Tipikusan annak az eredménye, amikor mindenből van egy-egy kevés, de külön-külön egyik sem elég valamire. Együtt azonban... hmmmmmm.........:)
Halas zöldségsaláta
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 paradicsomos halkonzerv, 1 kukoricakonzerv, 1 babkonzerv, 3 közepes sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 3 szelet kenyér, 1 adag félperces majonéz vagy 2 dl majonéz, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors.
Elkészítése: A bab- és a kukoricakonzervet leszűrjük, a babot át is öblítjük. A sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn, az újhagymát karikára vágjuk. A kenyeret megpirítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. A halkonzervvel együtt mindent egy tálba teszünk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekavarjuk. A majonézt simára keverjük a tejföllel, ráöntjük a zöldségekre, és jól összekavarjuk. Be is hűthetjük, de azonnal is fogyasztható.
KAL - 2014.
2012. április 30., hétfő
2012. április 28., szombat
Rántott fasírt krumplipürével, káposztasalátával
Nehéz napokon vagyok túl: szinte csak hálni jártam haza, és az alvásidőt sem alvással töltöttem, hanem a gép előtt görnyedtem, munkával. De legalább megvan az elégtételem: lejárt a második szakellenőrzésem is, sikeresen. Nagyon elégedett vagyok, és jóleső érzéssel gondolok vissza a csütörtökre. Így gondolhatjátok, hogy az utóbbi napok nem igazán a főzésről szóltak, bár volt abban is részem, mégha nem is a családnak főztem, hanem protokolláris okokból.:P
Azért szerencsére, elmaradt receptekkel, fotókkal "nagyon jól állok", azaz jó sok fel van gyűlve, úgyhogy most, hogy időm engedi, a blogomat sem kell hanyagolnom.:)
Az alábbi ételt anyai nagymamám, a drága "Kukó mama", lányaimnak Mari mama, szokta gyakran készíteni. Szegény, nem készít már ételt nekünk, mert az utóbbi években a látása teljesen elromlott, egyedül már semmit sem tud csinálni. Pedig milyen fürge kis asszonyka volt világéletében, aki annyira szerette az életet, hogy a 26 éves korától őt kínozó asztmával is mind a mai napig sikeresen "megverekedett", és ha a Jóisten megsegíti, idén betölti 75. életévét! Sosem felejtem el, hogy gyerekkoromban mennyit "kínozott" az evéssel. Hiába ettünk egy órája, ő már ismét kérdezte: nem vagy éhes? Nem akarsz enni? Ne csináljak nektek...? Már-már idegesítő volt, pedig ő igazán csak tiszta szeretetből nem akarta, hogy "éhezzünk"! Érettségi előtt, a ballagásomon azt mondta: "Amikor kicsik voltak a lányaim, csak azért imádkoztam, hogy adjon még néhány évet, hogy lássam őket felnőni, elindulni az életben. Azt nem is mertem volna remélni, hogy még az unokám ballagását is megérem!" Azóta meg, hál'istennek lejárt még egy unokájának a ballagása, a harmadik most ballag májusban, lejárt két unokájának az esküvője, és megért három dédunokát is. És, még ki tudja, hány nem remélt eseményt fog megérni!?
Rántott fasírt krumplipürével és káposztasalátával
Hozzávalók a fasírthoz: 50 dkg darált hús (nálam csirke volt, de ő mindig disznóból készítette), 3 szelet kenyér (kb. 20 dkg), 1 kicsi hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 tojás, liszt, só, bors, zsemlemorzsa, olaj; a krumplipüréhez: 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, 2-2,5 dl tej, só; a káposztasalátához: 50 dkg friss káposzta, 1 sárgarépa, só, cukor, ecet.
Elkészítése: A húst, a kifacsart, szétmorzsolt kenyeret, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet összegyúrjuk 1 tojással, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható, de keményebb masszát kapjunk belőle (kb. 5-6 evőkanállal). A többi tojást felverjük, simára keverjük kb. 10 dkg liszttel, majd sóval és borssal ízesítjük. A fasírtmasszából féltenyérnyi, jól ellapított korongokat formázunk, lisztbe, majd a lisztes tojásmasszába forgatjuk, és forró, bő olajban, de kis lángon, aranysárgára sütjük. A krumplit meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörjük. Ha szükséges, még sózzuk, és a forró tejet hozzáadagolva, jó habosra kavarjuk. A salátához a káposztát és a sárgarépát legyaluljuk vagy lereszeljük, majd megsózzuk, és kissé összegyúrjuk. Ezután cukorral és ecettel ízesítjük tetszés szerint. A fasírtot krumplipürével és káposztasalátával tálaljuk.
KAL - 2013.
Azért szerencsére, elmaradt receptekkel, fotókkal "nagyon jól állok", azaz jó sok fel van gyűlve, úgyhogy most, hogy időm engedi, a blogomat sem kell hanyagolnom.:)
Az alábbi ételt anyai nagymamám, a drága "Kukó mama", lányaimnak Mari mama, szokta gyakran készíteni. Szegény, nem készít már ételt nekünk, mert az utóbbi években a látása teljesen elromlott, egyedül már semmit sem tud csinálni. Pedig milyen fürge kis asszonyka volt világéletében, aki annyira szerette az életet, hogy a 26 éves korától őt kínozó asztmával is mind a mai napig sikeresen "megverekedett", és ha a Jóisten megsegíti, idén betölti 75. életévét! Sosem felejtem el, hogy gyerekkoromban mennyit "kínozott" az evéssel. Hiába ettünk egy órája, ő már ismét kérdezte: nem vagy éhes? Nem akarsz enni? Ne csináljak nektek...? Már-már idegesítő volt, pedig ő igazán csak tiszta szeretetből nem akarta, hogy "éhezzünk"! Érettségi előtt, a ballagásomon azt mondta: "Amikor kicsik voltak a lányaim, csak azért imádkoztam, hogy adjon még néhány évet, hogy lássam őket felnőni, elindulni az életben. Azt nem is mertem volna remélni, hogy még az unokám ballagását is megérem!" Azóta meg, hál'istennek lejárt még egy unokájának a ballagása, a harmadik most ballag májusban, lejárt két unokájának az esküvője, és megért három dédunokát is. És, még ki tudja, hány nem remélt eseményt fog megérni!?
Rántott fasírt krumplipürével és káposztasalátával
Hozzávalók a fasírthoz: 50 dkg darált hús (nálam csirke volt, de ő mindig disznóból készítette), 3 szelet kenyér (kb. 20 dkg), 1 kicsi hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 tojás, liszt, só, bors, zsemlemorzsa, olaj; a krumplipüréhez: 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, 2-2,5 dl tej, só; a káposztasalátához: 50 dkg friss káposzta, 1 sárgarépa, só, cukor, ecet.
Elkészítése: A húst, a kifacsart, szétmorzsolt kenyeret, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet összegyúrjuk 1 tojással, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható, de keményebb masszát kapjunk belőle (kb. 5-6 evőkanállal). A többi tojást felverjük, simára keverjük kb. 10 dkg liszttel, majd sóval és borssal ízesítjük. A fasírtmasszából féltenyérnyi, jól ellapított korongokat formázunk, lisztbe, majd a lisztes tojásmasszába forgatjuk, és forró, bő olajban, de kis lángon, aranysárgára sütjük. A krumplit meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörjük. Ha szükséges, még sózzuk, és a forró tejet hozzáadagolva, jó habosra kavarjuk. A salátához a káposztát és a sárgarépát legyaluljuk vagy lereszeljük, majd megsózzuk, és kissé összegyúrjuk. Ezután cukorral és ecettel ízesítjük tetszés szerint. A fasírtot krumplipürével és káposztasalátával tálaljuk.
KAL - 2013.
2012. április 24., kedd
Pisztráng pergamenpapírban
Ezt a receptet néhány évvel ezelőtt másoltam ki a "tésztásfüzetembe" valamelyik gasztromagazinból (Talán Príma konyha? Nem tudom már.), de még sosem készítettem el. Akkoriban még sok időm volt, még ilyesmire is telt belőle!:P Most pedig, amint ott álltam a (férjem-fogta) kiolvadt, megmosott, megszárítgatott pisztráng fölött, és azon morfondíroztam, hogy hogyan készítsem el, valamilyen rejtett zugból előjött a kép, miszerint valamikor leírtam valami recepteket... Kinyitottam a füzetet, és ... elkészítettem az egyiket. Illetve kettőt összevontam kissé... Illetve - mint szokás szerint - ezt-azt másképp csináltam...
Pisztráng pergamenpapírban, petrezselymes citrommal
Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng, só, bors, 8 cikk fokhagyma, 8 szál újhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 5 dkg vaj, 1/2 citrom; a fűszeres citromhoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1,5 citrom, 1 nagy csoko petrezselyemzöld, só, bors, 1 kávéskanál cukor.
