2018. szeptember 30., vasárnap

Színes rózsapite


Ránézve egy ilyen gyönyörű színes ételre, még a szemünk is jobban örül neki. Hát még a hasunk! Bár igaz, a családban szinte csak én vagyok oda a pitékért, a férjem tetszését valahogy nehezen tudom elnyerni velük, a lányok kedve, ízlése meg nagyon rapszodikus. Pl. a nagylányom imádta az alját, de a tetejéről a "rózsákat" mind nekem adta. Hogy minél színesebb legyen, kétféle színű tököt (zöld, sárga), sárgarépát, céklát és padlizsánt használtam hozzá.


Színes rózsapite

Hozzávalók (4-6 személyre) a tésztához: 30 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű is), 18 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál só és sütőpor, ½ teáskanál bors, 2-3 evőkanál víz;
a töltelékhez: 50 dkg vegyes darált hús (sertés-marha), 1 hagyma, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 sárgarépa, 2 paradicsom vagy 1,5 dl sűrű paradicsomlé, 10 dkg mascarpone, 4-5 tojás, 15 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj;
továbbá: 1-2 sárgarépa, 1 hosszúkás, henger alakú cékla, 1-1 karcsú sárga és zöld héjú cukkini, illetve padlizsán, 3 dkg vaj.

Elkészítése: 

         1.      A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport meg a borsot, és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet, és gyorsan összeállítjuk a tésztát. Ezután kb. 5 mm-esre nyújtjuk, kibélelünk vele egy magas peremű piteformát, és betesszük a hűtőbe, amíg a többivel elkészülünk.
         2.      A töltelékhez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra vágott paprikát, illetve sárgarépát, hozzáadjuk a húst, és állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, készre főzzük, majd zsírjára sütjük.
         3.      A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, majd a padlizsánnal meg a tökfélékkel együtt zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépa- és céklaszeleteket enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük ki, a többi zöldséget pedig szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felhasználás előtt ezeket folyó víz alatt átmossuk és kissé kinyomkodjuk.
         4.      A tésztát 200 fokos sütőben vaksütéssel 15 percig sütjük, majd a lencsét/babot eltávolítva további 6-7 percig sütjük.
         5.      Egy tálban kikeverjük a mascarponét a tojásokkal, hozzáadjuk a húsos ragut, a kockára vágott sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sóval és borssal ízesítjük, majd jól összekavarjuk, és beleöntjük az elősütött tésztába.
         6.      A zöldségszeleteket egyenként feltekerjük, és kirakjuk vele a pite tetejét. Végül vajdarabkákat teszünk rá, és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt (vagy amennyi szükséges) készre sütjük.




Megjegyzések:
          1.      A pitetésztával könnyebb dolgozni, amikor frissen elkészül. Ha először kihűtjük, és utána nyújtjuk, jobban szakadozik, a szélei pedig töredeznek, mint a képen is látható.
         2.      Ha a zöldséghámozónk netán túl vékonyra szeletelne, sajtszeletelővel is felvághatjuk a zöldséget.
         3.      A sárgarépát és a céklát nem kell tovább főzni, hiszen nem kell megfőnie, csupán rugalmas kell, hogy legyen.  A padlizsán és a tökfélék pedig a sózás által puhulnak kissé, így könnyen lehet majd tekerni őket. Ha szeretnénk, azért ezeket is blansírozhatjuk. Természetesen, először a fehér húsú zöldségeket tesszük a fővő vízbe, utána a sárgarépát, és végül a céklát.
         4.      Vaksütésnek nevezzük azt, amikor a tésztára valamilyen nehezéket teszünk, és úgy sütjük meg, ezáltal meggátoljuk, hogy felpúposodjon, eldeformálódjon. Nehezékként bármilyen hüvelyest vagy rizst használhatunk. A tésztára összegyűrt – hogy könnyen idomuljon – sütőpapírt terítünk, és erre öntjük a nehezéket.


ÉÍ - 2018/ŐSZ


2018. szeptember 29., szombat

Lucskos töltött káposzta

Sosem ettem eddig ilyent, csak hallottam róla. Ha jól emlékszem, húgom mesélte, hogy egy osztálykiránduláson a volt oszija kínálta ilyennel őket. De tudtam, hogy csak finom lehet, hiszen külön-külön mindkét káposztás ételt szeretem. Éppen ezért, múltkor, amikor főztem egy jókora adag töltött káposztát, egy részét végül megcsináltam lucskos töltött káposztának. Nem csalódtam, isteni volt. Próbáljátok ki ti is. Csirke helyett lehet hagyományosan, disznóból is. A sok zöldség meg azért került bele, hogy a kissé megkeményedő csirkehúst kellően lazítsa. Isteni lett.


Lucskos töltött káposzta

Hozzávalók 8-10 személyre: 70 dkg darált csirkehús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg zellergumó, 2 hagyma, 1 karcsú tök vagy cukkini, 3 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál paprikalekvár, 15 dkg rizs, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges) só, bors, 2 közepes fej káposzta (kb. 35 megfelelő méretű levél), 5 dl paradicsomlé, 3-4 evkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, szárított csombor, olaj, só, bors, ecet.

Elkészítése: Egy nagy edényben vizet forralunk, jól megsózzuk-ecetezzük, és ebben megforrázzuk a káposztafejeket. A leveleket folyamatosan lefejtjük a fejről, vastag erezetüket kivágjuk, és félretesszük. A töltelékhez a zöldségeket konyhai robottal finomra aprítjuk, vagy ennek híján lereszeljük. Kevés olajon megdinszteljük a keveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikalekvárt meg a rizst, és további 5 percig dinszteljük. Ezután összekeverjük a darált hússal meg az aprított petrezselyemzökddel, ha túl lágy, kevés morzsát is dolgozunk bele, majd ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük (legyen jó sós, a rizs még felveszi). A tölteléket betöltjük a levelekbe. A megmaradt káposztabelsőket legyaluljuk, és felét az edény aljára szórjuk. Ezután körkörösen belehelyezzük a megtöltött káposztákat, végül befedjük a maradék vágott káposztával, középre pedig egy ágacska szárított csombort nyomunk. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük a felforralt forrázóvízzel (annyival, amennyi szükséges, hogy a töltelékeket jól ellepje), és lefedve főzzük kb. 2 órán át. Amikor minden megfőtt, a káposztát leszűrjük, a levét felfogjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, majd folyamatosan kavarva felöntjük a leszűrt lével - ha szükséges vízzel is pótoljuk. Ráöntjük a káposztára (majdnem el kellene lepnie), és hagyjuk néhányat rotyogni. Tejföllel kínáljuk.

EK - 2018/11.


2018. szeptember 28., péntek

Rácsos szilvás pite


Igaz, hogy a szilva a kertekben már letermett, de a piacon, boltokban még lehet kapni. Amúgy más gyümölccsel is elkészíthető. 


