2010. március 29., hétfő

Báránypástétom húsvétra - drob de miel


Ezt a hagyományos román húsvéti fogást Erdély-szerte készítik románok és magyarok egyaránt. Nincs egy vitathatatlan autentikus receptje, az ahány ház, annyi szokás elve érvényes rá. Nekem is mindig másképp "sikerül" mind ízben, mind pedig kivitelezésben. :)
Ezt az ételt készítettem el a Kifőztük első számába. Az újság ingyenesen letölthető a honlapon, csupán szegisztrálni kell hozzá. E recepten kívül további negyven húsvéti-tavaszi recept olvasható benne.

Báránypástétom - drob de miel
Hozzávalók:
• 1 kg bárányaprólék és -hús tetszés szerinti arányban
• 2 nagy szelet kenyér
• 1 fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 nyers tojás
• 3 főtt tojás
• 1 csokor petrezselyemzöld
• ½ csokor friss kapor
• 1 csokor újhagyma zöldjével együtt
• 1 teáskanál mustármag
• ½ teáskanál szárított borsikafű (csombor)
• 2 evőkanál olaj
• só, bors,
• 40 dkg levelestészta, kiolvasztva
• kisebb őzgerinc forma vagy kalácssütő tepsi
• muffinformák
• sütőpapír vagy bárányháló

Elkészítés:
Az aprólékot és a húst megtisztítjuk minden oda nem illőtől (erek, hártyák) és a máj kivételével enyhén sós vízben odatesszük főni. Miután fölforrt, a habját leszedjük és a tüzet mérsékeljük. 1 és negyed óra főzés után a májdarabokat is beletesszük az edénybe és még negyed óráig együtt főzzük a többi aprólékkal. Ezután a főzőlevet leszűrjük és a húsokat kihűtjük.
Amíg mindezek főnek, előkészítjük a többi hozzávalót. 3 tojást 8-10 perc alatt keményre főzünk, majd hideg vízben kihűtjük és megpucoljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A kenyérszeleteket beáztatjuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. Egy magasfalú, keskeny edénybe beleütünk 2 tojást, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustármagot és a borsikafüvet és botmixerrel jól felhabosítjuk. Ha az aprólék kihűlt, az áztatott kenyérrel együtt ledaráljuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát olajával együtt, a fűszeres tojást, a felaprított petrezselyemzöldet, kaprot és újhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd tiszta kézzel az egészet egynemű masszává dolgozzuk el. 3-4 púpozott evőkanálnyit kiveszünk belőle és félretesszük.
A formát kibéleljük sütőpapírral (bár az lenne az igazi és eredeti, ha a bárány hálóját használnánk erre a célra) és kb. feléig megtöltjük húsmasszával. A közepére ráhelyezzük egymás után a főtt tojásokat, majd befedjük a maradék masszával. Szépen elsimítjuk. Ha hálóban sütjük, a széleket ügyesen ráhajtogatjuk, hogy mindenütt befedje és ezután egy felvert tojással kenjük le (egy keveset kell hagyni a tésztában sült pástétomhoz is). Ha sütőpapírral béleltük ki a formát, a tojást egyszerűen rákenjük az elsimított masszára. Forró sütőbe toljuk, 45-50 perc alatt megsütjük. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk néhány percig magában hűlni, csak azután borítsuk ki. Melegen is lehet enni, de az ízek hidegen érvényesülnek igazán.
A levelestésztát 30x30 cm-es lappá nyújtjuk majd 9 egyforma négyzetre vágjuk. A négyzeteket muffinformákba nyomkodjuk, a közepükbe szétosztjuk a félretett húsmasszát, megkenjük őket a maradék felvert tojással és forró sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Újhagymával, hónapos retekkel, uborkával az igazi!

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagypapám készített ilyet, már nem emlékezsem az ízére. De nagyon gusztán néz ki

sedith írta...