Elkészítése: A pisztrángot ujjnyi helyenként bevagdossuk, majd megszórjuk sóval és borssal, ileltve meglocsoljuk citromlével. A zöldségeket meghámozzuk, az újhagymát (kevés zöld részét is meghagyjuk) kettéhasítjuk, a sárgarépát vékony, hosszú csíkokra vágjuk, a fokhagymát, ha a cikkek nagyobbak, szintén kettévágjuk. Sütőpapírból 4 jókora darabot vágunk le, szétoszlatjuk rajtuk a sárgarépacsíkokat, 4-4 félbehasított újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd ráfektetünk 1-1 halat. A halak belsejébe tesszük a fokhagymacikkeket, a tetejükre pedig vajdarabkákat helyezünk, majd becsomagoljuk a papírba úgy, hogy a papír végeit a halak alá hajtjuk. Tűzálló tálba helyezzük a csomagokat, 1 dl-nyi vizet öntünk alá, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. Ezalatt a citromot alaposan megsikáljuk-mossuk, és vékony karikákra vágjuk. A vajat és az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a citromot, és néhány percig pároljuk, néha megkavarva. A petrezselyemzöldet feldaraboljuk, rádobjuk a citromra, és összeforgatjuk. Le is vesszük a lángról, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve cukorral ízesítjük. A csomagokat kibontjuk, szétoszlatjuk tetejükön a petrezselymes citromot, és friss kenyérrel tálaljuk. Húsnapi fogás.
ADV. - 2012.
BA - 2017/3
Pisztráng pergamenpapírban, petrezselymes citrommal
Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng, só, bors, 8 cikk fokhagyma, 8 szál újhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 5 dkg vaj, 1/2 citrom; a fűszeres citromhoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1,5 citrom, 1 nagy csoko petrezselyemzöld, só, bors, 1 kávéskanál cukor.
Elkészítése: A pisztrángot ujjnyi helyenként bevagdossuk, majd megszórjuk sóval és borssal, ileltve meglocsoljuk citromlével. A zöldségeket meghámozzuk, az újhagymát (kevés zöld részét is meghagyjuk) kettéhasítjuk, a sárgarépát vékony, hosszú csíkokra vágjuk, a fokhagymát, ha a cikkek nagyobbak, szintén kettévágjuk. Sütőpapírból 4 jókora darabot vágunk le, szétoszlatjuk rajtuk a sárgarépacsíkokat, 4-4 félbehasított újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd ráfektetünk 1-1 halat. A halak belsejébe tesszük a fokhagymacikkeket, a tetejükre pedig vajdarabkákat helyezünk, majd becsomagoljuk a papírba úgy, hogy a papír végeit a halak alá hajtjuk. Tűzálló tálba helyezzük a csomagokat, 1 dl-nyi vizet öntünk alá, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. Ezalatt a citromot alaposan megsikáljuk-mossuk, és vékony karikákra vágjuk. A vajat és az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a citromot, és néhány percig pároljuk, néha megkavarva. A petrezselyemzöldet feldaraboljuk, rádobjuk a citromra, és összeforgatjuk. Le is vesszük a lángról, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve cukorral ízesítjük. A csomagokat kibontjuk, szétoszlatjuk tetejükön a petrezselymes citromot, és friss kenyérrel tálaljuk. Húsnapi fogás.
ADV. - 2012.
BA - 2017/3
2012. április 22., vasárnap
Guacamole - nálunk
A guacamoléhoz hasonló avokádókrémet rendszeresen szoktam készíteni évek óta, nem is tudom, hogy eddig miért nem került fel a blogomra. Azért nevezem csak guacamoléhoz hasonlónak, mert sosem készítettem még el az összes "előírt" alapanyaggal: pl. friss korianderhez még sosem jutottam hozzá, csípős paprikát meg sosem teszek bele. Azért - utánanézve - a neten is millióegyféle variáns kering róla, úgyhogy elfér a többi mellett az én változatom is.:) Néha teszek bele kevés őrölt koriandert és petrezselyemzöldet, máskor csak petrezselymet teszek bele, de van, hogy éppen semmi zölddel sem keverem. Ezúttal a zöldet az újhagyma szára képviselte benne. Az adag nálunk 3 avokádónál kezdődik... Tortillacsipszet pedig éppen elfelejtettem venni mellé...
Guacamole
Hozzávalók: 3 érett avokádó, 2 paradicsom vagy 5 koktélparadicsom, 1 közepes lila hagyma vagy 1 kis csokor újhagyma, 1 lime vagy citrom leve, 4-5 evőkanál olívaolaj, só, bors; opcionálisan: csilipehely, koriander- vagy petrezselyemzöld, esetleg csipetnyi őrölt koriander.
Elkészítése: Az avokádót megmossuk, kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát pedig kiskanállal kikaparjuk, és tálba tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével, villával összetörjük, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát vagy újhagymát, a kis kockákra vágott paradicsomot, a finomra aprított zöld fűszert, majd sóval és borssal ízesítjük. Végül olívaolajat csorgatunk hozzá, és simára kavarjuk. Tortillacsipsszel az igazi, de friss vagy pirított kenyérre kenve is fogyasztható.
FI - 2014/2
Guacamole
Hozzávalók: 3 érett avokádó, 2 paradicsom vagy 5 koktélparadicsom, 1 közepes lila hagyma vagy 1 kis csokor újhagyma, 1 lime vagy citrom leve, 4-5 evőkanál olívaolaj, só, bors; opcionálisan: csilipehely, koriander- vagy petrezselyemzöld, esetleg csipetnyi őrölt koriander.
Elkészítése: Az avokádót megmossuk, kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát pedig kiskanállal kikaparjuk, és tálba tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével, villával összetörjük, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát vagy újhagymát, a kis kockákra vágott paradicsomot, a finomra aprított zöld fűszert, majd sóval és borssal ízesítjük. Végül olívaolajat csorgatunk hozzá, és simára kavarjuk. Tortillacsipsszel az igazi, de friss vagy pirított kenyérre kenve is fogyasztható.
FI - 2014/2
2012. április 21., szombat
Kétkeréken a kalandos konyha ételei
Jövő héten, azaz április 23-a és 27-e között megkóstolhatjátok a "főztömet"! Ugyanis Bori, aki a Kétker-Étkem-et üzemelteti, az én receptjeimből állította össze a jövő heti menüt.
Igyekezett könnyedebb, tavaszias ételeket összeválogatni, és remélem, hogy mindegyik elnyeri majd a megrendelők tetszését.
A menüt ITT szemrevételezhetitek , de körülnézhettek a Kétker-Étkem facebook-os odalán is.
A Kétker-Étkem jellegzetessége - mint neve is mutatja - az, hogy biciklivel szállítják ki az ételeket a megrendelőkhöz. A megrendelés mikéntjéről, egyéb tudnivalókról ITT olvashattok. Ha kedvetek van, és tehetitek, rendeljetek Boritól. Ha pedig ízlett is (de persze, akkor is, ha nem) az étel, akkor írjátok meg nekem is.
Többek között ezek az ételek lesznek benne a menüben:
http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/01/vkf-xxii-karfiolos-hsgombcos.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/07/zoldseges-rakottas-avagy-lecso-kicsit.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/02/parolt-szelet-vadasmartassal-es.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2012/01/porehagymas-vegyes-salata.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2012/04/malnas-turotorta.html
Jó étvágyat mindenkinek!:)
Igyekezett könnyedebb, tavaszias ételeket összeválogatni, és remélem, hogy mindegyik elnyeri majd a megrendelők tetszését.
A menüt ITT szemrevételezhetitek , de körülnézhettek a Kétker-Étkem facebook-os odalán is.
A Kétker-Étkem jellegzetessége - mint neve is mutatja - az, hogy biciklivel szállítják ki az ételeket a megrendelőkhöz. A megrendelés mikéntjéről, egyéb tudnivalókról ITT olvashattok. Ha kedvetek van, és tehetitek, rendeljetek Boritól. Ha pedig ízlett is (de persze, akkor is, ha nem) az étel, akkor írjátok meg nekem is.
Többek között ezek az ételek lesznek benne a menüben:
http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/01/vkf-xxii-karfiolos-hsgombcos.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/07/zoldseges-rakottas-avagy-lecso-kicsit.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/02/parolt-szelet-vadasmartassal-es.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2012/01/porehagymas-vegyes-salata.html
http://edithreceptjei.blogspot.com/2012/04/malnas-turotorta.html
Jó étvágyat mindenkinek!:)
Tulipánszendvics - csak egy ötlet
Jobban csúszik az egyszerű vajas-sonkás-zöldséges kenyér is a gyerekeknek, ha kreatívan tálaljuk. Az utóbbi időben a lányaim állandóan virágokat kérnek. Ha időm és kedvem van, szirmos virágokat szabdalok, ha nincs, akkor bimbózó tulipánt. Máskor meg fenyőfát kreálok színes díszekkel, bohócot, vagy ami éppen eszembe jut. Ez a bimbózó tulipán.:)
2012. április 20., péntek
Édeskömény-saláta
Nem most ettem először édesköményt, de venni most vettem. Azt tudtam, hogy én szeretem, mert Svájcban sokat és sokszor ettem többféle formában, de azt nem tudtam, hogy a család hogyan fogadná. Ahhoz meg, hogy esetleg kidobjam, túl drágának találtam. Most viszont "megembereltem" magam, és vettem két szép példányt. Némi netes kutatás után úgy döntöttem, hogy nyers salátát készítek belőle, és alapul véve ezt a végtelenül egyszerű ötletet, én is elkészítettem a magam verzióját.:) A családnak nagyon ízlett. Nagylányom eleinte mind otthagyta a darabkákat, csak a sárgarépát válogatta ki, majd szkeptikusan megkérdezte, hogy az mi. Édeskömény, mondtam, és tetszhetett, amit hallott, mert rögtön megkóstolt egy darabot, majd eltűntette az egészet.:)
Hozzávalók: 30 dkg (2 db) édeskömény, 20 dkg sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 1 citrom, 4-5 evőkanál olívaolaj, só, icipici cukor (kb. 1 csapott kávéskanálnyi).
