2016. május 31., kedd

Almás-citromos kuglóf

Csak úgy egyből rámjött, hogy ilyet készítsek. Finom citromos ízt éreztem a számban, és egyből a kuglófra asszociáltam. Mivel azonban edddig nem sok kuglófot sütöttem, egy kicsit szétnéztem az ismerősök blogjain. Végül Citromhab narancsos-citromos kuglófja volt a kiindulópont, nálam azonban a következőképpen alakult a recept. Mondanom sem kell: isteni lett, pontosan az az íz és állag, amire abban a pillanatban vágytam. Alig volt türelmem kivárni, hogy legalább langyosra hűljön... :)


Almás-citromos kuglóf

Hozzávalók egy kb. 22 cm-es kuglófformához: 28 dkg olaj, 4 tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál sztéviapor, 1 tasak vaníliás cukor (vaníliapor jobb, de most nem volt), 2 citrom leve (1,5 dl volt), 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 6 dkg kandírozott citrom- vagy lime-héj, 1 zöld alma, 2 csipet só; továbbá: 1-2 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy kisebb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kandírozott citrushéjat meg a meghámozott, kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágott almát, és lazán összeforgatjuk. Egy nagyobbacska tálba kimérjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat meg az édesítőket, és kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután kicsinként beledolgozzuk a citromlevet, végül pedig beleforgatjuk a lisztes keveréket és a citromhéjat is. A kuglófformát kikenjük olajjal, illetve megszórjuk morzsával, majd belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 50-60 percig sütjük. 40 perc után érdemes azért tűpróbát végezni, de nekem még nem volt jó, én kerek 1 órát sütöttem. Ha igen pirulna, sütőpapírral avgy alufóliadarabbal letakarhatjuk a sütemény tetejét. Tálaláskor megszórható porcukorral, vagy kínálható valamilyen mascarponés-tejszínes öntettel, de egy csésze tejjel is extra uzsonna, vacsora vagy reggeli lehet.

KT - 2016/7
BA - 2017/11


Vegyes csirkepörkölt

Amikor előveszed a zacskónyi házi csirkeaprólékot, hogy máj, de észreveszed, hogy több benne a zúza; amikor 4 csirkecomb várja sorsát ebédre, vagyis kevés van ebből meg abból, akkor összeházasítod őket, és egy egész regimentet jól lehet lakatni vele. A személyek száma attól függ, ki mennyire éhes, hogy volt-e leves a pörkölt előtt, ki mennyit szokott enni stb... :)



Vegyes csirkepörkölt

Hozzávalók 5-6-8 személyre: 4 egész csirkecomb, 30-35 dkg csirkezúza, 20-25 dkg csirkemáj, mindegyik konyhakészen, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2-3 sárgarépa, 2-3 zellerszár, olaj, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése: A zúzát kevés vízben kuktában 20-25 perc alatt megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, nem túl finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd miután zsírjára sült, rádobjuk a kettévágott csirkecombokat. Összeforgatjuk, és párolni kezdjük. Közben meghámozzuk a sárgarépát, vastagon felkarikázzuk. A zellerszárat meg az újhagymát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A csirkéhez adjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és közepes lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a csirkecomb majdnem kész, hozzáadjuk a 2-3 darabba vágott májat, a kisebb darabokra felvágott főtt zúzát, és addig rotyogtatjuk együtt, míg a máj is el nem készül. Utánaízesítünk sóval és borssal, majd friss kenyérrel, illetve salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

EK - 2018/9

2016. május 30., hétfő

Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Gyorsan előkészíthető, és gyorsan el is készíthető. Nagyon finom és egészséges összeállítás.


Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kicsontozott egész csirkemell, 10-15 dkg hajszálvékony bacon, 15-20 friss zsályalevél, só, bors; a salátához: hónapos retek, új sárgarépa és újhagyma tetszőleges mennyiségben és arányban, só, citromlé; az öntethez: 2,5 dl tejföl vagy görög joghurt, 8-10 friss fokhagymaszár, só, bors.

Elkészítése: A csirkemellett nem túl vékonyan felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. Minden szeletre ráhelyezünk egy-egy zsályalevelet, szorosan föltekerjük, majd a tekercset körbetekerjük egy-egy baconszelettel. Forró grillrácson aranybarnára sütjük. A saláta hozzávalóit vékonyan felszeleteljük-karikára vágjuk, majd sóval és citromlével ízesítjük. A fokhagymaszárakat egymásra helyezzük, ha nagyon szélesek, vékonyabb csíkokra vágjuk, majd finomra aprítjuk. Összekeverjük a tejföllel/joghurttal, sóval és borssal ízesítjük. Hogy jól érződjön a fokhagyma íze, érdemes kb. fél órával korábban elkészíteni.
BA - 2017/5
KAL - 2020.

2016. május 23., hétfő

Banános-epres joghurtkehely

Ilyen még nem volt nálunk (legalábbis, amióta én az eszemet tudom), hogy május közepére tevődjék az eperszezon. Ezelőtt két héttel még 10 lejben vettem kilóját a piacon, múlt héten pedig már 3,5-4 lejben vesztegették. 10 kilót vettem, és miután jól belakmároztunk, négyféle lekvár is született belőle. Az egyik a totális kedvenccé kinevezett banános eperlekvár, aminek mintájára egy- természetesen - kevesebb ideig főzött banános eperszószt is készítettem. Isteni páros a lightosan édesített, krémes joghurttal. Próbáljátok ki. Nagyon gyorsan elkészül, csak időben kell kigondolni, hogy fogyasztásig lehessen jól behűteni. 


