2020. március 17., kedd

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből

Még sosem főztem ilyent. Szombat este elővettem egy csirkét a fagyasztóból, hogy majd lesz belőle valami. Hogy mi, még nem tudtam, csak reggel kezdtem azon agyalni - még az ágyban - hogyan is "úszhatnám meg" legkönnyebben az ebédkészítést. És akkor azon morfondíroztam, mit csináljak, hogy leves és második is legyen ugyanabból a csirkéből. És akkor beugrott: belefőzöm a csirkét a levesbe, majd kiveszem, és pirosra sütöm a lerben ( :D sütőben). de persze, akkor már meglódult a fantáziám, és kitaláltam, hogy megtöltöm a csirkét, de már eleve, nyersen, és úgy teszem a levesbe. Rémlett, hogy láttam valamikor ilyesmi receptet valahol, és nem csalódtam, sok blogon találtam töltött csirkéből főzött húslevest. Sőt, még angol nyelvű receptre is bukkantam. Én pedig, jó szokásomhoz híven fogtam az összeset, és "átgyúrtam" úgy, ahogy nekem tetszett. :) És az alábbiak születtek belőle: egyszerű, klasszikus ízű finomságok.
 

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből 

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész grillcsirke, só, bors;
a töltelékhez: 15-20 dkg szikkadt kenyér, 4 csiperkegomba, 15 dkg füstölt sonka, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2-3 evőkanál búzadara (gríz), só, bors, olaj;
a leveshez: 3-4 sárgarépa, 3 zellerszár, 1 paszternák, 1 hagyma, szemes bors, só - vagy olyan leveszöldség, amit ki-ki használni szokott (nekem most ezek voltak);
továbbá: 50 dkg krumpli, 2 evőkanál kacsazsír, só, bors, fokhagymapor, 2 evőkanál búzadara, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, megtörölgetjük, majd kívül-belül megszórjuk só és bors keverékével. A szikkadt kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a gombát nagyon kis kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. A sonkát, a hagymát meg a fokhagymát összeturmixoljuk. A sonkás pépet, az összemorzsolt áztatott kenyeret meg a lepirított gombát tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sajtot meg a búzadarát, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és jól összedolgozzuk. A massza kb. 1/3-át (nekem kb. ennyi fért bele) beletöltjük a csirke belsejébe, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük a nyílásokat, hogy a töltelék ki ne folyjon. Fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, és főni tesszük. Amikor fölforrt, többször lehabozzuk, megsózzuk, majd kb. félórai főzés után beletesszük a zöldségeket és a szemes borsot is. A krumplit meghámozzuk, kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal meg fokhagymaporral, és kacsazsírral jól kikent hőálló tálba terítjük. Amikor a csirke főtt 1 órát - 1 órát és 15 percet, óvatosan kiszedjük, és mellével felfele belehelyezzük a krumplis tálba. Sütőpapírral lefedve 200 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a krumpli elkészül és enyhén megpirul, a csirke pedig pirosra nem sül.
Eközben a megmaradt töltelékhez hozzákeverjük a másik 2 evőkanálnyi búzadarát, jól eldolgozzuk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és kevés leszűrt levesben vagy vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a felszínre, kiszedjük, és a leszűrt levessel kínáljuk zöldségekkel vagy anélkül, aprított petrezselyemzölddel megszórva.



2020. március 16., hétfő

Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Nagyon kívántam valami igazi krémes süteményt. A piskótatekercsre esett a választásom, de nem is akármilyenre, hanem olyanra, ami nem hizlal, hiszen sem liszt, sem cukor nem került bele. Vagyis cukor de, egy minimális mennyiség, amennyi a 70%-os kakaótartalmú csokoládéban volt... Isteni lett. Persze, liszttel és cukorral is készíthető, egy az egyben kiváltható.



Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál xilit, 3 evőkanál Szafi free karobos muffin- és piskóta lisztkeverék, 1 evőkanál kakaópor, 1 alma, 1 csipet só;
a töltelékhez: 20 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 dl tejszín, kb. 8 dkg puha vaj vagy mascarpone, 3-4 evőkanál házi, cukormentes meggylekvár;
továbbá: 1,5 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, meggyszemek.

