Nekem mindegy, hogy miből készül, csak fasírt legyen. :) A húsos is finom, mese nincs, de nem ragaszkodom feltétlenül a húsos változatokhoz. Van is a blogon néhány isteni húsmentes fasírtfélém, krokettem. :) Ennek is szójabab az alapja, de bármilyen más hüvelyest felhasználhatunk hozzá. Nem most készült, hanem már több, mint 4 éve, de valahogy elmaradt a blogon való közlése. :D
Szójababkrokett paprikaszósszal
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg száraz vagy 70 dkg főtt
szójabab, 10 dkg dióbél, 50-10 dkg zabpehely, 10-15 dkg zellergumó, 1 hagyma, 3
cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 3-4 friss vagy 1 teáskanál szárított,
morzsolt zsályalevél, olaj;
a szószhoz: 3 dl házi majonéz, 3 evőkanál paprikalekvár (vagy
darált paprika), csilipehely ízlés szerint, 1-2 evőkanál tejföl, 3-4 friss
zsályalevél, petrezselyemzöld, citromlé.
Elkészítése: A szójababot beáztatjuk hideg vízbe, majd
lecseréljük a vizet róla, enyhén megsózzuk és puhára főzzük, végül leszűrjük és
hagyjuk kihűlni. A dióbelet összedaráljuk a zabpehellyel, a meghámozott zellert
lereszeljük a kis lyukú reszelőn, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát
pedig összezúzzuk. A langyosra hűlt szójabab háromnegyedét ledaráljuk vagy
simára turmixoljuk, a többit pedig egészben használjuk fel. A babpéphez
hozzáadjuk a többi hozzávalót, aprított zsályával, sóval és borssal ízesítjük
tetszés szerint, és jól összekeverjük. Két evőkanál segítségével galuskákat
szaggatunk a masszából, és forró olajban megsütjük. A szósz hozzávalóit simára
keverjük, ízlés szerint sózzuk (ha kell), borsozzuk, illetve savanyítjuk
citromlével, valamint zsályával és petrezselyemzölddel ízesítjük.
Megjegyzés: Szójabab helyett egyszerű főtt babbal,
csicseriborsóval vagy lencsével is készíthetjük.
Crochete din soia cu sos de ardei
Ingrediente pentru 4 persoane: 300
g boabe de soia (sau 700 g soia fiartă), 100 g nuci, 50-100 g fulgi de ovăz,
100-150 g ţelină, 1 ceapă, 3 căţei de usturoi, 1 ou, sare, piper, 3-4 frunze de
salvie (sau 1 linguriţă salvie uscată), ulei pentru prăjit;
pentru sos: 300 ml
maioneză de casă, 3 linguri ardei tocat de la borcan, fulgi de chili, 1-2
linguri smântână, 3-4 frunze de salvie, pătrunjel verde, zeamă de lămâie.
Prepararea: Se înmoaie soia în apă
rece, după care se fierbe în apă cu puţină sare. Se strecoară şi se lasă să se
răcorească. Se macină nucile împreună cu fulgii de ovăz, iar ţelina curăţată se
dă pe răzătoarea mică. Ceapa se taie mărunt, iar usturoiul se pisează. Când
soia s-a răcit puţin, se dă cam două treimi prin maşina de tocat sau se mixează
cu mixerul vertical în aşa fel, să nu se zdrobească toate boabele. Se adaugă
restul ingredientelor pregătite, se adaugă şi oul, se asezonează cu sare, piper
şi salvie mărunţită, după care cu ajutorul a două linguri se formează găluşcuţe
potrivite şi se prăjesc în ulei încins. Pentru sos se amestecă maioneza cu
ardeiul tocat de la borcan şi cu fulgii de chilli, se asezonează cu sare,
piper, zeamă de lămâie şi salvie şi pătrunjel mărunţite. Se serveşte cu
crochetele din soia.
Observație: Se pot prepara crochetele și din fasole, linte sau năut.
BA / 2016/1.