Banános-epres joghurtkehely

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg sűrű görög joghurt, porcukor vagy méz (nálam xilit és sztéviapor), 2 dl habtejszín, 25 dkg eper, 1-2 jó érett banán, cukor vagy méz ízlés szerint, kevés citromlé; továbbá: 4 szem eper, menta- vagy citromfűlevél.

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, kicsumázzuk, majd mérettől függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott banánt meg 1 evőkanál citromlevet, és 2-3 evőkanálnyi víz hozzáadásával főni tesszük. Közben cukorral vagy mézzel ízlés szerint édesítjük (nem kell sok, a banán jól édesít), és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Félrevesszük, s ha szeretnénk, citromlével még igazítunk az ízén. Hagyjuk kihűlni. A joghurtot simára keverjük a porcukorral vagy mézzel, majd összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. 4 kehelyben elosztjuk a joghurtos krémet, majd rákanalazzük a banános-epres szószt, és 2-3 óra alatt jól behűtjük. Felszeletelt eperrel és zöld levelekkel díszítjük.
KT - 2016/6



2016. május 20., péntek

Tojásos-sonkás saláta

Talán meglepő, hogy a lenti adag egyszemélyes, de éhesen, minden egyéb nélkül simán be lehet vágni. Legalábbis én ezt tettem, amikor elkészítettem. Isteni volt. A zöldek a kertből, a tojások édesanyámtól, éppen a húsfélék voltak boltiak, de azok is jobb minőségűek


Tojásos-sonkás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 1-1 marék zsenge saláta-, sóska- és labodalevél, 3 szál újhagyma, 3 újfokhagymaszár, ½ marék mentalevél, 2-3 tojás, 4-5 szelet sonka, 1 kis szál cérnakolbász, kevés só, ½ citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szezámolaj.
Elkészítése: A tojásokat krémes-keményre főzzük (kb. 4 perc alatt). A salátaféléket és a mentaleveleket több vízben megmossuk, ha szükséges, összetépkedjük. Az újhagymát és a fokhagymaszárat felaprítjuk. A sonkát vékony csíkokra, a cérnakolbászt karikákra vágjuk, a meghámozott tojásokat elnegyedeljük. Mindent tálba teszünk, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk citromlével és az olajokkal, majd lazán összeforgatjuk, és fogyasztjuk. Meg lehet szórni szezám- vagy lenmaggal, eredetileg szerettem is volna, de végül elfelejtettem. :P
EK - 2017/5

2016. május 18., szerda

Tárkonyos leves labodával

Tavaly a férjem kapott 4-5 tő labodát, amit azért ültettünk ki a kertbe, mert az egyik legjobb természetes vakondűző. Persze, nekem nem ez a legfontosabb szempontom, hanem az, hogy nagyon jól fel lehet használni a konyhában. A lányok már megszokták érdekes színét, mármint azt, amit az elkészült ételnek kölcsönöz, így aztán gond nélkül használhatom, ma este is pl. spenót helyett labodás-tejszínes szószt csináltam a főtt tészta mellé.
Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)




Tárkonyos leves labodával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk, felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.

Megjegyzés: Laboda helyett spenóttal vagy sóskával is készíthetjük, sóska esetén azonban vigyázni kell a savanyítással.
EK - 2016/6
BA - 2017/4

2016. május 17., kedd

Meggyes-almás morzsasütemény

A múltkori áfonyás-rebarbarás crumble esetén felbuzdulva most egy meggyes-almásat készítettem, jó sok mentával ízesítve. A lányoknak ez tetszett benne a legjobban. :) Most még fagyasztott meggyből készült, mert szerencsére még mindig van a tavalyi termésünkből, de hamarosan jöhet a friss is.


Meggyes-almás morzsasütemény

Hozzávalók 6 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér vegyesen), 8 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg meggy, 2-3 alma, 10-15 dkg cukor, 1 marék friss mentalevél, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet, a cukrot meg a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk, a mentalevelet finomra aprítjuk. Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és összeforgatjuk. Hőálló egyszemélyes tálkákat alaposan kikenünk vajjal, majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig rászórjuk a morzsát. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, félig felvert natúr tejszínnel kínálhatjuk.

Megjegyzés: A süteményt nem muszáj egyszemélyes adagokban sütni, készíthetjük úgy is, hogy egy nagyobb formát kikenünk vajjal, beleterítjük az összes gyümölcsöt, rászórjuk a morzsát, és egyben megsütjük.
EK - 2016/6
BA - 2018/6

2016. május 16., hétfő

Nyers (élő), epres pohárkrém

Ezt a mennyei finomságot még az elsőként megjelent eprek idejében készítettem, de most, eperszezonban, még finomabb tud lenni. Gyorsan elkészül, a legváratlanabb vendéget is el lehet kápráztatni vele. 


Nyers, epres pohárkrém

Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg kesudió, 5 dkg napraforgómag, méz vagy agavészirup, citromlé, 1 csipet só, 1 teáskanál kókuszolaj (-zsír); továbbá: 20 dkg eper, 1-2 banán, méz, citromlé.