Elkészítése: Az édesköménynek levágjuk a tövét, illetve leszedjük a külső leveleit, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A sárgarépát is félbe majd vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. Mindent egy tálba teszünk, hozzáadjuk az olajbogyót, megsózzuk, és jól összeforgatjuk. A citromnak kifacsarjuk a levét, hozzáadjuk a cukrot, kevés sót meg az olívaolajat, és összekeverjük. Ezt az öntetet ráöntjük a salátára, és lazán összeforgatjuk. Ha kell, még sózzuk vagy savanyítjuk. Mi csirkehús mellé ettük.
ÍZES-SZÍNES - 2012.
Édeskömény-saláta sárgarépával
Hozzávalók: 30 dkg (2 db) édeskömény, 20 dkg sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 1 citrom, 4-5 evőkanál olívaolaj, só, icipici cukor (kb. 1 csapott kávéskanálnyi).
Elkészítése: Az édesköménynek levágjuk a tövét, illetve leszedjük a külső leveleit, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A sárgarépát is félbe majd vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. Mindent egy tálba teszünk, hozzáadjuk az olajbogyót, megsózzuk, és jól összeforgatjuk. A citromnak kifacsarjuk a levét, hozzáadjuk a cukrot, kevés sót meg az olívaolajat, és összekeverjük. Ezt az öntetet ráöntjük a salátára, és lazán összeforgatjuk. Ha kell, még sózzuk vagy savanyítjuk. Mi csirkehús mellé ettük.
ÍZES-SZÍNES - 2012.
Virslis, tésztás egytálétel
Virslit vettünk vacsorára, de valahogy mégsem volt kedvem hozzá. Egy jó kiadós zöldséges tésztára pedig már régóta vásott a fogam. Volt még ez-az a hűtőben, úgyhogy jól összekombináltam a dolgokat. Melegen is nagyon jó volt, de hidegen is isteni. Amikor kihűlt, szeletelni lehetett. Hatalmas adag ez is, mi hatan ettünk belőle, és még másnapra is jócskán maradt.
Hozzávalók: 50 dkg virsli, 50 dkg száraztészta, 3 szelet sült csirkemell (nekem volt, de elhagyható), 15 dkg juhtúró, 10 dkg sajt, 8-10 szem koktélparadicsom, 5 dkg fekete olajbogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, 2 dl tejföl, só, bors.
Elkészítése: A tésztát kifőzzük és leszűrjük. A virslit karikára, a csirkemellet csíkokra, a sajtot kis kockákra vágjuk, a paradicsomot pedig felszeleteljük. Mindezeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tésztát, a morzsolt túrót, az összevágott olajbogyót meg az aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, ezt is sózzuk és borsozzuk, majd a zöldséges keverékre öntjük, és jól összekavarjuk. (Legjobb, ha) Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (egyetlen jénaimba sem fért volna bele:P), és 25-30 percre forró sütőbe toljuk. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható.
KAL - 2014.
Virslis, tésztás egytál
Hozzávalók: 50 dkg virsli, 50 dkg száraztészta, 3 szelet sült csirkemell (nekem volt, de elhagyható), 15 dkg juhtúró, 10 dkg sajt, 8-10 szem koktélparadicsom, 5 dkg fekete olajbogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, 2 dl tejföl, só, bors.
Elkészítése: A tésztát kifőzzük és leszűrjük. A virslit karikára, a csirkemellet csíkokra, a sajtot kis kockákra vágjuk, a paradicsomot pedig felszeleteljük. Mindezeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tésztát, a morzsolt túrót, az összevágott olajbogyót meg az aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, ezt is sózzuk és borsozzuk, majd a zöldséges keverékre öntjük, és jól összekavarjuk. (Legjobb, ha) Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (egyetlen jénaimba sem fért volna bele:P), és 25-30 percre forró sütőbe toljuk. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható.
KAL - 2014.
2012. április 19., csütörtök
Vörösáfonyás zabpehelykeksz
Az egész úgy kezdődött, hogy lányaim valamelyik mesében hallottak az áfonyás kekszről, és elkezdtek kunyerálni, hogy mi készíthetünk-e áfonyás kekszet. Rábólintottam, hogy persze, bár még sosem sütöttem ilyesmit. De akkor eszembe jutott, hogy Trollanyunál láttam valami ilyesmi nevű aprósütit, és utánanéztem. Igaz, hogy novemberi volt a bejegyzése, én meg sokkal frissebbként emlékeztem rá, de kit érdekelt?! Aztán az övé aszalt szilvával volt, én meg aszalt vörösáfonyával akartam készíteni. S akkor mi? Ő mandulát tett bele, én meg mogyorót, mert éppen az volt kézügyben. Mit számít? A lényeg, hogy olyan kekszet rittyentettem belőle, hogy mindannyian hetvenhétszer megnyaltuk utána az ujjainkat, és sürgős repetát kértek belőle. Ami meg is történt húsvétkor. Akkor viszont már egyből dupla adagot gyúrtam be úgy, hogy került bele aszalt szilva is, vörösáfonya is, mogyoró meg mandula is. Csodás lett ez az adag is. Amit még másként csináltam második alkalommal az az volt, hogy sokkal kisebb kekszeket formáztam, így a locsolók is szívesebben vettek belőle, mert szinte egyből befalhatták.:) Most az első, csupán vörösáfonyás adag receptjét írom le, AZ EREDETI megtalálható Trollanyunál.
Vörösáfonyás zabpehelykeksz
Hozzávalók: 15 dkg lágy vaj, 8 dkg méz, 7 dkg cukor, 1 tojás, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 20 dkg zabpehely, 5 dkg vegyes gabonapehely, 20 dkg aszalt vörösáfonya.
Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk a mézzel, a cukorral meg a vaniliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, és azzal is simára dolgozzuk. A száraz hozzávalókat (a gyümölcsöt is beleértve) egy tálba mérjük, majd lazán összeforgatjuk, és fakanállal kavarva a tojásos masszához adagoljuk. Végül kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha van rá időnk, jó, hogy hagyjuk állni kb. félórát, hogy a zabpehely kissé megduzzadjon, de ha nincs, az sem baj. Nedves kézzel pingponglabdányi, vagy kisebb, diónyi golyókat formázunk a masszából, jól ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
KT - 2013/2
SÜTI II. - 2017.
Vörösáfonyás zabpehelykeksz
Hozzávalók: 15 dkg lágy vaj, 8 dkg méz, 7 dkg cukor, 1 tojás, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 20 dkg zabpehely, 5 dkg vegyes gabonapehely, 20 dkg aszalt vörösáfonya.
Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk a mézzel, a cukorral meg a vaniliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, és azzal is simára dolgozzuk. A száraz hozzávalókat (a gyümölcsöt is beleértve) egy tálba mérjük, majd lazán összeforgatjuk, és fakanállal kavarva a tojásos masszához adagoljuk. Végül kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha van rá időnk, jó, hogy hagyjuk állni kb. félórát, hogy a zabpehely kissé megduzzadjon, de ha nincs, az sem baj. Nedves kézzel pingponglabdányi, vagy kisebb, diónyi golyókat formázunk a masszából, jól ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
KT - 2013/2
SÜTI II. - 2017.
Csirkés, gombás pite
Biztos ti is tapasztaltátok, hogy bármilyen finom is legyen valami, ha már kétszer-háromszor ettetek belőle, többet nincs gusztusodtok hozzá. Nos, a gombás csirkefasírttal is így jártunk, de nem estem kétségbe.:) Szintén pitetésztát gyúrtam, a maradék fasírtot felturbóztam ezzel-azzal - többek között 5 maradék főtt tojással is, és megsütöttem pitének. Isteni volt. Melegen is, hidegen is. El tudnám képzelni azt is, hogy egy kirándulásra, kiruccanásra vigyük.
Természetesen, lehet direkt ehhez az ételhez is bevásárolni, kb. 25 dkg darált csirkehúst és 4-5 nagyobbacska gombát használnék hozzá, plusz természetesen, a fűszereket. De lássuk csak...
