Uzsonnára, tízóraira, vagy csak úgy, vendégeknek:
Párizsis-telemeás
pogácsa
Hozzávalók: 60
dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 10 g szárított élesztő, 1 evőkanál
cukor, 15 dkg puha vaj, 12 dkg tejföl vagy görög joghurt, 1 tojás, 1
tojássárgája, 1,5 dl tej, 25 dkg jó minőségű párizsi, 5 dkg telemea (vagy
feta).
Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval, az élesztővel
meg a cukorral, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül pedig hozzáadjuk a többi
hozzávalót, és könnyű, rugalmas tésztává dagasztjuk. Dagasztó- vagy
kenyérsütőgéppel dolgozva az alapanyagokat egyszerre rakjuk bele, és 15-20
perces programon dagasztatjuk meg. Langyos helyen hagyjuk kelni 30-40 percig,
majd a tésztát kb. kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és 2/3-ára rászórjuk a
lereszelt párizsit. Középre hajtjuk először az üresen hagyott oldalt, aztán az
azzal szemköztit, majd alulról és felülről is középre hajtjuk a tésztát.
Nyújtófával kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével (szintén
maradt), megszórjuk a reszelt telemeával, és szögletes pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk, vagy késsel négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire
sorakoztatjuk, hagyjuk kelni 5-10 percig, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc
alatt megsütjük.
EK - 2016/10
BA - 2017/11