Elkészítése: A napraforgómagot és a kesudiót beáztatjuk. Később leszűrjük, a vizét felfogjuk, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, és ízlés szerinti méz/agavészirup, citromlé, 1 csipet só, illetve tetszés szerinti vízmennyiség hozzáadásával könnyű, habos krémmé turmixoljuk. Lehet kissé hígabbra hagyni, mert az állás során még sűrűsödik. Az epret megmossuk és kockára vágjuk, a banánt meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd az eperrel nagyjából azonos méretűre daraboljuk. Meglocsoljuk kevés mézzel és citromlével, majd összeforgatjuk. Kelyhekbe rétegezzük a kesudiós habot és a gyümölcskeveréket, majd jól behűtjük.
EK - 2016/6

2016. május 13., péntek

Virágmuffin

Vannak ezek a vagány, dizájnos virágforma kinyomófejek (vagy mi a szösznek nevezzem), hát persze, hoyg megkívántam, hogy nekem is legyen. Nos, nem is nehéz beszerezni hasonlót, 15 lej darabja egy helyi szakboltban. A videó is eléggé meggyőző volt, úgyhogy be is szereztem egyet. Egy tulipánformát, amivel a képen a sárga krémet nyomtam. A másik a rózsaforma, aminek kipróbálása egy kis bónusz Katitól - utólagos engedelmével. :D :P Nos, látványos, mutatós a végeredmény, de nem szép. Legalábbis nekem nem sikerült annak. Kipróbáltam úgy is, hogy jól behűtöttem a krémet, de még annyira sem akart hozzáragadni a muffinhoz, mint frissen, puhán. Valahogy odakínoztam, de na, ilyen lett. Még mindig reménykedem, hoyg csak velem van a baj, és nem kaptam el a stikáját. 
A muffin is kicsit morzsálódós lett, bizonyára a malomnál vett teljes kiőrlésű liszt miatt, ami sokkal durvább szemcséjű, mint az, amit a boltban veszünk, illetve a sok porhanyósító összetevő miatt, de az a lényeg, hogy nagyon finom, puha, szájban elomlós volt a végeredmény, nem fojtogató, fullasztó. A krém a sok virággal kicsit sok, mi legalábbis nem vagyunk szokva az ilyen túl krémes sütikhez, ám savanykássága kissé ellensúlyozza. És ismét bebizonyosodott előttem, hoyg a margarin egyszerűen nem finom. Sok idő után először vettem direkt azt a krémhez, merthogy jobba  tartása a vajénál, de nagyon elszoktam az ízétől. Szerencsére, a citrom eléggé jól elütötte a margarin ízét. 


Virágmuffin
  
Hozzávalók 18 darabhoz: 3 tojás, 10 dkg fruktóz, 15 dkg olaj, 10 dkg étcsokoládé, 12 dkg tejföl, 1 dl tej, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, ½ teáskanál vaníliapor, 1 csipet só, 1-2 evőkanál málnaecet; a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 25 dkg margarin, 4 evőkanál fruktóz, 1 citrom leve, ételfesték (elhagyható).

Elkészítése: Az összetördelt csokoládét összeolvasztjuk 5 dkg olajjal. A tojást habosra keverjük a fruktózzal, majd hozzáadjuk az olajat meg a csokoládés keveréket, és simára keverjük. Beledolgozzuk a tejfölt, majd hozzáadjuk a liszteket, a vaníliaport, a sót, a sütőport meg a málnaecetet is. Simára kavarjuk, végül a tejjel lazítjuk. A masszát papírkapszlival bélelt formákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük. A krémhez a tejből, a pudingporból meg a fruktózból sűrű pépet főzünk, majd miután kihűlt, habosra keverjük a margarinnal és a citromlével. Tetszés szerint megszínezzük (vagy sem), és virág- vagy csillagcsöves nyomózsákkal kidíszítjük.
KAL - 2017



2016. május 12., csütörtök

Kacsasült vörösáfonyaszósszal



Kacsasült vörösáfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 kacsacomb vagy 1 egész kacsa, só, bors, ½- ½ teáskanál köménymag, koriandermag és borókabogyó; a szószhoz: 2 evőkanál cukor, 15 dkg aszalt vörösáfonya, 1 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, citromlé.

Elkészítése: A vörösáfonyát beáztatjuk a borba, néha megkavargatjuk. A konyhakész kacsacombot megmossuk, megtörölgetjük, majd mindegyiket 2-3 helyen beirdaljuk. Megszórjuk sóval, borssal, illetve a mozsárban összetört fűszerekkel, és lehetőleg 1-2 órára félretesszük pácolódni. Ezután felforrósított száraz serpenyőben pirosra sütjük bőrös felükkel lefele, majd hőálló tálba tesszük, kevés vizet vagy bort öntünk alá, és 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órán át pároljuk-sütjük. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük róla, a hőt 220-230-ra emeljük, és néhány perc alatt rápirítunk. A szószhoz megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáöntjük a borba áztatott vörösáfonyát a borral együtt, illetve kevés vizet is önthetünk hozzá. Addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, ekkor besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel, illetve hozzáöntjük a tejszínt is. Ha szükséges, további vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. A pirosra sült kacsacombbal tálaljuk.
NŐ... - 2016/szept.

2016. május 11., szerda

Vaníliás rebarbaradzsem

Tavaly készítettem, és most éppen itt az ideje az újabb adagnak. A rebarbaráim még nagyon picikék, de egy adagnyi hátha lesz idén is sógornőmtől. :)


Vaníliás rebarbaradzsem

Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez: 1,2 kg rebarbara, 6 dl víz, 1-2 tasak dzsemfix, 2 evőkanál sztéviapor, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 vaníliarúd, 1 citrom leve.

Elkészítése: A rebarbarát alaposan megmossuk, majd hámozás nélkül kétujjnyi széles darabokra vágjuk. Hozzáöntünk 6 dl vizet, felforraljuk, hozzáadjuk az édesítőket (2 evőkanál cukor vagy fruktóz kivételével), a vaníliás cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait, és újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük. Ezalatt a félretett cukrot elvegyítjük a zseléfixszel, hozzáadjuk a lekvárhoz a citromlével együtt, és állandóan kavargatva, újraforrástól számítva még néhány percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Ha valaki a hígabb dzsemet szereti, csak 1 tasak zselésítőt használjon (én ennyit tettem), aki a sűrűbbet, tegye bele nyugodtan a kettőt. További tartósítószer egyik esetben sem szükséges, de szabály, hogy a dzsem nagyon forrón kerüljön az üvegekbe.
FI - 2016/6

2016. május 9., hétfő

Nyers avokádókrém

Egészséges, finom, laktató.


