2018. július 31., kedd

Halas töltött paprika


Bevallom, eléggé féltem, hogy milyen lesz ez a töltött paprika. Nem tudtam, mennyire lesz erőteljes, domináns a hal íze, és mennyire lesz összhangban az étel többi részével. Éppen ezért teljesen hagyományosan készítettem, vagyis csak a darált húst cseréltem le darált halhúsra, a többi ugyanolyan volt, ahogy mi, errefelé szoktuk készíteni. Talán csak annyi volt a különleges benne, hogy a tetejére egy kis friss bazsalikomot szórtam, mert más friss zöldem akkor éppen nem volt otthon. És kár volt aggódnom, mert szuper lett. Máskor is lesz még ilyen, az biztos. 


Halas töltött paprika

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 16 szép formás tölteni való paprika, 60 dkg halfilé (pl. tőkehal), 20 dkg rizs, 2 hagyma, 1 kápia paprika, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 3 paradicsom, 7,5 dl paradicsomlé, 3 evőkanál + még egy kevés liszt, olaj, só, bors, cukor, esetleg 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és félretesszük. Ledaráljuk vagy lereszeljük a hagymát, a paprikát meg a sárgarépát, és 5-6 evőkanál olajon összepároljuk. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a rizst, és 1-2 percig együtt pároljuk. Ekkor félrevesszük, egy keveset hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a darált halhússal, a tojással, illetve ha túl lágy lenne a massza, 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával. Megsózzuk és megborsozzuk, jól összekavarjuk. A paprikákat megtöltjük a masszával úgy, hogy ne legyenek túlságosan teli, és üregüknél lisztbe mártjuk. Félretesszük. Egy fazék aljára lerakjuk a felkarikázott paradicsomot, ráhelyezzük a megtöltött paprikákat, felöntjük paradicsomlével, illetve kipóroljuk annyi vízzel, hogy a folyadék a paprikákat bőven ellepje, jól megsózzuk, és kb. 1 óra alatt, néha megrázogatva készre főzzük. Ekkor a paprikákat kiszedjük, a visszamaradt levet botmixerrel simára dolgozzuk, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, szükség szerint utánaízesítünk, illetve ha szeretnénk, enyhén meg is cukrozhatjuk. Visszahelyezzük a paprikákat, 1-2 perc alatt összeforraljuk, megszórjuk aprított bazsalikommal, és máris tálalhatjuk.

Megjegyzés:  Habarás helyett világos rántást is készíthetünk a lisztből. Hagyományosan így készül, ám habarással kissé egésszégesebb, mint rántással.

EK - 2018/7.



2018. július 30., hétfő

Fűszeres zöldségek és kolbász fóliában sütve



Fűszeres zöldségek és kolbász fóliában sütve 

Hozzávalók 4 személyre:  80 dkg vékony füstölt kolbász, 60 dkg krumpli, 1-1 piros és sárga húsú kaliforniai paprika, 1-2 fiatal cukkini, 2-3 hagyma, 8-12 csiperkegomba, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, néhány ágacska kakukkfű.

Elkészítése:  A krumplit, a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. 3-4 cm-es darabokra vágjuk a kolbászt, a hagymát, a gombát, a hosszában kettévágott cukkinit és a paprikákat vastagon felszeleteljük, a krumplit pedig kockára vágjuk. Mindent tálba teszünk, alaposan sózzuk és borsozzuk, meglocsoljuk bőven olívaolajjal, majd rászórjuk az összeaprított fokhagymát és zöldfűszereket. Kézzel jól összeforgatjuk, majd 3-4 rétegben egymásra tett alufóliadarabokra osztjuk szét, rálocsoljuk az alatta keletkezett folyadékot is, és gondosan becsomagoljuk. A csomagokat grillrácson vagy tárcsalapon, közepesen erős parázs vagy tűz fölött néha megforgatva 20-25 perc alatt készre sütjük. Önmagában fogyasztjuk esetleg fokhagymás joghurtöntettel.

ÉÍ - 2018/NYÁR



2018. július 24., kedd

Citromkrémes tiramisukehely

Télen vagy tavasszal talán inkább elképzelhető, hogy citromkrémet csináljunk, de higgyétek el, nyáron is isteni. Ez a tiramisu igazából hamis, mert most nem használtam bele nyers tojást, biztonságosabb így. Azt a tojást inkább beletettema  citromkrémbe - az Édesanyámtól kapott házi tojás a ludas a krém ilyen gyönyörű sötét színéért. A desszert íze isteni, a harmónia tökéletes.



Citromkrémes tiramisukehely
  
Hozzávalók (4 személyre): 12 babapiskóta, 2-3 dl feketekávé, 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor, kakaópor;
a citromkrémhez: 4 leveses citrom, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 4 házi tojás, 1 csipet só.

Elkészítése: A citromkrémhez hőálló tálba tesszük az egyik jól megsikált citrom lereszelt héját, illetve az összes citrom levét. Elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót meg a vajat, és gőz fölött, kevergetve addig forrósítjuk, míg a vaj meg nem olvad. A tojásokat alaposan fölverjük egy tálban, majd kanalanként elkezdjük hozzáadagolni a forró vajas-citromos keveréket. Mikor már több, mint felét hozzáadagoltuk, a tojásos részt átöntjük a sima citromos részhez, visszatesszük a gőz fölé, és fakanállal vagy habverővel folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg puding sűrűségűvé nem válik. Félrevesszük, és néha megkavarva, esetleg az edényt hideg vízbe állítva hagyjuk teljesen kihűlni. A mascarponét elkeverjük a vaníliás cukorral meg az ízlés szerinti porcukorral, majd óvatosan összedolgozzuk a habbá vert tejszínnel. Csinos kelyhekbe rétegezzük az alapanyagokat úgy, hogy a kettétört babapiskótákat kávéba mártjuk, a kehelybe helyezzük, rá mascarponés krémet kanalazunk, majd citromkrémet, és a rétegezést még kétszer megismételjük. Végül finoman megszórjuk kakaóporral, és valamilyen zöld levélkével díszítjük.

