Szó se róla, az erdélyi padlizsánkrémnek, a mi vinettánknak aligha akad párja a világon, de bármennyire finom is legyen, nekem muszáj kísérletezni, sosem nyugszom... Mindig más ízeket, párosításokat próbálok ki, mondhatnám "ez a lételemem". Nemrég kimondottan arra fájt a fogam, hogy valami teljesen újat, teljesen mást próbáljak ki a frissen vett padlizsánokból, ezért elkezdtem keresni-kutatni, hogy olyan recepteket találjak, amelyek az itthon is fellelhető alapanyagokból készülnek, mégis teljesen más ízvilágúak, mint ami számunkra megszokott. "Bejártam ezügyben a világot", és az alábbi háromra esett a választásom. A recepteket különféle angol vagy más nyelvű (pl. bolgár) oldalakon találtam, de egyiknél sem követtem egy az egyben a leírtakat. A végeredmények viszont isteniek lettek, mindannyiunknak ízlettek.
1. Bolgár
diós-fokhagymás padlizsánkrém
Hozzávalók (kb. 4
személyre): 50 dkg sült padlizsánhús, 10 dkg őrölt dióbél, 1 tojássárgája, 1
teáskanál mustár, 1 dl olaj, 3-4 nagy evőkanál görög joghurt, 2-3 cikk
fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése: A
tojássárgáját elkeverjük a mustárral meg kevés sóval, és először cseppenként,
majd vékony sugárban hozzákeverjük az olajat, míg sűrű majonézzé nem alakul. A
padlizsánhúst tetszés szerint pépesítjük krémesebbre vagy darabosabbra, majd
elkeverjük a dióval, a majonézzel meg a zúzott fokhagymával. A joghurtból
annyit adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a krém puha, könnyű legyen.
Végül sóval, borssal ízesítjük, illetve belekeverjük a finomra aprított
petrezselyemzöldet.
KT - 2017/8
2. Indiai
fűszeres-pikáns padlizsánkrém
Hozzávalók (4
személyre): 50 dkg sült padlizsánhús, 1 nagyobbacska hagyma, 4-5 cikk
fokhagyma, 1 piros csípős paprika, diónyi gyömbér, 1 teáskanál római kömény,
1-1,5 teáskanál kurkuma, 1 kis csokor koriander, olívaolaj, 1 evőkanál sűrű
joghurt, só.
Elkészítése: A padlizsánhúst konyhai robotba tesszük. A
finomra aprított hagymát, fokhagymát, csípős paprikát és a lereszelt gyömbért
megdinszteljük 2-3 evőkanál olívaolajon. Ha kell, kevés vizet is önthetünk alá,
hogy a hagyma kissé megpuhuljon. Amikor a hagyma üvegessé vált, a keveréket a
robotba öntjük a padlizsán mellé, rászórjuk a porfűszereket, ízlés szernt
sózzuk, és elkezdjük turmixolni. Menet közben tesszük bele a joghurtot, illetve
ha szükséges, még 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is dolgozhatunk bele. Végül
belekeverjük a finomra aprított korianerzöldet is.
Tipp:
Korianderzöld híján, használhatunk ½ teáskanálnyi őrölt koriandert és kevés
petrezselyemzöldet is.
KT - 2017/8
3. Al aswad – a szudáni
„fekete saláta”
Hozzávalók (4
személyre): 2 nagy padlizsán, 2 nagy paradicsom, 2-3 cikk fokhagyma, 3-5 dkg
mogyoróvaj, só, citromlé, olaj, esetleg újhagyma.
Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk és kisebb kockákra
vágjuk. Felforrósított olajon, szinte állandóan kavargatva puhára pároljuk,
majd villával darabosra tölrjük. A
paradicsomot összedaraboljuk, majd blenderben vagy botmixerrel pépesítjük. A
paradicsompürét egy edénykébe öntjük, és kis lángon addig forraljuk, amíg híg
levét majdnem mind elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a padlizsánt meg a zúzott
fokhagymát, és még néhány percig pároljuk együtt. A mogyoróvajat elkeverjük 4-5
evőkanál vízzel, majd a padlizsánhoz öntjük, elkeverjük, és 1-2 perc alatt
összeforrósítjuk. Sóval, citromlével ízesítjük. Ha van, megszórhatjuk aprított
újhagymával vagy snidlinggel is.
KT - 2017/8