2018. április 29., vasárnap

Tropical sangria


Ma nem is április volt, hanem nyár, kánikulával. 15 percig bírtam napozni, nagyon égetett a nap. Úgyhogy napozás után jólesett hűsölni az árnyékban egy kis finomság társaságában. Készült alkoholos és -mentes verzió is. Mindkettő finom a maga nemében, de én talán mégis a limonádésnál maradok meg hosszútávon . :) 


Trópusi sangria (alkoholos-gyümölcsös koktél)

Hozzávalók 4 személyre: 1 ananászkonzerv, 8-10 kivi, 2-3 piros húsú grépfrút, 1 gránátalma, 1-2 citrom, diónyi friss gyömbér, néhány mentaágacska, 1 dl vodka, 5 dl édes fehérbor, szódavíz, esetleg cukor.
Elkészítése:  A gyümölcsöket meghámozzuk, a gréprútot kifilézzük és a kivivel együtt kis kockákra vágjuk. Az ananászkonzervet tálba öntjük, összevegyítjük a gyümölcsdarabokkal, a gránátalmamagokkal, a karikára vágott citrommal és gyömbérrel, illetve a jól megmosott mentával. Egy kb. 1,5 l-es csavaros befőttesüvegbe beleöntjük a vodkát meg a bort, beletesszük a gyömölcskeveréket levével együtt, és ha szükséges, szódavízzel pótoljuk. Ízlés szerint édesíteni is lehet. Rácsavarjuk az üveg tetejét, és máris szállítható. Kisebb csavaros tetejű bögrékbe adagoljuk.

Megjegyzés: Az ital elkészíthető vodka helyett fehér rummal vagy limoncsellóval is, illetve gyerekeknek a gyümölcsöket finom citromos limonádéval lehet felönteni. Ne felejtsünk el kanalat adni mellé, hogy a gyömölcsöt is el lehessen könnyen fogyasztani.

ÉÍ - 2018/NYÁR
BA - 2018/7-8

2018. április 22., vasárnap

Zöldséges disznónyárs


Már nem egyszer grilleztünk idén a kertben, mindig van valami finomság, amit kitalálok vagy kipróbálok, esetleg már sokadszorra elkészítek. A nyársakat is sokat variálom, de néha kimondottan a hagyományos szalonnás-hagymás-paprikás változatot kívánom meg. A család is díjazta...


Zöldséges disznónyárs

Hozzávalók 4 személyre: kb. 70 dkg sertéscomb, 10-15 dkg házi füstölt szalonna, 10-15 apróbb hagyma, 1 piros húsú kápia paprika, 1-2 szál zöldfokhagyma, vagy 8-10 zöldfokhagymaszár, 1 teáskanál só, 1/2-1/2 teáskanál bors, pirospaprika és őrölt kömény, 2-3 evőkanál olaj. 

Elkészítése: A húst kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Tálba tesszük, rászórjuk a porfűszereket meg a finomra aprított fokhagymaszárat, rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól összekavarjuk. Lefóliázva legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni. A szalonnát kb. 2x2 cm-es nagyságú, jó vékony szeletekre vágjuk, a paprikát is hasonlóan, a hagymákat pedig nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük.  Ezután a húst (7-8 darabot egy nyársra) a szalonnával, a paprikával meg a hagymával feváltva nyársakra húzzuk, és szalonnával megkent felforrósított rácson, nem túl erős parázs fölött, gyakran átforgatva megsütjük. Friss kenyérrel, bármilyen salátával, esetleg mustárral kínáljuk. 

Megjegyzés: A hozzávalók sorrendje tetszőleges lehet, mégis ajánlott, hogy a hús mellett legalább egyik oldalon szalonna legyen. Így a belőle kiolvadó zsiradék ízletesebbé teszi a húst, és magas hőjével segít a hús elkészülésében. 

ÉÍ - NYÁR/2018.


Frigărui de porc

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 700 g pulpă de porc, 100-150 g slănină afumată, 10-15 cepe mici, 1 ardei kapia roşu, 1-2 fire usturoi verde (sau numai frunze de usturoi), 1 linguriţă sare, câte ½ linguriţă piper, boia de ardei şi chimen măcinat, 2-3 linguri ulei.