Csirkés, gombás pite
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-6 evőkanál hideg tej; a töltelékhez: 25 dkg darált csirkehús, 4-5 nagyobbacska gomba, 1 nagy hagyma vagy 1 csokor újhagyma, (vagy maradék egyben sült fasírt) 1 csokor petrezselyemzöld, 5 főtt tojás, 3 nyers tojás, 2 dl tejföl, só, bors, olaj.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hideg helyen pihentetjük egy kicsit. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a nagyon apróra vágott gombát, és együtt dinszteljük tovább. Amikor a gomba levet engedett, és nagyjából el is főtte, hozzáadjuk a húst, és addig pároljuk együtt, amíg a hús ki nem fehéredik. Ekkor félrevesszük a lángról, ízlés szerint fűszerezzük, és hagyjuk egy keveset hűlni. Ezalatt kinyújtjuk a tésztát, belesimítjuk egy pitesütő formába (amit ha kell, kikenünk és lisztezünk), megszurkáljuk villával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük. Egy tálban felverjük a 3 tojást, elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet, a meghámozott, darabokra vágott főtt tojást, végül pedig a gombás húst, és az egészet jól összekeverjük. A félig sült pitetésztára öntjük a masszát, szépen elsimítjuk rajta, és sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, amikor a közepe is megszilárdult. Friss salátával, fűszeres tejföllel tálalható.
EK - 2012/6
Természetesen, lehet direkt ehhez az ételhez is bevásárolni, kb. 25 dkg darált csirkehúst és 4-5 nagyobbacska gombát használnék hozzá, plusz természetesen, a fűszereket. De lássuk csak...
Csirkés, gombás pite
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-6 evőkanál hideg tej; a töltelékhez: 25 dkg darált csirkehús, 4-5 nagyobbacska gomba, 1 nagy hagyma vagy 1 csokor újhagyma, (vagy maradék egyben sült fasírt) 1 csokor petrezselyemzöld, 5 főtt tojás, 3 nyers tojás, 2 dl tejföl, só, bors, olaj.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hideg helyen pihentetjük egy kicsit. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a nagyon apróra vágott gombát, és együtt dinszteljük tovább. Amikor a gomba levet engedett, és nagyjából el is főtte, hozzáadjuk a húst, és addig pároljuk együtt, amíg a hús ki nem fehéredik. Ekkor félrevesszük a lángról, ízlés szerint fűszerezzük, és hagyjuk egy keveset hűlni. Ezalatt kinyújtjuk a tésztát, belesimítjuk egy pitesütő formába (amit ha kell, kikenünk és lisztezünk), megszurkáljuk villával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük. Egy tálban felverjük a 3 tojást, elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet, a meghámozott, darabokra vágott főtt tojást, végül pedig a gombás húst, és az egészet jól összekeverjük. A félig sült pitetésztára öntjük a masszát, szépen elsimítjuk rajta, és sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, amikor a közepe is megszilárdult. Friss salátával, fűszeres tejföllel tálalható.
EK - 2012/6
2012. április 18., szerda
"Papucsállatkák", avagy a drob metamorfózisa
Megmaradt egy része a húsvétra készített csirkepástétomnak (meg a gombás-csirkés fasírtnak is), s mivel már untuk is, és tönkre is ment volna, ha nem esszük meg, mást eszeltem ki. "Papucsállatkákat" sütöttem belőle. A forma ötletadója a barátnőm hasonló formájú kis sós papucskái voltak, csak ő más töltelékkel készítette. Természetesen, nem adódik minden háznál pontosan ilyen maradék, de pörkölt vagy paprikás, sült máj vagy sült hús biztos, hogy minden háztartásnál akad, azt pedig csak le kell darálni, 1 tojással összekeverni, és már kész is a finom töltelék. Melegen, langyosan és hidegen egyaránt finom, nálunk langyosan ment a leginkább. Még a lányok is benyomtak vagy tízet-tízet vacsorára. Amúgy ez hatalmas adag, kb. 100 db lesz belőle, a tésztát és a tölteléket is nyugodtan lehet felezni az igények szerint.
"Papucsállatkák"
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál só, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, néhány evőkanál tej; a töltelékhez: kb. 25 dkg csirkepástétom (vagy maradék máj, hús), 1 tojásfehérje, só, bors; a tetejére: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény (jól nyújtható) tésztát kapjunk belőle. Rövid időre hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A pástétomot villával összetörjük (vagy a maradék húsfélét ledaráljuk), hozzáadjuk a tojásfehérjét, szükség szerint tovább ízesítjük sóval meg borssal, és alaposan eldolgozzuk. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. félcenti vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 4x4 cm-es négyzetekre szabdaljuk, ezekre 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd két ellentétes sarkát kissé megnyújtjuk, és összecsípjük. Végül kissé lenyomkodjuk. A papucskákat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Tipp: A tésztát akár tojás nélkül is el lehet készíteni, ebben az esetben valamivel több tejfölt jó használni.
"Papucsállatkák"
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál só, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, néhány evőkanál tej; a töltelékhez: kb. 25 dkg csirkepástétom (vagy maradék máj, hús), 1 tojásfehérje, só, bors; a tetejére: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény (jól nyújtható) tésztát kapjunk belőle. Rövid időre hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A pástétomot villával összetörjük (vagy a maradék húsfélét ledaráljuk), hozzáadjuk a tojásfehérjét, szükség szerint tovább ízesítjük sóval meg borssal, és alaposan eldolgozzuk. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. félcenti vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 4x4 cm-es négyzetekre szabdaljuk, ezekre 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd két ellentétes sarkát kissé megnyújtjuk, és összecsípjük. Végül kissé lenyomkodjuk. A papucskákat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Tipp: A tésztát akár tojás nélkül is el lehet készíteni, ebben az esetben valamivel több tejfölt jó használni.
2012. április 17., kedd
Szabógallérleves
Ez is hagyományos leves a Nyárádmentén, bár más vidékeken is ismert, és hasonlóképpen készítik. Mindegy: nagyon finom, lányaim állandóan "vadászták" a szabógallérokat, miközben jókat mulattak a nevén.:)
Szabógallérleves
Hozzávalók 8 személyre: 1 csirke aprólékja (nyak, farhát, szárnyak), 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, só, ecet; a levesbetéthez: 1 nagy hagyma, 4 csapott evőkanál búzadara, 1 nagy evőkanál zsír, 1 tojásfehérje, 1 egész tojás, kb. 10 dkg liszt, só, bors.
Elkészítése: A csirkeaprólékot jól megmossuk, és hideg vízben főni tesszük. Amikor fölforrt, habját leszedegetjük, megsózzuk, 5-10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket. Amíg megfőnek, elkészítjük a levesbetétet. A hagymát kockára vágjuk, és a felforrósított zsíron megdinszteljük. Rászórjuk a búzadarát, és állandóan kavargatva nagyon halványra pirítjuk. Ekkor félrevesszük, sóval meg borssal ízesítjük, és hűlni hagyjuk. Az egész tojást felverjük, kissé megsózzuk, majd hozzákavarjuk a lisztet, és szép sima tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett felületen 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. A kihűlt töltelékhez hozzáadjuk a tojásfehérjét (egy nagyon keveset visszatartunk belőle a kenéshez), és jól eldolgozzuk benne. A kinyújtott tésztát megkenjük a félretett tojásfehérjével, felére pedig rásimítjuk a grízes masszát. A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, kézzel jól lenyomkodjuk, majd derelyemetszővel először ujjnyi vastag csíkokra szabjuk, majd kis rombuszokat vágunk belőle. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, a leveshez adjuk az elkészített „szabógallérokat”, és 5-8 percig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul. Ekkor a leveshez öntjük a tojássárgájával elkevert tejfölt vagy tejszínt, jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Sóval és ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tipp: Újabban ezt a levest úgy is készítik, hogy búzadara helyett gombát dinsztelnek meg, ledarálják, és azt kenik a tésztára a „szabógallér” töltelékeként.
EK - 2012/5
EK - 2012/5
Borzas Kati
Volt nyárádszeredai osztálytársam, Timi édesanyjától van a recept, nagyon finom lett.
Borzas Kati
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 15 dkg sertészsír vagy vaj, 2 tojás, 4-5 evőkanál cukor, 2 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor, csipetnyi só, 1-1,5 dl tej; a töltelékhez: 35 dkg baracklekvár, 30 dkg darált dióbél, cukor: továbbá: 3-4 evőkanál liszt, porcukor.
EK - 2012/5
Szárzellerkrémleves
Múltkoriban, amikor a hűtőmben már nagyon felhasználásra várakozott néhány szellerszár, és nagyon gondolkodtam, hogy mi készüljön belőle, egyszercsak belémhasított: krémlevesnek még sosem készítettem. És lőn. Kicsit másképp, mint ahogy az egyszerű krémleveseket szoktam, kicsit gazdagabban, az aromája pedig igazán beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A lányoknak bögrében tálaltam, s amikor megunták kanalazni, hát inni kezdték. Amikor meg elfogyott, újból kértek.:)
Szárzellerkrémleves
Hozzávalók: 30 dkg csirkemellfilé, 4 db szárzeller, 3 nagyobbacska krumpli, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 citrom vagy lime, só, szerecsendió, citrombors, olívaolaj.
EK - 2012/5
2012. április 15., vasárnap
Sütitorta narancsízű tejföllel
Biztos, hogy fura a cím, de hogy milyen finom volt minden egyes összetevője .... azt csak mi tudjuk. :D Talán a narancsos tejföl a lefurább, én sem gondoltam volna, hogy az olyan finom. Múlt héten találtam ki, amikor muszáj volt valami "csúsztatóval" enni a túl szárazra sikeredett sütit. És mivel a tejszínem éppen elfogyott, hát tejfölből készítettem öntetet. A sütitorta meg pontosan az, aminek írtam: süteményből készült torta. Az említett kókuszos süti meg a Borzas Kati maradéka, és egy adag régebben lefagyasztott, sikertelen kókuszkockám végezte benne. A végeredmény minden várakozást fölülmúlt.
