Finom önmagában is, de kísérőkkel még finomabb. Jó szolgálatot tehet, amikor éppen nincs kéznél kenyér .
Zöldfűszeres
minipalacsinta
Hozzávalók kb. 4
személyre: 15 dkg fehérliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg zabpehely, 1
púpozott teáskanál sütőpor, ½ teáskanál só, 2 tojás, 1 nagy evőkanál sűrű
joghurt vagy tejföl, 2,5 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1-1 kis csokor petrezselyemzöld,
friss tárkony és bazsalikom, 5 cikk fokhagyma, kevés vaj vagy olaj.
Elkészítése: Összekeverjük a liszteket, a zabpelyhet, a sütőport
meg a sót, majd a közepébe egy mélyedést csinálunk, és hozzáadjuk a joghurttal
elkevert felvert tojást, illetve a vajat. A tejet fokozatosan adagolva habverővel
sima tésztává keverjük. Végül beleforgatjuk a finomra aprított fokhagymát és
zöldfűszereket is. Vajjal vagy olajjal vékonyan megkent serpenyőben, közepes
lángon kb. 10 cm átmérőjű kis palacsintákat sütünk. Akkor fordítjuk meg a
palacsintákat, amikor a tészta felső részén kis buborékok keletkeznek, és
szemmel láthatóan a tészta már nem nyers. Átfordítás után max. 1 percig sütjük.
Reggelihez kitűnő. Sonkával, baconnal vagy bármilyen egyéb húsfélével, esetleg
sajttal, főtt tojással és sima vagy fűszeres joghurttal kínáljuk.
Megjegyzés: Ha
van konyhai robotunk (az S késes része), lényegesen megkönnyíthetjük a dolgunkat:
a tészta hozzávalóit belepakoljuk, és néhány másodperc alatt sima tésztává
dolgozzuk. A tejet ne tegyük hozzá egyből, csak egy részét, a többit pedig
rendre öntsük a tésztához, miközben a robot már simára keverte.
PAL - 2017