Ránézve egy ilyen gyönyörű színes ételre, még a szemünk is jobban örül neki. Hát még a hasunk! Bár igaz, a családban szinte csak én vagyok oda a pitékért, a férjem tetszését valahogy nehezen tudom elnyerni velük, a lányok kedve, ízlése meg nagyon rapszodikus. Pl. a nagylányom imádta az alját, de a tetejéről a "rózsákat" mind nekem adta. Hogy minél színesebb legyen, kétféle színű tököt (zöld, sárga), sárgarépát, céklát és padlizsánt használtam hozzá.
Színes rózsapite
Hozzávalók (4-6
személyre) a tésztához: 30 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű is), 18 dkg
vaj vagy margarin, 1 teáskanál só és sütőpor, ½ teáskanál bors, 2-3 evőkanál
víz;
a töltelékhez: 50 dkg
vegyes darált hús (sertés-marha), 1 hagyma, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1
sárgarépa, 2 paradicsom vagy 1,5 dl sűrű paradicsomlé, 10 dkg mascarpone, 4-5
tojás, 15 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj;
továbbá: 1-2 sárgarépa, 1
hosszúkás, henger alakú cékla, 1-1 karcsú sárga és zöld héjú cukkini, illetve
padlizsán, 3 dkg vaj.
Elkészítése:
1.
A lisztet
tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport meg a borsot, és elmorzsoljuk a
hideg vajjal. Végül hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet, és gyorsan összeállítjuk a
tésztát. Ezután kb. 5 mm-esre nyújtjuk, kibélelünk vele egy magas peremű
piteformát, és betesszük a hűtőbe, amíg a többivel elkészülünk.
2.
A töltelékhez
kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra
vágott paprikát, illetve sárgarépát, hozzáadjuk a húst, és állandóan kavargatva
morzsásra pirítjuk. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, sóval,
borssal ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, készre főzzük, majd zsírjára
sütjük.
3.
A sárgarépát
és a céklát meghámozzuk, majd a padlizsánnal meg a tökfélékkel együtt
zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépa- és céklaszeleteket enyhén
sós vízben 2-3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük ki, a többi zöldséget
pedig szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felhasználás előtt ezeket folyó víz
alatt átmossuk és kissé kinyomkodjuk.
4.
A tésztát 200
fokos sütőben vaksütéssel 15 percig sütjük, majd a lencsét/babot eltávolítva
további 6-7 percig sütjük.
5.
Egy tálban
kikeverjük a mascarponét a tojásokkal, hozzáadjuk a húsos ragut, a kockára
vágott sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sóval és borssal
ízesítjük, majd jól összekavarjuk, és beleöntjük az elősütött tésztába.
6.
A
zöldségszeleteket egyenként feltekerjük, és kirakjuk vele a pite tetejét. Végül
vajdarabkákat teszünk rá, és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt (vagy amennyi
szükséges) készre sütjük.
Megjegyzések:
1.
A
pitetésztával könnyebb dolgozni, amikor frissen elkészül. Ha először kihűtjük,
és utána nyújtjuk, jobban szakadozik, a szélei pedig töredeznek, mint a képen
is látható.
2.
Ha a
zöldséghámozónk netán túl vékonyra szeletelne, sajtszeletelővel is felvághatjuk
a zöldséget.
3.
A sárgarépát
és a céklát nem kell tovább főzni, hiszen nem kell megfőnie, csupán rugalmas
kell, hogy legyen. A padlizsán és a
tökfélék pedig a sózás által puhulnak kissé, így könnyen lehet majd tekerni
őket. Ha szeretnénk, azért ezeket is blansírozhatjuk. Természetesen, először a
fehér húsú zöldségeket tesszük a fővő vízbe, utána a sárgarépát, és végül a
céklát.
4.
Vaksütésnek
nevezzük azt, amikor a tésztára valamilyen nehezéket teszünk, és úgy sütjük
meg, ezáltal meggátoljuk, hogy felpúposodjon, eldeformálódjon. Nehezékként
bármilyen hüvelyest vagy rizst használhatunk. A tésztára összegyűrt – hogy
könnyen idomuljon – sütőpapírt terítünk, és erre öntjük a nehezéket.
ÉÍ - 2018/ŐSZ