2008. október 21., kedd
Paradicsomleves, mártásos máj és puliszka
Tegnap megint főzős napom volt. Paradicsomleves készült, majd puliszka mártásos májjal.
Nem tudtam milyen levest főzzek (mondjuk, lett volna miből válogatni, hiszen mostanában elég kevésfajta levest ettünk), ezért fellapoztam millióegy receptes lapom közül az egyiket. Az első leves, ami benne volt: paradicsomleves. Döntöttem, ez lesz. Olvasom a hozzávalókat, volt (szinte) minden, kivéve a rizset, de mi úgyis inkább vékonylaskával szeretjük a paradicsomleveset. Végül aztán úgyis teljesen más lett, mint ott írta, dehát én már csak így szoktam: nem feltétlenül tartom be az olvasottakat, inkább csak az ötletre van szükségem.
Paradicsomleves
A vasárnapi karajnak a csontjait odatettem főni enyhén sós vízben, majd a zöldségeket hámoztam meg: 2 murkot, 1 paszternákot (de jó helyette a petrezselyem vagy a zeller is), 1 kisebb fej hagymát, 3 cikk fokhagymát. Feldaraboltam őket és beledobtam a levesbe. Amikor a zöldségek megpuhultak, a csontokat kiszedtem, a levest pedig turmixoltam. Visszetettem főni és ekkor dobtam bele a darabokra tört vékonylaskát (kb. 2 maréknyit). Amíg a 4-5 evőkanálnyi paradicsompürét elkavartam 1 kiskanálnyi liszttel és egy pici vízzel, addig a tészta már meg is főtt benne. Beleöntöttem a paradicsomot is, majd az előző napi húslevesben főtt csirkemellek darabokra vágott húsát is beletettem(nem volt mit csinálnom vele, így használtam fel, de nem muszáj hús bele) és jól kiforraltam. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor még lehet tölteni egy kis vizet, de akkor azzal is fel kell jól főzni. Elzártam a gázt és ekkor dobtam bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, illetve sóval és icipici cukorral ízesítettem.
EK - 2010/1
Mártásos máj
Egy kiló csirkemájat hagytam kiolvadni, jól megmostam, majd forró olajon megfuttattam. Fehéredésig nagy lángon pirítottam, aztán amikor már kezdett levet engedni, mérsékeltem a tüzet. Nem is kellett vizet öntenem rá, mert engedett magának elég levet. Borsoztam és picit sóztam (nyugodtan lehet picit sózni, nem lesz kemény) majd fedő alatt kb. 15 percig pároltam. Közben 2 evőkanál TK rozslisztet elkevertem egy kis vízzel, tejföllel és besűrítettem vele a mártást. Ha esetleg túl sűrű, akkor most lehet még vizet önteni hozzá, míg a kívánt sűrűségű lesz. Még kavartam bele tejfölt csak úgy simán és végül készre fűszereztem, ízlés szerint.
Puliszka
A májat puliszkával ettük. Én leírom ezt is, csak az a helyzet, hogy én nem mindig tudok adagokat írni. Pl. meg nem tudnám mondani, hogy mennyi vizet és lisztet/darát szoktam használni. Mindig csak úgy szemre készítem, de azért a puliszkát szerintem elrontani nem lehet.
Szóval, vizet forralok, megsózom, és amikor forr, elkezdem beleszórni a kukoricalisztet (liszt, ha Édesanyámtól kapok) vagy darát (ha üzletből veszem) miköben habverővel állandóan kavarom. Pontosan, mint a tejbegrízet. Amikor már a víz szinte felvette a darát, akkor többet nem teszek, hanem hagyom, hogy megduzzadjon, kiforrjon. Általában úgy szoktam, hogy félre is veszem és lefedem. Pár perc után ismét vissza a lángra és akkor ismét kavargatom. Ha netalán mégis túl sűrű lenne, akkor lehet még önteni hozzá vizet és mşg főzni egy picit kavargatás mellett. Ha készen van, akkor azon nyomban kiborítani egy tányérra vagy falapítóra (vágódeszka) és fogyasztás előtt hagyni kicsit hűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2008. október 21., kedd
Paradicsomleves, mártásos máj és puliszka
Tegnap megint főzős napom volt. Paradicsomleves készült, majd puliszka mártásos májjal.
Nem tudtam milyen levest főzzek (mondjuk, lett volna miből válogatni, hiszen mostanában elég kevésfajta levest ettünk), ezért fellapoztam millióegy receptes lapom közül az egyiket. Az első leves, ami benne volt: paradicsomleves. Döntöttem, ez lesz. Olvasom a hozzávalókat, volt (szinte) minden, kivéve a rizset, de mi úgyis inkább vékonylaskával szeretjük a paradicsomleveset. Végül aztán úgyis teljesen más lett, mint ott írta, dehát én már csak így szoktam: nem feltétlenül tartom be az olvasottakat, inkább csak az ötletre van szükségem.