KAL/2019.

2018. július 20., péntek

Görög bárányos bográcsos


Itt egy teljesen más ízvilágú bográcsos az előzőhöz képest. Én odavagyok ezekért a mediterrán ízvilágú ételekért, a férjem nem díjazza túlságosan a hús és olajbogyó párosítását. Én viszont eléldegélnék az ilyesmin. Szerintem tudnak valamit ezek a görögök is! ;):) Természetesen, bent is elkészíthető az étel, de nem lesz pont ilyen az íze...


Görög bárányos bográcsos (Arni ladorigani)

Hozzávalók (4 személyre): kb. 1,5 kg csontos bárányhús vagy 1 kg csont nélküli hús, 2 cikk fokhagyma, 2 citrom, 25 dkg kimagozott zöld olajbogyó, 2 dl fehérbor,  1 kis csokor vegyes zöldfűszer (friss oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfű és fokhagymaszár, esetleg kevés menta), só, bors, olívaolaj.

Elkészítése: A húst nagyobbacska darabokra vágjuk, sóval és borssal ízesítjük. A felforrósított bográcsba nagyon kevés olajat öntünk, és körbepirítjuk benne a húsdarabokat. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, kevés nagyobb darabokban lehámozott citromhéjat, illetve 1 citrom kifacsart levét, és közepes lángon, lefedve hagyjuk párolódni saját levében kb. 20 percig. Közben gyakran ellenőrizzük, nehogy odakapjon, és néha meg is kavarjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, ha netán nem eléggé szaftos, kevés vizet is öntünk hozzá, és további 15-20 percig főzzük, vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Végül hozzáadjuk az olajbogyót meg a finomra aprított zöldfűszereket, néhány perc alatt jól összerotyogtatjuk, majd tálaljuk egy jókora citromszelettel, valamint friss vagy pirított kenyérrel.

Megjegyzés: Még jobb ha a húst grillrácson vagy esetleg tárcsalapon pirítjuk körbe, így sokkal finomabb, enyhén füstös íze lesz az egytálételnek.


ÉÍ - 2018/NYÁR




Mâncare de miel a la grec (Arni ladorigani)

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 1,5 kg carne de miel cu oase, sau 1 kg carne de miel dezosată, 2 căței de usturoi, 2 lămâi, 250 g măsline verzi fără sâmburi, 200 ml vin alb, 1 legătură verdețuri mixte (pătrunjel verde, oregano, cimbrișor, mentă și frunze de usturoi verde), sare, piper, ulei de măsline.

Prepararea: Se taie carnea în bucăți mai mari, se presară cu sare și piper. Într-un vas (preferabil ceaun) se încinge puțin ulei de măsline și se prăjesc rapid bucățile de carne de jur împrejur. Se adaugă apoi usturoiul pisat, coajă de lămâie în bucăți mai mari (doar partea galbenă) și zeama de la 1 lămâie, și se fierbe totul înăbușit cca. 20 minute. Se verifică des și se amestecă pentru a nu se prinde de fundul vasului. Se adaugă apoi vinul, iar dacă este nevoi se completează și cu puțină apă și se lasă să fiarbă până ce carnea se înmoaie bine. La sfârșit se adaugă măslinele și verdețurile tocate mărunt, se amestecă și se lasă să mai clocotească 2-3 minute și se ia de pe foc. Se servește ornat cu câte o felie de lămâie și cu pâine proaspătă sau prăjită.

Observație: Dacă avem posibilitatea se preferă prăjirea bucăților de carne pe grătar sau disc, mâncarea având astfel o aromă aparte, puțin afumată.

BA - 2020/MAI

2018. július 19., csütörtök

Vaddisznós bográcsos


Ezt az ételt már kb. 3 éve főztem. Akkori kolléganőmtől, Emőkétől kaptam a vaddisznóhúst, és ebben az isteni bográcsosban végezte. Éppen kiszedtem az azévi lilakrumplitermést is, és szintén belekerült az ételbe. A színén nem igazán látszik, hogy lila krumpli is van benne, a főzés során "elpárolgott" a színe. Meg aztán ez a fotó sem oly sikeres, (este, villanynál) hogy aszínek érvényesüljenek. No, de igazából az íz a lényeg, és bizony, minden önteltésg nélkül: abban hiba nem volt! :) 


Vaddisznós bográcsos 

Hozzávalók (5-6 személyre): 1,2 kg vaddisznóhús, 2-3 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 zöldpaprika, 1 kg krumpli, 2-3 jó érett paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál zsír, só, bors, friss kakukkfű vagy majoránna.

Elkészítése:  A húst felkockázzuk, a zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk, a paprikát kicsumázzuk. A bográcsban felforrósítjuk a zsírt, majd 2-3 részletben kissé megpirítjuk benne a húst. Kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon pedig megdinszteljük a csíkokra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, összeforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, és lefedve addig főzzük, míg a hús félpuha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a paprikát, szükség szerint pótoljuk a vizet, és kb. 10 percig főzzük tovább. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, valamint a meghámozott, összedarabolt paradicsomot, és addig főzzük, míg minden teljesen meg nem puhul, és a szaftja jól be nem sűrűsödik. Utánaízesítünk és aprított kakukkfűvel ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.


