2016. szeptember 29., csütörtök

Párizsis-telemeás pogácsa

Uzsonnára, tízóraira, vagy csak úgy, vendégeknek: 


Párizsis-telemeás pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 10 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 15 dkg puha vaj, 12 dkg tejföl vagy görög joghurt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 25 dkg jó minőségű párizsi, 5 dkg telemea (vagy feta).

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval, az élesztővel meg a cukorral, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül pedig hozzáadjuk a többi hozzávalót, és könnyű, rugalmas tésztává dagasztjuk. Dagasztó- vagy kenyérsütőgéppel dolgozva az alapanyagokat egyszerre rakjuk bele, és 15-20 perces programon dagasztatjuk meg. Langyos helyen hagyjuk kelni 30-40 percig, majd a tésztát kb. kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és 2/3-ára rászórjuk a lereszelt párizsit. Középre hajtjuk először az üresen hagyott oldalt, aztán az azzal szemköztit, majd alulról és felülről is középre hajtjuk a tésztát. Nyújtófával kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével (szintén maradt), megszórjuk a reszelt telemeával, és szögletes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, vagy késsel négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk kelni 5-10 percig, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Azért érdemes szögletesre vágni a pogácsákat, mert így nincs veszteség.

EK - 2016/10
BA - 2017/11

2016. szeptember 26., hétfő

Szőlős kacsa

Kicsit rákattantunk a gyümölcs-hús párosra. :) 


Szőlős kacsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész kacsa egészben, só, bors, 1-1 teáskanál borókabogyó, koriander és gyömbérpor, ½ teáskanál fahéj, 2 szem szegfűszeg, olívaolaj, 30 dkg szőlő, 2 dl bor.


Elkészítése: A kacsát kívül-belül megszórjuk sóval és borssal. Az egész fűszereket mozsárban megtörjük, majd hozzáadjuk a porfűszereket, és elkeverjük 2-3 evőkanál olívaolajjal. A keverékkel alaposan bekenjük a kacsát (szintén kívül és belül is), majd hőálló tálba helyezzük, körészórjuk a szőlőt, aláöntjük a bort, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 1,5 óra alatt készre sütjük-pároljuk. Miután a húsa megpuhult (hústűvel leellenőrizzük), a hőt megemeljük, és 5-10 perc alatt szépen rápirítunk. Tetszés szerinti körettel, pl. krumplipürével, főtt rizzsel tálalható. 

EK - 2016/10
BA - 2017/10

2016. szeptember 21., szerda

Kókuszkrémes óriáskiflik

Van a Lidl-ben (és most bocsánat a reklámért) egy péksütemény, ami kókusszal van töltve, és leveles tésztás. Nos, mi azt nagyon szeretjük, olcsó is, finom is, szóval - nem éppen mindig - de ha oda megyünk vásárolni, elég sokszor kerül a kosarunkba fejenként egy-egy darab. Nos, egy idő után folyamatosan azon agyaltam, hogy hogyan van megoldva az a krém, mert krémes is, de száraz is, sosincs kifolyva a süteményből. És aztán arra jutottam, hoyg itthon is megoldható. És kipróbáltam. A családtagok mind azt mondták, hogy pontosan olyan. A fehércsokoládé mondjuk az én újításom, de anélkül is nagyon finom lenne. És nem leveles tésztával próbáltam ki elsőként, hanem kelttel, a jól bevált buktám receptjével. De legközelebb kipróbálom levelessel is. 


Kókuszkrémes óriáskiflik

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a töltelékhez: 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg búzadara,  5 dkg fehér csokoládé (elhagyható), 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor vagy dekorcukor.


Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, hólyagos tésztává dagasztjuk, majd kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen. A krémhez a tejet fölforraljuk a cukorral, a sóval meg a vajjal, majd folytonosan kevergetve beleeresztjük a búzadarát, és híg tejbegrízzé főzzük. Azonnal beletesszük az összetördelt csokoládét, addig kavarjuk, míg meg nem olvad, majd belekeverjük a kókuszreszeléket, és hagyjuk langyosra hűlni. Miután a  tészta megkelt, lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 12*15 cm-es téglalapokra vágjuk, egyik felükre 1-2 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, amit kézzel kissé megigazítunk. A másik oldalon derelyevágóval metszéseket ejtünk kb. 1 ujjnyi távolságban, vigyázva, hogy a tésztát ne vágjuk át egészen a széléig. A téglalapokat feltekerjük a krémes oldaltól kezdve úgy, hogy a bevágott rész a kiflik tetejére kerüljön. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, kelesztjük további 15-20 percig, majd lekenjük tojásfehérjével (ami megmaradt a tojássárgája után), megszórjuk kevés barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

