyivel ellepi. Kb. 12 órán át (legegyszerűbb estétől reggelig) hagyjuk ázni benne. Közben elkészítjük a fűszerkeveréket: a hozzávalókat kávédarálóban finomra aprítjuk, majd jól záródó üvegbe tesszük. A mennyiség többszöri (2-3) alkalomra elegendő. Ezután a borsót leszűrjük, nem muszáj túlságosan lecsepegtetni, majd a hámozott hagymával és fokhagymával meg a petrezselyemzölddel együtt késes aprítóban a lehető legfinomabbra aprítjuk. Hozzáadjuk a fűszerek felét, és alaposan összedolgozzuk. Ezután a masszát szétlapítjuk a tálban, rászórjuk a többi fűszert, és jól lefedve félretesszük. (Hogy ez miért fontos, nem tudom, de a receptíró is így írta, és nem mertem eltérni tőle.) Legalább 3 órán át pihentetjük ismét, de minél többet áll, annál jobb. (Én reggel összegyúrtam, és vacsorára sütöttem meg.) Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, ismét jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel ügyes kis gombócokat formálunk belőle, és forró olajban, de csak lassú tűzön szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd langyosan kínáljuk. Én - cseppet sem eredeti módon - rózsaszín mártást készítettem mellé, de nagyon jól találtak egymáshoz. A mártáshoz 2 dl olajból, 1 tojásból, 1 teáskanál mustárból, sóból és citromléből félperces majonézt készítünk, majd simára kavarjuk a tejföllel, és fellazítjuk a ketchuppal. Ízlés szerint sóval és citromlével ízesítjük. Zöldség- vagy tésztanapon ehető.

2012. március 17., szombat

Sajtos tojástekercs

Nagyon régen készítettem már ezt a finomságot. Olyan alkalommal készült, amikor semmi kedvem nem volt túlzott erőbedobásra, de enni mégis kellett valamit. Megegyeztünk, hogy rántottát vacsorázunk, ám hirtelen beugrott Ágnes tekercse, és a sima rántotta helyett máris annak láttam hozzá. Talán 5 perccel, ha több időbe kerül, mint a hagyományos omlett, az íze és a dicséretek azonban messzemenően kárpótolnak érte. Két felnőtt-két gyerek telejsen jóllakott ebből az adagból, ami nálam így alakult.



Sajtos tojástekercs

Hozzávalók: 10 tojás, 1 dl tejszín, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg sonka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított tárkony, só, bors; továbbá: 15 dkg sajt, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A tojást felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt meg a tejszínt, és habverővel simára keverjük. Beleforgatjuk a kis kockákra vágott sonkát, az aprított petrezselyemzöldet és a szárított tárkonyt is. Az olajat sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben felforrósítjuk, majd kivesszük, és beleöntjük a tojásos masszát. Hagyjuk szétfolyni a tepsi alján, amjd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a tojás meg nem dermed. Fel fog púposodni, de ez nem baj. Ha megsült, kiveszsük a sütőből, a tojáslapot a sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből, deszkára helyezzük, megszórjuk reszelt sajttal, és a papír segítségével a lehető legszorosabban feltekerjük. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. Télen savanyúsággal és friss kenyérrel, nyáron kenyérrel és friss salátával tálaljuk. Húsnapon ehető.

EK - 2012/11

Rakott káposzta csirkegombóccal

"- Milyen finommal vársz?
- Még nem tudom, valami káposztással mindenképpen.
- Na, nehogy.... - jött a tétova, hitetlenkedő válasz.
- De, tényleg, hát tudod, vettük múltkor azt a fej káposztát, kár lenne, hogy tönkremenjen.
- De...
- Ne törődj, úgy fogom kitalálni, hogy finom legyen."

És így találtam ki:



Rakott káposzta csirkegombóccal

Hozzávalók: 60-70 dkg friss káposzta, 20 dkg sárgarépa, só, bors, 4-5 evőkanál olaj; a gombóchoz: 50 dkg darált csirkehús, 1 tojás, 3 kis maréknyi zabpehely, 1 teáskanál citrombors (vagy bors és citromhéj), 1 teáskanál szárított oregánó, esetleg kevés zsemlemorzsa; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet meg a fűszereket, és egynemű masszává dolgozzuk. Félretesszük, hogy a zabpehely megduzzadjon.
A káposztát csíkokra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A káposzta felét hőálló tálba terítjük, megszórjuk sóval és borssal, majd eloszlatjuk rajta a reszelt sárgarépát. Ezt is fűszerezzük, és betakarjuk a maradék káposztával. Sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk az olajat, aláöntünk 1-1,5 dl vizet, lefedjük és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk. Ezalatt a húsmasszát többször átgyúrjuk, de ha mégis túl lágy maradna, dolgozzunk bele 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és ráhelyezzük a káposztára. Lefedjük, és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a gombócok is elkészüljenek. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé. Húsnapon ehető.