ÉÍ - 2018/NYÁR

2018. július 18., szerda

Kolbászos krumplileves


Teljesen a véletlen műve, hogy ez a recept is kolbászos. :) De ha gyors, laktató, amolyan "húsízű" levesre vágyunk, akkor ez egy nagyon jó választás. 


Kolbászos krumplileves

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg házi füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, friss bazsalikom vagy ecetes tárkony, só, borecet, olaj.

Elkészítése: A leveshez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd megfuttatjuk rajta a kolbászkarikákat. A kolbászt ezután kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a sárgarépát, 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük lobogó vízzel (pl. vízforralóban 1-2 perc alatt fölforraljuk), és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a krumplikockákat, ízlés szerint megsózzuk, és készre főzzük. Amikor a krumpli félpuha, beletesszük a kiszedett kolbászt is, és azzal együtt főzzük készre. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel meg kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, de már nem forraljuk. Aprított bazsalikomlevéllel vagy ecetes tárkonnyal ízesítjük. Ha nem elég savanyú, kevés ecettel savanyíthatjuk még.


EK - 2018/8
BA - 2018/9


Ciorbă de cartofi cu cârnaţi

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g cârnaţi de casă afumaţi, 2 morcovi, 600 g cartofi, 1 ceapă, 1 gălbenuş de ou, 200 ml smântână, busuioc proaspăt sau tarhon în oţet, sare, oţet din vin, ulei.


Prepararea: Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins. Se adaugă rondelele subţiri de cârnaţi, se prăjesc şi se scot. Se adaugă morcovii tăiaţi cubuleţe, se călesc 2-3 minute, după care se toarnă apă clocotită şi se fierbe cca. 5 minute. Se adaugă apoi cartofii, cârnaţii prăjiţi, se sărează şi se fierbe până ce totul se găteşte. Gălbenuşul se freacă cu smântâna şi cu puţină zeamă fierbinte, se adaugă la ciorbă, se lasă pe foc încă 1-2 minute, dar nu se mai lasă să fiarbă. Se asezonează cu busuioc sau tarhon în oţet după gust. Dacă ciorba nu e destul de acră se mai poate acri cu puţin oţet din vin sau zeamă de lămâie. 



2018. július 17., kedd

Sajtos, pikáns grillkolbász

Akkor maradjunk még egy recept erejéig a kolbászoknál. Ez is nagyon finom kolbász, sőt, nekem jobban is ízlett, mint a másik, mégha valamivel macerásabb is az elkészítése. Birkabelet nálunk mindig lehet kapni, legalábbis a bevásárlóközpontokban, úgyhogy ez nem gond, inkább az volt a gond, amíg találtam olyan vékony kolbásztöltő csövet, amivel birkabélbe is lehet tölteni. A sajtot igazán pici kockákra kell vágni, hogy majd ne akadjon el a töltőben.


Sajtos, pikáns grillkolbász

Hozzávalók: 1,5 kg zsírosabb sertéshús, 1 kg marhahús, 1 maréknyi fokhagyma, 1-2 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 zöld színű csípős paprika, 15 dkg kemény sajt, 1-1,5 dl víz, birka- vagy sertésbél.

Elkészítése:  A húsokat feldaraboljuk, összevegyítjük, és ledaráljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a pici kockákra vágott, kicsumázott, ereitől megszabadított zöld csípős paprikát, majd sóval és borssal ízesítjük tetszés szerint. Közben beledolgozzuk a vizet is – így a  fűszerek jól eldolgozódnak a masszában. Végül hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, és még egyszer alaposan eldolgozzuk. Az elkészült masszát vékony birkabélbe vagy sertésbélbe töltjük, tetszés szerinti hosszúságú szálakat készítve belőle (vékony kolbászból kb. 2 arasznyi hosszúakat készítettem). A szálakat rúdra akasztjuk, hagyjuk megszikkadni, majd feltekerve és bambusznyársakkal megtűzve meggrillezzük, vagy felfüstöljük hosszútávú tárolásra..

Megjegyzés: Ahhoz, hogy biztosak legyünk, hogy a kolbász finom lesz, az elkészített húsmaszsából érdemes serpenyőben megsütni egy fasírtnyi adagot, így az ízek jobban megmutatkoznak.

ÉÍ - 2018/NYÁR



2018. július 16., hétfő

Pikáns sertéskolbász

A nyár közepe nem éppen a kolbásztöltés ideje, de ha grillezni szeretnénk, és igazán finom kolbászra vágyunk, hát akkor ez (az egyik) tuti befutó. Garantáltan adalékmentes, tudjuk, mit teszünk bele, és nem inak meg egyéb fogyasztásra nem vagy alig alkalmas dolgok kerülnek bele. Érdemes belevágni.



Pikáns sertéskolbász

Hozzávalók: 2 kg sertés színhús, ½ kg nagyon zsíros hús, 1,5-2 evőkanál só, ½-1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 szegfűszeg, 1 teáskanál szárított, őrölt oregánó, ½-1 teáskanál csilipor, kb. 1 dl fehérbor, sertésbél.

Elkészítése:  A kétféle húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a szegfűszeget nagyon finomra törjük vagy megőröljük. Összevegyítjük a száraz fűszereket, rászórjuk a húsra, és alaposan összeforgatjuk. Letakarva, hűvös helyen 1 napig állni hagyjuk, időközben néhányszor átforgatjuk. Másnap a húst ledaráljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsinként beledolgozzuk a bort, alaposan megdagasztjuk, majd tisztított sertésbélbe töltjük. Tetszés szerint készíthetünk hosszabb szálakat, vagy kb. araszosakat, megcsavarván a belet mindegyik kolbászka után. Ezután tetszés szerint a kolbász felfüstölhető, vagy frissen, grillezhető. Mustárral, pirított kenyérrel, zöldségekkel kínáljuk.