Hozzávalók: 75 dkg maradék, szikkadtabb sütemény (mindegy, milyen), 1,5 dl tejszín, 1-2 dl tej, 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál liszt; az öntethez: 5 nagy evőkanál sűrű tejföl, 2 teáskanál porcukor, néhány csepp narancsaroma.
Elkészítése:
A süteményeket kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük a tejszínt, illetve a tejet (a tej mennyisége attól függ, mennyire volt száraz a süti, illetve mennyire volt eredetileg krémes), jól elkavarjuk, és állni hagyjuk.A tojásokat keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és néhány perc alatt jó habosra verjük. Ekkor hozzáadjuk az olajat, kb. 1 percig verjük tovább, majd beleforgatjuk a lisztet és a szódabikarbónát is. A tojásos masszát ráöntjük a beáztatott süteményre, alaposan összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntjük, és közepes hőmérsékleten, 30-35 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, amikor a közepe is kellőképpen megdermedt. Kivesszük a sütőből, és rácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a tejfölt elkeverjük a porcukorral meg a narancsaromával, a tortaszeleteket pedig leöntjük vele. Gyümölccsel, citromfűvel díszíthetjük.
TORTÁK - 2013.
Sütitorta narancsízű tejföllel
Hozzávalók: 75 dkg maradék, szikkadtabb sütemény (mindegy, milyen), 1,5 dl tejszín, 1-2 dl tej, 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál liszt; az öntethez: 5 nagy evőkanál sűrű tejföl, 2 teáskanál porcukor, néhány csepp narancsaroma.
Elkészítése:
A süteményeket kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük a tejszínt, illetve a tejet (a tej mennyisége attól függ, mennyire volt száraz a süti, illetve mennyire volt eredetileg krémes), jól elkavarjuk, és állni hagyjuk.A tojásokat keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és néhány perc alatt jó habosra verjük. Ekkor hozzáadjuk az olajat, kb. 1 percig verjük tovább, majd beleforgatjuk a lisztet és a szódabikarbónát is. A tojásos masszát ráöntjük a beáztatott süteményre, alaposan összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntjük, és közepes hőmérsékleten, 30-35 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, amikor a közepe is kellőképpen megdermedt. Kivesszük a sütőből, és rácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a tejfölt elkeverjük a porcukorral meg a narancsaromával, a tortaszeleteket pedig leöntjük vele. Gyümölccsel, citromfűvel díszíthetjük.
TORTÁK - 2013.
Majonézes zöldségsaláta - a sokadik
Ilyenszerű majonézes zöldségsalátát szinte mindig készítek karácsonyra és húsvétra, vagy más ünnepi alkalmakra. Most is csináltam, és mint mindig, valamit változtatok, újítok, kicserélek benne a legutóbbi változathoz képest. Ezúttal főtt babbal és hagymával készítettem, és bár eleinte féltem a babtól, nagyon jó döntésnek bizonyult.
Hozzávalók: 5-6 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2-3 paszternák vagy petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 csemegekukorica-konzerv, 1 vesebabkonzerv, 4-5 savanyú uborka, 2-3 szál újhagyma, 1 adag félperces majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, só, bors, porcukor.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük, és meghámozzuk. A gyökérzöldségeket egészben megfőzzük, majd kis kockákra vágjuk. (Tökéletes ehhez a levesben főtt zöldség is - én abból készítettem.) A konzerveket leszűrjük, a babot pedig folyó víz alatt jól leöblítjük. A krumplit négybe majd szeletekre vágjuk, a savanyú uborkát kockára daraboljuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. Egy nagyobb tálban mindezeket összekeverjük a darabolt zöldséggel, a kukoricával meg a babbal, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összeforgatjuk. A majonézt elkeverjük a mustárral meg ízlés szerinti porcukorral, majd simára dolgozzuk a tejföllel. Az egészet a zöldségekre öntjük, jól összekavarjuk, ha szükséges, utánasózunk, és hűtőben érleljük 1-2 órát. Tálalás előtt kavarjuk át, és szükség szerint ízesítsük még sóval, borssal.
Zöldség- és tésztanapon ehető, bár ha kimondottan ezekre a napokra készítjük, érdemes csökkenteni a majonéz és a tejföl mennyiségét.
Hozzávalók: 5-6 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2-3 paszternák vagy petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 csemegekukorica-konzerv, 1 vesebabkonzerv, 4-5 savanyú uborka, 2-3 szál újhagyma, 1 adag félperces majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, só, bors, porcukor.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük, és meghámozzuk. A gyökérzöldségeket egészben megfőzzük, majd kis kockákra vágjuk. (Tökéletes ehhez a levesben főtt zöldség is - én abból készítettem.) A konzerveket leszűrjük, a babot pedig folyó víz alatt jól leöblítjük. A krumplit négybe majd szeletekre vágjuk, a savanyú uborkát kockára daraboljuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. Egy nagyobb tálban mindezeket összekeverjük a darabolt zöldséggel, a kukoricával meg a babbal, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összeforgatjuk. A majonézt elkeverjük a mustárral meg ízlés szerinti porcukorral, majd simára dolgozzuk a tejföllel. Az egészet a zöldségekre öntjük, jól összekavarjuk, ha szükséges, utánasózunk, és hűtőben érleljük 1-2 órát. Tálalás előtt kavarjuk át, és szükség szerint ízesítsük még sóval, borssal.
Zöldség- és tésztanapon ehető, bár ha kimondottan ezekre a napokra készítjük, érdemes csökkenteni a majonéz és a tejföl mennyiségét.
2012. április 14., szombat
"Drob de miel" din carne de pui - csirkéből, avagy csirkepástétom
A cím magyarázatra szorul, mert a "drob de miel" a hagyományos román húsvéti fogást jelenti, a báránypástétomot, vagy báránysajtot. És tény, hogy bárányaprólékból meg -húsból más az íze, teljesen más az aromája, azért csirkéből vagy egyéb húsból is elkészíthető. Nálunk idén csirkéből készült, és kissé másképp, mint az eddig készített drobjaim.
Csirkepástétom
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 30 dkg főtt csirkehús, 3 közepes vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 4 nagy szelet kenyér (kb. 35 dkg), 2 csokor újhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 4-5 cikk fokhagyma, 3 nyers tojás, 5 főtt tojás, só, bors, olaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát csíkokra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, és rögtön rádobjuk a jól megmosott csirkemájat. Gyors mozdulatokkal néhányszor átkavarjuk, majd felöntjük egy pohár vízzel, és kb. 10 percig hagyjuk főni. Ezalatt a főtt húst összedaraboljuk, és az újhagymát karikára vágjuk, majd a jól kifacsart kenyérrel, a paprikás májjal és a fokhagymával együtt egy tálba tesszük és lazán összeforgatjuk. A keveréket ledaráljuk, vagy késes aprítóban pépesre dolgozzuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított zöld fűszereket, a felvert nyers tojást (egy keveset félretehetünk belőle a tetejére) meg a darabokra vágott főtt tojást, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd óvatosan összekavarjuk. Az elkészült masszát olajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába simítjuk (én most kuglófformába), tetejét lekenjük a félretett felvert tojással vagy kevés olajjal, és forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, és tetszés szerint díszítjük.
Csirkepástétom
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 30 dkg főtt csirkehús, 3 közepes vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 4 nagy szelet kenyér (kb. 35 dkg), 2 csokor újhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 4-5 cikk fokhagyma, 3 nyers tojás, 5 főtt tojás, só, bors, olaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát csíkokra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, és rögtön rádobjuk a jól megmosott csirkemájat. Gyors mozdulatokkal néhányszor átkavarjuk, majd felöntjük egy pohár vízzel, és kb. 10 percig hagyjuk főni. Ezalatt a főtt húst összedaraboljuk, és az újhagymát karikára vágjuk, majd a jól kifacsart kenyérrel, a paprikás májjal és a fokhagymával együtt egy tálba tesszük és lazán összeforgatjuk. A keveréket ledaráljuk, vagy késes aprítóban pépesre dolgozzuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított zöld fűszereket, a felvert nyers tojást (egy keveset félretehetünk belőle a tetejére) meg a darabokra vágott főtt tojást, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd óvatosan összekavarjuk. Az elkészült masszát olajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába simítjuk (én most kuglófformába), tetejét lekenjük a félretett felvert tojással vagy kevés olajjal, és forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, és tetszés szerint díszítjük.
