Finom és tartalmas ebéd vagy vacsora akár vendégváráshoz is. Sőt. ;) :)
Töltött csirkemell
krumpligratennel
Hozzávalók (4 személyre): 4 fél
csirkemell, 1 teáskanál só, ½ - ½ teáskanál bors, pirospaprika és csilipor, ½
mokkáskanál őrölt rozmaring, néhány evőkanál olívaolaj, esetleg bor;
a töltelékhez: 3 közepes sárgarépa,
5 cikk fokhagyma, 20 dkg pikáns paprikás kolbász, 2 evőkanál mascarpone, bors,
petrezselyemzöld, olaj, só;
a körethez: kb. 15 közepes méretű
főtt krumpli, 3 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30 dkg tejföl, só, bors, petrezselyemzöld,
olaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A fél csirkemelleket
lapjában bevágjuk úgy, hogy könyvszerűen kinyithassuk, megszórjuk a
fűszerkeverékkel és félretesszük. A sárgarépát finomra reszeljük,
megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk,
borsozzuk, és hagyjuk kihűlni. Elkeverjük az összevágott-szétnyomott
kolbásszal, a mascarponéval, illetve egy kisebb tojássárgájával, amit a
köretnek való tojásoktól veszünk el, és enyhén megsózzuk. A csirkemelldarabokat
megtöltük az egyenlően elosztott masszával, megtűzzük fogpiszkálóval, és kevés
forró olajon körbepirítjuk. Kevés víz vagy bor aláöntésével, gyakran
megforgatva, fedő alatt készre pároljuk. A körethez karikára vágjuk a
meghámozott krumplit. A tojást felverjük, elkeverjük a tejföllel, az aprított
petrezselyemzölddel meg a zúzott fokhagymával, illetve sóval és borssal
ízesítjük. Hőálló edényt jól kikenünk olajjal, illetve vastagon megszórunk
morzsával, és belehelyezünk egy réteg krumplikarikát. Megszórjuk kevés sóval és
borssal, meglocsoljuk tojásos keverékkel, majd addig ismételjük a rétegezést,
amíg a krumpli el nem fogy. A maradék tojásos masszát a tetejére öntjük. 200
fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A töltött hússal és
uborkasalátával kínáljuk.
Megjegyzés: Krumpli helyett a köretet elkészíthetjük zellergumóval is vagy édesburgonyával. Így kevésbé hizlaló.
KAL - 2019.