Megjegyzés: A receptben megadott fűszeradagok irányadóak csupán, ki-ki ízlése szerint csökkentheti vagy növelheti azok mennyiségét. Először ajánlatos mindig kevesebb fűszert tenni, majd utólag a mi ízlésünkhöz igazítani.


ÉÍ - 2018/NYÁR

2018. július 15., vasárnap

Csilis babbal töltött paprika

Szeretjük a töltött paprikát, a hagyományos fajtát is, de másféle recepteket is ki szoktam próbálni időnként. Itt egy húsos-babos, amolyan mexikói fajta töltött paprika:



Csilis babbal töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre: 4 kaliforniai paprika (vagy paradicsompaprika), 4+2 paradicsom, 60 dkg darált marhahús, 2 nagy hagyma, 1 sárgarépa, 1 csilipaprika vagy ízlés szerinti csilipor, 4-5 cikk fokhagyma, 25 dkg főtt vesebab, 1 kukoricakonzerv, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 teáskanál pirospaprika, olaj, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk, illetve 4 szép kerek paradicsomnak is kivájjuk a belsejét. A kivájt belsejét és a másik két paradicsomot összeaprítjuk. A felaprított hagymát megdinszteljük néhány evőkanálnyi felforrósított olajon, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát meg az apróra vágott csilit, és összepároljuk. Mikor kissé összeesett, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, és kevés forró vizet öntögetve hozzá, fedő alatt puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a főtt babot meg a leszűrt kukoricát, utánaízesítünk, majd elkeverjük a tojással, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsával. A kivájt paprikákat és paradicsomot megtöltjük a masszával, és tűzálló tálba helyezzük. Meglocsoljuk kevés olajjal, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt (vagy amennyi szükséges), készre sütjük. Kínálhatjuk önmagában petrezselyemzölddel megszórva, vagy valamilyen fűszeres tejföl, joghurt kíséretében.
EK - 2018/7



2018. július 12., csütörtök

Fűszeres csirkemell kuszkuszsalátával

Ha gyors főfogást akarunk készíteni ebédre...



Fűszeres csirkemell kuszkuszsalátával

Hozzávalók (4 személyre): 2 egész csirkemell, só, bors, pirospaprika, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz;
a salátához: 30 dkg kuszkusz, 50 dkg brokkoli, 1 kápia paprika, 1 lila hagyma, só, bors, citromlé, olívaolaj.
Elkészítése: A lapjában kettévágott fél csirkemelleket megszórjuk kevés sóval, borssal és pirospaprikával, majd beleforgatjuk a folyékony ízesítőkből készített pácba. Félretesszük felhasználásig. A salátához egy edényben vizet forralunk, megsózzuk, és 5 perc alatt roppanósra főzzük benne a rózsáira szedett brokkolit. A kukszkuszt nagyobb tálba tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál sót, ½ teáskanál borsot meg 2-3 evőkanál olívaolajat, majd felöntjük 7-8 dl lobogó vízzel. (Felforralhatjuk vízforralóban.) Elkeverjük, lefedjük, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt megduzzadjon. A lila hagymát meg a kápiát ezalatt csíkokra vágjuk, majd a megpuhult kuszkuszhoz adjuk a brokkolival együtt. Ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével ízesítjük. A csirkemelldarabokat kivesszük a pácból, és grillserpenyőben mindkét oldalukon hirtelen megsütjük. Végül mindegyiket visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a megmaradt páclevet, ha szükséges, pici vizet is öntünk alá, és lefedve, egyszer-kétszer átforgatva 5-6 perc alatt készre pároljuk. A kuszkuszsalátával kínáljuk. Jó étvágyat! 

EK - 2018/8



2018. július 11., szerda

Vajas-mézes-fokhagymás halfilé


Otthon vagy a szabadban - egyaránt élvezhető halas fogás


Vajas-mézes-fokhagymás halfilé 

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy halfilé (lazac, nílusi süllő, bármi), só, bors, 4 teáskanál olívaolaj;
az öntethez: 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 5 cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, citromlé, só, bors.

Elkészítése:  A halfilét papírtörlővel szárazra törölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd mindegyiket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olívaolajjal, és jól elkenjük rajta. Felforrósított grillrácson 2-3 percig sütjük egyik oldalán, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is készre sütjük. Lapáttal óvatosan leszedjük, hogy nehogy szétessen, tálra helyezzük, és leöntjük a fokhagymás-mézes öntettel. Ehhez először a vajat megbarnítjuk. A vajat kockára vágjuk, serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, majd kis lángon hagyjuk forrni. Közben felhabosodik, de ott hagyjuk a lángon, és néha megkavarva, 5-6 percig hagyjuk így forrni. Amikor szép  dióbarna színű lett, hozzáadjuk a mézet, az összezúzott fokhagymát meg az aprított petrezselyemzöldet, 1-2 evőkanál citromlevet, illetve nagyon kevés vizet, és addig főzzük, amíg szósz sűrűségű nem lesz (max.2-3 perc). Megsózzuk, ízlés szerint utánaízesítünk citromlével, és a halra öntjük. Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk, de önmagában is finom.

Megjegyzés: Ha a szabadban szeretnénk ezt a halételt elkészíteni, jobb, ha az öntetet elkészítjük otthon, a helyszínen pedig csak a halat sütjük meg. Ha netán az öntet kihűl, és kissé megvastagszik, hőálló csészében vagy tálban feltehetjük a  grillrácsra is felmelegedni. A halat nem kell sokkal a sütés előtt befűszerezni, mert a só sok vizet szív ki belőle, és kiszárad, nem lesz annyira élvezhető.