Szia, Bianka, köszi, hogy az olvasóm lettél, én is be-benézegetek hozzád már egy ideje. :)
Finom az íze, hasonlít egy picit a májas hurkára, de persze, azért más. Aki szereti a belsőségeket, annak mindig ízleni szokott!:)

Jutka írta...

Jézusom ennyi finomság, én itt meg éhezem..bezzeg:)

Katalin Pethő írta...

Igaz, hogy pár év eltelt, amióta feltetted a receptet, nekem gusicaként maradt emlékezetemben, édesanyám jó bő szaftos pörköltet készített a barányaprólékból, kihűlés után ledarálta, 2-3 nyerstojást, őrölt borsot, áztatott zsemlét és egy nagy csokor petrezselyemzöldet adott hozzá, a hártyával kibélelt egy magasfalú jénai edényt, beletette az összegyúrt masszát, befedte a hártyával és sütőben piros ropogósra sütötte. Mekegen krumplipürével, hidegen friss, ropogós kenyérrel és újhagymával fogyasztottuk. Pethő Katalin

Katalin Pethő írta...

Tavaszi bárányaprólék

sedith írta...

Kedves Katalin, örülök a hozzászólásának! :) Igaz, régi ez a bejegyzés, de ezt a finomságot azóta is rendszeresen készítem, mindig valamilyen más formában. Édesanyám is a hártyás változatot szokta csinálni, én is csináltam már, de hártyám nincs mindig, illetve nem is akarom mindig ugyanúgy készíteni. :) Örülök, ha sikerült kellemes emlékeket felidézni, szeretettel várom máskor is a blogon: :)

Katalin Pethő írta...

Épp most készítem. Igaz, hártya nélkül, de alig várom, higy kész legyen!👌

2010. március 29., hétfő

Báránypástétom húsvétra - drob de miel

Bejegyezte: sedith dátum: 8:28

Ezt a hagyományos román húsvéti fogást Erdély-szerte készítik románok és magyarok egyaránt. Nincs egy vitathatatlan autentikus receptje, az ahány ház, annyi szokás elve érvényes rá. Nekem is mindig másképp "sikerül" mind ízben, mind pedig kivitelezésben. :)
Ezt az ételt készítettem el a Kifőztük első számába. Az újság ingyenesen letölthető a honlapon, csupán szegisztrálni kell hozzá. E recepten kívül további negyven húsvéti-tavaszi recept olvasható benne.

Báránypástétom - drob de miel
Hozzávalók:
• 1 kg bárányaprólék és -hús tetszés szerinti arányban
• 2 nagy szelet kenyér
• 1 fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 nyers tojás
• 3 főtt tojás
• 1 csokor petrezselyemzöld
• ½ csokor friss kapor
• 1 csokor újhagyma zöldjével együtt
• 1 teáskanál mustármag
• ½ teáskanál szárított borsikafű (csombor)
• 2 evőkanál olaj
• só, bors,
• 40 dkg levelestészta, kiolvasztva
• kisebb őzgerinc forma vagy kalácssütő tepsi
• muffinformák
• sütőpapír vagy bárányháló

