Nagyon ritkán készítek töltött káposztát. Akkor is inkább valami light-os, sokszor húsmentes változatot készítek. Ezúttal egy lila pereszkés, zöldséges variáció született, így elfogyott a fagyasztóból a pereszkekészletem. :)
Zöldséges-gombás töltött káposzta
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagy
fej káposzta (1,5-2 kg-os), 2 hagyma, ½ kápia paprika, 3-4 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 1 karcsú tök vagy cukkini (kb.35 dkg),
50 dkg friss gomba (vagy éppen fagyasztott), 30 dkg rizs, 5 dl káposztalé, kb. 1,5 dl olaj, só, bors,
ecet, friss vagy szárított kapor; a tálaláshoz: tejföl, friss kapor, esetleg
piros paprikakockák.
Elkészítése: Egy nagy fazékban
vizet forralunk, jó erősen megsózzuk, illetve ecetezzük. A káposztát megmossuk,
éles hosszú késsel csumáját kikanyarítjuk, majd a fölforralt sós-ecetes vízbe
tesszük, néha átforgatjuk, hogy a páclé mindenhol egyenletesen érje. Ahogy a
külső levelek kissé megpuhultak, villával leszedjük, tálba tesszük, a
káposztafejet pedig tovább hagyjuk a sós-savanyú vízben. A műveletet addig
ismételjük, amíg szép nagy, tölthető leveleket tudunk lefejteni a káposztáról.
Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! A töltelékhez a zöldségeket kis
kockákra vágjuk, a gombát vékony szeletekre, majd rendre adagolva
megdinszteljük kb. 1 dl olajban. Végül a rizst is hozzáadjuk, elkeverjük, és
1-2 percig dinszteljük együtt. Sóval és borssal ízesítjük (a szükségesnél kissé
sósabb legyen, a rizs felveszi az ízét), majd félrevesszük. A káposztalevelek
vastag erezetét levágjuk, a legnagyobb, külső leveleket pedig az erezet mentén
kettévágjuk. Minden káposztalevélbe 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszünk,
felcsavarjuk, és félretesszük őket. A főzőedény aljára kevés olajat öntünk,
rádobjuk a csíkokra vágott megmaradt káposztabelsőt, majd körkörösen
ráhelyezzük a megtöltött káposztaleveleket. Végül ráöntjük a káposztalevet és
annyi forralt vizet (egy része lehet a káposzta párolóvize is), amennyi a
töltött káposztákat jól elfedi. Hogy ne jöjjenek föl a felszínre, egy tiszta
fedővel le lehet nyomtatni őket. Kb. 1 órán át főzzük közepes lángon, majd
leszűrjük a főzővizet, és hagyjuk állni egy keveset. Tálaláskor tejföllel,
aprított kaporral és paprikával kínáljuk.
KÁP. - 2015.