EK - 2016/10

2016. szeptember 20., kedd

Báránysült pikáns gyümölcssalátával

Nagyon finom az alábbi fogás, a férjem is csak amúgy tolta magába. Még ő maga is csodálkozott azon, hoyg mennyire szereti, hiszen ő még csak tanulja az ilyen különleges párosításokat, mint a gyümölcs és a hús. De nagyon a helyén van minden abban a salátában, nagyon jól harmonizálnak az ízek. Próbáljátok ki ti is! :) 



Báránysült pikáns gyümölcssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csontos báránycomb kb. 2 cm vastagon szeletelve, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, ½ teáskanál őrölt kömény, 1 fej fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2-3 evőkanál olaj; a salátához: 25-25 dkg fehér szőlő és szilva, 1 nagy narancs; az öntethez: 1-1 teáskanálnyi aprított csípős paprika, illetve reszelt friss gyömbér és narancshéj, 2 evőkanál juharszirup vagy méz, 2-3 evőkanál citromlé, 1 csipet só.

Elkészítése:  A bárányszeleteket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd megszórjuk a só, bors és őrölt kömény keverékével. A szeleteket hőálló tálba helyezzük, rászórjuk a meghámozott, összeaprított fokhagymát, meglocsoljuk az olajjal, illetve aláöntjük a bort, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 1 óra alatt puhára sütjük-pároljuk. Az utolsó 5 percben kissé rápiríthatunk. Ezalatt a salátához a gyümölcsöket jól megmossuk, majd a szőlőt leszemeljük – ha szükséges félbevágjuk, és magjait eltávolítjuk, a szilvát kimagozzuk és szeletekre vágjuk, illetve a narancsot meghámozzuk, majd kifilézzük. A gyümölcsöket tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, és lazán összeforgatjuk. Kitűnően harmonizál a báránysülttel. Szalmakrumplit is adhatunk mellé.

EK - 2016/10

2016. szeptember 6., kedd

Körtebefőtt

Bár az efféle körtének - zöld héjú, csak télen érő-puhuló fajta - kicsit később van a szezonja, csak valamikor szeptember végén-októberben, azért felteszem a receptet, mert akkor biztos nem lesz rá időm, vagy szépen elfelejtem. Másfajta körtéből is lehet hasonlóan készíteni, fontos, hogy a körte ne legyen túlérett, hanem inkább zöld és kemény húsú.


Körtebefőtt

Hozzávalók: zöld héjú, kemény húsú körte, cukor vagy más édesítőszer, citromsó, esetleg szalicil.

             1.      A körtét jól megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, és citromsóval savanyított vízbe tesszük,    hogy megakadályozzuk a barnulást.
             2.      A körtéket kettévágjuk, magházukat kivájjuk, majd méretüktől függően kb. ujjnyi széles cikkekre vágjuk. Újabb citromsavas vízbe tesszük.
             3.      Egy nagyobbacska edénybe vizet öntünk kb. háromnegyedéig, majd cukrot vagy tetszés szerinti édesítőt (nyírfacukor, fruktóz, sztévia stb.) adagolunk hozzá, minden liter vizhez kb. 10-15 dkg-nyit számolva. A édesítő mennyisége ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető. A cukros vizet fölforraljuk, majd amikor lobogni kezd, beleteszünk annyi cikkekre vágott körtét, amennyi az edényben kényelmesen elfér. Újra fölforraljuk, és 1-2 percig főzzük néhányszor óvatosan át-átforgatva.
             4.      Amikor a körteszeletek szemmel láthatóan is színt változtattak, amolyan „üvegessé” váltak, szűrőkanállal kiszedjük a főzővízből, és egyből 7-8 dl-es befőttesüvegekbe adagoljuk. A körteszeleteket nem nyomogatjuk le, hanem lazán hagyjuk őket, ahogy saját maguktól helyezkedtek.

Miután az összes körtét megfőztük, a szirupot újraízesítjük cukorral, felforraljuk, és feltöltjük vele a körtével megtöltött üvegeket. A kupakokat azonnal rácsavarjuk, és az üvegeket szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem bízik a dolgában, kb. borsszemnyi szalicilt is tehet az üvegek tetejére, mielőtt ledugaszolná őket, de ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón töltjük a szirupot a körtére, nem szükséges.