Nyers avokádókrém

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg hántolt napraforgómag, víz, 1 avokádó, 1-2 cikk fokhagyma, só, ½ csokor petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olívaolaj, citromlé; a tálaláshoz: uborka, retekcsíra.


Elkészítése: A napraforgómagra annyi vizet öntünk, amennyi éppen ellepi, és lehetőleg 1-2 óráig ázni hagyjuk. Ha nincs erre idő, nem baj, de áztatással értékesebb krémet nyerünk. A napraforgót simára turmixoljuk a vízzel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és ha szükséges, további víz hozzáadásával habos krémmé turmixoljuk. Tálaláskor retekcsírát szórunk rá, és uborkaszeletekkel vagy –hasábokkal mártogatjuk. 

BA - 2018/2

2016. május 5., csütörtök

Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

A babfőzés számomra mindig olyan körülményes, ezért aztán azt találtam ki, hoyg amikor készíek valamit, sokkal nagyobb adagot főzök meg kuktában, mint amennyi egyszer kellene, a fölösleget pedig lefagyazstom. Nos, így könnyebben "veszem az akadályt". Hátha nektek is jól jön ez az ötlet. :) 


Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg száraz fehérbab, 25-30 dkg házi füstölt kolbász, 3 hagyma, 2 evőkanál liszt, kevés tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna, só, bors, olaj.

Elkészítése: A babot előző este megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, újat (hideget) töltünk rá, enyhén megsózzuk, és főni tesszük az egyik hámozatlan, de jól megmosott hagymával együtt. Miután a bab megfőtt, leszűrjük. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk a karikára vágott kolbászt, és átfordítgatva kissé megpirítjuk minden oldalán. Ezután hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát meg a majoránnát, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a kolbász meg nem fő. Ekkor hozzáadjuk a babot, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk, majd miután 5-6 percig rotyogott, besűrítjük a kevés tejjel elkevert liszttel, illetve hozzáadjuk a némi forró lével simára dolgozott tejfölt. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk. Friss kenyérrel, savanyú uborkával kínáljuk.
KAL - 2017

2016. május 4., szerda

Csicserifasírt színes rizssalátával

Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű. 


Csicserifasírt színes rizssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40 dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát  meg a tojást, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk 2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.


Tipp: Ha szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk. 

Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel. 

KAL - 2017

2016. május 3., kedd

Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hogy én eddig miért nem csináltam ilyen süteményeket, el nem tudom képzelni: egyszerű, gyors, olcsó (no, nem bármilyen gyümölcsből, de nekem most volt minden, ha máshol nem, hát a fagyasztóban, illetve másnak nem muszáj xilitet használnia hozzá), szóval minimális alapanyag kellett hozzá.
És ez az első süti, amit azóta készítettem, hogy xilitet használok. (Ha valaki édesebben szereti, növelje a cukoradagot, mert így inkább savanykás, mint édes.) A liszt is 5 rész teljes kiőrlésű lisztkeverék (finom szemcséjű tk. búza, durvább őrlésű tk. búza, tk.rozsliszt, búzakorpa) és 1 rész fehérlisztből áll. Ezt a keveréket használom a kenyereinkhez, előre megkevertem.


Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hozzávalók 4 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék, 8 dkg xilit vagy cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg rebarbara, 20 dkg áfonya (most fagyasztott), 10 dkg xilit, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet meg a cukrot és a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A rebarbarát megmossuk, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az áfonyát meg a xilitet,és összeforgatjuk. Hőálló tálba beletördeljük a 3 dkg vajat, eloszlatjuk mindenfelé (ki is lehet kenni vele, de én elfelejtettem, beletettem a gyümölcsöt, majd kiszedtem belőle, és csak szétszórtam a darabkákat), majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig betakarjuk a morzsával. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük, végül pedig félig felvert natúr tejszínnel kínáljuk. A fotóról nálam éppen lemaradt a tejszínezés. :P
KT - 2016/7

Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Kirándulós "szendvicsünk" volt ez. Nagylányomnak és nekem is nagyon ízlett, de még az osztálytársak fogára való is volt. :) Még lesz ilyesmi, akár más töltelékkel is. A tésztája a múltkori bukta tésztája, természetesen cukor nélkül. :) 


Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 2,8-3 dl langyos tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 5 főtt tojás, 10-15 dkg házi füstölt kolbász, nyersen, 2 tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 1 egész tojás, esetleg magvak.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd tálba tesszük, és letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a kis kockákra vágott tojással meg a szétnyomott kolbásszal, hozzáadjuk a tojásfehérjét, az aprított zöldeket, összedolgozzuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Miután a tészta megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden köröcskét vékony körré nyújtjuk, majd poharat helyezünk a közepére, és körülötte 6 cikkelyre vágjuk a tésztát. A belső, átvágatlan körre halmozzuk a tölteléket, és két-két szemben lévő szirmot ráhajtunk, miközben kissé megkenegetjük felvert tojással, hogy összeragadjanak. Ezt is hagyjuk kelni, majd végül megkenjük tojással, és 20 percig sütjük 180 fokon. A szaggatás után visszamaradt tésztát összegyúrjuk és újra szaggatjuk-nyújtjuk, vagy kinyújtjuk, és négyzetekre vágva töltjük. Ha sima buktát készítenénk, a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10-12 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A négyzetek szemben lévő sarkait páronként összefogjuk, jól összecsippentjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-25 percig kelesztjük még, majd lekenjük felvert tojással, ha szeretnénk, megszórjuk magvakkal is, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

NÚ - 2018/SZEP.


