2015. december 30., szerda

Miniszendvicsek szilveszterre

Néha van idő különlegesebb, érdekesebb fogásokat is készíteni, máskor viszont nincs. Vagy nincs kedv, vagy, csak úgy... Azért egy jó tál ilyen finom alapanyagokból készült miniszendviccsel nem igazán lehet melléfogni. És panaszra sem lehet oka senkinek. A hozzávalókat ki-ki kedve, tetszés szerinti arányban és mennyiségben variálhatja. Mindenesetre, 6-7 szeletet lehet számítani fejenként.


Miniszendvicsek szilveszterre

Hozzávalók: bagett, vaj, Fekete-erdei sonka, füstölt lazac, sonkaszalámi, friss mozzarella, egyéb sajt, uborka, koktélparadicsom, sárga színű paprika, illetve még bármi más, ami tetszik, és van kéznél.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk, a sajtokat szeletekre vágjuk. A bagettet rézsútosan ujjnyi vastagon fölszeleteljük, és megkenjük vajjal. A hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben és formában a bagettszeletekre halmozzuk. Főtt tojást is reszelhetünk rá, illetve zöld levelekkel is díszíthetjük. Így azonban a legegyszerbb módja. :)
KAL/2017

2015. december 29., kedd

Töltött borjúlábszár

Hogy megszaporodtak az utóbbi időben a borjú/marhahúsból készült receptek, ne csodálkozzon senki, hiszen, idén két alkalommal is 50-50 kiló hús "ütötte a markunkat". No, nem ingyért, persze, csak ezt így érdekes volt leírni. Tavasszal egy 7 hetes fiatal borjú háromnegyedét vettük meg, november elején pedig egy kb. két éves "borjú" - amit mifelénk növendéknek hívnak - egyik hátsó negyedét. Nos, ez utóbbinak nagyon sok "szép és különleges" része volt, amit nem csak a hagyományos bécsi szelet - párolt szelet - pörkölthöz lehetett felhasználni. Végre készíthettem töltött borjúlábszárat. Ilyen ételt Lajos Mari könyvében láttam először, már tizenannyi éve, amikor megkaptam egyszer karácsonyra a 66 húsétel című könyvét, de azóta sem volt alkalmam elkészíteni. Most sem pont úgy készítettem, sőt, de azért úgy veszem, hoyg ismét kipipáltam egy receptet abból a könyvből. :)


Töltött borjúlábszár

Hozzávalók 6 személyre: 1 kb. 2 kg-os borjúlábszár, só, bors, szárított rozmaring, 4-5 cikk fokhagyma, 25 dkg házi füstölt kolbász, 1-2 vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, olaj; a körethez: 40 dkg friss kelbimbó, 40 dkg sárgarépa, 50 dkg apró fehérhagyma vagy gyöngyhagyma, 5+5 dkg vaj, 3+3 evőkanál olívaolaj, 1 púpozott teáskanál köménymag, 3 csapott evőkanál barna cukor, 5 evőkanál balzsamecet, só, vörösbor vagy víz.

Elkészítése: A borjúlábszárat megtisztítjuk minden vastagabb, ehetetlen hártyától, és hosszában, ujjnyi távolságban egymástól, több helyen mélyen bemetszük vigyázva, hogy ne vágjuk teljesen át. A húst a mélyedésekben is alaposan megsózzu-borsozzuk, illetve bedörzsöljük zúzott fokhagymával és megszórjuk szárított, morzsolt rozmaringgal. A kolbászt, lehártyázva karikára, a hagymát félbe és szeletekre vágjuk, a meghámozott sárgarépát pedig hámozóval nagyon vékonyra szeleteljük. A vágásokat megtöltjük kolbásszal, hagymával és répaszeletekkel, majd a lábszárat szépen összefogjuk, fogpiszkálóval megtűzzük, majd zsineggel vagy spárgával átkötjük. Hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, aláöntünk 2 dl vizet, lefedjük, és 180 fokos sütőben, egyszer-kétszer átforgatva, 2-2,5 óra alatt készre pároljuk. Rápirítani nem muszáj, mert a hús kiszáradhat, és már élvezhetetlen lesz. Szeletelés előtt jó, ha hagyjuk egy keveset pihenni. A spárgát eltávolítjuk, a fogpiszkálót pedig meghagyhatjuk, hogy a szeleteket összefogja. Köretként köménymagos zöldségeket és karamellizált hagymát kínálunk mellé. Az előbbihez a sárgarépát meghámozzuk, a kelbimbót megtisztítjuk. A répát nagyjából a kelbimbóval azonos méretű karikákra vágjuk. Sós vízben mindkettőt roppanósra pároljuk, majd leszűrjük. Felforrósítunk 3 evőkanál olívaolajat és 5 dkg vajat, beleszórjuk a köménymagot, majd rádobjuk a zöldségeket, enyhén megsózzuk, és további 8-10 percig, gyakran kavargatva pirítjuk-pároljuk. A cukrot megkaramellizáljuk a felolvasztott vaj és olívaolaj keverékén, majd rádobjuk a hagymát, és kavargatva addig pároljuk, amíg a karamell szépen bevonja a hagymácskák felületét. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, megsózzuk, és felöntjük még kb. 1 dl vízzel vagy borral. Kis lángon, lefedve, gyakran megkavarva pároljuk 20-25 percig, vagy amíg a hagyma teljesen át nem puhul, és kissé össze nem szottyan. A szeletekre vágott hússal kínáljuk.