FI - 2016/10




    
Related Posts with Thumbnails

2016. szeptember 29., csütörtök

Párizsis-telemeás pogácsa

Uzsonnára, tízóraira, vagy csak úgy, vendégeknek: 


Párizsis-telemeás pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 10 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 15 dkg puha vaj, 12 dkg tejföl vagy görög joghurt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 25 dkg jó minőségű párizsi, 5 dkg telemea (vagy feta).

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval, az élesztővel meg a cukorral, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül pedig hozzáadjuk a többi hozzávalót, és könnyű, rugalmas tésztává dagasztjuk. Dagasztó- vagy kenyérsütőgéppel dolgozva az alapanyagokat egyszerre rakjuk bele, és 15-20 perces programon dagasztatjuk meg. Langyos helyen hagyjuk kelni 30-40 percig, majd a tésztát kb. kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és 2/3-ára rászórjuk a lereszelt párizsit. Középre hajtjuk először az üresen hagyott oldalt, aztán az azzal szemköztit, majd alulról és felülről is középre hajtjuk a tésztát. Nyújtófával kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével (szintén maradt), megszórjuk a reszelt telemeával, és szögletes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, vagy késsel négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk kelni 5-10 percig, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Azért érdemes szögletesre vágni a pogácsákat, mert így nincs veszteség.

EK - 2016/10
BA - 2017/11

2016. szeptember 26., hétfő

Szőlős kacsa

Kicsit rákattantunk a gyümölcs-hús párosra. :) 


Szőlős kacsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész kacsa egészben, só, bors, 1-1 teáskanál borókabogyó, koriander és gyömbérpor, ½ teáskanál fahéj, 2 szem szegfűszeg, olívaolaj, 30 dkg szőlő, 2 dl bor.


Elkészítése: A kacsát kívül-belül megszórjuk sóval és borssal. Az egész fűszereket mozsárban megtörjük, majd hozzáadjuk a porfűszereket, és elkeverjük 2-3 evőkanál olívaolajjal. A keverékkel alaposan bekenjük a kacsát (szintén kívül és belül is), majd hőálló tálba helyezzük, körészórjuk a szőlőt, aláöntjük a bort, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 1,5 óra alatt készre sütjük-pároljuk. Miután a húsa megpuhult (hústűvel leellenőrizzük), a hőt megemeljük, és 5-10 perc alatt szépen rápirítunk. Tetszés szerinti körettel, pl. krumplipürével, főtt rizzsel tálalható. 

EK - 2016/10
BA - 2017/10

2016. szeptember 21., szerda

Kókuszkrémes óriáskiflik

Van a Lidl-ben (és most bocsánat a reklámért) egy péksütemény, ami kókusszal van töltve, és leveles tésztás. Nos, mi azt nagyon szeretjük, olcsó is, finom is, szóval - nem éppen mindig - de ha oda megyünk vásárolni, elég sokszor kerül a kosarunkba fejenként egy-egy darab. Nos, egy idő után folyamatosan azon agyaltam, hogy hogyan van megoldva az a krém, mert krémes is, de száraz is, sosincs kifolyva a süteményből. És aztán arra jutottam, hoyg itthon is megoldható. És kipróbáltam. A családtagok mind azt mondták, hogy pontosan olyan. A fehércsokoládé mondjuk az én újításom, de anélkül is nagyon finom lenne. És nem leveles tésztával próbáltam ki elsőként, hanem kelttel, a jól bevált buktám receptjével. De legközelebb kipróbálom levelessel is. 


Kókuszkrémes óriáskiflik

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a töltelékhez: 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg búzadara,  5 dkg fehér csokoládé (elhagyható), 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor vagy dekorcukor.


Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, hólyagos tésztává dagasztjuk, majd kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen. A krémhez a tejet fölforraljuk a cukorral, a sóval meg a vajjal, majd folytonosan kevergetve beleeresztjük a búzadarát, és híg tejbegrízzé főzzük. Azonnal beletesszük az összetördelt csokoládét, addig kavarjuk, míg meg nem olvad, majd belekeverjük a kókuszreszeléket, és hagyjuk langyosra hűlni. Miután a  tészta megkelt, lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 12*15 cm-es téglalapokra vágjuk, egyik felükre 1-2 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, amit kézzel kissé megigazítunk. A másik oldalon derelyevágóval metszéseket ejtünk kb. 1 ujjnyi távolságban, vigyázva, hogy a tésztát ne vágjuk át egészen a széléig. A téglalapokat feltekerjük a krémes oldaltól kezdve úgy, hogy a bevágott rész a kiflik tetejére kerüljön. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, kelesztjük további 15-20 percig, majd lekenjük tojásfehérjével (ami megmaradt a tojássárgája után), megszórjuk kevés barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

