Húsmentes ételt akartam egyszer, de úgy, hogy komplett fogás legyen. Így esett a választásom a rántott karfiolra és az egyzserű krumplipürére. Ám, hoyg ne legyen oylan száraz, és jobban csússzon, zöldborsmártást szerettem volna készíteni mellé. El is határoztam, hogy ezúttal a
Katánál múltkor látott változatot készítem el. Előkerestem a receptet, már láttam is volna hozzá, de felforgattam a fűszeres dobozomat, átkutattam a kamra és a szekrények minden zegét-zugát, zöldbors azonban nem akart előkerülni. Pedig már annyira éreztem az ízét a számban, nem akartam lemondani róla. Duzzogtam. Már azon voltam, hogy borókabogyóból készítem, amikor megláttam a nagy zacskó rózsaborsot. Tudtam, nem ugyanolyan lesz, hisz a kettőnek más az íze, de mégiscsak bors volt. Végül, nem én lennék, ha nem térnék el némileg a recepttől (de egyszer úgyis elkészítem egy-az-egyben, mert nagyon tetszik), de a végeredmény nagyon-nagyon finom lett. A férjemnek is nagyon ízlett, a húst egyáltalán nem hiányolta.
No, és akkor egy kicsit arról a másképp készített rántott karfiolról. Nagyon szeretjük, de utálom készíteni a babrás-trutyizós vele való munka miatt. Meg sok olajban is kell sütni, hogy szépen süljön, úgyhogy egyszer, talán kétszer, ha készül nálam évente. De ezúttal kitaláltam egy egyszerűbb sütési formáját. Így nem kenem össze magam és a konyhát sem a plafonig, kevés olajban is lehet sütni, és azt hiszem, hamarabb is megsül....
Persze, így nincs prézlizve, de én amúgysem szoktam prézlibe mártani, úgyhogy nem hiányzik. Ha valakinek azonban mégis a hagyományos mód tetszik, hát úgy készítse.
Rántott karfiol (kicsit másképp) krumplipürével és rózsaborsmártással
Hozzávalók 4 személyre:
-
a karfiolhoz: 70 dkg karfiol, 2 tojás, 20 dkg liszt, 1-1,5 dl tej, só, bors, olaj;
-
a mártáshoz: 1 evőkanál rózsabors, 1 kicsi hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl rosé- vagy fehérbor, 2 dl tej, só, kevés fehérbors, citromlé és cukor;
-
a püréhez: 60 dlg krumpli, 3 dkg vaj, tej, só.
Elkészítése: Arra kell törekednünk, hogy a három komponens nagyjából egyszerre készüljön el. Két edényben vizet forralunk, megsózzuk, majd az egyikben 5 percig főzzük a kicsi rózsákra szedett-vágott karfiolt, a másikban pedig megfőzzük a meghámozott, négybe hasított krumplit. A karfiolt 5 perc után leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, majd hagyjuk jól lecsepegni. Miután a krumpli is megfőtt, leszűrjük, összetörjük, ha szükséges, sózzuk, és habosra keverjük a vajjal meg ízlés szerinti forró tejjel. A tojást simára keverjük a liszttel meg a tejjel, sóval és borssal ízesítjük, belekeverjük a lecsepegett karfiolrózsákat, majd félretesszük. Egy száraz serpenyőben 2-3 percig pirítjuk a kissé összetört rózsaborsot, majd ráöntjük az olajat, rádobjuk a finomra aprított hagymát, és megdinszteljük. Amikor a hagyma üvegessé vált, ráöntünk 1/2 dl bort, és lefedve, kis lángon pároljuk mindaddig, amíg zsírjára nem sül (2-3 perc). Ekkor megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, hozzáöntjük a maradék bort, illetve ha szükséges, vízzel hígítjuk, és kis lángon jól kiforraljuk. Végül cukorral és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Közben egy serpenyőben kisujjnyi magasan olajat forrósítunk. Óvatosan összekeverjük a karfiolos masszát, kiszaggatunk belőle egy evőkanálnyi adagot, azt pedig a serpenyőbe öntjük, kissé elegyengetjük, és amolyan lepénykéket sütünk belőle. Közepes lángon, mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A karfiolt krumplipürével és rózsaborsmártással tálaljuk. Szétválasztó diétában zöldség- és tésztanapon ehető.
KAL - 2016.