Rácsos szilvás pite 

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű volt), 15 dkg sertészsír vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej;
a töltelékhez: 1,5 kg szilva, 10 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt kardamom;
továbbá: 2 csapott evőkanál búzadara, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport meg a vaníliás cukrot, majd a tojás és a joghurt hozzáadásával gyors mozdulatokkal összeállítjuk. 20-30 percre hidegbe tesszük, majd kettéosztjuk,  az egyik felét kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Rászórjuk a búzadarát is. A kimagozott, elfelezett szilvát elkeverjük a cukorral, a fahéjjal meg a kardamommal, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. A maradék tésztából rudacskákat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztarácsokat. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

KAL - 2019.



2018. szeptember 27., csütörtök

Mustban párolt sertéstarja káposztával


Itt a szüreti főétel is! :) 


Mustban párolt sertéstarja káposztával 

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csont nélküli sertéstarja, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, liszt, zsiradék, 3 hagyma, 5 dl must;
a körethez: 1 kis fej fehér káposzta, só;
továbbá: 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, petrezselyemzöld.

Elkészítése:  A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk a só, bors, pirospaprika és fokhagymapor keverékével, majd lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. A szeleteket hőálló edénybe fektetjük, eloszlatjuk rajta a nagyobb darabokra vágott hagymát, aláöntjük a mustot, illetve ha szükséges, kevés vizet is, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megpároljuk. Ha szükséges, többet hagyjuk. Miután a hús megpuhult, a hőt 220 fokra emelve, fedő nélkül 5-10 perc alatt kissé rápirítunk. A húst kiszedjük és melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelevet átszűrjük egy kisebb edénybe, a keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a pecsenyeléhez öntjük. Ha szükséges hígítjuk, majd jól kiforraljuk. Sóval, borssal, esetleg citromlével utánaízesítünk. A káposztát félbe, majd cikkekre vágjuk, és sós vízben roppanós-puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk kissé lecsepegni, majd mártással meglocsolva, petrezselyemzölddel megszórva a tarjaszeletekkel kínáljuk.

KAL - 2019.

2018. szeptember 23., vasárnap

Kolbászos-vörösboros leves

.A szüreti menü második része, a leves. Lehet csirkés-szőlőset is készíteni, de az lehet, sokaknak szokatlan lenne. Aki a klasszikus ízvilágot szereti, annak az alábbi leves biztosan be fog jönni. :) 


Kolbászos-vörösboros leves 

Hozzávalók (4 személyre):  30 dkg paprikás pikáns kolbász, 2-3 sárgarépa, 1 hagyma, 10 dkg rizs, 2-3 dl száraz vörösbor, só, petrezselyemzöld, tejföl, 1 evőkanál olaj.

Elkészítése:  A felforrósított olajon kissé megpirítjuk a vékony karikákra vágott kolbászt, hogy a benne levő zsiradékot kiengedje. Rádobjuk a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt dinszteljük. Ekkor felöntjük a borral meg 1-2 pohár vízzel, beletesszük a rizst, és néha megkavarva addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A végén, ha kell, további vízzel hígítjuk, kiforraljuk, szükség szerint utánasózunk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tejföllel tálaljuk.

KAL - 2019.

2018. szeptember 22., szombat

Pikáns szőlős saláta


Az őszre, szüretidőre, szőlőre való tekintettel a következőkben egy komplett szüreti menüt hozok nektek. Az ételek mindegyikében benne van a szőlő valamilyen formában... Tartsatok velem. :) 


Pikáns szőlős saláta 

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg vegyes szőlő, 10 dkg cheddar sajt, 10 dkg edami sajt, 10 dkg füstölt sonka, ½ piros húsú kápia paprika, 1-1 marék dióbél és hámozott tökmag;
az öntethez: ½ citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, ½ teáskanál csilipor, só.

Elkészítése:  A szőlőféléket megmossuk, kettévágjuk, és ha szükséges, kimagozzuk. A sajtokat meg a sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a paprikát pedig picire kockázzuk. Tálba tesszük az összevágott alapanyagokat, hozzáadjuk a megpirított dióbelet és tökmagot, majd jól összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit habverővel elkeverjük, vagy kisebb befőttesüvegbe téve jól összerázzuk, és a salátára öntjük. A csiliporból kevesebbet vagy többet is lehet tenni, vagy akár el is hagyható.

KAL - 2019.

2018. szeptember 14., péntek

Szőlőleves csirkehússal

Hamarosan itt a szüret ideje. Vagy ha nem is szüretelünk, a szőlőnek mindenképpen mostantól kezdve van a szezonja, úgyhogy, amellett hogy sokat-sokat eszünk belőle frissen, tegyük bele a lehető legtöbb ételbe.
A mi családunkban nem volt szokás gyümölcslevest főzni, anyósomnál kezdtem ilyesmit enni. Nála az almaleves például mindig csirkehússal készült, és csupán annyira volt édeskés, amennyire az lett az almától. És urambocsá' teljesen finom volt, mégha eredetileg elképzelhetetlennek is tartottam, hogy olyasmit egyáltalán meg lehetne enni. :D Nos, a csirkehúsos almaleves mintájára készült nálam ez a szőlős csirkés leves, amit megspékeltem némi zöldséggel is. És urambocsá': finom! :)



Szőlőleves csirkehússal

Hozzávalók (4-6 személyre): 2 csirkefarhát vagy más csontos csirkehús (pl.comb, szárny), 1 hagyma, 3 sárgarépa, 50 dkg szőlő (fehér és kék vegyesen), 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, almaecet, esetleg kevés cukor.

Elkészítése:  A csirkefarhátat hideg vízben főni tesszük, majd ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a behasított sárgarépát és az egészben hagyott hagymát, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, felengedjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és felforraljuk. Amikor fölforrt, beletesszük a szőlőt is, és csak addig főzzük tovább, amíg kezdi kissé megváltoztatni a színét, illetve némelyik el is hasad. Ízlés szerint utánasózunk, ha kell, almaecettel savanyítjuk, illetve tetszés szerint kevés cukorral is ízesíthetjük. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

KAL - 2019.

2018. szeptember 12., szerda

Mustban, borban pácolt csirkecomb


Isteni finom csirkecomb, lazán, egyszerűen...


Mustban, borban pácolt csirkecomb 

Hozzávalók (4 személyre): 4 egész csirkecomb, 80 dkg apró szemű krumpli, 2 sárgarépa, 1 póréhagyma, 2 dl fehérbor, 5 dl must, 2 teáskanál só, ½ - ½ teáskanál őrölt bors, pirospaprika, fokhagyma- és gyömbérpor, késhegynyi csilipehely, 1-2 teáskanál friss vagy szárított rozmaring, olívaolaj.
Elkészítése:  A rozmaring kivételével a fűszereket összekeverjük, majd a keverékkel megszórjuk a csirkecombokat. Hagyjuk állni egy keveset, majd tálba tesszük, és ráöntjük a bort meg a mustot. Lehetőleg egy éjszakán át, de legalább 2-3 óráig hagyjuk pácolódni, majd hőálló edénybe tesszük. A zöldségeket meghámozzuk, a krumplit, ha szép apró, egészben hagyjuk, a sárgarépát meg a póréhagymát nagyobb hasábokra vágjuk. Tálba tesszük, rászórjuk a megmaradt fűszerkeveréket meg a rozmaringot, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. A combok köré tesszük, meglocsoljuk az egészet még 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal, aláöntjük a páchoz használt boros mustot, és lefedve, 180 fokos sütőben 40-50 percig pároljuk. Ezután 220 fokra emeljük a hőt, és fedő nélkül 5-10 perc alatt, néha meglocsolva, ropogósra pirítjuk.