2012. április 13., péntek
Egybensült gombás csirkefasírt, és a húsvéti asztalunk
Megmondom őszintén, húsvétkor az olyan ételekre fektetem a hangsúlyt, amelyek hidegen is fogyaszthatók, vagy méginkább, csak hidegen ehetők. Főztem húslevest, és csirkesültet is ettünk egyik nap, de az dominálta az ünnepet, ami a húsvét reggeli asztalunkon volt. A szokástól és hagyománytól eltérően idén nem volt bárány az asztalunkon, ami, bevallom a horribilis kilónkénti árának volt köszönhető, és mivel disznóhúst nem ehetek egy ideje, hát a következők készültek:
1. Kétféle töltött tojás
2. Egybensült gombás csirkefasírt
3. "Drob de miel" - csirkéből :P (azaz báránypástétom csirkéből:D)
4. Majonézes zöldségsaláta (ismét másképp)
5. Hagymahéjjal festett, lánykáim által ecettel megrajzolt tojások
6. És persze, friss zöldségek ráadásként
Egybensült gombás csirkefasírt
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 közepes hagyma, 50 dkg darált csirkehús, 2 tojás, 2 nagy szelet kenyér, 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított oregánó, kevés zsemlemorzsa, só, bors, olaj, opcionálisan 1-2 levesben főtt sárgarépa; a díszítéshez: salátalevelek, hónapos retek, petrezselyemzöld, koktélparadicsom tetszés szerint.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Ekkor rádobjuk a feldarabolt gombát, és addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fővi. Miután elkészült, néhány percig hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a jól kifacsart kenyeret és a karikára vágott újhagymát. Lazán összeforgatjuk, majd késes aprítóban vagy húsdarálóval ledaráljuk. A kapott masszát összekeverjük a darált csirkehússal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, az oregánóval és az ízlés szerinti sóval meg borssal, és egynemű masszává dolgozzuk. Ha netán igen lágy lenne, dolgozhatunk bele kevés zsemlemorzsát is. Egy kalácssütő- vagy őzgerincformát vékonyan kiolajozunk, a masszát belesimítjuk, tetejét lekenjük olajjal és letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 45-50 percig pároljuk-sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, és tetszés szerint kidíszítjük. Ha szeretnénk, és van, a massza közepébe levesben főtt sárgarépát is tehetünk, amikor a masszát a sütőformába simítjuk. Én tettem bele, de vágott fotóm nincs róla.
Húsnapon ehető.
1. Kétféle töltött tojás
2. Egybensült gombás csirkefasírt
3. "Drob de miel" - csirkéből :P (azaz báránypástétom csirkéből:D)
4. Majonézes zöldségsaláta (ismét másképp)
5. Hagymahéjjal festett, lánykáim által ecettel megrajzolt tojások
6. És persze, friss zöldségek ráadásként
Egybensült gombás csirkefasírt
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 közepes hagyma, 50 dkg darált csirkehús, 2 tojás, 2 nagy szelet kenyér, 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított oregánó, kevés zsemlemorzsa, só, bors, olaj, opcionálisan 1-2 levesben főtt sárgarépa; a díszítéshez: salátalevelek, hónapos retek, petrezselyemzöld, koktélparadicsom tetszés szerint.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Ekkor rádobjuk a feldarabolt gombát, és addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fővi. Miután elkészült, néhány percig hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a jól kifacsart kenyeret és a karikára vágott újhagymát. Lazán összeforgatjuk, majd késes aprítóban vagy húsdarálóval ledaráljuk. A kapott masszát összekeverjük a darált csirkehússal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, az oregánóval és az ízlés szerinti sóval meg borssal, és egynemű masszává dolgozzuk. Ha netán igen lágy lenne, dolgozhatunk bele kevés zsemlemorzsát is. Egy kalácssütő- vagy őzgerincformát vékonyan kiolajozunk, a masszát belesimítjuk, tetejét lekenjük olajjal és letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 45-50 percig pároljuk-sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, és tetszés szerint kidíszítjük. Ha szeretnénk, és van, a massza közepébe levesben főtt sárgarépát is tehetünk, amikor a masszát a sütőformába simítjuk. Én tettem bele, de vágott fotóm nincs róla.
Húsnapon ehető.
2012. április 12., csütörtök
Mustárkrémes töltött tojás
Idén "olyanom volt", hogy nem várom meg az összegyűlt és nyakunkon maradt:P festett tojásokat, hanem már eleve töltött tojást fogok készíteni. Kétfélét csináltam: az egyik a nemrég kipróbált, hirtelen ötletből összedobott spenótos töltött tojás volt, a másik pedig ez a mustárkrémes változat, ami nagyon ízlett a család összes tagjának. Enyhén pikáns lett, de csak annyira, hogy még kislányaim is nyugodtan fogyaszthatták. Ennek ellenére lehet készíteni nem csípős mustárral is, így viszont karakteresebb a mustár íze.
Mustárkrémes töltött tojás
Hozzávalók 4 személyre: 4 főtt tojás, 4 teáskanál csípős magos mustár, 5 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A tojásokat óvatosan hosszában elfelezzük. Sárgájukat kiszedjük, és villával összetörjük. Ezután hozzákeverjük a reszelt sajtot meg a mustárt, és annyi tejfölt, hogy könnyű, de formáját jól megtartó krémet kapjunk belőle. Ízlés szerint sózzuk, illetve borssal ízesítjük. Habzsákkal vagy kiskanál segítségével a masszát visszatöltjük a fél tojásfehérjékbe, közepükbe pedig egy-egy kis petrezselyemlevélkét nyomunk. Bármilyen friss zöldséggel tálalható, ilyenkor természetesen, hónapos retekkel, zöldhagymával az igazi.
Húsnapon ehető.
Mustárkrémes töltött tojás
Hozzávalók 4 személyre: 4 főtt tojás, 4 teáskanál csípős magos mustár, 5 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A tojásokat óvatosan hosszában elfelezzük. Sárgájukat kiszedjük, és villával összetörjük. Ezután hozzákeverjük a reszelt sajtot meg a mustárt, és annyi tejfölt, hogy könnyű, de formáját jól megtartó krémet kapjunk belőle. Ízlés szerint sózzuk, illetve borssal ízesítjük. Habzsákkal vagy kiskanál segítségével a masszát visszatöltjük a fél tojásfehérjékbe, közepükbe pedig egy-egy kis petrezselyemlevélkét nyomunk. Bármilyen friss zöldséggel tálalható, ilyenkor természetesen, hónapos retekkel, zöldhagymával az igazi.
Húsnapon ehető.
2012. április 11., szerda
Barackos, szilvás kenyérkocka
Múltkor megmaradt majdnem egy egész kenyerem. Már jócskán szikkadt volt, és arra gondoltam, hogy összehozok belőle egy svájci kenyértortát, amikor teljesen véletlenül (a legfrissebb recept alatti ajánlóknál) megláttam Dulmina körtés-diós kenyérkockáját. És igaz, hogy körtebefőttem nem volt, de szilvám és barackom igen, úgyhogy egyből tudtam, mit fogunk aznap vacsorázni. És annak ellenére, hogy én rozmaringot nem használtam hozzá, mégsem lett az enyém sem desszert-hatású, mert az én befőttjeim sem édesek, sőt, a szilva kifejezetten savanykás volt, mert cukor nélkül tettem el. Mindenesetre, hatalmas adag készült, és nagyon kevés maradt belőle, mind a négyünknek nagyon ízlett.:)
Barackos, szilvás kenyérkocka
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy üveg szilvabefőtt (kb. 30 dkg-os), 2 nagy üveg barackbefőtt (egyenként szintén kb. 30 dkg-osak), 1 teáskanál fahéj, 5 dkg olvasztott vaj, 5 dkg durvára tört mogyoró vagy dió.
Elkészítése: A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre, majd kb. 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk, és egy tálba tesszük. Rálocsoljuk a befőttek levét, jól összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott gyümölcsöt (a szilva pl. felezett volt, és azt úgy hagytam), illetve rászórjuk a fahéjat is. Alaposan összeforgatjuk, majd egy hőálló tálba halmozzuk. Végül rálocsoljuk az olvasztott vajat, valamint rászórjuk a mogyorót, és forró sütőben kb. 30 percig sütjük (amíg a teteje szépen megpirul). Langyosan isteni. Szétválasztó táplálkozásban tésztanapon ehető.
KAL - 2014.
Barackos, szilvás kenyérkocka
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy üveg szilvabefőtt (kb. 30 dkg-os), 2 nagy üveg barackbefőtt (egyenként szintén kb. 30 dkg-osak), 1 teáskanál fahéj, 5 dkg olvasztott vaj, 5 dkg durvára tört mogyoró vagy dió.
Elkészítése: A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre, majd kb. 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk, és egy tálba tesszük. Rálocsoljuk a befőttek levét, jól összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott gyümölcsöt (a szilva pl. felezett volt, és azt úgy hagytam), illetve rászórjuk a fahéjat is. Alaposan összeforgatjuk, majd egy hőálló tálba halmozzuk. Végül rálocsoljuk az olvasztott vajat, valamint rászórjuk a mogyorót, és forró sütőben kb. 30 percig sütjük (amíg a teteje szépen megpirul). Langyosan isteni. Szétválasztó táplálkozásban tésztanapon ehető.
KAL - 2014.
2012. április 7., szombat
Vadnyúlgerinc áfonyamártással
Bármikor elkészíthető, a húsvét viszont kitűnő alkalom hozzá.