Related Posts with Thumbnails

2016. május 31., kedd

Almás-citromos kuglóf

Csak úgy egyből rámjött, hogy ilyet készítsek. Finom citromos ízt éreztem a számban, és egyből a kuglófra asszociáltam. Mivel azonban edddig nem sok kuglófot sütöttem, egy kicsit szétnéztem az ismerősök blogjain. Végül Citromhab narancsos-citromos kuglófja volt a kiindulópont, nálam azonban a következőképpen alakult a recept. Mondanom sem kell: isteni lett, pontosan az az íz és állag, amire abban a pillanatban vágytam. Alig volt türelmem kivárni, hogy legalább langyosra hűljön... :)


Almás-citromos kuglóf

Hozzávalók egy kb. 22 cm-es kuglófformához: 28 dkg olaj, 4 tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál sztéviapor, 1 tasak vaníliás cukor (vaníliapor jobb, de most nem volt), 2 citrom leve (1,5 dl volt), 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 6 dkg kandírozott citrom- vagy lime-héj, 1 zöld alma, 2 csipet só; továbbá: 1-2 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy kisebb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kandírozott citrushéjat meg a meghámozott, kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágott almát, és lazán összeforgatjuk. Egy nagyobbacska tálba kimérjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat meg az édesítőket, és kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután kicsinként beledolgozzuk a citromlevet, végül pedig beleforgatjuk a lisztes keveréket és a citromhéjat is. A kuglófformát kikenjük olajjal, illetve megszórjuk morzsával, majd belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 50-60 percig sütjük. 40 perc után érdemes azért tűpróbát végezni, de nekem még nem volt jó, én kerek 1 órát sütöttem. Ha igen pirulna, sütőpapírral avgy alufóliadarabbal letakarhatjuk a sütemény tetejét. Tálaláskor megszórható porcukorral, vagy kínálható valamilyen mascarponés-tejszínes öntettel, de egy csésze tejjel is extra uzsonna, vacsora vagy reggeli lehet.

KT - 2016/7
BA - 2017/11


Vegyes csirkepörkölt

Amikor előveszed a zacskónyi házi csirkeaprólékot, hogy máj, de észreveszed, hogy több benne a zúza; amikor 4 csirkecomb várja sorsát ebédre, vagyis kevés van ebből meg abból, akkor összeházasítod őket, és egy egész regimentet jól lehet lakatni vele. A személyek száma attól függ, ki mennyire éhes, hogy volt-e leves a pörkölt előtt, ki mennyit szokott enni stb... :)



Vegyes csirkepörkölt

Hozzávalók 5-6-8 személyre: 4 egész csirkecomb, 30-35 dkg csirkezúza, 20-25 dkg csirkemáj, mindegyik konyhakészen, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2-3 sárgarépa, 2-3 zellerszár, olaj, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése: A zúzát kevés vízben kuktában 20-25 perc alatt megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, nem túl finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd miután zsírjára sült, rádobjuk a kettévágott csirkecombokat. Összeforgatjuk, és párolni kezdjük. Közben meghámozzuk a sárgarépát, vastagon felkarikázzuk. A zellerszárat meg az újhagymát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A csirkéhez adjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és közepes lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a csirkecomb majdnem kész, hozzáadjuk a 2-3 darabba vágott májat, a kisebb darabokra felvágott főtt zúzát, és addig rotyogtatjuk együtt, míg a máj is el nem készül. Utánaízesítünk sóval és borssal, majd friss kenyérrel, illetve salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

EK - 2018/9

2016. május 30., hétfő

Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Gyorsan előkészíthető, és gyorsan el is készíthető. Nagyon finom és egészséges összeállítás.


Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kicsontozott egész csirkemell, 10-15 dkg hajszálvékony bacon, 15-20 friss zsályalevél, só, bors; a salátához: hónapos retek, új sárgarépa és újhagyma tetszőleges mennyiségben és arányban, só, citromlé; az öntethez: 2,5 dl tejföl vagy görög joghurt, 8-10 friss fokhagymaszár, só, bors.

Elkészítése: A csirkemellett nem túl vékonyan felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. Minden szeletre ráhelyezünk egy-egy zsályalevelet, szorosan föltekerjük, majd a tekercset körbetekerjük egy-egy baconszelettel. Forró grillrácson aranybarnára sütjük. A saláta hozzávalóit vékonyan felszeleteljük-karikára vágjuk, majd sóval és citromlével ízesítjük. A fokhagymaszárakat egymásra helyezzük, ha nagyon szélesek, vékonyabb csíkokra vágjuk, majd finomra aprítjuk. Összekeverjük a tejföllel/joghurttal, sóval és borssal ízesítjük. Hogy jól érződjön a fokhagyma íze, érdemes kb. fél órával korábban elkészíteni.
BA - 2017/5
KAL - 2020.

2016. május 23., hétfő

Banános-epres joghurtkehely

Ilyen még nem volt nálunk (legalábbis, amióta én az eszemet tudom), hogy május közepére tevődjék az eperszezon. Ezelőtt két héttel még 10 lejben vettem kilóját a piacon, múlt héten pedig már 3,5-4 lejben vesztegették. 10 kilót vettem, és miután jól belakmároztunk, négyféle lekvár is született belőle. Az egyik a totális kedvenccé kinevezett banános eperlekvár, aminek mintájára egy- természetesen - kevesebb ideig főzött banános eperszószt is készítettem. Isteni páros a lightosan édesített, krémes joghurttal. Próbáljátok ki. Nagyon gyorsan elkészül, csak időben kell kigondolni, hogy fogyasztásig lehessen jól behűteni. 