ÉÍ - 2018/ŐSZ
BA - 2018/10

Pulpe de pui înăbuşite în must şi vin

Ingrediente pentru 4 persoane: 4 pulpe de pui întregi, 800 g cartofi mici, 2 morcovi, 1 praz, 200 ml vin alb, 500 ml must de struguri, 2 linguriţe sare, câte o ½ linguriţă piper, boia de ardei dulce, usturoi granulat şi praf de ghimbir, 1 praf de chili, 1-2 linguriţe rozmarin proaspăt sau uscat, ulei de măsline.


Prepararea: Se amestecă condimentele, mai puţin rozmarinul, şi cu amestecul obţinut se presară pulpele de pui. Se lasă deoparte puţin, după care se pun într-un vas, se toarnă vinul şi mustul şi se pun la rece pentru câteva ore, sau peste noapte. Se transferă apoi pulpele într-un vas termorezistent. Se curăţă legumele, cartofii se lasă întregi, iar restul se taie în bucăţi mai mari. Se pun într-un vas, se presară cu amestecul de condimente rămas, se adaugă şi rozmarinul, se stropeşte cu ulei de măsline, şi se amestecă bine cu mâna. Se pun legumele de jur împrejurul pulpelor, se mai stropeşte totul cu 2-3 linguri de ulei de măsline, se toarnă amestecul de vin şi must, se acoperă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40-50 minute. Se descoperă apoi vasul, se ridică temperatura la 220 grade şi se mai lasă 5-10 minute ca pulpele să se rumenească. 


Petrezselymes-fokhagymás csavart perec

A harmadik perecvariáció. A tészta ugyanaz, a feltekerési technika és az ízesítés viszont más.


Petrezselymes-fokhagymás csavart perec

Hozzávalók 9 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 3 evőkanál vaj vagy libazsír, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3-5 cikk fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot háromfelé osztjuk, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket nagyon vékony téglalappá nyújtjuk. Ezután a téglalapot derelyevágóval ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a tésztát nem vágjuk teljesen át, hanem egy kb. kétujjnyis sávot hagyunk a szélén. ezután az egyik saroknál kezdve óvatosan elkezdjük felcsavarni a tésztát, majd amikor megvan, a csíkot csigaszerűen feltkerjük a vastagabb végétől kezdve a másik, hosszabban elnyúló, vékonyabb végét majd behajtjuk a tekercs alá. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15-20 percig hagyjuk még kelni, majd lekenjük a felolvasztott vajjal, amiben elkevertük az aprított petrezselyemzöldet és az összezúzott fokhagymát, illetve megszórjuk 1-1 csipetnyi reszelt sattal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

EK - 2018/10.






Covrigi suciți - cu pătrunjel și usturoi

Ingrediente pentru 9 bucăți: 600 g făină albă de grâu, 10 g drojdie uscată, 1 lingură rasă sare, 2 linguri zahăr, 5 linguri ulei, 400 ml apă călduță sau lapte;
alte ingrediente: 3 linguri unt sau untură de gâscă, 1 legătură mică de pătrunjel verde, 3-5 căței de usturoi, 100 g cașcaval ras.

Prepararea: Se amestecă ingredientele pentru aluat și se frământă până ce se obține un aluat fin, elastic. Se acoperă și se lasă la dospit cca. 50-60 minute sau până își dublează volumul. După ce a dospit, aluatul se împarte în 3 bucăți, iar până ce se lucrează cu o parte, celelalte două se pun la frigider ca să nu crească prea mult. Treimea de aluat se împarte iarăși în trei, iar pe planșeta pudrată cu puțină făină se întinde un dreptunghi foarte subțire din fiecare bucată. După aceasta aluatul se taie în fâșii de cca. un deget lățime în așa fel, încât la capete să nu se taie, ci se lasă o fâșie de cca. 2 degete de jur împrejur. Se ia aluatul de la un colț și se începe a se rula pe diagonală cât de strâns se poate. Când sulul este gata, se sucește în formă de melc începând de la partea mai groasă, iar capătul mai subțire se îndoaie dedesubt. Se repetă totul cu restul aluatului, iar covrigii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă la dospit 15-20 minute, după care se ung cu untul topit și amestecat cu pătrunjelul tocat fin și usturoiul pisat. Se pune deasupra și puțin cașcaval ras, după care se coc în cuptorul preîncălzit la 180 grade în cca. 20-25 minute, până ce devin aurii.

BA / 2020/MAI

2018. szeptember 10., hétfő

Sajtos-sonkás perec

Az előző perec tésztájából készült ez is, pontosabban annak egyharmadából. A 60 dkg-os teljes adagból 9 ilyen perec jönne ki.


Sajtos-sonkás perec

Hozzávalók 9 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 20-25 dkg vékonyra szeletelt sonka, 20-25 dkg vékonyra szeletelt sajt, 1 tojás, magvak

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot háromfelé osztjuk, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket jó hosszú, vékony csíkká nyújtjuk. Ezután kirakjuk félbevágott sonka- és sajtszeletekkel, majd a lehető legszorosabban feltekerjük. A tészta hosszanti oldalát kissé meg is vizazhetjük, hogy biztosan összeragadjon, és ne nyíljon ki. Ezután óvatosan pereccé formázzuk (a töltelék miatt kissé merevebb lesz a rúd, de lehet dolgozni vele). A végek alatt a tésztát icipicit megnedvesítjük, hogy biztosan összeragadjon. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük 15-20 percig hagyjuk még kelni, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

EK - 2018/10.


2018. szeptember 8., szombat

Bajor perec

Éppen aktuális recept: kezdődik az iskola, jól jön az ötlet azoknak, akik maguk szeretnének tízórait pakolni a gyerekeiknek. Nem, nem szoktam mindig én pakolni nekik, de minden évben még inkább törekszem arra, hogy én készítsem az iskolai uzsonnát számukra, és idén is az lesz a kihívás.