KÁP. - 2015.

Értékelés: Amikor férjem tányérjáról elfogyott a kitálalt adag, "félve" kérdezte, hogy van-e még belőle. Nem győzött betelni vele, és azt mondta, ezt rögtön tegyem fel a blogra meg "a Konyhába".

Vajon mi lesz a sorsa a maradék káposztának ma? :)

2012. március 15., csütörtök

Töltött hagyma

Gyöngyinél láttam meg a címet, és ahogy beleolvastam az első néhány sorba, már be is indultak a fogaskerekek. A tulajdonképpeni recept elolvasásáig végül már el sem jutottam, mert erősen mehetnékem lett hagymát venni. (Pedig itthon is lett volna, csak nem tölthető méretűek.) Útközben azt is kitaláltam, hogy mivel tálalom, és ha már ilyen jeles nap következett, mint a mai, hát alkalomhoz illő ünnepi ruhába öltöztettem. Ilyen lett, és így készült.



Hús nélküli töltött hagyma spenótsalátával

Hozzávalók 4-5 személyre: 10 nagy hagyma, 10 dkg vegyes gabonapehely, 2 dkg szárított vargánya, 1 evőkanál paprikalekvár, 10 dkg karakteres ízű sajt (nálam Montana a Napolact-tól) vagy juhtúró, 1 tojás, 2 evőkanál petrezselyemzöld, só, bors, vaj, olaj, zsemlemorzsa; a salátához: 50 dkg spenót, só, 1-2 evőkanál méz, 5 evőkanál balzsamecet, 5 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: koktélparadicsom.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, alsó és felső felét is laposra vágjuk. Egy szélesebb edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, beletesszük a hagymákat, és 20-25 percig kis lángon, fedő alatt főzzük. Ezalatt a gabonapelyhet és az összemorzsolt vargányát tálba tesszük, felöntjük egy pohár forró vízzel, és hagyjuk duzzadni. Egy hőálló tálat alaposan kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és félretesszük. A félpuha hagymákat szűrőkanállal kiszedjük a vízből, néhány percig hűlni hagyjuk, maj kiskanállal vagy késsel kikaparjuk a belsejüket. Az kivájt hagymákat a kikent tálba helyezzük, belsejüket pedig finomra vágjuk vagy késes aprítóval felaprítjuk. (Nem muszáj az egészet felhasználni, én kb. felét használtam fel a kivájt mennyiségnek.)  Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a felaprított hagymát , és néhány percig dinszteljük. A beáztatott gabonapelyhet leszűrjük (a levét nem dobjuk el), kissé ki is nyomkodjuk, majd a hagymára dobjuk, és elkavarjuk. Ezután beletesszük a paprikalekvárt, sózzuk és borsozzuk, majd néhány percig együtt pároljuk. Félrehúzzuk a lángról, végül pedig hozzáadjuk az elmorzsolt vagy lereszelt sajtot, a petrezselyemzöldet meg a tojást, alaposan elkeverjük, illetve sóval és borssal utánaízesítünk, ha szükséges. A kivájt hagymákat púpozva megtöltjük a töltelékkel, az edénybe öntjük a gabonapehely és a vargánya leszűrt áztatólevét, és lefedve forró sütőbe toljuk. 40-45 perc alatt készre pároljuk; az utolsó 5-10 percben fedő nélkül pirítjuk. A salátához a zsenge spenótleveleket megmossuk, száraikat lecsipkedjük, tálba tesszük, és  megsózzuk. A balzsamecetet, a mézet és az olívaolajat habverővel sűrűre kavarjuk, majd rálocsoljuk a spenótsalátára. Tálaláskor egy tányérra halmozunk néhány spenótlevelet, ráhelyezzük a töltött hagymát, a tetejére pedig egy koktélparadicsomot helyezünk.

A tölteléke nagyon finom lett, a gabonapehely szinte hús érzetét keltette, a hagymát viszont eléggé turkálta a családom. Legközelebb ugyanezt a tölteléket más zöldségekbe töltve fogom kipróbálni: paprikába, paradicsomba, tökbe, esetleg padlizsánba.

ÍZES-SZÍNES - 2012.

2012. március 14., szerda

Zöldségkrémleves

Zöldségfaló levesnek készült. Lánykáim először idegenkedtek tőle intenzív narancssárga színe miatt, de végül jóízűen bekanalazták nemcsak az adagjukat, hanem a maradékot is.:) A sok zöldség miatt semmiféle más sűrítést nem igényelt.



