Valahol a neten látta az ötletet, és nagyon megtetszett neki. Feltétlenül el akarta készíteni, én pedig megengedtem. :P Az eredeti helyen kivivel és görögdinnyével készült, ő avokádóval (a kivitől viszket az orra - de komolyan!) és eperrel csinálta. Egyszerűbb volt epret használni, nem kellett így szűrni, passzírozni. De bármilyen más piros gyümölcs is jó... Én annyit segítettem, hogy amikor a zöld krém már megdermedt, tölcsér segítségével én öntöttem rá a fehér réteget úgy, hogy a poharakat ki sem vettem a fagyasztóból, hogy minél kevesebbet kelljen őket mozgatni - így nem mázolódott össze a pohár. Jó étvágyat Nagylányom desszertjéhez! Ha elkészítitek, persze! ;) :D
Dinnye-desszert
Hozzávalók 2
személyre: a zöld réteghez: 1 avokádó, 10 mentalevél, 1 evőkanál porcukor,
citromlé, víz;
a fehér réteghez:
1 dl tej, 2 teáskanál vaníliás cukor;
a piros réteghez:
20 dkg eper, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, víz;
továbbá: 15 g
zselatinpor, 80 ml víz, 5 dkg étcsokoládé.
Elkészítése: A zöld réteg hozzávalóit magas falú pohárba
tesszük és összeturmixoljuk. Vízből annyit adunk hozzá, hogy jó krémes-habos
állagú legyen. A fehér réteghez a vaníliás cukrot föloldjuk a tejben, a piros
réteghez pedig az epret megtisztítjuk, és a többi hozzávalóval
összeturmixoljuk. A vizet itt is tetszés szerint adagoljuk. A zselatint
beáztatjuk a vízbe, majd 10-15 perc után ffolyóssá melegítjük. A zöld krémhez 5
teáskanálnyit, a fehér réteghez 3 teáskanálnyit adunk, a maradékot pedig az
epres részhez adjuk. Jól elkavarjuk. Öblös poharakba kettéosztjuk az avokádós
krémet, és ha elég szilárd, tölcsér segítségével beleöntjük az ízesített tejet
is. Hidegbe tesszük, míg a tej megdermed. A csokoládét megolvasztjuk, zacskó
sarkába tesszük, majd a poharak oldalára kis „dinnyemagokat” nyomunk belőle.
Felöntjük a piros krémmel, és visszatesszük a hűtőbe néhány órára, hogy jól
megdermedjenek. További gyümölcsökkel is díszíthetjük.
Megjegyzés: A desszertet bármilyen másik piros
gyümölccsel is elkészíthetjük, dinnyével lenne az igazi. Ha dinnyével vagy
málnával készül, turmixolás után érdemes leszűrni a gyümölcspépet. Avokádó
helyett kivit is használhatunk, ebben az esetben viszont a gyümölcsöt össze
kell forralni a cukorral, különben a kivi nem engedi megkötni a zselatint.
FI - 2018/7-8
FI - 2018/7-8