Vadnyúlgerinc áfonyamártással
Hozzávalók: 1 vadnyúl gerince és nyakrésze (de bármelyik részéből készíthető), 2-3 evőkanál olaj; a pácléhez: 2 evőkanál só, 2 evőkanál házi ételízesítő, 2 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál pirospaprika, 1 fej fokhagyma, 1 hagyma, 3 babérlevél, 2 evőkanál ecet, 2-3 l víz; a mártáshoz: 5 evőkanál áfonyalekvár, 5 evőkanál tejföl, só, csipetnyi őrölt koriander és csipetnyi szerecsendió.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy lábosba tesszük. Felforraljuk, hagyjuk 2-3 percig forrni, majd félrevesszük a lángról, és kihűtjük. A megmosott (ha netán túl véres lett volna, akkor jól kiáztatott) húst belehelyezzük a páclébe vigyázva, hogy az mindenhol jól ellepje, és 1-3 napig hűvös helyen hagyjuk pácolódni. Felhasználás előtt kisagy vízzel. zedjük a pácléből, hőálló edénybe helyezzük (vagy előzőleg beáztatott római tálba), meglocsoljuk olajjal, rászűrünk 2-3 dl-t a pácléből, lefedjük, és közepesen forró sütőben 3-4 órán át hagyjuk párolódni-sülni. Időnként kivehetjük, megforgathatjuk (de nem muszáj), ellenben fontos, hogy az elpárolgó folyadékot pótoljuk további felforrósított páclével vagy vízzel. Akkor készült el, ha a villa könnyedén belemegy. Fedő nélkül ne süssük, mert kiszáradhat. Frissen tálaljuk fűszeres áfonyamártással és tetszés szerinti semleges ízű körettel (pl. burgonya, párolt rizs). A mártás hozzávalóit alaposan összekavarjuk, és már adható is a hús mellé. Áfonyalekvár híján friss áfonyából is elkészíthetjük; ekkor az áfonyát villával szétnyomkodjuk, kevés cukrot keverünk hozzá, és felforraljuk. Miután kihűlt, összekeverjük a tejföllel és a fűszerekkel.
Köret nélkül (csupán a mártással) húsnapon ehető.
Vadnyúlgerinc áfonyamártással
Hozzávalók: 1 vadnyúl gerince és nyakrésze (de bármelyik részéből készíthető), 2-3 evőkanál olaj; a pácléhez: 2 evőkanál só, 2 evőkanál házi ételízesítő, 2 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál pirospaprika, 1 fej fokhagyma, 1 hagyma, 3 babérlevél, 2 evőkanál ecet, 2-3 l víz; a mártáshoz: 5 evőkanál áfonyalekvár, 5 evőkanál tejföl, só, csipetnyi őrölt koriander és csipetnyi szerecsendió.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy lábosba tesszük. Felforraljuk, hagyjuk 2-3 percig forrni, majd félrevesszük a lángról, és kihűtjük. A megmosott (ha netán túl véres lett volna, akkor jól kiáztatott) húst belehelyezzük a páclébe vigyázva, hogy az mindenhol jól ellepje, és 1-3 napig hűvös helyen hagyjuk pácolódni. Felhasználás előtt kisagy vízzel. zedjük a pácléből, hőálló edénybe helyezzük (vagy előzőleg beáztatott római tálba), meglocsoljuk olajjal, rászűrünk 2-3 dl-t a pácléből, lefedjük, és közepesen forró sütőben 3-4 órán át hagyjuk párolódni-sülni. Időnként kivehetjük, megforgathatjuk (de nem muszáj), ellenben fontos, hogy az elpárolgó folyadékot pótoljuk további felforrósított páclével vagy vízzel. Akkor készült el, ha a villa könnyedén belemegy. Fedő nélkül ne süssük, mert kiszáradhat. Frissen tálaljuk fűszeres áfonyamártással és tetszés szerinti semleges ízű körettel (pl. burgonya, párolt rizs). A mártás hozzávalóit alaposan összekavarjuk, és már adható is a hús mellé. Áfonyalekvár híján friss áfonyából is elkészíthetjük; ekkor az áfonyát villával szétnyomkodjuk, kevés cukrot keverünk hozzá, és felforraljuk. Miután kihűlt, összekeverjük a tejföllel és a fűszerekkel.
Köret nélkül (csupán a mártással) húsnapon ehető.
2012. április 5., csütörtök
Labodakrémleves
Nem tudom, ki mennyire ismeri, vagy mennyire hallott a labodáról, de mifelénk eléggé gyakori a kertekben. Édesanyámnak is volt régebb, de tavaly, ha jól emlékszem, nem láttam a kertjében, valahogy kiveszett, pedig ha egyszer elveted, általában úgy szétszórja a magvait, hogy attól kezdve minden évben kibújik, nő.
Érdekes növény, jobban mondva nagyon érdekes a színe: leveleinek fonákja zöldes barnás, az elejük pedig vöröses ciklámenes. Amikor mossuk, pedig teljesen rózsaszínre festik a vizet.
Leginkább a spenóthoz hasonlíthatom, de levelei másabbak egy kissé, húsosabbak. Mindenesetre, a leves nagyon finom belőle, és a színe is nagyon érdekes. Múltkor egy bevásárlóközpontban találtam friss labodát, és mivel teljesen rácsodálkoztam, hogy ott találom, no meg, hogy szinte ingyért vesztegették kötegét (0,19 lejért) hát meg is vettem az összes csokrocskát, szám szerint 5-öt. Igaz, ha több lett volna, az sem ártott volna, mert így éppenhogy jutott egy-egy tányérka leves belőle négyünknek, a lányok még repetáztak is a maradékból, szóval, mindenesetre, jó, ha jó sok van belőle.:) Friss fokhagymával és kaporral készíettem, most először pedig krémlevesnek.)
Labodakrémleves
Hozzávalók: 5 csokor (kb. 15 dkg laboda), 1 csokor zöldfokhagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, só, ecet; a tálaláshoz: tökmag és napraforgómag, vagy pirított kenyérkockák (netán tortillacsipsz).
Elkészítése: A labodát és a fűszereket jól megmossuk, majd lerázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a karikára vágott zöldfokhagyma felét (a fehér részét, de a szárát se dobjuk el), majd rászórjuk a lisztet. Egyet-kettőt kavarunk rajta, és felöntjük 2 pohár vízzel. Állandóan kavargatva felforraljuk, majd beledobjuk a labodát is. Újraforrástól számítva csupán 1-2 percig főzzük, amíg a levelek jól össze nem esnek, majd hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a kaprot. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a kevés levessel elkevert tejfölt és a tejet, majd újraforraljuk. Hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, végül sóval és ecettel ízesítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a magvakat, és betétként kínáljuk a leves mellé. Szétválasztó diétákban hús-, zöldség- és tésztanapon egyaránt ehető.
KAL - 2014.
Találtam egy tavalyi labodakrémleves fotót, ezen buggyantott tojással tálaltam a levest:
Érdekes növény, jobban mondva nagyon érdekes a színe: leveleinek fonákja zöldes barnás, az elejük pedig vöröses ciklámenes. Amikor mossuk, pedig teljesen rózsaszínre festik a vizet.
Leginkább a spenóthoz hasonlíthatom, de levelei másabbak egy kissé, húsosabbak. Mindenesetre, a leves nagyon finom belőle, és a színe is nagyon érdekes. Múltkor egy bevásárlóközpontban találtam friss labodát, és mivel teljesen rácsodálkoztam, hogy ott találom, no meg, hogy szinte ingyért vesztegették kötegét (0,19 lejért) hát meg is vettem az összes csokrocskát, szám szerint 5-öt. Igaz, ha több lett volna, az sem ártott volna, mert így éppenhogy jutott egy-egy tányérka leves belőle négyünknek, a lányok még repetáztak is a maradékból, szóval, mindenesetre, jó, ha jó sok van belőle.:) Friss fokhagymával és kaporral készíettem, most először pedig krémlevesnek.)
Labodakrémleves
Hozzávalók: 5 csokor (kb. 15 dkg laboda), 1 csokor zöldfokhagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, só, ecet; a tálaláshoz: tökmag és napraforgómag, vagy pirított kenyérkockák (netán tortillacsipsz).
Elkészítése: A labodát és a fűszereket jól megmossuk, majd lerázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a karikára vágott zöldfokhagyma felét (a fehér részét, de a szárát se dobjuk el), majd rászórjuk a lisztet. Egyet-kettőt kavarunk rajta, és felöntjük 2 pohár vízzel. Állandóan kavargatva felforraljuk, majd beledobjuk a labodát is. Újraforrástól számítva csupán 1-2 percig főzzük, amíg a levelek jól össze nem esnek, majd hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a kaprot. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a kevés levessel elkevert tejfölt és a tejet, majd újraforraljuk. Hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, végül sóval és ecettel ízesítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a magvakat, és betétként kínáljuk a leves mellé. Szétválasztó diétákban hús-, zöldség- és tésztanapon egyaránt ehető.
KAL - 2014.