Prepararea: Pulpa de porc se taie în cubuleţe cu latura de cca. 2 cm. Se taie felii subţiri de slănină de acceaşi mărime cu carnea, iar ardeiul se taie tot cam aşa. Cepele mici se taie în două. Se înfig ingredientele pe frigărui după plac, atât doar, că lângă carne este bine să ajungă câte o feliuţă de slănină. Pe o frigăruie se pun cca. 7-8 bucăţi de carne şi restul ingredientelor. Se prăjesc pe grătarul încins, dar cu jar nu foarte intens, pentru a se găti uniform şi a nu se arde la exterior. Se servesc cu pâine şi salată după plac.

BA - 2018/5

2018. április 19., csütörtök

Hagyományos töltött tojás

Nagyon ritkán készítek ilyen töltött tojást, mindig valahogyan másképp akarom megvariálni. No, de a múltkoriban ilyenre fájt a fogam. A húgommal szinte egyszerre készítettük. A felső képen az övé, az alsón az enyém van rajta. :D



Hagyományos töltött tojás (Pástétomos töltelékkel)

Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 1 kisebb májpástétom, 1 kics hagyma vagy 1-2 cikk fokhagyma, 2-3 dl majonéz, 1 dl sűrű joghurt, só, bors, cukor, citromlé.

Elkészítése:  A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk. Mindegyiket kettévágjuk, sárgáját kikaparjuk és villával összetörjük. Ezután összedolgozzuk a májpástétommal, a lereszelt hagymával vagy fokhagymával, illetve annyi (1-2 evőkanálnyi) majonézzel, amennyi szükséges, hogy puha, krémes, de formáját jól megtartó tölteléket kapjunk. Sóval és borssal ízesítjük. A kész krémet betöltjük a fél tojásfehérjékbe, majd beleállítjuk az időközben elkészített mártásba. A mártáshoz a maradék majonézt simára keverjük a joghurttal, sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük. Tetszés szerint díszítjük. 

A FŐZ. ISK/2018.


2018. április 14., szombat

Cukordarás, epres palacsinta

Hamarosan itt az eperszezon. Ki kell próbálni ezt is. A gyerekek imádni fogják. :)


Cukordarás, epres palacsinta 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 kicsi tojás, 2,7 dl író vagy 2,5 dl tej és 2 evőkanál hígabb joghurt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál rumaroma, 20 dkg eper, színes szórócukor vagy cukordara, vaj.

Elkészítése:  Egy tálban összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáöntjük az összekevert folyékony hozzávalókat. Addig keverjük, amíg a massza jól össze nem áll, de nem szabad túlkeverni. Ha szükséges, még önthetünk hozzá 1-2 evőkanálnyi írót vagy tejet/joghurtot. Meglehetősen sűrű, szottyanós masszát kell kapnunk. Miután elkészült, lazán beleforgatjuk a kis kockákra felvágott eper háromnegyed részét is. Vajjal vékonyan megkent serpenyőbe kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat öntünk, 1-3 percig sütjük az egyik oldalát közepes lángon, majd mielőtt átfordítanánk, megszórjuk 1-1 evőkanálnyi cukordarával. A másik oldalán már csak keveset sütjük, vigyázzunk, mert a cukorka elkezdhet karamellizálódni. További eperrel, esetleg tejszínhabbal, fagylalttal kínálhatjuk.

ÉÍ - TAVASZ/2018.


2018. április 10., kedd

Juhtúrós töltött tojás (meleg)


Ez nem most készült, de a főtt tojás hasznosítására is alkalmas étel. Finom előétel vagy vacsora. 


Juhtúrós töltött tojás (meleg)

Hozzávalók 4 személyre: 10-12 tojás, 10 dkg száraz kenyér, 15 dkg juhtúró, 2 tojásfehérje, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors;
a mártáshoz: 2 tojássárgája, 25 dkg tejföl, 2 teáskanál mustár, 10 dkg sajt, só, bors
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A tojásokat keményre főzzük, azonnal lehűtjük és meghámozzuk. Kettévágjuk, sárgájukat kikaparjuk, villával összetörjük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd ledaráljuk vagy jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a juhtúrót, az összetört főtt tojássárgáját, a mustárt meg a nyers tojásfehérjét, és jó krémesre dolgozzuk. Reszelt hagymával, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. A fél tojásfehérjéket bőven megtöltjük a töltelékkel. A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral meg a tejföllel, majd belekeverjük a sajtot, illetve sóval-borssal ízesítjük. Hőálló edényt jól kikenünk vajjal, illetve megszórjuk zsemlemorzsával, és felsorakoztatjuk benne a megtöltött tojásokat. A mártást ráöntjük a tojásokra és szépen elsimítjuk. 25-30 perc alatt 180 fokos sütőben jól összeforrósítjuk. Friss zöldséggel, esetleg joghurttal, tejföllel kínáljuk.

