Nagyon rég nem ettünk halat, nem tudom, miért, de így alalakult. Ez a recept is évekkel ezelőtt készült (épp megnéztem, 2014. július 27-én :D ), csak tavaly nyáron megtaláltam a fotóját meg a lejegyzetelt receptet, és így ajánlottam a 2019-es évi Erdélyi Konyha Kalendáriumba. Most pedig, mivel éppen rohamosan közeleg a Szilveszter, kedves olvasóimnak is ajánlom. Kicsit érdekesebb, másabb recept, mint a hagyományos halszeletek, de nagyon finom, sőt, mennyei. Az sem baj, ha kihűl, éppen annyira élvezhető úgy is, mint melegen, tehát akár svédasztalra is elkészíthető.
Leveles tésztában
sült hal csilis őszibarackcsatnival
Hozzávalók (4
személyre): 1 kg halfilé, só, bors, csili- és fokhagymapor, rozmaring; 50-60
dkg fagyasztott leveles tészta, 1-2 tojás, lenmag;
a csatnihoz: 4-5
őszibarack befőttből, levével együtt, 1 hagyma, 1 kisebb csili, olaj, 1-2
evőkanál keményítő, néhány evőkanál tejszín, friss rozmaring.
Elkészítése: A halfilét kb. kétujjnyi vastag szeletekre
vágjuk, majd beszórjuk só, bors, csili- és fokhagymapor, illetve finomra
aprított rozmaring keverékével. A kiolvadt leveles tésztát kiterítjük vagy
kinyújtjuk, kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, ráfektetünk egy-egy haldarabot,
és kétoldalról sarkosan összefogjuk. A sarkokat megkenhetjük kevés vízzel, hogy
összetapadjanak. Ezután lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal, és 200
fokos sütőben szép aranybarnára sütjük (kb. 20 perc). A csatnihoz a finomra
aprított hagymát megdinszteljük kevés forró olajon, rádobjuk az összeaprított
csilit meg rozmaringot, és együtt dinszteljük tovább. Ráöntjük a befőtt levét, és 5-10
perc alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az összedarabolt barackot, majd
besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Beletesszük az ízlés szerinti
tejszínt, ha szükséges, felengedjük még kevés vízzel, és jól kiforraljuk. A
tésztában sült hallal kínáljuk.
KAL - 2019.
Papucei cu pește și sos de piersici
Ingrediente pentru 4 persoane: 1 kg file de pește, sare,
piper, praf de chili, usturoi granulat, rozmarin; 600 g aluat de foitaj, 1-2
ouă, semințe de in;
pentru sos: 4-5 piersici din compot cu zeamă cu tot, 1
ceapă, 1 chili mai mic, 1-2 linguri amidon alimentar, câteva linguri de
smântână dulce, rozmarin proaspăt, sare.
Prepararea: Fileurile de pește se taie în fâșii de cca. 2
degete grosime (ca pt. fish fingers) și se condimentează cu amestecul de sare,
piper, chili, usturoi granulat și rozmarin mărunțit. Aluatul se lasă la
decongelat, se întinde subțire și se taie în pătrățele cu latura de 8-10 cm (în
funcție de mărimea fâșiilor de pește). Pe fiecare se așază câte o bucată de
pește condimentat, după care se
prind două colțuri și se suprapun strângându-le bine să nu
se desfacă. Papuceii se ung apoi cu ou bătut, se presară cu semințe de in, și
se coc în cuptor la 200 grade până ce devin aurii (cca. 20 minute).
Pentru sos se călește ceapa tăiată mărunt în puțin ulei, se
adaugă chili/ul și rozmarinul mărunțit și se călesc mai departe împreună câteva
secunde. Se toarnă zeama compotului și se fierbe totul la foc mic 5-10 minute.
Se adaugă piersicile tăiate cubulețe, se lasă să dea în câteva clocote, după
care se îngroașă cu amidonul amestecat cu puțină apă rece. Se adaugă smântâna,
se săreayă după gust, iar dacă sosul este prea gros, se mai subțiază cu apă și
se lasă să fiarbă bine. Se servește alături de papuceii cu pește.
BA - 2019/2.