Elkészítése: Az étcsokoládét mikróban összeolvasztjuk a tejszínnel, simára kavarjuk, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig jól behűtjük. A piskótához tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük a sóval meg a xilittel. Belekavarjuk a tojássárgáját és a meghámozott, finomra reszelt almát, majd óvatosan beleforgatjuk a karobos lisztet és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt nagy méretű tespibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd a lehúzott papír segítségével szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a jól kihűlt és visszakeményedett csokoládét kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a vajat is (vagy a mascarponét). A piskótát óvatosan kitekerjük, vékonyan megkenjük a meggylekvárral, majd rákenjük a csokoládékrémet, és felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy a tekercs jól összeérjen. Tálalás előtt a habtejszínt keményre verjük, majd eldolgozzuk a mascarponéval. A tekercs tetejére habrózsákat nyomunk, és minden habrózsára egy-egy meggyszemet helyezünk. A maradék tejszínes krémet külön kínáljuk a tekercs mellé.

Megjegyzés: A díszítő krémből nem felejtettem ki az édesítést: nem szükséges bele semmi édesítő, mert maga a tekercs eléggé édes, így ez kellően egyensúlyozza, kiegészíti. Ha rendes liszttel készítjük, talán megbír a piskóta plusz 1 evőkanálnyi kakaóport, és esetleg lehet tenni ½ teáskanálnyi sütőport is bele.

TORTÁK/2021.


2020. március 7., szombat

Édesköményes rizottó


Még sosem készítettem eddig, ez életem első rizottója. Már sokszor rá akartam venni magam, de még sosem mertem kivitelezni. Bár fogalmam sincs, miért, mert olyan egy isteni étel született, hogy ihaj-csuhaj. Első volt, de most már biztos, hogy nem az utolsó. Ez most húsmentesen készült (az ízesítésére használt 3 ajókafilét nem számolom húsnak :D ), de eredetileg bacont is akartam tenni bele, csak már elfogyott. Legközelebb a kolbászosat fogom megkívánni. :D 



Édesköményes rizottó (néhány extrával)

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma, ½ édesköménygumó (30-35 dkg), 30 dkg rizottórizs (egyszerű kerek szemű rizs is jó), 3 ajókafilé (elhagyható), 1-1,5 dl fehérbor, ½ -1 dl tejszín, kb. 2 l gombaalaplé (vagy zöldségalaplé, vagy szűrt húsleves), 4-5 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, só, bors, az édeskömény félretett zöldje vagy más zöldfűszer;
a gombaalapléhez: kb. 2 l víz, 4 evőkanál zöldfűszeres szárítottgomba-keverék (2-3 dkg szárított aprított gomba, 1-1 teáskanál szárított petrezselyem és bazsalikom, ½ - ½ teáskanál fokhagymapor, morzsolt kakukkfű és rozmaring).

Elkészítése: Főni tesszük az alaplé vizét, majd beletesszük a 4 evőkanálnyi keveréket, és enyhén megsózva, kis lángon, csendesen főzzük 10-15 percig. Ha már eleve kész alaplevet használunk, csak annyi a dolgunk, hogy felforrósítsuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesköményt, és együtt dinszteljük tovább néhány percig. Ezután hozzáadjuk a rizst, a villával összenyomott ajókafilét, ha használunk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a bort, és kevergetve addig pároljuk, amíg a rizs a nedvességet beissza. Ezután merőkanalanként öntjük hozzá az elkészült alaplevet (a fűszerekkel és gombával együtt) (szinte) folytonosan kavargatva közben, a következő adagot pedig csak akkor öntjük hozzá, amikor az előzőt a rizs már jól beszívta (általában 1-2 perc). Addig öntjük az alaplevet, amíg a rizs elkészül, de nem kell vajpuhának lennie, csak amolyan puha al dentének, vagyis érezni lehessen a szemeket a fogaink között, de nem kell ropogniuk, természetesen. 😊 Ez az alaplémennyiség nagyjából szükséges is lesz, sőt, nekem kellett még vagy 2 merőkanálnyi vizet is hozzáönteni, de gondolom, a rizs fajtájától függ, hogy mennyi folyadékot képes felvenni. Amikor a rizst késznek ítéljük, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, ízlés szerint utánasózunk, illetve megborsozzuk. Végül megszórjuk a felaprított édesköményzölddel, illetve rátesszük a vajat, és hagyjuk ráolvadni. Elkeverjük, és tálaljuk.

Megjegyzés: A rizottónak szép selymesnek, krémesnek kell lennie, nem szabad nagyon kiszárítani. A fotón úgy látszik, hogy kissé száraz, mert mire a képet elkészítettem, a nedvessége kissé leszivárgott, de nagyon jó krémes volt.

Megjegyzés 2.: Édeskömény helyett bármilyen más zöldséget lehet használni, pl. szárzellert, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, brokkolit (ez utóbbi kettőt kicsit később adva hozzá a rizshez), sőt, én céklával is el tudnám képzelni. 