Paradicsomleves
A vasárnapi karajnak a csontjait odatettem főni enyhén sós vízben, majd a zöldségeket hámoztam meg: 2 murkot, 1 paszternákot (de jó helyette a petrezselyem vagy a zeller is), 1 kisebb fej hagymát, 3 cikk fokhagymát. Feldaraboltam őket és beledobtam a levesbe. Amikor a zöldségek megpuhultak, a csontokat kiszedtem, a levest pedig turmixoltam. Visszetettem főni és ekkor dobtam bele a darabokra tört vékonylaskát (kb. 2 maréknyit). Amíg a 4-5 evőkanálnyi paradicsompürét elkavartam 1 kiskanálnyi liszttel és egy pici vízzel, addig a tészta már meg is főtt benne. Beleöntöttem a paradicsomot is, majd az előző napi húslevesben főtt csirkemellek darabokra vágott húsát is beletettem(nem volt mit csinálnom vele, így használtam fel, de nem muszáj hús bele) és jól kiforraltam. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor még lehet tölteni egy kis vizet, de akkor azzal is fel kell jól főzni. Elzártam a gázt és ekkor dobtam bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, illetve sóval és icipici cukorral ízesítettem.
EK - 2010/1
Mártásos máj
Egy kiló csirkemájat hagytam kiolvadni, jól megmostam, majd forró olajon megfuttattam. Fehéredésig nagy lángon pirítottam, aztán amikor már kezdett levet engedni, mérsékeltem a tüzet. Nem is kellett vizet öntenem rá, mert engedett magának elég levet. Borsoztam és picit sóztam (nyugodtan lehet picit sózni, nem lesz kemény) majd fedő alatt kb. 15 percig pároltam. Közben 2 evőkanál TK rozslisztet elkevertem egy kis vízzel, tejföllel és besűrítettem vele a mártást. Ha esetleg túl sűrű, akkor most lehet még vizet önteni hozzá, míg a kívánt sűrűségű lesz. Még kavartam bele tejfölt csak úgy simán és végül készre fűszereztem, ízlés szerint.
Puliszka
A májat puliszkával ettük. Én leírom ezt is, csak az a helyzet, hogy én nem mindig tudok adagokat írni. Pl. meg nem tudnám mondani, hogy mennyi vizet és lisztet/darát szoktam használni. Mindig csak úgy szemre készítem, de azért a puliszkát szerintem elrontani nem lehet.
Szóval, vizet forralok, megsózom, és amikor forr, elkezdem beleszórni a kukoricalisztet (liszt, ha Édesanyámtól kapok) vagy darát (ha üzletből veszem) miköben habverővel állandóan kavarom. Pontosan, mint a tejbegrízet. Amikor már a víz szinte felvette a darát, akkor többet nem teszek, hanem hagyom, hogy megduzzadjon, kiforrjon. Általában úgy szoktam, hogy félre is veszem és lefedem. Pár perc után ismét vissza a lángra és akkor ismét kavargatom. Ha netalán mégis túl sűrű lenne, akkor lehet még önteni hozzá vizet és mşg főzni egy picit kavargatás mellett. Ha készen van, akkor azon nyomban kiborítani egy tányérra vagy falapítóra (vágódeszka) és fogyasztás előtt hagyni kicsit hűlni.
1 megjegyzés:
- Ewe írta...
-
mI az a murok????? És a paszternák?:)))))))))))))))))))))))) És fényképezd le légyszi a puliszkát is, hogy tudjam, hogy kell ki néznie:))))))
Én a paradicsomlevesbe szoktam főzni csipetkét. Ha másképp csinálom, akkor meg reszeltsajttal esszük. Nagyon nagyon finom. Akkor egy kis bazsalikomot is teszek bele de nem sokat. Így husosan zöldségesen, csontosan még sosem ettem:)))
Jó a napló!:)))
Pusza:))) - 2008. október 23. 18:50
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
mI az a murok????? És a paszternák?:)))))))))))))))))))))))) És fényképezd le légyszi a puliszkát is, hogy tudjam, hogy kell ki néznie:))))))
Én a paradicsomlevesbe szoktam főzni csipetkét. Ha másképp csinálom, akkor meg reszeltsajttal esszük. Nagyon nagyon finom. Akkor egy kis bazsalikomot is teszek bele de nem sokat. Így husosan zöldségesen, csontosan még sosem ettem:)))
Jó a napló!:)))
Pusza:)))
Megjegyzés küldése