Banános-epres joghurtkehely

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg sűrű görög joghurt, porcukor vagy méz (nálam xilit és sztéviapor), 2 dl habtejszín, 25 dkg eper, 1-2 jó érett banán, cukor vagy méz ízlés szerint, kevés citromlé; továbbá: 4 szem eper, menta- vagy citromfűlevél.

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, kicsumázzuk, majd mérettől függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott banánt meg 1 evőkanál citromlevet, és 2-3 evőkanálnyi víz hozzáadásával főni tesszük. Közben cukorral vagy mézzel ízlés szerint édesítjük (nem kell sok, a banán jól édesít), és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Félrevesszük, s ha szeretnénk, citromlével még igazítunk az ízén. Hagyjuk kihűlni. A joghurtot simára keverjük a porcukorral vagy mézzel, majd összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. 4 kehelyben elosztjuk a joghurtos krémet, majd rákanalazzük a banános-epres szószt, és 2-3 óra alatt jól behűtjük. Felszeletelt eperrel és zöld levelekkel díszítjük.
KT - 2016/6



2016. május 20., péntek

Tojásos-sonkás saláta

Talán meglepő, hogy a lenti adag egyszemélyes, de éhesen, minden egyéb nélkül simán be lehet vágni. Legalábbis én ezt tettem, amikor elkészítettem. Isteni volt. A zöldek a kertből, a tojások édesanyámtól, éppen a húsfélék voltak boltiak, de azok is jobb minőségűek


Tojásos-sonkás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 1-1 marék zsenge saláta-, sóska- és labodalevél, 3 szál újhagyma, 3 újfokhagymaszár, ½ marék mentalevél, 2-3 tojás, 4-5 szelet sonka, 1 kis szál cérnakolbász, kevés só, ½ citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szezámolaj.
Elkészítése: A tojásokat krémes-keményre főzzük (kb. 4 perc alatt). A salátaféléket és a mentaleveleket több vízben megmossuk, ha szükséges, összetépkedjük. Az újhagymát és a fokhagymaszárat felaprítjuk. A sonkát vékony csíkokra, a cérnakolbászt karikákra vágjuk, a meghámozott tojásokat elnegyedeljük. Mindent tálba teszünk, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk citromlével és az olajokkal, majd lazán összeforgatjuk, és fogyasztjuk. Meg lehet szórni szezám- vagy lenmaggal, eredetileg szerettem is volna, de végül elfelejtettem. :P
EK - 2017/5

2016. május 18., szerda

Tárkonyos leves labodával

Tavaly a férjem kapott 4-5 tő labodát, amit azért ültettünk ki a kertbe, mert az egyik legjobb természetes vakondűző. Persze, nekem nem ez a legfontosabb szempontom, hanem az, hogy nagyon jól fel lehet használni a konyhában. A lányok már megszokták érdekes színét, mármint azt, amit az elkészült ételnek kölcsönöz, így aztán gond nélkül használhatom, ma este is pl. spenót helyett labodás-tejszínes szószt csináltam a főtt tészta mellé.
Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)




Tárkonyos leves labodával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk, felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.

Megjegyzés: Laboda helyett spenóttal vagy sóskával is készíthetjük, sóska esetén azonban vigyázni kell a savanyítással.
EK - 2016/6
BA - 2017/4

2016. május 17., kedd

Meggyes-almás morzsasütemény

A múltkori áfonyás-rebarbarás crumble esetén felbuzdulva most egy meggyes-almásat készítettem, jó sok mentával ízesítve. A lányoknak ez tetszett benne a legjobban. :) Most még fagyasztott meggyből készült, mert szerencsére még mindig van a tavalyi termésünkből, de hamarosan jöhet a friss is.


Meggyes-almás morzsasütemény

Hozzávalók 6 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér vegyesen), 8 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg meggy, 2-3 alma, 10-15 dkg cukor, 1 marék friss mentalevél, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet, a cukrot meg a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk, a mentalevelet finomra aprítjuk. Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és összeforgatjuk. Hőálló egyszemélyes tálkákat alaposan kikenünk vajjal, majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig rászórjuk a morzsát. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, félig felvert natúr tejszínnel kínálhatjuk.

Megjegyzés: A süteményt nem muszáj egyszemélyes adagokban sütni, készíthetjük úgy is, hogy egy nagyobb formát kikenünk vajjal, beleterítjük az összes gyümölcsöt, rászórjuk a morzsát, és egyben megsütjük.
EK - 2016/6
BA - 2018/6

2016. május 16., hétfő

Nyers (élő), epres pohárkrém

Ezt a mennyei finomságot még az elsőként megjelent eprek idejében készítettem, de most, eperszezonban, még finomabb tud lenni. Gyorsan elkészül, a legváratlanabb vendéget is el lehet kápráztatni vele. 


Nyers, epres pohárkrém

Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg kesudió, 5 dkg napraforgómag, méz vagy agavészirup, citromlé, 1 csipet só, 1 teáskanál kókuszolaj (-zsír); továbbá: 20 dkg eper, 1-2 banán, méz, citromlé.