ÉÍ - 2018/NYÁR



Related Posts with Thumbnails

2018. július 31., kedd

Halas töltött paprika


Bevallom, eléggé féltem, hogy milyen lesz ez a töltött paprika. Nem tudtam, mennyire lesz erőteljes, domináns a hal íze, és mennyire lesz összhangban az étel többi részével. Éppen ezért teljesen hagyományosan készítettem, vagyis csak a darált húst cseréltem le darált halhúsra, a többi ugyanolyan volt, ahogy mi, errefelé szoktuk készíteni. Talán csak annyi volt a különleges benne, hogy a tetejére egy kis friss bazsalikomot szórtam, mert más friss zöldem akkor éppen nem volt otthon. És kár volt aggódnom, mert szuper lett. Máskor is lesz még ilyen, az biztos. 


Halas töltött paprika

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 16 szép formás tölteni való paprika, 60 dkg halfilé (pl. tőkehal), 20 dkg rizs, 2 hagyma, 1 kápia paprika, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 3 paradicsom, 7,5 dl paradicsomlé, 3 evőkanál + még egy kevés liszt, olaj, só, bors, cukor, esetleg 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és félretesszük. Ledaráljuk vagy lereszeljük a hagymát, a paprikát meg a sárgarépát, és 5-6 evőkanál olajon összepároljuk. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a rizst, és 1-2 percig együtt pároljuk. Ekkor félrevesszük, egy keveset hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a darált halhússal, a tojással, illetve ha túl lágy lenne a massza, 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával. Megsózzuk és megborsozzuk, jól összekavarjuk. A paprikákat megtöltjük a masszával úgy, hogy ne legyenek túlságosan teli, és üregüknél lisztbe mártjuk. Félretesszük. Egy fazék aljára lerakjuk a felkarikázott paradicsomot, ráhelyezzük a megtöltött paprikákat, felöntjük paradicsomlével, illetve kipóroljuk annyi vízzel, hogy a folyadék a paprikákat bőven ellepje, jól megsózzuk, és kb. 1 óra alatt, néha megrázogatva készre főzzük. Ekkor a paprikákat kiszedjük, a visszamaradt levet botmixerrel simára dolgozzuk, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, szükség szerint utánaízesítünk, illetve ha szeretnénk, enyhén meg is cukrozhatjuk. Visszahelyezzük a paprikákat, 1-2 perc alatt összeforraljuk, megszórjuk aprított bazsalikommal, és máris tálalhatjuk.

Megjegyzés:  Habarás helyett világos rántást is készíthetünk a lisztből. Hagyományosan így készül, ám habarással kissé egésszégesebb, mint rántással.

EK - 2018/7.



2018. július 30., hétfő

Fűszeres zöldségek és kolbász fóliában sütve



Fűszeres zöldségek és kolbász fóliában sütve 

Hozzávalók 4 személyre:  80 dkg vékony füstölt kolbász, 60 dkg krumpli, 1-1 piros és sárga húsú kaliforniai paprika, 1-2 fiatal cukkini, 2-3 hagyma, 8-12 csiperkegomba, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, néhány ágacska kakukkfű.

Elkészítése:  A krumplit, a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. 3-4 cm-es darabokra vágjuk a kolbászt, a hagymát, a gombát, a hosszában kettévágott cukkinit és a paprikákat vastagon felszeleteljük, a krumplit pedig kockára vágjuk. Mindent tálba teszünk, alaposan sózzuk és borsozzuk, meglocsoljuk bőven olívaolajjal, majd rászórjuk az összeaprított fokhagymát és zöldfűszereket. Kézzel jól összeforgatjuk, majd 3-4 rétegben egymásra tett alufóliadarabokra osztjuk szét, rálocsoljuk az alatta keletkezett folyadékot is, és gondosan becsomagoljuk. A csomagokat grillrácson vagy tárcsalapon, közepesen erős parázs vagy tűz fölött néha megforgatva 20-25 perc alatt készre sütjük. Önmagában fogyasztjuk esetleg fokhagymás joghurtöntettel.

ÉÍ - 2018/NYÁR



2018. július 24., kedd

Citromkrémes tiramisukehely

Télen vagy tavasszal talán inkább elképzelhető, hogy citromkrémet csináljunk, de higgyétek el, nyáron is isteni. Ez a tiramisu igazából hamis, mert most nem használtam bele nyers tojást, biztonságosabb így. Azt a tojást inkább beletettema  citromkrémbe - az Édesanyámtól kapott házi tojás a ludas a krém ilyen gyönyörű sötét színéért. A desszert íze isteni, a harmónia tökéletes.



Citromkrémes tiramisukehely
  
Hozzávalók (4 személyre): 12 babapiskóta, 2-3 dl feketekávé, 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor, kakaópor;
a citromkrémhez: 4 leveses citrom, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 4 házi tojás, 1 csipet só.

Elkészítése: A citromkrémhez hőálló tálba tesszük az egyik jól megsikált citrom lereszelt héját, illetve az összes citrom levét. Elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót meg a vajat, és gőz fölött, kevergetve addig forrósítjuk, míg a vaj meg nem olvad. A tojásokat alaposan fölverjük egy tálban, majd kanalanként elkezdjük hozzáadagolni a forró vajas-citromos keveréket. Mikor már több, mint felét hozzáadagoltuk, a tojásos részt átöntjük a sima citromos részhez, visszatesszük a gőz fölé, és fakanállal vagy habverővel folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg puding sűrűségűvé nem válik. Félrevesszük, és néha megkavarva, esetleg az edényt hideg vízbe állítva hagyjuk teljesen kihűlni. A mascarponét elkeverjük a vaníliás cukorral meg az ízlés szerinti porcukorral, majd óvatosan összedolgozzuk a habbá vert tejszínnel. Csinos kelyhekbe rétegezzük az alapanyagokat úgy, hogy a kettétört babapiskótákat kávéba mártjuk, a kehelybe helyezzük, rá mascarponés krémet kanalazunk, majd citromkrémet, és a rétegezést még kétszer megismételjük. Végül finoman megszórjuk kakaóporral, és valamilyen zöld levélkével díszítjük.