HÚSV. - 2016.




2015. december 27., vasárnap

Rózsaborsos lazacszeletek

Bármily meglepő, de mi reggelire ettük, karácsony első napján. És csak egyszerűen friss salátával, amit jégsalátából, friss uborkából, színes paprikából, szárzellerből, koktélparadicsomból készítettem.


Rózsaborsos lazacszeletek

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg friss (vad) lazac, só, 1 púpozott teáskanál szemes rózsabors, 3 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, 3-4 kakukkfűágacska, 2-3 cikk fokhagyma, 1/2 citrom.

Elkészítése: A halszeleteket enyhén megsózzuk, és mindkét oldalukon megszórjuk a mozsárban durvára tört rózsaborssal. Serpenyőben fölforrósítjuk az olívaolajat meg a vajat, s miután elmúlt a habzása, beletesszük a halszeleteket is. Mellétesszük a kakukkfágacskákat, és közepes lángon 2-3 percig sütjük egyik felén. Majd átfordítjuk, az olajba nyomjuk a fokhagymát, néhányszor meglocsoljuk az aromás olajjal a szeleteket, és kb. 2 percig sütjük így. Végül mindegyikre nyomunk egy kevés citromlevet, és tányérra szedjük. 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk tetszés szerinti köret vagy saláta kíséretében. Ízletes, ünnepi, és nem kell órákig rostokolni mellette a konyhában. :)
KAL/2017


2015. december 24., csütörtök

Karácsonyi köszöntő

Idén Baricz Lajos költő-író plébános aranyos versével kívánok mindenkinek áldott, lelkiekben gazdag, békés ünnepet! :)


Fotó: INNEN.

Megszületett

Megszületett a kis Jézus
    messze keleten,
nem nagy város fogadta be -
    a kis Betlehem,

és annak is határában
    egy csöppnyi karám,
mindenkitől elhagyatva
    téli éjszakán.

Az angyalok hírül adták
    a pásztoroknak,
a csillagok örömteli
    fényben ragyogtak.

Szűz Mária és Szent József,
    az Isten-szülők,
szeretettel pólyálgatták
    a kis csecsemőt.

Ez éjszaka a természet
    köszönti Urát,
ember helyett ím az anyag
    áldja Krisztusát.

Rozmaringos háromféle sült krumpli

Sajnos többre nem futja most az időmből. Nem is recept, inkább csak egy ötlet. Múltkoriban készítettem hasonlót, és azon agyalván, mi legyen a köret a vacsorához, szerencsére eszembe jutott. Ismét ez let. Egyszerű, és gyorsan megvan. És még látványos is.


 Rozmaringos háromféle sült krumpli

Hozzávalók: krumpli, lila krumpli és édesburgonya tetszés szerinti mennyiségben, illetve arányban, só, bors, szárított rozmaring, repceolaj.

Elkészítése: A háromféle burgonyát nagyjából egyforma méretűre daraboljuk, télba tesszük, magszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal, illetve mgolocsoljuk olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Ezután sütőpapíros tepsibe terítjük, és 220 fokos sütőben szép ropogósra sütjük.