Elkészítése: A napraforgómagot és a kesudiót beáztatjuk. Később leszűrjük, a vizét felfogjuk, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, és ízlés szerinti méz/agavészirup, citromlé, 1 csipet só, illetve tetszés szerinti vízmennyiség hozzáadásával könnyű, habos krémmé turmixoljuk. Lehet kissé hígabbra hagyni, mert az állás során még sűrűsödik. Az epret megmossuk és kockára vágjuk, a banánt meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd az eperrel nagyjából azonos méretűre daraboljuk. Meglocsoljuk kevés mézzel és citromlével, majd összeforgatjuk. Kelyhekbe rétegezzük a kesudiós habot és a gyümölcskeveréket, majd jól behűtjük.
EK - 2016/6

2016. május 13., péntek

Virágmuffin

Vannak ezek a vagány, dizájnos virágforma kinyomófejek (vagy mi a szösznek nevezzem), hát persze, hoyg megkívántam, hogy nekem is legyen. Nos, nem is nehéz beszerezni hasonlót, 15 lej darabja egy helyi szakboltban. A videó is eléggé meggyőző volt, úgyhogy be is szereztem egyet. Egy tulipánformát, amivel a képen a sárga krémet nyomtam. A másik a rózsaforma, aminek kipróbálása egy kis bónusz Katitól - utólagos engedelmével. :D :P Nos, látványos, mutatós a végeredmény, de nem szép. Legalábbis nekem nem sikerült annak. Kipróbáltam úgy is, hogy jól behűtöttem a krémet, de még annyira sem akart hozzáragadni a muffinhoz, mint frissen, puhán. Valahogy odakínoztam, de na, ilyen lett. Még mindig reménykedem, hoyg csak velem van a baj, és nem kaptam el a stikáját. 
A muffin is kicsit morzsálódós lett, bizonyára a malomnál vett teljes kiőrlésű liszt miatt, ami sokkal durvább szemcséjű, mint az, amit a boltban veszünk, illetve a sok porhanyósító összetevő miatt, de az a lényeg, hogy nagyon finom, puha, szájban elomlós volt a végeredmény, nem fojtogató, fullasztó. A krém a sok virággal kicsit sok, mi legalábbis nem vagyunk szokva az ilyen túl krémes sütikhez, ám savanykássága kissé ellensúlyozza. És ismét bebizonyosodott előttem, hoyg a margarin egyszerűen nem finom. Sok idő után először vettem direkt azt a krémhez, merthogy jobba  tartása a vajénál, de nagyon elszoktam az ízétől. Szerencsére, a citrom eléggé jól elütötte a margarin ízét. 


Virágmuffin
  
Hozzávalók 18 darabhoz: 3 tojás, 10 dkg fruktóz, 15 dkg olaj, 10 dkg étcsokoládé, 12 dkg tejföl, 1 dl tej, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, ½ teáskanál vaníliapor, 1 csipet só, 1-2 evőkanál málnaecet; a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 25 dkg margarin, 4 evőkanál fruktóz, 1 citrom leve, ételfesték (elhagyható).

Elkészítése: Az összetördelt csokoládét összeolvasztjuk 5 dkg olajjal. A tojást habosra keverjük a fruktózzal, majd hozzáadjuk az olajat meg a csokoládés keveréket, és simára keverjük. Beledolgozzuk a tejfölt, majd hozzáadjuk a liszteket, a vaníliaport, a sót, a sütőport meg a málnaecetet is. Simára kavarjuk, végül a tejjel lazítjuk. A masszát papírkapszlival bélelt formákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük. A krémhez a tejből, a pudingporból meg a fruktózból sűrű pépet főzünk, majd miután kihűlt, habosra keverjük a margarinnal és a citromlével. Tetszés szerint megszínezzük (vagy sem), és virág- vagy csillagcsöves nyomózsákkal kidíszítjük.
KAL - 2017



2016. május 12., csütörtök

Kacsasült vörösáfonyaszósszal



Kacsasült vörösáfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 kacsacomb vagy 1 egész kacsa, só, bors, ½- ½ teáskanál köménymag, koriandermag és borókabogyó; a szószhoz: 2 evőkanál cukor, 15 dkg aszalt vörösáfonya, 1 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, citromlé.

Elkészítése: A vörösáfonyát beáztatjuk a borba, néha megkavargatjuk. A konyhakész kacsacombot megmossuk, megtörölgetjük, majd mindegyiket 2-3 helyen beirdaljuk. Megszórjuk sóval, borssal, illetve a mozsárban összetört fűszerekkel, és lehetőleg 1-2 órára félretesszük pácolódni. Ezután felforrósított száraz serpenyőben pirosra sütjük bőrös felükkel lefele, majd hőálló tálba tesszük, kevés vizet vagy bort öntünk alá, és 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órán át pároljuk-sütjük. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük róla, a hőt 220-230-ra emeljük, és néhány perc alatt rápirítunk. A szószhoz megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáöntjük a borba áztatott vörösáfonyát a borral együtt, illetve kevés vizet is önthetünk hozzá. Addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, ekkor besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel, illetve hozzáöntjük a tejszínt is. Ha szükséges, további vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. A pirosra sült kacsacombbal tálaljuk.
NŐ... - 2016/szept.

2016. május 11., szerda

Vaníliás rebarbaradzsem

Tavaly készítettem, és most éppen itt az ideje az újabb adagnak. A rebarbaráim még nagyon picikék, de egy adagnyi hátha lesz idén is sógornőmtől. :)


Vaníliás rebarbaradzsem

Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez: 1,2 kg rebarbara, 6 dl víz, 1-2 tasak dzsemfix, 2 evőkanál sztéviapor, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 vaníliarúd, 1 citrom leve.

Elkészítése: A rebarbarát alaposan megmossuk, majd hámozás nélkül kétujjnyi széles darabokra vágjuk. Hozzáöntünk 6 dl vizet, felforraljuk, hozzáadjuk az édesítőket (2 evőkanál cukor vagy fruktóz kivételével), a vaníliás cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait, és újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük. Ezalatt a félretett cukrot elvegyítjük a zseléfixszel, hozzáadjuk a lekvárhoz a citromlével együtt, és állandóan kavargatva, újraforrástól számítva még néhány percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Ha valaki a hígabb dzsemet szereti, csak 1 tasak zselésítőt használjon (én ennyit tettem), aki a sűrűbbet, tegye bele nyugodtan a kettőt. További tartósítószer egyik esetben sem szükséges, de szabály, hogy a dzsem nagyon forrón kerüljön az üvegekbe.
FI - 2016/6

2016. május 9., hétfő

Nyers avokádókrém

Egészséges, finom, laktató.