A FŐZ ISK./2018

2018. április 7., szombat

Spenótos, túrókrémes kocka

Látványos, színes elem bármelyik asztalon.


Spenótos, túrókrémes kocka

Hozzávalók a laphoz: 5 tojás, 20 dkg jól kinyomkodott, kiolvadt spenótpüré, 1 szál újfokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 7-8 evőkanál liszt, 3 nagy evőkanál tejföl, só, bors, esetleg 1 csapott teáskanál sütőpor;
a krémhez: 20 dkg telemes (feta), 45-50 dkg tehéntúró, 5-10 dkg mascarpone, 20 dkg sonka, 1 nem túl erős csípős paprika, néhány szál megdvehagyma, 3 evőkanál apró kapribogyó (vagy savanyú uborka), só, bors;
a tetejére: majonéz, paprika, zöldfűszer.

Elkészítése: A spenótpürét elkeverjük a tejföllel, az aprított fokhagymával és petrezselyemzölddel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgáját, a sütőporos lisztet meg a spenótos keveréket. Nagy méretű (kb. 35*38 cm), sütőpapírral bélelt tespibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük (nem kell megbarnulnia). Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és 3 egyforma darabra vágjuk. A krémhez a tejtermékeket simára dolgozzuk, majd belekeverjük a kis kockákra vágott sonkát, a picire fölaprított csípős paprikát, a finomra aprított medvehagymát meg a kissé összedarabolt kapribogyót. Sóval és borssal csak akkor ízesítjük, ha szükségesnek találjuk, mert a telemea is sós, a csípős paprikától pedig lehet eléggé csípős lesz. A krémet kettéosztjuk, és betöltjük a lapok közé. Kissé lenyomkodjuk, hogy jól összeálljanak. Tálalás előtt szépen felszeleteljük, és minden szelet tetejét csillagcsővel kinyomott majonézzel, piros színű paprikával és valamilyen zöld színű levéllel díszítjük.

Megjegyzés: Ízlés szerint egyéb zöldfűszerekkel is ízesíthetjük, illetve sonka helyett akár főtt tojást, főtt húst, párolt gombát, apított májat, színes zöldségeket, bármit használhatunk hozzá.

KAL - 2019.



2018. április 6., péntek

Tojásos brokkolikrém

Vinettát, azaz padlizsánkrémet ettünk a múlt héten, ezért az ünnepre már nem készítettem azt, de mindenképpen szerettem volna valami kennivalót is készíteni. Amikor megláttam a hűtőben árválkodó brokkolit, már tudtam is, hogy ebből csinálok majd "kenőkét". S aztán rendre jöttek az ötletek, hogy mivel is kombináljam. Ez lett belőle. Nagyon finom lett:


Tojásos brokkolikrém

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 4 főtt tojás, 3 nagy evőkanál sűrű házi majonéz (úgy kb. 1,5-2 dl ez), 1 szál új fokhagyma fehér része, só, bors, citromlé, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csilipehely (elhagyható).

Elkészítése: A brokkolit puhára főzzük sós-szódabikarbónás vízben, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadunk 1 főtt tojást, és leturmixoljuk. A péphez hozzáadjuk a többi összedarabolt főtt tojást, elkeverjük a majonézzel, majd sóval, borssal, citromlével és ízlés szerinti csilipehellyel fűszerezzük. Friss zöldségekkel, olajbogyóval kínáljuk. Finom és gyors házi majonézt ÍGY készíthetünk.

Megjegyzés: Majonéz helyett, hogy könnyebb legyen, esetleg tejföllel vagy sűrű joghurttal is készíthetjük. Most húsvét után kitűnő ötlet a tojások hasznosítására.

KAL. - 2020.



