A múltkor láttam meg
ezt az érdekes színes tortát, és rögtön beindult a fantáziám. Miután elolvastam a receptet, kissé elszomorodtam, mert eszem ágában nem állt cukorból készíteni az "üveget", tehát végülis az eredeti elképzelésemet ültettem gyakorlatba. A receptem nagyjából az, ami
ITT található, felturbózva még ezzel-azzal
Törött ablaküveg,
avagy színes-bolondos tortácskák
Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 2
tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott vagy cukorban
eltett), 5 dkg tejföl, kb. 1 dl tej, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2
evőkanál citromlé, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dkg kandírozott
gyömbér; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg sűrű
tejföl, 1 tasak színtelen tortazselépor, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl víz,
vanília-, vérnarancs- és rumaroma, piros, sárga és zöld ételfesték.
Elkészítése: A színes zseléhez összekeverjük a
tortazseléport meg a cukrot, majd fokozatosan hozzákeverjük a vizet is.
Felforraljuk, majd forrástól számítva kerek 1 percig főzzük. Ezután háromfelé
osztjuk, mindegyiket megszínezzük kevés ételfestékkel, majd tetszés szerint
kevés aromát cseppentünk mindegyikbe. Jól összekavarjuk, külön-külön lapos
tányér aljába kanalazzuk kb. 2-3 mm vastagon, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe
tesszük 1-2 órára, hogy jól megdermedjen. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
A muffinhoz a vajat habosra keverjük a cukorral, majd
egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a
citromlevet, a lisztet, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kandírozott
gyömbért meg a meggyet, összekavarjuk, majd beledolgozzuk a tejfölt és a tejet
is. A masszát kikent-lisztezett, vagy papírkapszlival bélelt muffinformákba
adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb.20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Amíg a
muffinok hűlnek, kézi mixerrel kemény habbá verjük a habtejszínt a porcukorral.
A tejfölt először simára keverjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a kemény
tejszínhabot is. A kihűlt muffinoknak levágjuk a tetejét annyira, hogy hogy ha
megfordítjuk, egyenesen álljanak, majd a talpukkal felfele fordítva bevonjuk a
tejfölös krémmel. A megdermedt zseléket éles késsel összedaraboljuk, majd
tetszés szerint kidíszítjük velük a tortácskákat.
Tipp 1: A tejföl helyett mascarponét is használhatunk.
Tipp 2: A színes zseléket különféle szörpökből,
gyümölcslevekből is elkészíthetjük. Ekkor viszont azzal kell számolni, hogy a
színek esetleg nem lesznek ennyire intenzívek, szépek.
KT - 2013/4