2015. december 20., vasárnap

Csirkés-spenótos spagetti

Amikor az ötlettelenség összetalálkozik a szükséggel, és a fagyasztó meg a kamra tartalmával, akkor ilyen finomságok születnek mindössze kb. 40 perc alatt - olvasztással együtt. :) Mindenki csak tolta befele....


Csirkés-spenótos spagetti

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált csirkehús, 1 nagy hagyma, 2 nagy evőkanál darált sós paprika (paprikalekvár), só, bors, olaj, 40 dkg fagyasztott spenótlevél (de lehet püré is), 5 cikk fokhagyma, citromlé, csilipehely vagy cđípős paprika, 35-40 dkg spagetti.

Elkészítése: Kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkeverjük, és beletesszük a darált húst. Folyamatosan kevergetve átforgatjuk úgy, hogy a hús minél jobban szétessen. Miután átfehéredett, forró vízzel kicsinként felöntve, megborsozva, illetve csípős paprikával vagy csilipehellyel ízesítve, puhára pároljuk. Közben a fagyasztott spenótot lábosba tesszük, és kevés vizet öntve alá addig pároljuk, amíg ki nem olvad, illetve el nem készül. Amikor már majdnem kész, beletsszük a zúzott fokhagymát, és enyhén megsózzuk. A húst összevegyítjük a spenóttal, ízlés szerint utánasózunk, és citromlével igazítunk az ízén.  A közben kifőzött, 1-2 evőkanál olajjal meglocsolt spagettivel tálaljuk.

KAL - 2017.

2015. december 19., szombat

Karácsonyi bőségtál

Nálunk pont karácsonykor nem szokott ilyen lenni, de előtte vagy utána azért előfordul. Disznót ritkán eszünk, de azért néha kimondottan megkívánjuk. Viszont mostantól ehetek kolbászt büntetlenül is, hiszen négyféléből három kizárólag sertésmentes... :)


Karácsonyi bőségtál

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéstarja, 30 dkg füstölt házi kolbász, 20 dkg cérnakolbász, 25 dkg véres hurka, 25 dkg májas hurka, 1 fej fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál olaj; a tálaláshoz: savanyú uborka, ecetes torma (sárgarépás) vagy bármilyen más saláta, savanyúság, mustár, stb.

Elkészítése: A húst kb. 1 ujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd megszórjuk sóval és borssal, illetve meglocsoljuk kevés olajjal. Hőálló edénybe helyezzük, rászórjuk a szétszedett fokhagymafejet (nem muszáj meghámozni). 180 fokos sütőben, légkeverésen30-35 percig sütjük. Ezalatt darabokra vágjuk a házi kolbászt, és a hosszabbra hagyott cérnakolbásszal együtt kissé megpároljuk. Amikor a hús elkészült, megfordítjuk, melléhelyezzük a kétféle kolbászt, a véres meg a májas hurkát, és 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. A kolbász ezalatt kissé megpirul, a hurkafélék pedig átmelegednek. Krumplipürével, puliszkával vagy önmagában kínáljuk tetszés szerinti kísérőkkel.
KAL/2017
BA-2015/12



2015. december 18., péntek

Ünnepi marhacsorba

Nálam mindig szokott húsleves lenni az ünnepeken, de idén mostanában többször ettünk, úgyhogy lehet, hogy most éppen kivételt fogok tenni, és valami telejsen másat készítek. Az alábbi leves nagyon ízlett mindenkinek, amikor készítettem, úgyhogy nincs kizárva, hogy nem valami ilyesm lesz majd karácsonykor is az asztalon. Próbáljátok ki, nagyon finom! :) Az alábbi füstölt csonttal-hússal készült, de frissel is nagyon finom, nálam most csakis a friss jöhet szóba, mert füstöltem nincs már. 


Marhacsorba

Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg friss vagy füstölt marhahús, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (fagyasztott), 1 piros húsú paprika, 60 dkg karfiol, 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 közepes paradicsom, 1 teáskanál szárított lestyán, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, ecet.

