2014. április 25., péntek

Rebarbaraleves csirkehússal

Valószínű, sokan "nagyot néznek" a címen, és bevallom, eddig nekem sem jutott eszembe, hogy rebarbarából ún. sós levest főzzek. De most megmaradt egy csirkehátam és mellcsontom-bőröm, illetve rebarbarából is elég sok volt itthon, gondoltam, csakis jó lehet a végeredmény. Szerintem finom is lett, a férjemnek is ízlett, s bár a nagylányom eleinte idegenkedett a megkóstolásától, a végén azt mondta, hoyg isteni. A kicsi nem ette meg. Ő megelégedett belőle a hússal. :)


Rebarbaraleves csirkehússal

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 csirkefarhát, 1 csirkemellcsont, és a melle bőre (vagy tetszés szerinti részek), 60 dkg rebarbara, 3 dkg rizs, 1 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor.

Elkészítése: Hideg vízben főni tesszük a csirkealkatrészeket, majd ha fölforrt, lehabozzuk és enyhén megsózzuk. Amikor a hús félpuha, beledobjuk a rizst, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt rebarbarát, és néhány percig főzzük. Ezalatt simára keverjük a tojást a liszttel meg a tejföllel, felhígítjuk vízzel, majd kevés levest hozzáadva visszaöntjük az edénybe, további vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ha kell, utánasózunk, illetve cukkorral tetszés szerint édesítjük. (Nem kell édesnek lennie, csupán a túl savanyú ízt ellensúlyozzuk kissé vele.)

FI - 2015/4

3 megjegyzés:

Kati írta...

Biztos nagyon finom, ki fogom próbálni. Mi alma-, meggy-, szőlő -, egreslevest is főzünk csirkehússal, nagyon szeretjük, ez is hasonló lehet ízre.

sedith írta...

Kati, anyósom is főz almát és egrest hússal, de nekem csak az egres az, ami bejön. Valószínű ezért ízlett a rebarbara is, mert a kettő hasonlóan savanyú, és nem édes. Az almát, bevallom, én sem szaretem csak édesen, a meggyet meg egyenesen el sem tudnám képzelni. Bár igaz, egyszer ettem egy szász néninél füstölt hússal és meggyel, aszalt szilvával készült levest, úgy emlékszem, az finom volt, de azért mégis furcsa volt. :)

Kati írta...

Nekünk nem furcsa, mert így szoktuk meg, nekünk édesen furcsa az alma meg a meggy is :)

2014. április 25., péntek

Rebarbaraleves csirkehússal

Bejegyezte: sedith dátum: 13:24
Valószínű, sokan "nagyot néznek" a címen, és bevallom, eddig nekem sem jutott eszembe, hogy rebarbarából ún. sós levest főzzek. De most megmaradt egy csirkehátam és mellcsontom-bőröm, illetve rebarbarából is elég sok volt itthon, gondoltam, csakis jó lehet a végeredmény. Szerintem finom is lett, a férjemnek is ízlett, s bár a nagylányom eleinte idegenkedett a megkóstolásától, a végén azt mondta, hoyg isteni. A kicsi nem ette meg. Ő megelégedett belőle a hússal. :)


Rebarbaraleves csirkehússal

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 csirkefarhát, 1 csirkemellcsont, és a melle bőre (vagy tetszés szerinti részek), 60 dkg rebarbara, 3 dkg rizs, 1 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor.

Elkészítése: Hideg vízben főni tesszük a csirkealkatrészeket, majd ha fölforrt, lehabozzuk és enyhén megsózzuk. Amikor a hús félpuha, beledobjuk a rizst, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt rebarbarát, és néhány percig főzzük. Ezalatt simára keverjük a tojást a liszttel meg a tejföllel, felhígítjuk vízzel, majd kevés levest hozzáadva visszaöntjük az edénybe, további vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ha kell, utánasózunk, illetve cukkorral tetszés szerint édesítjük. (Nem kell édesnek lennie, csupán a túl savanyú ízt ellensúlyozzuk kissé vele.)

FI - 2015/4

3 megjegyzés on "Rebarbaraleves csirkehússal"

Kati on 2014. április 25. 20:44 írta...

Biztos nagyon finom, ki fogom próbálni. Mi alma-, meggy-, szőlő -, egreslevest is főzünk csirkehússal, nagyon szeretjük, ez is hasonló lehet ízre.

sedith on 2014. április 26. 8:50 írta...

Kati, anyósom is főz almát és egrest hússal, de nekem csak az egres az, ami bejön. Valószínű ezért ízlett a rebarbara is, mert a kettő hasonlóan savanyú, és nem édes. Az almát, bevallom, én sem szaretem csak édesen, a meggyet meg egyenesen el sem tudnám képzelni. Bár igaz, egyszer ettem egy szász néninél füstölt hússal és meggyel, aszalt szilvával készült levest, úgy emlékszem, az finom volt, de azért mégis furcsa volt. :)

Kati on 2014. április 26. 15:56 írta...

Nekünk nem furcsa, mert így szoktuk meg, nekünk édesen furcsa az alma meg a meggy is :)

Related Posts with Thumbnails