Egy kicsit másfajta krumplileves, mert kell a változatosság. :)
Krumpligombócleves
kolbásszal
Hozzávalók 5-6
személyre: 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 5 dkg szalonna, 25-30
dkg házi füstölt kolbász, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, só, citromlé,
petrezselyemzöld;
a gombóchoz: 40
dkg főtt krumpli, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, ½
teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál szárított majoránna, ½ csokor
petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése: A
szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt, ha
akarjuk, kiszedjük, és csak a végén szórjuk a levesre. Ha nem, benne is
hagyhatjuk. A kiolvadt zsíron megdinszteljük a finomra aprított hgymát meg a tetszés
szerint darabolt gyökereseket, felöntjük 2-2,5 l vízzel, enyhén megsózzuk, és
félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt, és addig
főzzük, amíg minden el nem készül. A gombóchoz a kenyeret hideg vízbe áztatjuk,
a főtt krumplit és a hagymát pedig lereszeljük a kis lyukú reszelőn. A
kifacsart, összemorzsolt kenyeret összedolgozzuk a krumplival, hagymával,
tojással és liszttel, hozzáadjuk a
finomra aprított petrezselyemzöldet meg a majoránnát, ízlés szerint sóval,
borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd diónyi gombócokká formáljuk, és a
majdnem kész levesbe dobjuk. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a leves
tetejére (1-2 perc). Ezalatt simára kavarjuk a tejfölt és a tojássárgáját,
felengedjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Csak összeforrósítjuk, már
nem forraljuk fel. Utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk aprított
petrezselyemzölddel. Tejföllel és csípős paprikával kínáljuk.
Megjegyzés: Tetszés szerint tárkonnyal és tárkonyecettel is ízesíthető.
KAL - 2018.
Ciorbă cu găluşte de cartofi şi cârnaţi
Ingrediente
pentru 5-6 persoane: 2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ceapă, 50 g slănină,
250-300 g cârnaţi de casă afumaţi, 2 gălbenuşuri, 200 ml smântână, sare, zeamă
de lămâie, pătrunjel verde;
pentru găluşte:
400 g cartofi fierţi, 2 felii de pâine, 1 ou, 1 ceapă, 2 linguri făină, sare,
piper, ½ linguriţă chimen măcinat, 1 linguriţă măghiran uscat, ½ legătură
pătrunjel verde.
Prepararea: Se
taie slănina cubuleţe foarte mici şi se se prăjeşte într-o oală până ce îşi
lasă grăsimea. Se adaugă morcovii, ceapa şi rădăcina de pătrunjel tăiate după
plac şi se călesc câteva minute. Se toarnă 2-2,5 litri apă, se sărează şi se
lasă să dea în clocot. Când legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă
cârnaţii tăiaţi rondele şi se fierbe ciorba până când toate se gătesc. Pentru
găluşte se înmoaie pâinea în apă rece, iar cartofii se dau pe răzătoarea cu
găuri mici. Se amestecă cartofii cu pâinea stroarsă şi sfărâmată, ceapa dată pe
răzătoare, pătrunjelul tocat, oul, făina şi condimentele enumerate şi se
asezonează după gust cu sare şi piper. Din compoziţie se formează găluşte de
mărimea unei nuci şi se adaugă la ciorbă când aceasta este gata, lăsând să fiarbă
până ce găluştele se ridică la suprafaţă. Se freacă gălbenuşurile cu smântâna,
se adaugă puţină zeamă fierbinte, după care se toarnă amestecul la ciorbă. Se
ia de pe foc înainte ca ciorba să dea în clocot din nou. Se presară pătrunjel
verde tocat şi se serveşte cu smântână şi ardei iute.
BA - 2017/9