Related Posts with Thumbnails

2018. április 29., vasárnap

Tropical sangria


Ma nem is április volt, hanem nyár, kánikulával. 15 percig bírtam napozni, nagyon égetett a nap. Úgyhogy napozás után jólesett hűsölni az árnyékban egy kis finomság társaságában. Készült alkoholos és -mentes verzió is. Mindkettő finom a maga nemében, de én talán mégis a limonádésnál maradok meg hosszútávon . :) 


Trópusi sangria (alkoholos-gyümölcsös koktél)

Hozzávalók 4 személyre: 1 ananászkonzerv, 8-10 kivi, 2-3 piros húsú grépfrút, 1 gránátalma, 1-2 citrom, diónyi friss gyömbér, néhány mentaágacska, 1 dl vodka, 5 dl édes fehérbor, szódavíz, esetleg cukor.
Elkészítése:  A gyümölcsöket meghámozzuk, a gréprútot kifilézzük és a kivivel együtt kis kockákra vágjuk. Az ananászkonzervet tálba öntjük, összevegyítjük a gyümölcsdarabokkal, a gránátalmamagokkal, a karikára vágott citrommal és gyömbérrel, illetve a jól megmosott mentával. Egy kb. 1,5 l-es csavaros befőttesüvegbe beleöntjük a vodkát meg a bort, beletesszük a gyömölcskeveréket levével együtt, és ha szükséges, szódavízzel pótoljuk. Ízlés szerint édesíteni is lehet. Rácsavarjuk az üveg tetejét, és máris szállítható. Kisebb csavaros tetejű bögrékbe adagoljuk.

Megjegyzés: Az ital elkészíthető vodka helyett fehér rummal vagy limoncsellóval is, illetve gyerekeknek a gyümölcsöket finom citromos limonádéval lehet felönteni. Ne felejtsünk el kanalat adni mellé, hogy a gyömölcsöt is el lehessen könnyen fogyasztani.

ÉÍ - 2018/NYÁR
BA - 2018/7-8

2018. április 22., vasárnap

Zöldséges disznónyárs


Már nem egyszer grilleztünk idén a kertben, mindig van valami finomság, amit kitalálok vagy kipróbálok, esetleg már sokadszorra elkészítek. A nyársakat is sokat variálom, de néha kimondottan a hagyományos szalonnás-hagymás-paprikás változatot kívánom meg. A család is díjazta...


Zöldséges disznónyárs

Hozzávalók 4 személyre: kb. 70 dkg sertéscomb, 10-15 dkg házi füstölt szalonna, 10-15 apróbb hagyma, 1 piros húsú kápia paprika, 1-2 szál zöldfokhagyma, vagy 8-10 zöldfokhagymaszár, 1 teáskanál só, 1/2-1/2 teáskanál bors, pirospaprika és őrölt kömény, 2-3 evőkanál olaj. 

Elkészítése: A húst kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Tálba tesszük, rászórjuk a porfűszereket meg a finomra aprított fokhagymaszárat, rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól összekavarjuk. Lefóliázva legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni. A szalonnát kb. 2x2 cm-es nagyságú, jó vékony szeletekre vágjuk, a paprikát is hasonlóan, a hagymákat pedig nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük.  Ezután a húst (7-8 darabot egy nyársra) a szalonnával, a paprikával meg a hagymával feváltva nyársakra húzzuk, és szalonnával megkent felforrósított rácson, nem túl erős parázs fölött, gyakran átforgatva megsütjük. Friss kenyérrel, bármilyen salátával, esetleg mustárral kínáljuk. 

Megjegyzés: A hozzávalók sorrendje tetszőleges lehet, mégis ajánlott, hogy a hús mellett legalább egyik oldalon szalonna legyen. Így a belőle kiolvadó zsiradék ízletesebbé teszi a húst, és magas hőjével segít a hús elkészülésében. 

ÉÍ - NYÁR/2018.


Frigărui de porc

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 700 g pulpă de porc, 100-150 g slănină afumată, 10-15 cepe mici, 1 ardei kapia roşu, 1-2 fire usturoi verde (sau numai frunze de usturoi), 1 linguriţă sare, câte ½ linguriţă piper, boia de ardei şi chimen măcinat, 2-3 linguri ulei.