KAL/2019.

2018. július 20., péntek

Görög bárányos bográcsos


Itt egy teljesen más ízvilágú bográcsos az előzőhöz képest. Én odavagyok ezekért a mediterrán ízvilágú ételekért, a férjem nem díjazza túlságosan a hús és olajbogyó párosítását. Én viszont eléldegélnék az ilyesmin. Szerintem tudnak valamit ezek a görögök is! ;):) Természetesen, bent is elkészíthető az étel, de nem lesz pont ilyen az íze...


Görög bárányos bográcsos (Arni ladorigani)

Hozzávalók (4 személyre): kb. 1,5 kg csontos bárányhús vagy 1 kg csont nélküli hús, 2 cikk fokhagyma, 2 citrom, 25 dkg kimagozott zöld olajbogyó, 2 dl fehérbor,  1 kis csokor vegyes zöldfűszer (friss oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfű és fokhagymaszár, esetleg kevés menta), só, bors, olívaolaj.

Elkészítése: A húst nagyobbacska darabokra vágjuk, sóval és borssal ízesítjük. A felforrósított bográcsba nagyon kevés olajat öntünk, és körbepirítjuk benne a húsdarabokat. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, kevés nagyobb darabokban lehámozott citromhéjat, illetve 1 citrom kifacsart levét, és közepes lángon, lefedve hagyjuk párolódni saját levében kb. 20 percig. Közben gyakran ellenőrizzük, nehogy odakapjon, és néha meg is kavarjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, ha netán nem eléggé szaftos, kevés vizet is öntünk hozzá, és további 15-20 percig főzzük, vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Végül hozzáadjuk az olajbogyót meg a finomra aprított zöldfűszereket, néhány perc alatt jól összerotyogtatjuk, majd tálaljuk egy jókora citromszelettel, valamint friss vagy pirított kenyérrel.

Megjegyzés: Még jobb ha a húst grillrácson vagy esetleg tárcsalapon pirítjuk körbe, így sokkal finomabb, enyhén füstös íze lesz az egytálételnek.


ÉÍ - 2018/NYÁR




Mâncare de miel a la grec (Arni ladorigani)

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 1,5 kg carne de miel cu oase, sau 1 kg carne de miel dezosată, 2 căței de usturoi, 2 lămâi, 250 g măsline verzi fără sâmburi, 200 ml vin alb, 1 legătură verdețuri mixte (pătrunjel verde, oregano, cimbrișor, mentă și frunze de usturoi verde), sare, piper, ulei de măsline.

Prepararea: Se taie carnea în bucăți mai mari, se presară cu sare și piper. Într-un vas (preferabil ceaun) se încinge puțin ulei de măsline și se prăjesc rapid bucățile de carne de jur împrejur. Se adaugă apoi usturoiul pisat, coajă de lămâie în bucăți mai mari (doar partea galbenă) și zeama de la 1 lămâie, și se fierbe totul înăbușit cca. 20 minute. Se verifică des și se amestecă pentru a nu se prinde de fundul vasului. Se adaugă apoi vinul, iar dacă este nevoi se completează și cu puțină apă și se lasă să fiarbă până ce carnea se înmoaie bine. La sfârșit se adaugă măslinele și verdețurile tocate mărunt, se amestecă și se lasă să mai clocotească 2-3 minute și se ia de pe foc. Se servește ornat cu câte o felie de lămâie și cu pâine proaspătă sau prăjită.

Observație: Dacă avem posibilitatea se preferă prăjirea bucăților de carne pe grătar sau disc, mâncarea având astfel o aromă aparte, puțin afumată.

BA - 2020/MAI

2018. július 19., csütörtök

Vaddisznós bográcsos


Ezt az ételt már kb. 3 éve főztem. Akkori kolléganőmtől, Emőkétől kaptam a vaddisznóhúst, és ebben az isteni bográcsosban végezte. Éppen kiszedtem az azévi lilakrumplitermést is, és szintén belekerült az ételbe. A színén nem igazán látszik, hogy lila krumpli is van benne, a főzés során "elpárolgott" a színe. Meg aztán ez a fotó sem oly sikeres, (este, villanynál) hogy aszínek érvényesüljenek. No, de igazából az íz a lényeg, és bizony, minden önteltésg nélkül: abban hiba nem volt! :) 


Vaddisznós bográcsos 

Hozzávalók (5-6 személyre): 1,2 kg vaddisznóhús, 2-3 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 zöldpaprika, 1 kg krumpli, 2-3 jó érett paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál zsír, só, bors, friss kakukkfű vagy majoránna.

Elkészítése:  A húst felkockázzuk, a zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk, a paprikát kicsumázzuk. A bográcsban felforrósítjuk a zsírt, majd 2-3 részletben kissé megpirítjuk benne a húst. Kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon pedig megdinszteljük a csíkokra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, összeforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, és lefedve addig főzzük, míg a hús félpuha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a paprikát, szükség szerint pótoljuk a vizet, és kb. 10 percig főzzük tovább. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, valamint a meghámozott, összedarabolt paradicsomot, és addig főzzük, míg minden teljesen meg nem puhul, és a szaftja jól be nem sűrűsödik. Utánaízesítünk és aprított kakukkfűvel ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.