Ez a perec, és még két másik féle úgy készült, hogy begyúrtam egy 60 dkg lisztes adagot, és a megkelt tésztát elosztottam háromfelé. A tészta egyharmadából 4 bajor perec készült, tehát a teljes adagból 12 darab lenne. Én a teljes adagot írom, és ki-ki osztja igénye, szüksége szerint. :)


Bajor perec

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 1 liter víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, dekorsó.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot négyfelé osztjuk, és mindegyiket vékony csíkká nyújtjuk. Ezután jó szorosan föltekerjük, majd ezután kézzel sodorjuk még egy keveset, hogy kellően hosszú rudat kapjunk, illetve, hogy a széle jól hozzátapadjon a többihez. Mikor megfelelően hosszú zsinórt kaptunk, pereccé formázzuk. A végek alatt a tésztát icipicit megnedvesítjük, hogy biztosan összeragadjon. Közben felforraljuk a vizet, beletesszük a sót meg a szódabikarbónát, és amikor forr, a pereceket szűrőkanál segítségével óvatosan belehelyezzük. 15-20 másodperc után szintén óvatosan megfordítjuk őket, majd további 10-15 másodperc után kiszedjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, míg nedvesek, megszórjukdekorsóval, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

Megjegyzés: Azért kell a tésztadarabokat vékonyra nyújtani, majd utána feltekerni, hogy a perec szép sima, egyenletes felületű legyen. Ha csak letépünk egy darabot, és sodorni kezdjük, az nem lesz ugyanolyan. Legalábbis nekem nem sikerült.

Tipp: Ha szeretnénk, itt-ott be is vagdoshatjuk a megfőzött perceket egy éles késsel.

EK - 2018/10



2018. szeptember 5., szerda

Csirkegombócleves

Gazdaságos, finom, laktató leves télen-nyáron.


Csirkegombócleves 

Hozzávalók (4 személyre): 1 csirkefarhát, 1 csirkemellcsont bőrével együtt, vagy 30 dkg csirkehús, 3 sárgarépa, 1-2 szárzeller, 1 csokor újhagyma, 1 nagy paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé, 7 dkg rizs, 1 tojás, 1-2 evőkanál búzadara, 2 cikk fokhagyma, só, bors, citromlé.

Elkészítése:  A csirkét hideg vízben főni tesszük, megsózzuk, lehabozzuk, majd készre főzzük. A rizst is megfőzzük kevés sós vízben. A levest leszűrjük, felforraljuk, és beledobjuk a felkarikázott zöldségeket, illetve a kockára vágott hámozott paradicsomot. Ha paradicsomlevet használunk, akkor öntjük a leveshez, amikor a zöldségek megpuhultak már. A húst leszedjük a csontokról és ledaráljuk. Elkeverjük a rizzsel, a tojással meg a zúzott fokhagymával, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, beledobjuk a levesbe, és addig főzzük tovább, amíg a gombócok feljönnek a tetejére. Utánaízesítünk, illetve ha szükséges, kevés citromlével igazítunk az ízén. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

KAL - 2019.
BA - 2018/10.


Supă cu perişoare de pui

Ingrediente pentru 4 persoane: 300 g carne de pui sau părţile cu os ale unui pui (spate, spinare, gât, aripi), 3 morcovi, 1-2 tulpini de apio (ţelină-tulpină), 1 legătură ceapă verde sau 1 praz mai mic, 1 roşie mare sau 200 ml bulion de roşii, 70 g orez, 1 ou, 1-2 linguri griş din grâu, 2 căţei de usturoi, sare, piper, zeamă de lămâie, pătrunjel verde.

Prepararea: Se pune la fiert carnea de pui în apă rece, se spumează, se sărează, după care se lasă la fiert până ce se găteşte. Se fierbe separat orezul în apă cu sare şi se strecoară. Se strecoară şi supa, se pune la fiert şi se adaugă legumele tăiate rondele şi roşia tăiată cubuleţe. Dacă se foloseşte bulion, se adaugă la supă doar când legumele sunt deja fierte. Carnea fiartă se dă prin maşina de tocat, se amestecă cu orezul fiert, usturoiul tocat şi oul şi se adaugă griş cât e nevoie pentru a se obţine a compoziţie bună de modelat. Se asezonează cu sare şi piper, se formează perişoare, se adaugă la supă şi se fierb până ce se ridică la suprafaţă. Dacă e nevoie se completează supa cu apă, se lasă să dea în câteva clocote, se potriveşte de sare şi se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se serveşte presărat cu pătrunjel verde.



2018. szeptember 4., kedd

Hamburgerpite


Óriásburger az egész családnak. :) 


Hamburgerpite 

Hozzávalók (4 személyre), a tésztához: 30 dkg liszt, 3 g szárított élesztő, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 2,6 dl víz;
a töltelékhez: 70 dkg darált hús, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, só, bors, pici olaj;
továbbá: 3 evőkanál zsemlemorzsa, 10-15 dkg sajt, mustár, ketchup, zöldségek.

Elkészítése:  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jól megdagasztjuk, majd letakarva megkelesztjük. A darált húst elkeverjük a lereszelt hagymával és fokhagymával, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd serpenyő méretű óriáslepénnyé formázzuk, és kevés felforrósított olajon mindkét oldalán megsütjük. Az átfordításnál a lepényt óvatosan átfordítjuk egy tányérra, majd arról visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. A húst hagyjuk langyosra hűlni, majd a tésztát akkora körré nyújtjuk, hogy bele tudjuk majd csomagolni a húst. A kinyújtott tésztára szórunk kevés zsemlemorzsát, kirakjuk sajtszeletekkel, vagy megszórjuk a lereszelt sajttal, ráhelyezzük a húslepényt, ismét megszórjuk morzsával, majd a tésztát minden oldalról ráborítjuk a húsra. Óvatosan felemeljük, és átfordítva (hogy a behajtott részek alulra kerüljenek) sütőpapíros tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben 30-35 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Ketchuppal, mustárral, zöldségekkel kínáljuk.

KAL - 2019.

Plăcintă hamburger/ Hamburger uriaș

Ingrediente pentru aluat (4 persoane): 300 g făină albă, 3 g drojdie uscată, 1 linguriță sare, 2 linguri ulei, 260 ml apă călduță;
pentru umplutură: 700 g carne tocată, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, sare, piper, puțin ulei;
alte ingrediente: 3 linguri pesmet, 100-150 cașcaval, muștar, ketchup, legume după plac.


Prepararea: Ingredientele aluatului se amestecă, se frământă bine, apoi se acoperă și se lasă la dospit. Pentru umplutură carnea tocată se amestecă cu ceapa și usturoiul răzuite și se condimentează cu sare și piper. Din tot amestecul de carne se formează ”o chiftea” uriașă, de mărimea tigăii în care se prăjește. Se încinge foarte puțin ulei în tigaie, se așază cu grijă chifteaua și se prăjește pe ambele părți, lăsându-se apoi să se răcească puțin. Din aluat se întinde un cerc în așa fel încât chifteaua prăjită să poată fi împachetată în el. Peste aluatul întins se presară puțin pesmet, se pune cașcavalul răzuit sau felii de cașcaval, se așază chifteaua prăjită, se presară iarăși pesmet, după care se acoperă cu aluat. Se pune într-o formă de copt rotundă (tapetată cu hârtie de copt) cu partea de sus în jos, partea de sus fiind astfel netedă și frumoasă. Se coace la 180 grade cu ventilație 30-35 minute sau până la proba acului. Se servește tăiat ca un tort, cu muștar, ketchup și legume.

BA - 2020/2.