Elkészítés:
Az aprólékot és a húst megtisztítjuk minden oda nem illőtől (erek, hártyák) és a máj kivételével enyhén sós vízben odatesszük főni. Miután fölforrt, a habját leszedjük és a tüzet mérsékeljük. 1 és negyed óra főzés után a májdarabokat is beletesszük az edénybe és még negyed óráig együtt főzzük a többi aprólékkal. Ezután a főzőlevet leszűrjük és a húsokat kihűtjük.
Amíg mindezek főnek, előkészítjük a többi hozzávalót. 3 tojást 8-10 perc alatt keményre főzünk, majd hideg vízben kihűtjük és megpucoljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A kenyérszeleteket beáztatjuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. Egy magasfalú, keskeny edénybe beleütünk 2 tojást, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustármagot és a borsikafüvet és botmixerrel jól felhabosítjuk. Ha az aprólék kihűlt, az áztatott kenyérrel együtt ledaráljuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát olajával együtt, a fűszeres tojást, a felaprított petrezselyemzöldet, kaprot és újhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd tiszta kézzel az egészet egynemű masszává dolgozzuk el. 3-4 púpozott evőkanálnyit kiveszünk belőle és félretesszük.
A formát kibéleljük sütőpapírral (bár az lenne az igazi és eredeti, ha a bárány hálóját használnánk erre a célra) és kb. feléig megtöltjük húsmasszával. A közepére ráhelyezzük egymás után a főtt tojásokat, majd befedjük a maradék masszával. Szépen elsimítjuk. Ha hálóban sütjük, a széleket ügyesen ráhajtogatjuk, hogy mindenütt befedje és ezután egy felvert tojással kenjük le (egy keveset kell hagyni a tésztában sült pástétomhoz is). Ha sütőpapírral béleltük ki a formát, a tojást egyszerűen rákenjük az elsimított masszára. Forró sütőbe toljuk, 45-50 perc alatt megsütjük. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk néhány percig magában hűlni, csak azután borítsuk ki. Melegen is lehet enni, de az ízek hidegen érvényesülnek igazán.
A levelestésztát 30x30 cm-es lappá nyújtjuk majd 9 egyforma négyzetre vágjuk. A négyzeteket muffinformákba nyomkodjuk, a közepükbe szétosztjuk a félretett húsmasszát, megkenjük őket a maradék felvert tojással és forró sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Újhagymával, hónapos retekkel, uborkával az igazi!

7 megjegyzés on "Báránypástétom húsvétra - drob de miel"

Bianka on 2010. március 29. 21:42 írta...

Nagypapám készített ilyet, már nem emlékezsem az ízére. De nagyon gusztán néz ki

sedith on 2010. március 30. 9:45 írta...

Szia, Bianka, köszi, hogy az olvasóm lettél, én is be-benézegetek hozzád már egy ideje. :)
Finom az íze, hasonlít egy picit a májas hurkára, de persze, azért más. Aki szereti a belsőségeket, annak mindig ízleni szokott!:)

Jutka on 2010. március 31. 15:16 írta...

Jézusom ennyi finomság, én itt meg éhezem..bezzeg:)

Katalin Pethő on 2017. január 19. 14:59 írta...

Igaz, hogy pár év eltelt, amióta feltetted a receptet, nekem gusicaként maradt emlékezetemben, édesanyám jó bő szaftos pörköltet készített a barányaprólékból, kihűlés után ledarálta, 2-3 nyerstojást, őrölt borsot, áztatott zsemlét és egy nagy csokor petrezselyemzöldet adott hozzá, a hártyával kibélelt egy magasfalú jénai edényt, beletette az összegyúrt masszát, befedte a hártyával és sütőben piros ropogósra sütötte. Mekegen krumplipürével, hidegen friss, ropogós kenyérrel és újhagymával fogyasztottuk. Pethő Katalin

Katalin Pethő on 2017. január 19. 15:01 írta...

Tavaszi bárányaprólék

sedith on 2017. január 19. 22:28 írta...

Kedves Katalin, örülök a hozzászólásának! :) Igaz, régi ez a bejegyzés, de ezt a finomságot azóta is rendszeresen készítem, mindig valamilyen más formában. Édesanyám is a hártyás változatot szokta csinálni, én is csináltam már, de hártyám nincs mindig, illetve nem is akarom mindig ugyanúgy készíteni. :) Örülök, ha sikerült kellemes emlékeket felidézni, szeretettel várom máskor is a blogon: :)

Katalin Pethő on 2017. január 20. 12:40 írta...

Épp most készítem. Igaz, hártya nélkül, de alig várom, higy kész legyen!👌

Related Posts with Thumbnails