Csirkés salátaleves
A hosszú téli hónapok után mindenki igyekszik harsány „zöldekkel” felfrissíteni a szervezetét. A különféle leveles zöldségekből salátákat, mártásokat, leveseket, ivóleveket szokás készíteni. Bár a friss fejes salátát általában nyersen használjuk fel, Erdélyben nagy hagyománya van a salátalevesnek is, amit szalonnával és fokhagymával ízesítenek, de nagyon finom a szalonna nélküli változata is. Túrós puliszkával már-már „kőbe vésett” párost alkotnak. Ebben a lapszámban egy csirkehússal készült változatát mutatom be önöknek.
Hozzávalók:
1 csirke aprólékja (háta, nyaka, szárnyak, belsőségek)
2 nagy fejes saláta
5-6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
2 dl tej
olaj
só
almaecet
A csirkeaprólékot megtisztítjuk mindenféle tollmaradványtól, jól megmossuk és feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy kb. 2-3 ujjal ellepje. Miután felforrt, megsózzuk, a keletkezett habot pedig szűrőkanállal eltávolítjuk a tetejéről. A salátát leveleire szedjük, egyenként megmossuk, majd apróra tépkedjük vagy több levelet összefogva, kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és 2-3 gerezdet felaprítunk. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, hirtelen megkapatjuk rajta a felaprított fokhagymát, és rádobjuk az előkészített salátát. Addig pirítjuk-pároljuk, amíg a kiengedett levét el nem főtte és a saláta össze nem esett. Ekkor hozzáöntjük a félig megfőtt húshoz és együtt főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul. Közben a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, és amikor minden megfőtt, behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, majd hozzáadjuk a kevés forró levessel elkevert tejfölt és a maradék összezúzott fokhagymát is. További sóval, almaecettel ízesítjük, tálaláskor pedig külön is kínálhatunk tejfölt mellé.
Tipp: A levest lehet habarás nélkül is készíteni, ebben az esetben csak egyszerűen felöntjük tejjel és tejföllel.
Szétválasztáskor húsnapon ehető, hús nélkül viszont húsnapi, zöldségnapi és tésztanapi leves is lehet.