Related Posts with Thumbnails

2018. szeptember 30., vasárnap

Színes rózsapite


Ránézve egy ilyen gyönyörű színes ételre, még a szemünk is jobban örül neki. Hát még a hasunk! Bár igaz, a családban szinte csak én vagyok oda a pitékért, a férjem tetszését valahogy nehezen tudom elnyerni velük, a lányok kedve, ízlése meg nagyon rapszodikus. Pl. a nagylányom imádta az alját, de a tetejéről a "rózsákat" mind nekem adta. Hogy minél színesebb legyen, kétféle színű tököt (zöld, sárga), sárgarépát, céklát és padlizsánt használtam hozzá.


Színes rózsapite

Hozzávalók (4-6 személyre) a tésztához: 30 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű is), 18 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál só és sütőpor, ½ teáskanál bors, 2-3 evőkanál víz;
a töltelékhez: 50 dkg vegyes darált hús (sertés-marha), 1 hagyma, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 sárgarépa, 2 paradicsom vagy 1,5 dl sűrű paradicsomlé, 10 dkg mascarpone, 4-5 tojás, 15 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj;
továbbá: 1-2 sárgarépa, 1 hosszúkás, henger alakú cékla, 1-1 karcsú sárga és zöld héjú cukkini, illetve padlizsán, 3 dkg vaj.

Elkészítése: 

         1.      A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport meg a borsot, és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet, és gyorsan összeállítjuk a tésztát. Ezután kb. 5 mm-esre nyújtjuk, kibélelünk vele egy magas peremű piteformát, és betesszük a hűtőbe, amíg a többivel elkészülünk.
         2.      A töltelékhez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra vágott paprikát, illetve sárgarépát, hozzáadjuk a húst, és állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, készre főzzük, majd zsírjára sütjük.
         3.      A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, majd a padlizsánnal meg a tökfélékkel együtt zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépa- és céklaszeleteket enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük ki, a többi zöldséget pedig szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felhasználás előtt ezeket folyó víz alatt átmossuk és kissé kinyomkodjuk.
         4.      A tésztát 200 fokos sütőben vaksütéssel 15 percig sütjük, majd a lencsét/babot eltávolítva további 6-7 percig sütjük.
         5.      Egy tálban kikeverjük a mascarponét a tojásokkal, hozzáadjuk a húsos ragut, a kockára vágott sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sóval és borssal ízesítjük, majd jól összekavarjuk, és beleöntjük az elősütött tésztába.
         6.      A zöldségszeleteket egyenként feltekerjük, és kirakjuk vele a pite tetejét. Végül vajdarabkákat teszünk rá, és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt (vagy amennyi szükséges) készre sütjük.




Megjegyzések:
          1.      A pitetésztával könnyebb dolgozni, amikor frissen elkészül. Ha először kihűtjük, és utána nyújtjuk, jobban szakadozik, a szélei pedig töredeznek, mint a képen is látható.
         2.      Ha a zöldséghámozónk netán túl vékonyra szeletelne, sajtszeletelővel is felvághatjuk a zöldséget.
         3.      A sárgarépát és a céklát nem kell tovább főzni, hiszen nem kell megfőnie, csupán rugalmas kell, hogy legyen.  A padlizsán és a tökfélék pedig a sózás által puhulnak kissé, így könnyen lehet majd tekerni őket. Ha szeretnénk, azért ezeket is blansírozhatjuk. Természetesen, először a fehér húsú zöldségeket tesszük a fővő vízbe, utána a sárgarépát, és végül a céklát.
         4.      Vaksütésnek nevezzük azt, amikor a tésztára valamilyen nehezéket teszünk, és úgy sütjük meg, ezáltal meggátoljuk, hogy felpúposodjon, eldeformálódjon. Nehezékként bármilyen hüvelyest vagy rizst használhatunk. A tésztára összegyűrt – hogy könnyen idomuljon – sütőpapírt terítünk, és erre öntjük a nehezéket.


ÉÍ - 2018/ŐSZ


2018. szeptember 29., szombat

Lucskos töltött káposzta

Sosem ettem eddig ilyent, csak hallottam róla. Ha jól emlékszem, húgom mesélte, hogy egy osztálykiránduláson a volt oszija kínálta ilyennel őket. De tudtam, hogy csak finom lehet, hiszen külön-külön mindkét káposztás ételt szeretem. Éppen ezért, múltkor, amikor főztem egy jókora adag töltött káposztát, egy részét végül megcsináltam lucskos töltött káposztának. Nem csalódtam, isteni volt. Próbáljátok ki ti is. Csirke helyett lehet hagyományosan, disznóból is. A sok zöldség meg azért került bele, hogy a kissé megkeményedő csirkehúst kellően lazítsa. Isteni lett.


Lucskos töltött káposzta

Hozzávalók 8-10 személyre: 70 dkg darált csirkehús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg zellergumó, 2 hagyma, 1 karcsú tök vagy cukkini, 3 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál paprikalekvár, 15 dkg rizs, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges) só, bors, 2 közepes fej káposzta (kb. 35 megfelelő méretű levél), 5 dl paradicsomlé, 3-4 evkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, szárított csombor, olaj, só, bors, ecet.

Elkészítése: Egy nagy edényben vizet forralunk, jól megsózzuk-ecetezzük, és ebben megforrázzuk a káposztafejeket. A leveleket folyamatosan lefejtjük a fejről, vastag erezetüket kivágjuk, és félretesszük. A töltelékhez a zöldségeket konyhai robottal finomra aprítjuk, vagy ennek híján lereszeljük. Kevés olajon megdinszteljük a keveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikalekvárt meg a rizst, és további 5 percig dinszteljük. Ezután összekeverjük a darált hússal meg az aprított petrezselyemzökddel, ha túl lágy, kevés morzsát is dolgozunk bele, majd ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük (legyen jó sós, a rizs még felveszi). A tölteléket betöltjük a levelekbe. A megmaradt káposztabelsőket legyaluljuk, és felét az edény aljára szórjuk. Ezután körkörösen belehelyezzük a megtöltött káposztákat, végül befedjük a maradék vágott káposztával, középre pedig egy ágacska szárított csombort nyomunk. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük a felforralt forrázóvízzel (annyival, amennyi szükséges, hogy a töltelékeket jól ellepje), és lefedve főzzük kb. 2 órán át. Amikor minden megfőtt, a káposztát leszűrjük, a levét felfogjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, majd folyamatosan kavarva felöntjük a leszűrt lével - ha szükséges vízzel is pótoljuk. Ráöntjük a káposztára (majdnem el kellene lepnie), és hagyjuk néhányat rotyogni. Tejföllel kínáljuk.

EK - 2018/11.


2018. szeptember 28., péntek

Rácsos szilvás pite


Igaz, hogy a szilva a kertekben már letermett, de a piacon, boltokban még lehet kapni. Amúgy más gyümölccsel is elkészíthető. 