Prepararea: Pulpa de porc se taie în cubuleţe cu latura de cca. 2 cm. Se taie felii subţiri de slănină de acceaşi mărime cu carnea, iar ardeiul se taie tot cam aşa. Cepele mici se taie în două. Se înfig ingredientele pe frigărui după plac, atât doar, că lângă carne este bine să ajungă câte o feliuţă de slănină. Pe o frigăruie se pun cca. 7-8 bucăţi de carne şi restul ingredientelor. Se prăjesc pe grătarul încins, dar cu jar nu foarte intens, pentru a se găti uniform şi a nu se arde la exterior. Se servesc cu pâine şi salată după plac.

BA - 2018/5

2018. április 19., csütörtök

Hagyományos töltött tojás

Nagyon ritkán készítek ilyen töltött tojást, mindig valahogyan másképp akarom megvariálni. No, de a múltkoriban ilyenre fájt a fogam. A húgommal szinte egyszerre készítettük. A felső képen az övé, az alsón az enyém van rajta. :D



Hagyományos töltött tojás (Pástétomos töltelékkel)

Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 1 kisebb májpástétom, 1 kics hagyma vagy 1-2 cikk fokhagyma, 2-3 dl majonéz, 1 dl sűrű joghurt, só, bors, cukor, citromlé.

Elkészítése:  A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk. Mindegyiket kettévágjuk, sárgáját kikaparjuk és villával összetörjük. Ezután összedolgozzuk a májpástétommal, a lereszelt hagymával vagy fokhagymával, illetve annyi (1-2 evőkanálnyi) majonézzel, amennyi szükséges, hogy puha, krémes, de formáját jól megtartó tölteléket kapjunk. Sóval és borssal ízesítjük. A kész krémet betöltjük a fél tojásfehérjékbe, majd beleállítjuk az időközben elkészített mártásba. A mártáshoz a maradék majonézt simára keverjük a joghurttal, sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük. Tetszés szerint díszítjük. 

A FŐZ. ISK/2018.


2018. április 14., szombat

Cukordarás, epres palacsinta

Hamarosan itt az eperszezon. Ki kell próbálni ezt is. A gyerekek imádni fogják. :)


Cukordarás, epres palacsinta 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 kicsi tojás, 2,7 dl író vagy 2,5 dl tej és 2 evőkanál hígabb joghurt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál rumaroma, 20 dkg eper, színes szórócukor vagy cukordara, vaj.

Elkészítése:  Egy tálban összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáöntjük az összekevert folyékony hozzávalókat. Addig keverjük, amíg a massza jól össze nem áll, de nem szabad túlkeverni. Ha szükséges, még önthetünk hozzá 1-2 evőkanálnyi írót vagy tejet/joghurtot. Meglehetősen sűrű, szottyanós masszát kell kapnunk. Miután elkészült, lazán beleforgatjuk a kis kockákra felvágott eper háromnegyed részét is. Vajjal vékonyan megkent serpenyőbe kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat öntünk, 1-3 percig sütjük az egyik oldalát közepes lángon, majd mielőtt átfordítanánk, megszórjuk 1-1 evőkanálnyi cukordarával. A másik oldalán már csak keveset sütjük, vigyázzunk, mert a cukorka elkezdhet karamellizálódni. További eperrel, esetleg tejszínhabbal, fagylalttal kínálhatjuk.

ÉÍ - TAVASZ/2018.


2018. április 10., kedd

Juhtúrós töltött tojás (meleg)


Ez nem most készült, de a főtt tojás hasznosítására is alkalmas étel. Finom előétel vagy vacsora. 


Juhtúrós töltött tojás (meleg)

Hozzávalók 4 személyre: 10-12 tojás, 10 dkg száraz kenyér, 15 dkg juhtúró, 2 tojásfehérje, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors;
a mártáshoz: 2 tojássárgája, 25 dkg tejföl, 2 teáskanál mustár, 10 dkg sajt, só, bors
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A tojásokat keményre főzzük, azonnal lehűtjük és meghámozzuk. Kettévágjuk, sárgájukat kikaparjuk, villával összetörjük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd ledaráljuk vagy jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a juhtúrót, az összetört főtt tojássárgáját, a mustárt meg a nyers tojásfehérjét, és jó krémesre dolgozzuk. Reszelt hagymával, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. A fél tojásfehérjéket bőven megtöltjük a töltelékkel. A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral meg a tejföllel, majd belekeverjük a sajtot, illetve sóval-borssal ízesítjük. Hőálló edényt jól kikenünk vajjal, illetve megszórjuk zsemlemorzsával, és felsorakoztatjuk benne a megtöltött tojásokat. A mártást ráöntjük a tojásokra és szépen elsimítjuk. 25-30 perc alatt 180 fokos sütőben jól összeforrósítjuk. Friss zöldséggel, esetleg joghurttal, tejföllel kínáljuk.