Zöldségkrémleves

Hozzávalók: 4 nagyobb sárgarépa, 2 paszternák, 2 zellerszár, 3 krumpli, 1 nagy hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, gyömbérpor, szerecsendió, só, citromlé.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1,5 l vizet, enyhén megsózzuk, majd rendre beledobjuk a feldarabolt zöldségeket: a sárgarépát, a szárzellert, illetve a többi zöldséget, és fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor a főzőlé egy részét leöntjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt meg a kevés főzőlével elkevert tejfölt, a maradék főzőlével, illetve vízzel tetszés szerint hígítjuk, gyömbérrel, szerecsendióval és sóval ízesítjük, majd jól kiforraljuk. Ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk. Pirított kenyérkockákkal is tálalható, de önmagában is nagyon finom.

KT - 2013/5

2012. március 11., vasárnap

Rumos aszaltszilvaleves



Rumos aszaltszilvaleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg aszalt szilva, 1 üveg magozott meggybefőtt, 2-3 evőkanál vegyes gabonapehely vagy rizs, 1-2 evőkanál rumaroma, só, cukor, citromlé.

Elkészítése: Vizet forralunk, beledobjuk a jól megmosott aszalt szilvát, majd 5-10 percig hagyjuk főni. Ekkor beleöntjük a meggybefőttet, hozzáadjuk a gabonapelyhet, és cukorral meg citromlével ízesítjük. Egy-két percig tovább főzzük, majd félrevesszük a lángról, és belekavarjuk a rumaromát.Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.

HÚSV - 2012.

2012. március 7., szerda

Szilvaízes „borjúk”

Hogy miért "borjú", amikor semmi köze az állathoz, de még hús sincs benne olyannyira, hogy nálunk (= Édesanyámnál) ez hagyományos nagypénteki étel volt mindig? Hát mert mindig olyan jó nagy darabok születtek belőle, hogy még a férfiaknak is félreállt a hasuk két példánytól. Persze, lehet kisebb, ügyesebb gombócokat is készíteni, én most a gyerekkori ízre, formára vágytam. A nagypéntekre való tekintettel  édesanyám mindig vízzel készítette, de persze, lehet tejjel is főzni, illetve használhatjuk hozzá a manapság egyre divatosabbá váló kókusz-, rizs-, szója- vagy egyéb növényi tejet is.  



Szilvaízes galuska/gombóc 

Hozzávalók: 1,2 l víz, 25 dkg búzadara és kukoricaliszt vegyesen (kb. fele-fele arányban), só, cukor, 2-3 tasak vaníliás cukor, kb. 20 dkg keményebb fajta szilvaíz, 4-5 evőkanál olaj, kb. 10 dkg zsemlemorzsa; a tálaláshoz: porcukor, fahéj.

Elkészítése: A vizet fölforraljuk, beledobunk egy csipetnyi sót, ízesítjük cukorral és vaníliás cukorral, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a dara és a liszt keverékét. Addig főzzük, amíg egy keményebb puliszkaszerűséget nem kapunk. Ekkor félrevesszük a lángról, és hagyjuk hűlni egy keveset. Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát, és szép aranysárgára pirítjuk. Amikor a massza kézmelegre hűlt, vízbe mártott evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle, kézzel mélyedést csinálunk a közepébe, megtöltjük 1 evőkanálnyi szilvaízzel, majd befedjük egy másik adag masszával, és kézzel galuska formájúra igazítjuk. Megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában, majd porcukorral és fahéjjal megszórva kínáljuk.
Tésztanapon ehető.


HÚSV - 2012.

2012. március 3., szombat

Spenótos töltött tojás

Gyorsan kellett készítenem, ez lett belőle.... Aki a spenótot szereti, ezt is fogja!:)



Spenótos töltött tojás 

Hozzávalók: 6 főtt tojás, 25 dkg friss spenótlevél, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl, 2 cikk fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa; a díszítéshez: piros paprikacsíkok, citromhéj.

Elkészítése: A tojásokat keresztben kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, gömbölyű felükről pedig levágunk egy kicsi darabot, hogy megállhassanak a talpukon. A spenótot jól megmossuk és lecsepegtetjük, néhány levelet félreteszünk a tálaláshoz. A többit keskeny, magas tálba tesszük, mellédobjuk a fokhagymát, a tojássárgáját, illetve a levágott fehérjedarabkákat, hozzáöntjük az olajat meg a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Sóval és borssal ízesítjük, majd belekavarunk 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsát, hogy a massza megtartsa az alakját. Habzsákba kanalazzuk, a tojásfehérjéket megtöltjük a masszával, és paprikacsíkokkal, citromhéjdarabkákkal díszítjük. A félretett spenótleveleket tálra rendezzük, és ráhelyezzük a megtöltött tojásokat.
Húsnapon ehető.

HÚSV. - 2012.