Elkészítése: A zöldségeket szükség szerint meghámozzuk, kicsumázzuk, rózsáira szedjük, illetve megmossuk. A húst kockára vágva hideg vízben főni tesszük. Enyhén megsózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor rendre hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg zellert, majd a zöldbabot, a felkockázott paprikát és a borsót, végül pedig a karfiolt. Amikor a karfiol is majdnem megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet meg a lestyánt, és készre főzzük. Végül utánasózunk, illetve ecettel savanyítjuk ízlés szerint. Tálaláskor tejfölt, ecetes csípős paprikát kínálhatunk mellé. 

EK - 2015/12


Ciorbă de văcuță

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 600 g carne de mânzat proaspătă sau afumată, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică, câte 100 g mazăre și fasole verde congelate, 1 ardei kapia roșu, 600 g conopidă, 1 conservă de roșii sau 3-4 roșii, 1 linguriță leuștean uscat, 1 legătură mică pătrunjel verde, sare, zeamă de lămâie sau oțet de mere.

Prepararea: Carnea se taie cubulețe și se ăune la fiert în apă rece cu sare. Se fierbe până ce carnea aproape se gătește. Legumele se curăță după nevoie și se spală. Morcovii, pătrunjelul, țelina și ardeii se taie cubulețe, conopida se desface în buchețele. Se adaugă la carne întâi morcovii, pătrunjelul și țelina, după câteva minute fasolea verde, mazărea și ardeii, iar la sfârșit conopida, conserva de roșii (sau roșiile decojite, tocate) și leușteanul. Se fierbe pâă ce se gătesc toate ingredientele. Se potrivește de sare și aciditate. Se poate servi cu smântână și ardei iute murat. 

2015. december 16., szerda

Tojásos-májas szendvics

Némi hozzáfűzés, sztori, később. :) 


Tojásos-májas szendvics

Hozzávalók 5-6 személyre: 70 dkg borjúmáj, 6 főtt tojás, 3 nagy hagyma, kb. ½ dl paradicsomlé, olaj, só, bors, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, petrezselyemzöld vagy kapor.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Megdinszteljük kevés forró olajon, megszórjuk pirospaprikával, és ráöntjük a paradicsomlevet, illetve kb. ½ dl-nyi vizet. Elkavarjuk, majd miután zsírjára sült, rádobjuk a kb. 1x1 cm-es kockákra vágott májat. Fehérdeésig kavargatjuk, majd saját levében, illetve ha a folyadék elpárolgott, kevés forró vizet öntögetve rá, puhára főzzük-pároljuk. A vége felé megszórjuk sóval, és jócskán borssal is. A tojásokat közben meghámozzuk, összedaraboljuk, és az elkészült májraguhoz keverjük. Tetszés szerint utánaízesítünk, illeve belekavarjuk a finomra aprított kaprot vagy petrezselyemzöldet. Pirítóssal tálaljuk.

KT - 2016/1

2015. december 11., péntek

Gombás-sajtos-sonkás melegszendvics

Szinte kész is a recept, alig némi hozzáfűzni valóm lenne. :) Nem is hinnénk, hogy 2-3 hozzávalóból milyen gyorsan és egyszerűen készíthetünk finom ennivalót. Ez is egy ilyen ötlet.


Gombás-sajtos-sonkás melegszendvics

Hozzávalók 1 személyre: 2 csiperkegomba, 2 szelet főtt (csirke)sonka, 5 dkg füstölt sajt, aprított petrezselyemzöld, só, bors, olaj, csilipehely, 2 szelet kenyér.

Elkészítése: A megmosott gombát félbe, majd szeletekre vágjuk. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk a gombát, és nagy lángon megpirítjuk (2-3 perc). Ezután hozzáadjuk a kockára vágott sonkát meg a petrezselyemzöldet, kb. 1 percig kavargatjuk, hogy jól átforrósodjon a sonka is, sóval, borssal és csilipehellyel ízesítjük, végül félrevesszük, és belekeverjük a kis kockákra vágott füstölt sajtot. Az időközben megpirított kenyérszeletekre halmozzuk, és tálaljuk.