ÉÍ - 2018/NYÁR

2018. július 18., szerda

Kolbászos krumplileves


Teljesen a véletlen műve, hogy ez a recept is kolbászos. :) De ha gyors, laktató, amolyan "húsízű" levesre vágyunk, akkor ez egy nagyon jó választás. 


Kolbászos krumplileves

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg házi füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, friss bazsalikom vagy ecetes tárkony, só, borecet, olaj.

Elkészítése: A leveshez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd megfuttatjuk rajta a kolbászkarikákat. A kolbászt ezután kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a sárgarépát, 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük lobogó vízzel (pl. vízforralóban 1-2 perc alatt fölforraljuk), és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a krumplikockákat, ízlés szerint megsózzuk, és készre főzzük. Amikor a krumpli félpuha, beletesszük a kiszedett kolbászt is, és azzal együtt főzzük készre. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel meg kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, de már nem forraljuk. Aprított bazsalikomlevéllel vagy ecetes tárkonnyal ízesítjük. Ha nem elég savanyú, kevés ecettel savanyíthatjuk még.


EK - 2018/8
BA - 2018/9


Ciorbă de cartofi cu cârnaţi

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g cârnaţi de casă afumaţi, 2 morcovi, 600 g cartofi, 1 ceapă, 1 gălbenuş de ou, 200 ml smântână, busuioc proaspăt sau tarhon în oţet, sare, oţet din vin, ulei.


Prepararea: Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins. Se adaugă rondelele subţiri de cârnaţi, se prăjesc şi se scot. Se adaugă morcovii tăiaţi cubuleţe, se călesc 2-3 minute, după care se toarnă apă clocotită şi se fierbe cca. 5 minute. Se adaugă apoi cartofii, cârnaţii prăjiţi, se sărează şi se fierbe până ce totul se găteşte. Gălbenuşul se freacă cu smântâna şi cu puţină zeamă fierbinte, se adaugă la ciorbă, se lasă pe foc încă 1-2 minute, dar nu se mai lasă să fiarbă. Se asezonează cu busuioc sau tarhon în oţet după gust. Dacă ciorba nu e destul de acră se mai poate acri cu puţin oţet din vin sau zeamă de lămâie. 



2018. július 17., kedd

Sajtos, pikáns grillkolbász

Akkor maradjunk még egy recept erejéig a kolbászoknál. Ez is nagyon finom kolbász, sőt, nekem jobban is ízlett, mint a másik, mégha valamivel macerásabb is az elkészítése. Birkabelet nálunk mindig lehet kapni, legalábbis a bevásárlóközpontokban, úgyhogy ez nem gond, inkább az volt a gond, amíg találtam olyan vékony kolbásztöltő csövet, amivel birkabélbe is lehet tölteni. A sajtot igazán pici kockákra kell vágni, hogy majd ne akadjon el a töltőben.


Sajtos, pikáns grillkolbász

Hozzávalók: 1,5 kg zsírosabb sertéshús, 1 kg marhahús, 1 maréknyi fokhagyma, 1-2 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 zöld színű csípős paprika, 15 dkg kemény sajt, 1-1,5 dl víz, birka- vagy sertésbél.

Elkészítése:  A húsokat feldaraboljuk, összevegyítjük, és ledaráljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a pici kockákra vágott, kicsumázott, ereitől megszabadított zöld csípős paprikát, majd sóval és borssal ízesítjük tetszés szerint. Közben beledolgozzuk a vizet is – így a  fűszerek jól eldolgozódnak a masszában. Végül hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, és még egyszer alaposan eldolgozzuk. Az elkészült masszát vékony birkabélbe vagy sertésbélbe töltjük, tetszés szerinti hosszúságú szálakat készítve belőle (vékony kolbászból kb. 2 arasznyi hosszúakat készítettem). A szálakat rúdra akasztjuk, hagyjuk megszikkadni, majd feltekerve és bambusznyársakkal megtűzve meggrillezzük, vagy felfüstöljük hosszútávú tárolásra..

Megjegyzés: Ahhoz, hogy biztosak legyünk, hogy a kolbász finom lesz, az elkészített húsmaszsából érdemes serpenyőben megsütni egy fasírtnyi adagot, így az ízek jobban megmutatkoznak.

ÉÍ - 2018/NYÁR



2018. július 16., hétfő

Pikáns sertéskolbász

A nyár közepe nem éppen a kolbásztöltés ideje, de ha grillezni szeretnénk, és igazán finom kolbászra vágyunk, hát akkor ez (az egyik) tuti befutó. Garantáltan adalékmentes, tudjuk, mit teszünk bele, és nem inak meg egyéb fogyasztásra nem vagy alig alkalmas dolgok kerülnek bele. Érdemes belevágni.



Pikáns sertéskolbász

Hozzávalók: 2 kg sertés színhús, ½ kg nagyon zsíros hús, 1,5-2 evőkanál só, ½-1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 szegfűszeg, 1 teáskanál szárított, őrölt oregánó, ½-1 teáskanál csilipor, kb. 1 dl fehérbor, sertésbél.

Elkészítése:  A kétféle húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a szegfűszeget nagyon finomra törjük vagy megőröljük. Összevegyítjük a száraz fűszereket, rászórjuk a húsra, és alaposan összeforgatjuk. Letakarva, hűvös helyen 1 napig állni hagyjuk, időközben néhányszor átforgatjuk. Másnap a húst ledaráljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsinként beledolgozzuk a bort, alaposan megdagasztjuk, majd tisztított sertésbélbe töltjük. Tetszés szerint készíthetünk hosszabb szálakat, vagy kb. araszosakat, megcsavarván a belet mindegyik kolbászka után. Ezután tetszés szerint a kolbász felfüstölhető, vagy frissen, grillezhető. Mustárral, pirított kenyérrel, zöldségekkel kínáljuk.

