MEGJELENT az Erdélyi konyha gasztromagazin idei HÚSVÉTI KÜLÖNSZÁMA, amelyet sok-sok szeretettel, odaadással készítettünk az olvasóknak. A korai húsvétra való tekintettel jó idejében megjelentettük, hogy mindenkinek legyen ideje megvenni, áttanulmányozni és "készülni" belőle.
Mert mi ezúttal is igyekeztünk minden ízlésnek megfelelni, sok-sok receptet, sok gasztro- és nem gasztro témát érinteni, illetve tartalmas olvasnivalót tenni az érdeklődők kezébe.
A Csepp a tengerben... című vezércikkben régmúlt és mostani húsvétokról írok, arról, hogy milyen feladatokat vállalt fel az Erdélyi konyha közössége, mégha íratlan törvény alapján is, illetve arra hívom fel benne mindenki figyelmét, hogy ne hagyjuk veszni hagyományainkat, mert a mostani gyerekeknek egyszerűen nem lesz, amire emlékezniük, nem lesz amiből töltekezniük, ha nem élik meg az élményeket.
A hosszú böjtre való tekintettel ízes-színes húsmentes fogások várják az olvasókat 6 oldalon át.
|
Fotó: Aleda |
A böjt után
Fagyal Hajnalka lélekvidító virágcsodái teremtik meg a húsvéthoz szükséges tavaszi hangulatot, majd
Kálmán Adél csodálatos terítékei és vidám húsvéti kompozíciói gyönyörködtetik szemünket ahhoz, hogy továbblapozva konyhai alapanyagokkal (magvak), és papírcsíkokkal (quilling) díszített húsvéti tojások csodaszép mintáit és leírásait találjuk meg.
|
Fotó: Aleda |
S ha már ünnepi hangulatot teremtettünk a lakásban, jöhet az ünnep is! És ahhoz, hogy jól kezdődjön, színes, gazdag kínálattal terítjük meg a reggelizőasztalt: töltött tojások és egyéb tojásos ételek, sonkás finomságok, édes ás sós sárga túrók, kocsonyák, finom szendvicsek, meglepetés-fogások.
A reggelizőasztalról természetesen nem hiányozhatnak a pehelykönnyű kenyerek és kalácsok sem, amelyeket
Gergely Edó ajánl a kedves olvasóknak, illetve szintén elmaradhatatlan "kellékei" a húsvéti asztalnak a reszelt torma különféle variációi, ezúttal
Aleda konyhájából.
Ha megtöltöttük hasunkat a finom reggelivel, nyugodtan hátradőlhetünk egy történelmi főzőlecke erejéig, amelyen a dévai Téglás Gábor Líceum diákjai és
Csatlós Erzsébet kalauzolnak végig. Ha elolvassák az érdekes riportot, megtudhatják, hogy mi köze van a piski Fáy-kastélynak az orosz tortához. ;)
S mire a végére érnek, bizonyára ismét megéheznek. Éppen ezért ínycsiklandó ünnepi leveseink csak arra várnak, hogy felfedezzék, kipróbálják őket.
|
Fotó: Fagyal Hajnalka |
Török Zoltán írókollégánk tollából egy nagyon kedves novellát olvashatnak, melyben benne van az igazi székely húsvétok íze-zamata-hangulata is, de a modern kor vívmányai is szervesen beleilleszkednek. Mint a mindennapi életben is...
Fagyal Hajnalka utánajárt a népi hiedelemvilágban gyökerező szokásoknak, és kiemelte közülük azokat, amelyek termékenységet hivatottak varázsolni embernek és állatnak egyaránt. Színes, érdekes olvasmány, biztos, hogy mindenki talál benne olyasmit, amiről még nem tudott, sosem hallott.
Mint minden ünnepen, az étkezések "tartalmát" a húsos főételek adják. Nos, húsvéti különszámunkban sok-sok oldalon találnak mennyei főételeket bárányból, nyúlból és egyéb húsokból, köztük sertésből, csirkéből, borjúból, marhából, halból, és nem utolsó sorban őzből, szarvasból, illetve vaddisznóból.
|
Fotó: György Ottilia |
Ilyen bőséges ebéd után ismét szükségünk van egy kis pihenésre, ezért Hajnalka újra tartalmas szórakozásra invitál bennünket. Ha vele tartunk, megtudhatjuk, hogyan illik viselkednünk locsolkodáskor (férfiaknak és nőknek egyaránt), illetve azt is, hogyan élhetjük túl az egésznapos locsolkodást.
Ha pedig túléltük a locsolkodást, és meg is pihentünk, előkészíthetjük pocakunkat a desszertre. Először változatos sós rágcsálnivalókat kínálunk, majd szépséges és finomságos ünnepi kelteket fázisfótókkal együtt - kezdőknek is, sok-sok finom krémes vagy gyümölcsös süteményt, majd néhány ünnepi tortát. A könnyedebb ízekre vágyóknak sütés nélküli desszertek receptjeit hoztuk, illetve gondoltunk a legkisebb locsolókra - no meg az őket kísérő apukákra - is, mert sok szép színes, különleges, gyerekeknek való süteménnyel, illetve alkoholos és alkoholmentes bonbonnal kedveskedünk nekik.
|
Fotó: Fagyal Hajnalka |
Végül pedig, de nem utolsó sorban, receptes rovataink közül az utolsó, szemet-szájat gyönyörködtető friss, üdítő alkoholos és alkoholmentes italokat, koktélokat tartalmaz.
|
Fotó: Aleda |
Mindezek után pedig, mintegy levezetésképpen, még egyszer kényelembe helyezhetik magukat a fotelben, hogy elolvassák
Barabás Orsolya és
Kádár Katalin kolléganőim írásait a gyergyói és nyárádmenti ma is élő több, mint érdekes, szép népszokásokról.
És ... itt a vége, (vedd a lapot) s fuss el véle! De ne túl messzire, csupán a konyháig, hogyha netalán megéhezel, valami finomságot dobhass össze pillanatok alatt ünnepre vagy hétköznapra egyaránt.
A különszám összeállításában természetesen részt vett az Erdélyi konyha teljes csapata. Hogy nem mindenkinek említettem a nevét, az azért van, mert a többiek -
Péter Judit,
Kiss Éva,
Hegyi Zsuzsánna,
György Ottilia,
Gál Edith és
jómagam - többnyire önálló receptekkel járultunk hozzá a tartalomhoz, nem pedig teljes rovatokkal.
Végezetül: kellemes készülődést, jó ünnepre hangolódást kívánunk mindenkinek, majd... "élvezzük együtt az ünnep ízeit"! :)