A FŐZ ISK./2018

2018. április 7., szombat

Spenótos, túrókrémes kocka

Látványos, színes elem bármelyik asztalon.


Spenótos, túrókrémes kocka

Hozzávalók a laphoz: 5 tojás, 20 dkg jól kinyomkodott, kiolvadt spenótpüré, 1 szál újfokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 7-8 evőkanál liszt, 3 nagy evőkanál tejföl, só, bors, esetleg 1 csapott teáskanál sütőpor;
a krémhez: 20 dkg telemes (feta), 45-50 dkg tehéntúró, 5-10 dkg mascarpone, 20 dkg sonka, 1 nem túl erős csípős paprika, néhány szál megdvehagyma, 3 evőkanál apró kapribogyó (vagy savanyú uborka), só, bors;
a tetejére: majonéz, paprika, zöldfűszer.

Elkészítése: A spenótpürét elkeverjük a tejföllel, az aprított fokhagymával és petrezselyemzölddel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgáját, a sütőporos lisztet meg a spenótos keveréket. Nagy méretű (kb. 35*38 cm), sütőpapírral bélelt tespibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük (nem kell megbarnulnia). Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és 3 egyforma darabra vágjuk. A krémhez a tejtermékeket simára dolgozzuk, majd belekeverjük a kis kockákra vágott sonkát, a picire fölaprított csípős paprikát, a finomra aprított medvehagymát meg a kissé összedarabolt kapribogyót. Sóval és borssal csak akkor ízesítjük, ha szükségesnek találjuk, mert a telemea is sós, a csípős paprikától pedig lehet eléggé csípős lesz. A krémet kettéosztjuk, és betöltjük a lapok közé. Kissé lenyomkodjuk, hogy jól összeálljanak. Tálalás előtt szépen felszeleteljük, és minden szelet tetejét csillagcsővel kinyomott majonézzel, piros színű paprikával és valamilyen zöld színű levéllel díszítjük.

Megjegyzés: Ízlés szerint egyéb zöldfűszerekkel is ízesíthetjük, illetve sonka helyett akár főtt tojást, főtt húst, párolt gombát, apított májat, színes zöldségeket, bármit használhatunk hozzá.

KAL - 2019.



2018. április 6., péntek

Tojásos brokkolikrém

Vinettát, azaz padlizsánkrémet ettünk a múlt héten, ezért az ünnepre már nem készítettem azt, de mindenképpen szerettem volna valami kennivalót is készíteni. Amikor megláttam a hűtőben árválkodó brokkolit, már tudtam is, hogy ebből csinálok majd "kenőkét". S aztán rendre jöttek az ötletek, hogy mivel is kombináljam. Ez lett belőle. Nagyon finom lett:


Tojásos brokkolikrém

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 4 főtt tojás, 3 nagy evőkanál sűrű házi majonéz (úgy kb. 1,5-2 dl ez), 1 szál új fokhagyma fehér része, só, bors, citromlé, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csilipehely (elhagyható).

Elkészítése: A brokkolit puhára főzzük sós-szódabikarbónás vízben, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadunk 1 főtt tojást, és leturmixoljuk. A péphez hozzáadjuk a többi összedarabolt főtt tojást, elkeverjük a majonézzel, majd sóval, borssal, citromlével és ízlés szerinti csilipehellyel fűszerezzük. Friss zöldségekkel, olajbogyóval kínáljuk. Finom és gyors házi majonézt ÍGY készíthetünk.

Megjegyzés: Majonéz helyett, hogy könnyebb legyen, esetleg tejföllel vagy sűrű joghurttal is készíthetjük. Most húsvét után kitűnő ötlet a tojások hasznosítására.

KAL. - 2020.