Related Posts with Thumbnails

2020. március 17., kedd

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből

Még sosem főztem ilyent. Szombat este elővettem egy csirkét a fagyasztóból, hogy majd lesz belőle valami. Hogy mi, még nem tudtam, csak reggel kezdtem azon agyalni - még az ágyban - hogyan is "úszhatnám meg" legkönnyebben az ebédkészítést. És akkor azon morfondíroztam, mit csináljak, hogy leves és második is legyen ugyanabból a csirkéből. És akkor beugrott: belefőzöm a csirkét a levesbe, majd kiveszem, és pirosra sütöm a lerben ( :D sütőben). de persze, akkor már meglódult a fantáziám, és kitaláltam, hogy megtöltöm a csirkét, de már eleve, nyersen, és úgy teszem a levesbe. Rémlett, hogy láttam valamikor ilyesmi receptet valahol, és nem csalódtam, sok blogon találtam töltött csirkéből főzött húslevest. Sőt, még angol nyelvű receptre is bukkantam. Én pedig, jó szokásomhoz híven fogtam az összeset, és "átgyúrtam" úgy, ahogy nekem tetszett. :) És az alábbiak születtek belőle: egyszerű, klasszikus ízű finomságok.
 

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből 

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész grillcsirke, só, bors;
a töltelékhez: 15-20 dkg szikkadt kenyér, 4 csiperkegomba, 15 dkg füstölt sonka, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2-3 evőkanál búzadara (gríz), só, bors, olaj;
a leveshez: 3-4 sárgarépa, 3 zellerszár, 1 paszternák, 1 hagyma, szemes bors, só - vagy olyan leveszöldség, amit ki-ki használni szokott (nekem most ezek voltak);
továbbá: 50 dkg krumpli, 2 evőkanál kacsazsír, só, bors, fokhagymapor, 2 evőkanál búzadara, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, megtörölgetjük, majd kívül-belül megszórjuk só és bors keverékével. A szikkadt kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a gombát nagyon kis kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. A sonkát, a hagymát meg a fokhagymát összeturmixoljuk. A sonkás pépet, az összemorzsolt áztatott kenyeret meg a lepirított gombát tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sajtot meg a búzadarát, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és jól összedolgozzuk. A massza kb. 1/3-át (nekem kb. ennyi fért bele) beletöltjük a csirke belsejébe, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük a nyílásokat, hogy a töltelék ki ne folyjon. Fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, és főni tesszük. Amikor fölforrt, többször lehabozzuk, megsózzuk, majd kb. félórai főzés után beletesszük a zöldségeket és a szemes borsot is. A krumplit meghámozzuk, kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal meg fokhagymaporral, és kacsazsírral jól kikent hőálló tálba terítjük. Amikor a csirke főtt 1 órát - 1 órát és 15 percet, óvatosan kiszedjük, és mellével felfele belehelyezzük a krumplis tálba. Sütőpapírral lefedve 200 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a krumpli elkészül és enyhén megpirul, a csirke pedig pirosra nem sül.
Eközben a megmaradt töltelékhez hozzákeverjük a másik 2 evőkanálnyi búzadarát, jól eldolgozzuk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és kevés leszűrt levesben vagy vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a felszínre, kiszedjük, és a leszűrt levessel kínáljuk zöldségekkel vagy anélkül, aprított petrezselyemzölddel megszórva.



2020. március 16., hétfő

Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Nagyon kívántam valami igazi krémes süteményt. A piskótatekercsre esett a választásom, de nem is akármilyenre, hanem olyanra, ami nem hizlal, hiszen sem liszt, sem cukor nem került bele. Vagyis cukor de, egy minimális mennyiség, amennyi a 70%-os kakaótartalmú csokoládéban volt... Isteni lett. Persze, liszttel és cukorral is készíthető, egy az egyben kiváltható.



Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál xilit, 3 evőkanál Szafi free karobos muffin- és piskóta lisztkeverék, 1 evőkanál kakaópor, 1 alma, 1 csipet só;
a töltelékhez: 20 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 dl tejszín, kb. 8 dkg puha vaj vagy mascarpone, 3-4 evőkanál házi, cukormentes meggylekvár;
továbbá: 1,5 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, meggyszemek.