EK - 2016/10

2016. szeptember 20., kedd

Báránysült pikáns gyümölcssalátával

Nagyon finom az alábbi fogás, a férjem is csak amúgy tolta magába. Még ő maga is csodálkozott azon, hoyg mennyire szereti, hiszen ő még csak tanulja az ilyen különleges párosításokat, mint a gyümölcs és a hús. De nagyon a helyén van minden abban a salátában, nagyon jól harmonizálnak az ízek. Próbáljátok ki ti is! :) 



Báránysült pikáns gyümölcssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csontos báránycomb kb. 2 cm vastagon szeletelve, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, ½ teáskanál őrölt kömény, 1 fej fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2-3 evőkanál olaj; a salátához: 25-25 dkg fehér szőlő és szilva, 1 nagy narancs; az öntethez: 1-1 teáskanálnyi aprított csípős paprika, illetve reszelt friss gyömbér és narancshéj, 2 evőkanál juharszirup vagy méz, 2-3 evőkanál citromlé, 1 csipet só.

Elkészítése:  A bárányszeleteket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd megszórjuk a só, bors és őrölt kömény keverékével. A szeleteket hőálló tálba helyezzük, rászórjuk a meghámozott, összeaprított fokhagymát, meglocsoljuk az olajjal, illetve aláöntjük a bort, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 1 óra alatt puhára sütjük-pároljuk. Az utolsó 5 percben kissé rápiríthatunk. Ezalatt a salátához a gyümölcsöket jól megmossuk, majd a szőlőt leszemeljük – ha szükséges félbevágjuk, és magjait eltávolítjuk, a szilvát kimagozzuk és szeletekre vágjuk, illetve a narancsot meghámozzuk, majd kifilézzük. A gyümölcsöket tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, és lazán összeforgatjuk. Kitűnően harmonizál a báránysülttel. Szalmakrumplit is adhatunk mellé.

EK - 2016/10

2016. szeptember 6., kedd

Körtebefőtt

Bár az efféle körtének - zöld héjú, csak télen érő-puhuló fajta - kicsit később van a szezonja, csak valamikor szeptember végén-októberben, azért felteszem a receptet, mert akkor biztos nem lesz rá időm, vagy szépen elfelejtem. Másfajta körtéből is lehet hasonlóan készíteni, fontos, hogy a körte ne legyen túlérett, hanem inkább zöld és kemény húsú.


Körtebefőtt

Hozzávalók: zöld héjú, kemény húsú körte, cukor vagy más édesítőszer, citromsó, esetleg szalicil.

             1.      A körtét jól megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, és citromsóval savanyított vízbe tesszük,    hogy megakadályozzuk a barnulást.
             2.      A körtéket kettévágjuk, magházukat kivájjuk, majd méretüktől függően kb. ujjnyi széles cikkekre vágjuk. Újabb citromsavas vízbe tesszük.
             3.      Egy nagyobbacska edénybe vizet öntünk kb. háromnegyedéig, majd cukrot vagy tetszés szerinti édesítőt (nyírfacukor, fruktóz, sztévia stb.) adagolunk hozzá, minden liter vizhez kb. 10-15 dkg-nyit számolva. A édesítő mennyisége ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető. A cukros vizet fölforraljuk, majd amikor lobogni kezd, beleteszünk annyi cikkekre vágott körtét, amennyi az edényben kényelmesen elfér. Újra fölforraljuk, és 1-2 percig főzzük néhányszor óvatosan át-átforgatva.
             4.      Amikor a körteszeletek szemmel láthatóan is színt változtattak, amolyan „üvegessé” váltak, szűrőkanállal kiszedjük a főzővízből, és egyből 7-8 dl-es befőttesüvegekbe adagoljuk. A körteszeleteket nem nyomogatjuk le, hanem lazán hagyjuk őket, ahogy saját maguktól helyezkedtek.

Miután az összes körtét megfőztük, a szirupot újraízesítjük cukorral, felforraljuk, és feltöltjük vele a körtével megtöltött üvegeket. A kupakokat azonnal rácsavarjuk, és az üvegeket szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem bízik a dolgában, kb. borsszemnyi szalicilt is tehet az üvegek tetejére, mielőtt ledugaszolná őket, de ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón töltjük a szirupot a körtére, nem szükséges.

FI - 2016/10