Nyers avokádókrém

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg hántolt napraforgómag, víz, 1 avokádó, 1-2 cikk fokhagyma, só, ½ csokor petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olívaolaj, citromlé; a tálaláshoz: uborka, retekcsíra.


Elkészítése: A napraforgómagra annyi vizet öntünk, amennyi éppen ellepi, és lehetőleg 1-2 óráig ázni hagyjuk. Ha nincs erre idő, nem baj, de áztatással értékesebb krémet nyerünk. A napraforgót simára turmixoljuk a vízzel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és ha szükséges, további víz hozzáadásával habos krémmé turmixoljuk. Tálaláskor retekcsírát szórunk rá, és uborkaszeletekkel vagy –hasábokkal mártogatjuk. 

BA - 2018/2

2016. május 5., csütörtök

Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

A babfőzés számomra mindig olyan körülményes, ezért aztán azt találtam ki, hoyg amikor készíek valamit, sokkal nagyobb adagot főzök meg kuktában, mint amennyi egyszer kellene, a fölösleget pedig lefagyazstom. Nos, így könnyebben "veszem az akadályt". Hátha nektek is jól jön ez az ötlet. :) 


Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg száraz fehérbab, 25-30 dkg házi füstölt kolbász, 3 hagyma, 2 evőkanál liszt, kevés tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna, só, bors, olaj.

Elkészítése: A babot előző este megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, újat (hideget) töltünk rá, enyhén megsózzuk, és főni tesszük az egyik hámozatlan, de jól megmosott hagymával együtt. Miután a bab megfőtt, leszűrjük. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk a karikára vágott kolbászt, és átfordítgatva kissé megpirítjuk minden oldalán. Ezután hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát meg a majoránnát, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a kolbász meg nem fő. Ekkor hozzáadjuk a babot, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk, majd miután 5-6 percig rotyogott, besűrítjük a kevés tejjel elkevert liszttel, illetve hozzáadjuk a némi forró lével simára dolgozott tejfölt. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk. Friss kenyérrel, savanyú uborkával kínáljuk.
KAL - 2017

2016. május 4., szerda

Csicserifasírt színes rizssalátával

Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű. 


Csicserifasírt színes rizssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40 dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát  meg a tojást, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk 2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.


Tipp: Ha szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk. 

Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel. 

KAL - 2017

2016. május 3., kedd

Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hogy én eddig miért nem csináltam ilyen süteményeket, el nem tudom képzelni: egyszerű, gyors, olcsó (no, nem bármilyen gyümölcsből, de nekem most volt minden, ha máshol nem, hát a fagyasztóban, illetve másnak nem muszáj xilitet használnia hozzá), szóval minimális alapanyag kellett hozzá.
És ez az első süti, amit azóta készítettem, hogy xilitet használok. (Ha valaki édesebben szereti, növelje a cukoradagot, mert így inkább savanykás, mint édes.) A liszt is 5 rész teljes kiőrlésű lisztkeverék (finom szemcséjű tk. búza, durvább őrlésű tk. búza, tk.rozsliszt, búzakorpa) és 1 rész fehérlisztből áll. Ezt a keveréket használom a kenyereinkhez, előre megkevertem.


Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hozzávalók 4 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék, 8 dkg xilit vagy cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg rebarbara, 20 dkg áfonya (most fagyasztott), 10 dkg xilit, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet meg a cukrot és a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A rebarbarát megmossuk, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az áfonyát meg a xilitet,és összeforgatjuk. Hőálló tálba beletördeljük a 3 dkg vajat, eloszlatjuk mindenfelé (ki is lehet kenni vele, de én elfelejtettem, beletettem a gyümölcsöt, majd kiszedtem belőle, és csak szétszórtam a darabkákat), majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig betakarjuk a morzsával. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük, végül pedig félig felvert natúr tejszínnel kínáljuk. A fotóról nálam éppen lemaradt a tejszínezés. :P
KT - 2016/7

Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Kirándulós "szendvicsünk" volt ez. Nagylányomnak és nekem is nagyon ízlett, de még az osztálytársak fogára való is volt. :) Még lesz ilyesmi, akár más töltelékkel is. A tésztája a múltkori bukta tésztája, természetesen cukor nélkül. :) 


Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 2,8-3 dl langyos tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 5 főtt tojás, 10-15 dkg házi füstölt kolbász, nyersen, 2 tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 1 egész tojás, esetleg magvak.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd tálba tesszük, és letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a kis kockákra vágott tojással meg a szétnyomott kolbásszal, hozzáadjuk a tojásfehérjét, az aprított zöldeket, összedolgozzuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Miután a tészta megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden köröcskét vékony körré nyújtjuk, majd poharat helyezünk a közepére, és körülötte 6 cikkelyre vágjuk a tésztát. A belső, átvágatlan körre halmozzuk a tölteléket, és két-két szemben lévő szirmot ráhajtunk, miközben kissé megkenegetjük felvert tojással, hogy összeragadjanak. Ezt is hagyjuk kelni, majd végül megkenjük tojással, és 20 percig sütjük 180 fokon. A szaggatás után visszamaradt tésztát összegyúrjuk és újra szaggatjuk-nyújtjuk, vagy kinyújtjuk, és négyzetekre vágva töltjük. Ha sima buktát készítenénk, a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10-12 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A négyzetek szemben lévő sarkait páronként összefogjuk, jól összecsippentjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-25 percig kelesztjük még, majd lekenjük felvert tojással, ha szeretnénk, megszórjuk magvakkal is, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

NÚ - 2018/SZEP.