Rácsos szilvás pite 

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű volt), 15 dkg sertészsír vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej;
a töltelékhez: 1,5 kg szilva, 10 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt kardamom;
továbbá: 2 csapott evőkanál búzadara, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport meg a vaníliás cukrot, majd a tojás és a joghurt hozzáadásával gyors mozdulatokkal összeállítjuk. 20-30 percre hidegbe tesszük, majd kettéosztjuk,  az egyik felét kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Rászórjuk a búzadarát is. A kimagozott, elfelezett szilvát elkeverjük a cukorral, a fahéjjal meg a kardamommal, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. A maradék tésztából rudacskákat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztarácsokat. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

KAL - 2019.



2018. szeptember 27., csütörtök

Mustban párolt sertéstarja káposztával


Itt a szüreti főétel is! :) 


Mustban párolt sertéstarja káposztával 

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csont nélküli sertéstarja, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, liszt, zsiradék, 3 hagyma, 5 dl must;
a körethez: 1 kis fej fehér káposzta, só;
továbbá: 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, petrezselyemzöld.

Elkészítése:  A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk a só, bors, pirospaprika és fokhagymapor keverékével, majd lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. A szeleteket hőálló edénybe fektetjük, eloszlatjuk rajta a nagyobb darabokra vágott hagymát, aláöntjük a mustot, illetve ha szükséges, kevés vizet is, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megpároljuk. Ha szükséges, többet hagyjuk. Miután a hús megpuhult, a hőt 220 fokra emelve, fedő nélkül 5-10 perc alatt kissé rápirítunk. A húst kiszedjük és melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelevet átszűrjük egy kisebb edénybe, a keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a pecsenyeléhez öntjük. Ha szükséges hígítjuk, majd jól kiforraljuk. Sóval, borssal, esetleg citromlével utánaízesítünk. A káposztát félbe, majd cikkekre vágjuk, és sós vízben roppanós-puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk kissé lecsepegni, majd mártással meglocsolva, petrezselyemzölddel megszórva a tarjaszeletekkel kínáljuk.

KAL - 2019.

2018. szeptember 23., vasárnap

Kolbászos-vörösboros leves

.A szüreti menü második része, a leves. Lehet csirkés-szőlőset is készíteni, de az lehet, sokaknak szokatlan lenne. Aki a klasszikus ízvilágot szereti, annak az alábbi leves biztosan be fog jönni. :) 


Kolbászos-vörösboros leves 

Hozzávalók (4 személyre):  30 dkg paprikás pikáns kolbász, 2-3 sárgarépa, 1 hagyma, 10 dkg rizs, 2-3 dl száraz vörösbor, só, petrezselyemzöld, tejföl, 1 evőkanál olaj.

Elkészítése:  A felforrósított olajon kissé megpirítjuk a vékony karikákra vágott kolbászt, hogy a benne levő zsiradékot kiengedje. Rádobjuk a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt dinszteljük. Ekkor felöntjük a borral meg 1-2 pohár vízzel, beletesszük a rizst, és néha megkavarva addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A végén, ha kell, további vízzel hígítjuk, kiforraljuk, szükség szerint utánasózunk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tejföllel tálaljuk.

KAL - 2019.

2018. szeptember 22., szombat

Pikáns szőlős saláta


Az őszre, szüretidőre, szőlőre való tekintettel a következőkben egy komplett szüreti menüt hozok nektek. Az ételek mindegyikében benne van a szőlő valamilyen formában... Tartsatok velem. :) 


Pikáns szőlős saláta 

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg vegyes szőlő, 10 dkg cheddar sajt, 10 dkg edami sajt, 10 dkg füstölt sonka, ½ piros húsú kápia paprika, 1-1 marék dióbél és hámozott tökmag;
az öntethez: ½ citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, ½ teáskanál csilipor, só.

Elkészítése:  A szőlőféléket megmossuk, kettévágjuk, és ha szükséges, kimagozzuk. A sajtokat meg a sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a paprikát pedig picire kockázzuk. Tálba tesszük az összevágott alapanyagokat, hozzáadjuk a megpirított dióbelet és tökmagot, majd jól összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit habverővel elkeverjük, vagy kisebb befőttesüvegbe téve jól összerázzuk, és a salátára öntjük. A csiliporból kevesebbet vagy többet is lehet tenni, vagy akár el is hagyható.

KAL - 2019.

2018. szeptember 14., péntek

Szőlőleves csirkehússal

Hamarosan itt a szüret ideje. Vagy ha nem is szüretelünk, a szőlőnek mindenképpen mostantól kezdve van a szezonja, úgyhogy, amellett hogy sokat-sokat eszünk belőle frissen, tegyük bele a lehető legtöbb ételbe.
A mi családunkban nem volt szokás gyümölcslevest főzni, anyósomnál kezdtem ilyesmit enni. Nála az almaleves például mindig csirkehússal készült, és csupán annyira volt édeskés, amennyire az lett az almától. És urambocsá' teljesen finom volt, mégha eredetileg elképzelhetetlennek is tartottam, hogy olyasmit egyáltalán meg lehetne enni. :D Nos, a csirkehúsos almaleves mintájára készült nálam ez a szőlős csirkés leves, amit megspékeltem némi zöldséggel is. És urambocsá': finom! :)



Szőlőleves csirkehússal

Hozzávalók (4-6 személyre): 2 csirkefarhát vagy más csontos csirkehús (pl.comb, szárny), 1 hagyma, 3 sárgarépa, 50 dkg szőlő (fehér és kék vegyesen), 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, almaecet, esetleg kevés cukor.

Elkészítése:  A csirkefarhátat hideg vízben főni tesszük, majd ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a behasított sárgarépát és az egészben hagyott hagymát, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, felengedjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és felforraljuk. Amikor fölforrt, beletesszük a szőlőt is, és csak addig főzzük tovább, amíg kezdi kissé megváltoztatni a színét, illetve némelyik el is hasad. Ízlés szerint utánasózunk, ha kell, almaecettel savanyítjuk, illetve tetszés szerint kevés cukorral is ízesíthetjük. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

KAL - 2019.

2018. szeptember 12., szerda

Mustban, borban pácolt csirkecomb


Isteni finom csirkecomb, lazán, egyszerűen...


Mustban, borban pácolt csirkecomb 

Hozzávalók (4 személyre): 4 egész csirkecomb, 80 dkg apró szemű krumpli, 2 sárgarépa, 1 póréhagyma, 2 dl fehérbor, 5 dl must, 2 teáskanál só, ½ - ½ teáskanál őrölt bors, pirospaprika, fokhagyma- és gyömbérpor, késhegynyi csilipehely, 1-2 teáskanál friss vagy szárított rozmaring, olívaolaj.
Elkészítése:  A rozmaring kivételével a fűszereket összekeverjük, majd a keverékkel megszórjuk a csirkecombokat. Hagyjuk állni egy keveset, majd tálba tesszük, és ráöntjük a bort meg a mustot. Lehetőleg egy éjszakán át, de legalább 2-3 óráig hagyjuk pácolódni, majd hőálló edénybe tesszük. A zöldségeket meghámozzuk, a krumplit, ha szép apró, egészben hagyjuk, a sárgarépát meg a póréhagymát nagyobb hasábokra vágjuk. Tálba tesszük, rászórjuk a megmaradt fűszerkeveréket meg a rozmaringot, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. A combok köré tesszük, meglocsoljuk az egészet még 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal, aláöntjük a páchoz használt boros mustot, és lefedve, 180 fokos sütőben 40-50 percig pároljuk. Ezután 220 fokra emeljük a hőt, és fedő nélkül 5-10 perc alatt, néha meglocsolva, ropogósra pirítjuk.