Elkészítése: Az étcsokoládét mikróban összeolvasztjuk a tejszínnel, simára kavarjuk, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig jól behűtjük. A piskótához tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük a sóval meg a xilittel. Belekavarjuk a tojássárgáját és a meghámozott, finomra reszelt almát, majd óvatosan beleforgatjuk a karobos lisztet és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt nagy méretű tespibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd a lehúzott papír segítségével szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a jól kihűlt és visszakeményedett csokoládét kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a vajat is (vagy a mascarponét). A piskótát óvatosan kitekerjük, vékonyan megkenjük a meggylekvárral, majd rákenjük a csokoládékrémet, és felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy a tekercs jól összeérjen. Tálalás előtt a habtejszínt keményre verjük, majd eldolgozzuk a mascarponéval. A tekercs tetejére habrózsákat nyomunk, és minden habrózsára egy-egy meggyszemet helyezünk. A maradék tejszínes krémet külön kínáljuk a tekercs mellé.

Megjegyzés: A díszítő krémből nem felejtettem ki az édesítést: nem szükséges bele semmi édesítő, mert maga a tekercs eléggé édes, így ez kellően egyensúlyozza, kiegészíti. Ha rendes liszttel készítjük, talán megbír a piskóta plusz 1 evőkanálnyi kakaóport, és esetleg lehet tenni ½ teáskanálnyi sütőport is bele.

TORTÁK/2021.


2020. március 7., szombat

Édesköményes rizottó


Még sosem készítettem eddig, ez életem első rizottója. Már sokszor rá akartam venni magam, de még sosem mertem kivitelezni. Bár fogalmam sincs, miért, mert olyan egy isteni étel született, hogy ihaj-csuhaj. Első volt, de most már biztos, hogy nem az utolsó. Ez most húsmentesen készült (az ízesítésére használt 3 ajókafilét nem számolom húsnak :D ), de eredetileg bacont is akartam tenni bele, csak már elfogyott. Legközelebb a kolbászosat fogom megkívánni. :D 



Édesköményes rizottó (néhány extrával)

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma, ½ édesköménygumó (30-35 dkg), 30 dkg rizottórizs (egyszerű kerek szemű rizs is jó), 3 ajókafilé (elhagyható), 1-1,5 dl fehérbor, ½ -1 dl tejszín, kb. 2 l gombaalaplé (vagy zöldségalaplé, vagy szűrt húsleves), 4-5 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, só, bors, az édeskömény félretett zöldje vagy más zöldfűszer;
a gombaalapléhez: kb. 2 l víz, 4 evőkanál zöldfűszeres szárítottgomba-keverék (2-3 dkg szárított aprított gomba, 1-1 teáskanál szárított petrezselyem és bazsalikom, ½ - ½ teáskanál fokhagymapor, morzsolt kakukkfű és rozmaring).

Elkészítése: Főni tesszük az alaplé vizét, majd beletesszük a 4 evőkanálnyi keveréket, és enyhén megsózva, kis lángon, csendesen főzzük 10-15 percig. Ha már eleve kész alaplevet használunk, csak annyi a dolgunk, hogy felforrósítsuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesköményt, és együtt dinszteljük tovább néhány percig. Ezután hozzáadjuk a rizst, a villával összenyomott ajókafilét, ha használunk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a bort, és kevergetve addig pároljuk, amíg a rizs a nedvességet beissza. Ezután merőkanalanként öntjük hozzá az elkészült alaplevet (a fűszerekkel és gombával együtt) (szinte) folytonosan kavargatva közben, a következő adagot pedig csak akkor öntjük hozzá, amikor az előzőt a rizs már jól beszívta (általában 1-2 perc). Addig öntjük az alaplevet, amíg a rizs elkészül, de nem kell vajpuhának lennie, csak amolyan puha al dentének, vagyis érezni lehessen a szemeket a fogaink között, de nem kell ropogniuk, természetesen. 😊 Ez az alaplémennyiség nagyjából szükséges is lesz, sőt, nekem kellett még vagy 2 merőkanálnyi vizet is hozzáönteni, de gondolom, a rizs fajtájától függ, hogy mennyi folyadékot képes felvenni. Amikor a rizst késznek ítéljük, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, ízlés szerint utánasózunk, illetve megborsozzuk. Végül megszórjuk a felaprított édesköményzölddel, illetve rátesszük a vajat, és hagyjuk ráolvadni. Elkeverjük, és tálaljuk.

Megjegyzés: A rizottónak szép selymesnek, krémesnek kell lennie, nem szabad nagyon kiszárítani. A fotón úgy látszik, hogy kissé száraz, mert mire a képet elkészítettem, a nedvessége kissé leszivárgott, de nagyon jó krémes volt.

Megjegyzés 2.: Édeskömény helyett bármilyen más zöldséget lehet használni, pl. szárzellert, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, brokkolit (ez utóbbi kettőt kicsit később adva hozzá a rizshez), sőt, én céklával is el tudnám képzelni.