Megjegyzés: A receptben megadott fűszeradagok irányadóak csupán, ki-ki ízlése szerint csökkentheti vagy növelheti azok mennyiségét. Először ajánlatos mindig kevesebb fűszert tenni, majd utólag a mi ízlésünkhöz igazítani.


ÉÍ - 2018/NYÁR

2018. július 15., vasárnap

Csilis babbal töltött paprika

Szeretjük a töltött paprikát, a hagyományos fajtát is, de másféle recepteket is ki szoktam próbálni időnként. Itt egy húsos-babos, amolyan mexikói fajta töltött paprika:



Csilis babbal töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre: 4 kaliforniai paprika (vagy paradicsompaprika), 4+2 paradicsom, 60 dkg darált marhahús, 2 nagy hagyma, 1 sárgarépa, 1 csilipaprika vagy ízlés szerinti csilipor, 4-5 cikk fokhagyma, 25 dkg főtt vesebab, 1 kukoricakonzerv, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 teáskanál pirospaprika, olaj, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk, illetve 4 szép kerek paradicsomnak is kivájjuk a belsejét. A kivájt belsejét és a másik két paradicsomot összeaprítjuk. A felaprított hagymát megdinszteljük néhány evőkanálnyi felforrósított olajon, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát meg az apróra vágott csilit, és összepároljuk. Mikor kissé összeesett, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, és kevés forró vizet öntögetve hozzá, fedő alatt puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a főtt babot meg a leszűrt kukoricát, utánaízesítünk, majd elkeverjük a tojással, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsával. A kivájt paprikákat és paradicsomot megtöltjük a masszával, és tűzálló tálba helyezzük. Meglocsoljuk kevés olajjal, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt (vagy amennyi szükséges), készre sütjük. Kínálhatjuk önmagában petrezselyemzölddel megszórva, vagy valamilyen fűszeres tejföl, joghurt kíséretében.
EK - 2018/7



2018. július 12., csütörtök

Fűszeres csirkemell kuszkuszsalátával

Ha gyors főfogást akarunk készíteni ebédre...



Fűszeres csirkemell kuszkuszsalátával

Hozzávalók (4 személyre): 2 egész csirkemell, só, bors, pirospaprika, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz;
a salátához: 30 dkg kuszkusz, 50 dkg brokkoli, 1 kápia paprika, 1 lila hagyma, só, bors, citromlé, olívaolaj.
Elkészítése: A lapjában kettévágott fél csirkemelleket megszórjuk kevés sóval, borssal és pirospaprikával, majd beleforgatjuk a folyékony ízesítőkből készített pácba. Félretesszük felhasználásig. A salátához egy edényben vizet forralunk, megsózzuk, és 5 perc alatt roppanósra főzzük benne a rózsáira szedett brokkolit. A kukszkuszt nagyobb tálba tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál sót, ½ teáskanál borsot meg 2-3 evőkanál olívaolajat, majd felöntjük 7-8 dl lobogó vízzel. (Felforralhatjuk vízforralóban.) Elkeverjük, lefedjük, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt megduzzadjon. A lila hagymát meg a kápiát ezalatt csíkokra vágjuk, majd a megpuhult kuszkuszhoz adjuk a brokkolival együtt. Ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével ízesítjük. A csirkemelldarabokat kivesszük a pácból, és grillserpenyőben mindkét oldalukon hirtelen megsütjük. Végül mindegyiket visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a megmaradt páclevet, ha szükséges, pici vizet is öntünk alá, és lefedve, egyszer-kétszer átforgatva 5-6 perc alatt készre pároljuk. A kuszkuszsalátával kínáljuk. Jó étvágyat! 

EK - 2018/8



2018. július 11., szerda

Vajas-mézes-fokhagymás halfilé


Otthon vagy a szabadban - egyaránt élvezhető halas fogás


Vajas-mézes-fokhagymás halfilé 

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy halfilé (lazac, nílusi süllő, bármi), só, bors, 4 teáskanál olívaolaj;
az öntethez: 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 5 cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, citromlé, só, bors.

Elkészítése:  A halfilét papírtörlővel szárazra törölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd mindegyiket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olívaolajjal, és jól elkenjük rajta. Felforrósított grillrácson 2-3 percig sütjük egyik oldalán, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is készre sütjük. Lapáttal óvatosan leszedjük, hogy nehogy szétessen, tálra helyezzük, és leöntjük a fokhagymás-mézes öntettel. Ehhez először a vajat megbarnítjuk. A vajat kockára vágjuk, serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, majd kis lángon hagyjuk forrni. Közben felhabosodik, de ott hagyjuk a lángon, és néha megkavarva, 5-6 percig hagyjuk így forrni. Amikor szép  dióbarna színű lett, hozzáadjuk a mézet, az összezúzott fokhagymát meg az aprított petrezselyemzöldet, 1-2 evőkanál citromlevet, illetve nagyon kevés vizet, és addig főzzük, amíg szósz sűrűségű nem lesz (max.2-3 perc). Megsózzuk, ízlés szerint utánaízesítünk citromlével, és a halra öntjük. Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk, de önmagában is finom.

Megjegyzés: Ha a szabadban szeretnénk ezt a halételt elkészíteni, jobb, ha az öntetet elkészítjük otthon, a helyszínen pedig csak a halat sütjük meg. Ha netán az öntet kihűl, és kissé megvastagszik, hőálló csészében vagy tálban feltehetjük a  grillrácsra is felmelegedni. A halat nem kell sokkal a sütés előtt befűszerezni, mert a só sok vizet szív ki belőle, és kiszárad, nem lesz annyira élvezhető.

ÉÍ - 2018/NYÁR