ÉÍ - 2018/ŐSZ
BA - 2018/10

Pulpe de pui înăbuşite în must şi vin

Ingrediente pentru 4 persoane: 4 pulpe de pui întregi, 800 g cartofi mici, 2 morcovi, 1 praz, 200 ml vin alb, 500 ml must de struguri, 2 linguriţe sare, câte o ½ linguriţă piper, boia de ardei dulce, usturoi granulat şi praf de ghimbir, 1 praf de chili, 1-2 linguriţe rozmarin proaspăt sau uscat, ulei de măsline.


Prepararea: Se amestecă condimentele, mai puţin rozmarinul, şi cu amestecul obţinut se presară pulpele de pui. Se lasă deoparte puţin, după care se pun într-un vas, se toarnă vinul şi mustul şi se pun la rece pentru câteva ore, sau peste noapte. Se transferă apoi pulpele într-un vas termorezistent. Se curăţă legumele, cartofii se lasă întregi, iar restul se taie în bucăţi mai mari. Se pun într-un vas, se presară cu amestecul de condimente rămas, se adaugă şi rozmarinul, se stropeşte cu ulei de măsline, şi se amestecă bine cu mâna. Se pun legumele de jur împrejurul pulpelor, se mai stropeşte totul cu 2-3 linguri de ulei de măsline, se toarnă amestecul de vin şi must, se acoperă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40-50 minute. Se descoperă apoi vasul, se ridică temperatura la 220 grade şi se mai lasă 5-10 minute ca pulpele să se rumenească. 


Petrezselymes-fokhagymás csavart perec

A harmadik perecvariáció. A tészta ugyanaz, a feltekerési technika és az ízesítés viszont más.


Petrezselymes-fokhagymás csavart perec

Hozzávalók 9 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 3 evőkanál vaj vagy libazsír, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3-5 cikk fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot háromfelé osztjuk, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket nagyon vékony téglalappá nyújtjuk. Ezután a téglalapot derelyevágóval ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a tésztát nem vágjuk teljesen át, hanem egy kb. kétujjnyis sávot hagyunk a szélén. ezután az egyik saroknál kezdve óvatosan elkezdjük felcsavarni a tésztát, majd amikor megvan, a csíkot csigaszerűen feltkerjük a vastagabb végétől kezdve a másik, hosszabban elnyúló, vékonyabb végét majd behajtjuk a tekercs alá. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15-20 percig hagyjuk még kelni, majd lekenjük a felolvasztott vajjal, amiben elkevertük az aprított petrezselyemzöldet és az összezúzott fokhagymát, illetve megszórjuk 1-1 csipetnyi reszelt sattal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

EK - 2018/10.






Covrigi suciți - cu pătrunjel și usturoi

Ingrediente pentru 9 bucăți: 600 g făină albă de grâu, 10 g drojdie uscată, 1 lingură rasă sare, 2 linguri zahăr, 5 linguri ulei, 400 ml apă călduță sau lapte;
alte ingrediente: 3 linguri unt sau untură de gâscă, 1 legătură mică de pătrunjel verde, 3-5 căței de usturoi, 100 g cașcaval ras.

Prepararea: Se amestecă ingredientele pentru aluat și se frământă până ce se obține un aluat fin, elastic. Se acoperă și se lasă la dospit cca. 50-60 minute sau până își dublează volumul. După ce a dospit, aluatul se împarte în 3 bucăți, iar până ce se lucrează cu o parte, celelalte două se pun la frigider ca să nu crească prea mult. Treimea de aluat se împarte iarăși în trei, iar pe planșeta pudrată cu puțină făină se întinde un dreptunghi foarte subțire din fiecare bucată. După aceasta aluatul se taie în fâșii de cca. un deget lățime în așa fel, încât la capete să nu se taie, ci se lasă o fâșie de cca. 2 degete de jur împrejur. Se ia aluatul de la un colț și se începe a se rula pe diagonală cât de strâns se poate. Când sulul este gata, se sucește în formă de melc începând de la partea mai groasă, iar capătul mai subțire se îndoaie dedesubt. Se repetă totul cu restul aluatului, iar covrigii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă la dospit 15-20 minute, după care se ung cu untul topit și amestecat cu pătrunjelul tocat fin și usturoiul pisat. Se pune deasupra și puțin cașcaval ras, după care se coc în cuptorul preîncălzit la 180 grade în cca. 20-25 minute, până ce devin aurii.

BA / 2020/MAI

2018. szeptember 10., hétfő

Sajtos-sonkás perec

Az előző perec tésztájából készült ez is, pontosabban annak egyharmadából. A 60 dkg-os teljes adagból 9 ilyen perec jönne ki.


Sajtos-sonkás perec

Hozzávalók 9 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 20-25 dkg vékonyra szeletelt sonka, 20-25 dkg vékonyra szeletelt sajt, 1 tojás, magvak

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot háromfelé osztjuk, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket jó hosszú, vékony csíkká nyújtjuk. Ezután kirakjuk félbevágott sonka- és sajtszeletekkel, majd a lehető legszorosabban feltekerjük. A tészta hosszanti oldalát kissé meg is vizazhetjük, hogy biztosan összeragadjon, és ne nyíljon ki. Ezután óvatosan pereccé formázzuk (a töltelék miatt kissé merevebb lesz a rúd, de lehet dolgozni vele). A végek alatt a tésztát icipicit megnedvesítjük, hogy biztosan összeragadjon. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük 15-20 percig hagyjuk még kelni, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

EK - 2018/10.


2018. szeptember 8., szombat

Bajor perec

Éppen aktuális recept: kezdődik az iskola, jól jön az ötlet azoknak, akik maguk szeretnének tízórait pakolni a gyerekeiknek. Nem, nem szoktam mindig én pakolni nekik, de minden évben még inkább törekszem arra, hogy én készítsem az iskolai uzsonnát számukra, és idén is az lesz a kihívás.

