Kiadós, finom, mutatós, kiválóan alkalmas, ha vendégek jönnek.
Túrókrémes, sárgarépás tekercs
Hozzávalók (1 tekercshez) a laphoz: 4 tojás, 2 evőkanál forró víz, 4 evőkanál olaj, 25 dkg sárgarépa, 1 teáskanál édes pirospaprika, 1/2 teáskanál csípős pirospaprika, 6 evőkanál liszt;
a krémhez: 15 dkg tehéntúró, 10 dkg mascarpone, só, bors, fokhagymapor, 1 kis csokor aprított petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál joghurt.
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszúrjük, forrón pürésítjük majd hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját elkeverjük a forró vízzel, majd rendre hozzáadjuk az olajat, a répapürét meg a kétféle pirospaprikát, végül pedig felváltva belekeverjük a lisztet és a tojásfehérjéből vert kemény habot. Nagy méretű (kb. 30*40 cm-es) sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokos sütőben, légkeverésen 10-12 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, de annak a segítségével feltekerjük, majd konyharuhába csavarva hagyjuk teljesen kihűlni. A krém hozzávalóit elkeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, és joghurttal lazítjuk annyira, hogy jól kenhető, vágható maradjon. A kihűlt lapot kitekerjük, rákenjük a krémet, majd újra, szorosan visszatekerjük. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy összeérjenek, majd szeletelve kínáljuk zöldségek kíséretében.
Megjegyzés: Használhatunk hozzá sonkaszeleteket vagy füstölt lazacot is, vagy a krémbe tehetünk kockára vágott sonkát, párolt gombát, olajbogyót, párolt zöldségeket, bármit, nagyon sokféleképpen variálható. Sárgarépa helyett spenótpürét is lehet használni. A pirospaprikát ekkor elhagyjuk, helyette egy csokor zöldfűszert apríthatunk bele.
Ruladă aperitiv
cu cremă de brânză
Ingrediente
pentru 1 ruladă, pentru blat: 4 ouă, 2 linguri apă fierbinte, 4 linguri ulei,
250 g morcovi, 1 linguriță boia de ardei dulce, ½ linguriță boia de ardei iute,
6 linguri făină;
pentru cremă: 150
g brânză de vacă, 100 g mascarpone, sare, piper, usturoi granulat, 1 legătură
mică pătrunjel verde tocat, 2-3 linguri iaurt.
Prepararea:
Morcovii curățați se fierb în apă puțin sărată, după care se pasează și se lasă
la răcit. Gălbenușurile se freacă cu apa fierbinte, se adaugă apoipe rând
uleiul, piureul de morcovi, boiaua dulce și cea iute, făina, iar la sfârșit
spuma bătută din albușuri. Se întinde într-o tavă mai
mare tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 grade în 10-12 minute. După
ce s-a copt, se scoate din cuptor, se elimină hârtia de copt, se rulează strâns
cu ajutorul unui prosop de bucătărie și se lasă așa la răcit. Ingredientele
cremei se amestecă, și se condimentează după gust. Iaurtul se adaugă în așa fel
încât crema rezultată să nu fie prea moale. Foaia răcită se umple cu cremă, se
rulează la loc și se menține la frigider pentru câteva ore. Se servește
feliată, alături de legume de sezon.
Observație:
Aceasta este o rețetă simplă, de bază. Se pot folosi și alte ingrediente,
precum felii de șuncă sau de somon afumat, în cremă se poate pune cubulețe de
șuncă, ciuperci călite, măsline, legume fierte etc. În loc de morcovi și blatul
se poate colora cu altceva, de ex. spanac sau sfeclă roșie.
BA - 2020/4.