Találtam egy tavalyi labodakrémleves fotót, ezen buggyantott tojással tálaltam a levest:
2012. április 3., kedd
"Ződfuszulykaleves paprikás pergeléssel"
Ilyen levest sokszor ettünk nyáron gyerekkoromban. Amolyan gyors leves volt, de ízletes és tápláló, olyannyira, hogy sokszor ezt vittük a mezőre is, amikor a teljes napot kinn töltöttük, szénatakarással. A télen lesütött és zsiradékban eltett disznóhús is ideális volt ilyenkor, mert mama csak elővette, átmelegítette, hogy a zsír leolvadjon róla, és már pakolta is be a kosarakba. Persze, nem hiányzott mellőle a jó házi pityókás kenyér és a sok-sok friss kerti zöldség. Mert akkoriban is fontos volt a háziasszonyoknak, hogy néha gyorsan összedobják a napi eledelt, hiszen a nyári dologidőben nem tölthettek egész napokat a kályha mellett!
Múltkoriban eszembe jutott valahogy egy ilyen akkori szénázós nap, és rögtön utána a ződfuszulykaleves, ahogy mifelénk a zöldbabot hívják. És mivel a fagyasztómban volt még a nyáron lefagyasztott zöldbabból, hát gyorsan öszedobtam én is egy ilyen gyermekkoromat idéző levest. A paprikás olaj csak azért szokott rákerülni, hogy szép legyen a színe, ne legyen annyira "csóré", "árva". Hogy ne használjak túl sok olajat, én ezt úgy oldottam meg, hogy a mikróban felforrósítottam 1 evőkanál olajat, elkevertem benne egy fél treáskanál pirospaprikát, és úgy öntöttem a levesre. Házi pityókás kenyér híján házi barna kenyérrel ettük.:) Mama pléhtányéra helyett pedig megtette ez a kis virágos tálka is.:)
Zöldbableves paprikás "szín"-nel
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 1 hagyma, 1 csapott evőkanál liszt, 5 dl tej vagy 2 dl tejföl, só, ecet, petrezselyem- vagy zellerzöld, 1 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál pirospaprika.
Elkészítése: Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és beledobjuk az apróra vágott hagymát meg a darabokra tördelt, megmosott zöldbabot. Addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ekkor hozzáöntjük a tejjel elkevert lisztet, és jól kiforraljuk. Az olajat (mikróban) felforrósítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és ráöntjük a levesre. Sóval utánaízesítünk, és kevés ecettel savanyítjuk. (Ha tejföllel készítjük, nem biztos, hogy kell még savanyítani.) Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé.
Múltkoriban eszembe jutott valahogy egy ilyen akkori szénázós nap, és rögtön utána a ződfuszulykaleves, ahogy mifelénk a zöldbabot hívják. És mivel a fagyasztómban volt még a nyáron lefagyasztott zöldbabból, hát gyorsan öszedobtam én is egy ilyen gyermekkoromat idéző levest. A paprikás olaj csak azért szokott rákerülni, hogy szép legyen a színe, ne legyen annyira "csóré", "árva". Hogy ne használjak túl sok olajat, én ezt úgy oldottam meg, hogy a mikróban felforrósítottam 1 evőkanál olajat, elkevertem benne egy fél treáskanál pirospaprikát, és úgy öntöttem a levesre. Házi pityókás kenyér híján házi barna kenyérrel ettük.:) Mama pléhtányéra helyett pedig megtette ez a kis virágos tálka is.:)
Zöldbableves paprikás "szín"-nel
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 1 hagyma, 1 csapott evőkanál liszt, 5 dl tej vagy 2 dl tejföl, só, ecet, petrezselyem- vagy zellerzöld, 1 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál pirospaprika.
Elkészítése: Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és beledobjuk az apróra vágott hagymát meg a darabokra tördelt, megmosott zöldbabot. Addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ekkor hozzáöntjük a tejjel elkevert lisztet, és jól kiforraljuk. Az olajat (mikróban) felforrósítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és ráöntjük a levesre. Sóval utánaízesítünk, és kevés ecettel savanyítjuk. (Ha tejföllel készítjük, nem biztos, hogy kell még savanyítani.) Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé.
2012. április 2., hétfő
Málnás túrótorta
A túrótorta ötletét a Házi cukrászat című könyvből vettem, de menet közben változtattam rajta ezt-azt. Pl. nem sütöttem hozzá vajastésztalapokat, hanem kekszmorzsából készítettem neki alapot Edó ötlete alapján. A kekszmorzsát pedig abból az áfonyás-zabpelyhes kekszből készítettem, amely Trollanyu receptje szerint született meg.... Egyetlen hibát követtem el ennél a tortánál, nevezetesen azt, hogy túl nagy formába tettem, és így eléggé lapos lett, de legközelebb már nem fogom elkövetni: vagy kisebb formába teszem, vagy duplázom az adagot a 26 cm-es formához. A málnás díszítés kifejezetten nagylányom kérésére történt, de "ha már lúd, legyen kövér" alapon a túrómasszát is felturbóztam málnával.
Az alaphoz: 20 dkg kekszmorzsa, 1 dl tej;
A krémhez: 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1 citrom vagy 1 narancs héja, 2,5 dl tej, 30 g zselatinpor, 38 dkg tehéntúró, 5 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 30 dkg friss vagy fagyasztott málna;
A díszítéshez: 2,5 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 habfixáló, málnaszemek, esetleg citromfűlevelek.
Elkészítése: A kekszmorzsát összekeverjük a tejjel, majd egyenletesen egy 22 cm-es tortaforma sütőpapírral bélelt aljára nyomkodjuk, és közepesen forró sütőben (kb. 150 fokon) 15-20 perc alatt megsütjük-szárítjuk. Hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk kb. 1 dl langyos vízbe. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral meg a narancshéjjal, majd elkeverjük a tejjel, és állandó kavarás mellett besűrítjük. (Ne hagyjuk forrni, nehogy a tojás kicsapódjon.) Azonforrón beletesszük a beáztatott zselatint, és alaposan elkeverjük. Amíg a tojásos massza hűl, kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, majd összevegyítjük az áttört túróval. A langyosra hűlt tojáskrémbe először kanalanként, majd nagyobb adagokban belekeverjük a túrós habot, végül pedig beleforgatjuk a friss vagy szobahőmérsékleten kiolvasztott málnát is. A sütőformát kibéleljük átlátszó fóliával, belekanalazzuk a krémet, elsimítjuk, majd befedjük a kihűlt kekszalappal, és jól lenyomkodjuk. Befedjük fóliával, és néhány órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Tálalás előtt csak egyszerűen tálra borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát. Tejszínhabbal, málnaszemekkel, és ha van, citromfű- vagy mentalevelekkel díszítjük.
ÍZES-SZÍNES - 2012.
Málnás túrótorta
Hozzávalók (22 cm-es formához):Az alaphoz: 20 dkg kekszmorzsa, 1 dl tej;
A krémhez: 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1 citrom vagy 1 narancs héja, 2,5 dl tej, 30 g zselatinpor, 38 dkg tehéntúró, 5 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 30 dkg friss vagy fagyasztott málna;
A díszítéshez: 2,5 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 habfixáló, málnaszemek, esetleg citromfűlevelek.
Elkészítése: A kekszmorzsát összekeverjük a tejjel, majd egyenletesen egy 22 cm-es tortaforma sütőpapírral bélelt aljára nyomkodjuk, és közepesen forró sütőben (kb. 150 fokon) 15-20 perc alatt megsütjük-szárítjuk. Hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk kb. 1 dl langyos vízbe. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral meg a narancshéjjal, majd elkeverjük a tejjel, és állandó kavarás mellett besűrítjük. (Ne hagyjuk forrni, nehogy a tojás kicsapódjon.) Azonforrón beletesszük a beáztatott zselatint, és alaposan elkeverjük. Amíg a tojásos massza hűl, kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, majd összevegyítjük az áttört túróval. A langyosra hűlt tojáskrémbe először kanalanként, majd nagyobb adagokban belekeverjük a túrós habot, végül pedig beleforgatjuk a friss vagy szobahőmérsékleten kiolvasztott málnát is. A sütőformát kibéleljük átlátszó fóliával, belekanalazzuk a krémet, elsimítjuk, majd befedjük a kihűlt kekszalappal, és jól lenyomkodjuk. Befedjük fóliával, és néhány órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Tálalás előtt csak egyszerűen tálra borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát. Tejszínhabbal, málnaszemekkel, és ha van, citromfű- vagy mentalevelekkel díszítjük.
ÍZES-SZÍNES - 2012.
2012. április 1., vasárnap
Nagylányom születésnapja
6 éves lett.:) Gyönyörű és okos. Ősszel iskolába megy!
Sok-sok finomságot ettünk ma, de nem én mesterkedtem őket, hanem szakácsok és pincérek szorgoskodtak értünk.:) A tortákat azért én készítettem, és bár külalakra semmi extra nem volt egyikben sem, mindkettő nagyon finomra sikeredett.:)
Sok-sok finomságot ettünk ma, de nem én mesterkedtem őket, hanem szakácsok és pincérek szorgoskodtak értünk.:) A tortákat azért én készítettem, és bár külalakra semmi extra nem volt egyikben sem, mindkettő nagyon finomra sikeredett.:)
Erdei gyümölcsös diplomatatorta |
Málnás túrótorta |