Ez a perec, és még két másik féle úgy készült, hogy begyúrtam egy 60 dkg lisztes adagot, és a megkelt tésztát elosztottam háromfelé. A tészta egyharmadából 4 bajor perec készült, tehát a teljes adagból 12 darab lenne. Én a teljes adagot írom, és ki-ki osztja igénye, szüksége szerint. :)


Bajor perec

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 1 liter víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, dekorsó.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot négyfelé osztjuk, és mindegyiket vékony csíkká nyújtjuk. Ezután jó szorosan föltekerjük, majd ezután kézzel sodorjuk még egy keveset, hogy kellően hosszú rudat kapjunk, illetve, hogy a széle jól hozzátapadjon a többihez. Mikor megfelelően hosszú zsinórt kaptunk, pereccé formázzuk. A végek alatt a tésztát icipicit megnedvesítjük, hogy biztosan összeragadjon. Közben felforraljuk a vizet, beletesszük a sót meg a szódabikarbónát, és amikor forr, a pereceket szűrőkanál segítségével óvatosan belehelyezzük. 15-20 másodperc után szintén óvatosan megfordítjuk őket, majd további 10-15 másodperc után kiszedjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, míg nedvesek, megszórjukdekorsóval, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

Megjegyzés: Azért kell a tésztadarabokat vékonyra nyújtani, majd utána feltekerni, hogy a perec szép sima, egyenletes felületű legyen. Ha csak letépünk egy darabot, és sodorni kezdjük, az nem lesz ugyanolyan. Legalábbis nekem nem sikerült.

Tipp: Ha szeretnénk, itt-ott be is vagdoshatjuk a megfőzött perceket egy éles késsel.

EK - 2018/10



2018. szeptember 5., szerda

Csirkegombócleves

Gazdaságos, finom, laktató leves télen-nyáron.


Csirkegombócleves 

Hozzávalók (4 személyre): 1 csirkefarhát, 1 csirkemellcsont bőrével együtt, vagy 30 dkg csirkehús, 3 sárgarépa, 1-2 szárzeller, 1 csokor újhagyma, 1 nagy paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé, 7 dkg rizs, 1 tojás, 1-2 evőkanál búzadara, 2 cikk fokhagyma, só, bors, citromlé.

Elkészítése:  A csirkét hideg vízben főni tesszük, megsózzuk, lehabozzuk, majd készre főzzük. A rizst is megfőzzük kevés sós vízben. A levest leszűrjük, felforraljuk, és beledobjuk a felkarikázott zöldségeket, illetve a kockára vágott hámozott paradicsomot. Ha paradicsomlevet használunk, akkor öntjük a leveshez, amikor a zöldségek megpuhultak már. A húst leszedjük a csontokról és ledaráljuk. Elkeverjük a rizzsel, a tojással meg a zúzott fokhagymával, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, beledobjuk a levesbe, és addig főzzük tovább, amíg a gombócok feljönnek a tetejére. Utánaízesítünk, illetve ha szükséges, kevés citromlével igazítunk az ízén. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

KAL - 2019.
BA - 2018/10.


Supă cu perişoare de pui

Ingrediente pentru 4 persoane: 300 g carne de pui sau părţile cu os ale unui pui (spate, spinare, gât, aripi), 3 morcovi, 1-2 tulpini de apio (ţelină-tulpină), 1 legătură ceapă verde sau 1 praz mai mic, 1 roşie mare sau 200 ml bulion de roşii, 70 g orez, 1 ou, 1-2 linguri griş din grâu, 2 căţei de usturoi, sare, piper, zeamă de lămâie, pătrunjel verde.

Prepararea: Se pune la fiert carnea de pui în apă rece, se spumează, se sărează, după care se lasă la fiert până ce se găteşte. Se fierbe separat orezul în apă cu sare şi se strecoară. Se strecoară şi supa, se pune la fiert şi se adaugă legumele tăiate rondele şi roşia tăiată cubuleţe. Dacă se foloseşte bulion, se adaugă la supă doar când legumele sunt deja fierte. Carnea fiartă se dă prin maşina de tocat, se amestecă cu orezul fiert, usturoiul tocat şi oul şi se adaugă griş cât e nevoie pentru a se obţine a compoziţie bună de modelat. Se asezonează cu sare şi piper, se formează perişoare, se adaugă la supă şi se fierb până ce se ridică la suprafaţă. Dacă e nevoie se completează supa cu apă, se lasă să dea în câteva clocote, se potriveşte de sare şi se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se serveşte presărat cu pătrunjel verde.



2018. szeptember 4., kedd

Hamburgerpite


Óriásburger az egész családnak. :) 


Hamburgerpite 

Hozzávalók (4 személyre), a tésztához: 30 dkg liszt, 3 g szárított élesztő, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 2,6 dl víz;
a töltelékhez: 70 dkg darált hús, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, só, bors, pici olaj;
továbbá: 3 evőkanál zsemlemorzsa, 10-15 dkg sajt, mustár, ketchup, zöldségek.

Elkészítése:  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jól megdagasztjuk, majd letakarva megkelesztjük. A darált húst elkeverjük a lereszelt hagymával és fokhagymával, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd serpenyő méretű óriáslepénnyé formázzuk, és kevés felforrósított olajon mindkét oldalán megsütjük. Az átfordításnál a lepényt óvatosan átfordítjuk egy tányérra, majd arról visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. A húst hagyjuk langyosra hűlni, majd a tésztát akkora körré nyújtjuk, hogy bele tudjuk majd csomagolni a húst. A kinyújtott tésztára szórunk kevés zsemlemorzsát, kirakjuk sajtszeletekkel, vagy megszórjuk a lereszelt sajttal, ráhelyezzük a húslepényt, ismét megszórjuk morzsával, majd a tésztát minden oldalról ráborítjuk a húsra. Óvatosan felemeljük, és átfordítva (hogy a behajtott részek alulra kerüljenek) sütőpapíros tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben 30-35 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Ketchuppal, mustárral, zöldségekkel kínáljuk.

KAL - 2019.

Plăcintă hamburger/ Hamburger uriaș

Ingrediente pentru aluat (4 persoane): 300 g făină albă, 3 g drojdie uscată, 1 linguriță sare, 2 linguri ulei, 260 ml apă călduță;
pentru umplutură: 700 g carne tocată, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, sare, piper, puțin ulei;
alte ingrediente: 3 linguri pesmet, 100-150 cașcaval, muștar, ketchup, legume după plac.


Prepararea: Ingredientele aluatului se amestecă, se frământă bine, apoi se acoperă și se lasă la dospit. Pentru umplutură carnea tocată se amestecă cu ceapa și usturoiul răzuite și se condimentează cu sare și piper. Din tot amestecul de carne se formează ”o chiftea” uriașă, de mărimea tigăii în care se prăjește. Se încinge foarte puțin ulei în tigaie, se așază cu grijă chifteaua și se prăjește pe ambele părți, lăsându-se apoi să se răcească puțin. Din aluat se întinde un cerc în așa fel încât chifteaua prăjită să poată fi împachetată în el. Peste aluatul întins se presară puțin pesmet, se pune cașcavalul răzuit sau felii de cașcaval, se așază chifteaua prăjită, se presară iarăși pesmet, după care se acoperă cu aluat. Se pune într-o formă de copt rotundă (tapetată cu hârtie de copt) cu partea de sus în jos, partea de sus fiind astfel netedă și frumoasă. Se coace la 180 grade cu ventilație 30-35 minute sau până la proba acului. Se servește tăiat ca un tort, cu muștar, ketchup și legume.

BA - 2020/2.