KT - 2016/1


2015. december 10., csütörtök

Vegyes rakottas lecsós pörkölttel

Eddig szinte sosem raktam el télire lecsót, de idén annyi paprikánk és paradicsomunk lett, hogy a végén már-már azt sem tudtuk Anyuval, hogy mit is csináljunk belőle. Mert persze, meg kell becsülni, ami van, hiszen jövőben nem biztos, hogy ilyen bő lesz a termés, tehát "elprédálni" semmiképpen sem akartuk. Így aztán a paprikát szépen elosztottuk, és én is, Anyu (ti. anyósom) is tettünk el ilyen-olyan dolgokat. Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a paprikát Anyu csak simán ledinszteli olajban, és semmi mást nem tesz hozzá. A paradicsom - jó sok - már kifőzve volt (hiszen már október közepe-vége volt, mire az összes paprika lekerült a kertből), a hagymát meg, azt mondtuk, frissen tesszük az ételhez. Így kevesebb üveg is kell, és kevesebb helyet is foglal, ami mindkettőnknél fontos szempot a kamrák méreténél fogva. Én viszont, még paprikaszezon elején tettem el egy natúr lecsószerűséget, amihez a hagymát, a paprikát és a paradicsomot (főleg koktélparadicsom, mert abból is rengeteg termett, és elég korán kezdte) összevágtam, megsóztam, megkevertem, üvegekbe tettem, és csak egyszerűen kidunsztoltam. Nos, ilyen keverékből készült ez az étel, vagyis egy enyém-féle lecsóból, és egy fél üvegnyi Anyu-féle dinsztelt paprikából. A receptben azért írtam két üveget összesen, mert a csak paprika ledinsztelve nagyon tömény ízű, többet nem tehettem belőle egy fél üvegnél, de ha hagymával-paradicsommal készült volna, kb. 1 üvegnyit tett volna ki. de ki-ki készítheti a saját módján eltett lecsóval. :) 


Vegyes rakottas lecsós pörkölttel

Hozzávalók 4-5 személyre a pörkölthöz: 3 hagyma, 2 kis üveg lecsóalap, 1,2 kg borjúhús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller vagy 2 zellerszár, 2 tojás, 1-1 teáskanál köménymag és morzsolt majoránna, 2 babérlevél, só, bors, olaj; a rizses réteghez: 20 dkg rizs, só, ½ teáskanál bors, 2 tojás, olaj; a krumplis réteghez: 1 kg krumpli, 1 dl tej, 1 evőkanál vaj, 1 tojás, só; továbbá: 15 dkg sajt, kevés vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A pörkölthöz a hagymát csíkokra vágjuk, és megdnszteljük kevés forró olajon. Hozzáadjuk a lecsóalapot és összeforraljuk. Beletesszük a falatnyi darabokra vágott húst, a felkockázott zöldségeket meg a fűszereket, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi kb. 1 ujjnyival ellepi, és közepes lángon, lefedve puhára főzzük. Kuktában is végezhetjük. A rizst kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük két és félszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, és kis lángon, keverés nélkül puhára főzzük. Miután langyosra hűlt, belekeverjük a  tojást. A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a tejjel meg a vajjal együtt habos pürévé dolgozzuk. Végül ebbe is belekeverjük a tojást. Miután a pörkölt elkészült, fedő nélkül jól zsírjára sütjük, hagyjuk hűlni egy keveset, majd szintén beledolgozzuk a tojást. Hőálló edényt kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd elsimítjuk benne a rizst, rákenjük a pörköltet, és befedjük a krumplipürével. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és forró (kb. 200 fok) sütőben 20-25 perc alatt összesütjük, vagy míg a teteje aranybarnára nem sül. 

Megjegyzés: Ha véletlenül akad levesben főtt zöldségünk, és nem tudjuk, mit kezdjünk vele, éppen beletehetjük ebbe a pörköltbe. Természetesen, a főtt zöldséget csak a végén adjuk hozzá, éppen összerotyogtatjuk vele. 

Előre is elkészíthetjük. Összerakjuk, majd mielőtt ennénk, betoljuk a sütőbe. Vagy előre megsütjük, hagyjuk kihűlni - így szépen lehet szeletelni - majd tálaláskor fölmelegítjük. 

KT - 2016/1

2015. december 9., szerda

Aranyló grízgaluska

S ha már húsleves, hát lehet főzni bele házi laskát (ami ugyebár, nálunk a száraztészta), vagy lehet grízgaluskát készíteni. Elnézést, de nekem annyira fura a daragaluska kifejezés, hogy nem tudom így nevezni. Azért gondolom, mindenki megérti...


Aranyló grízgaluska

Hozzávalók 10-20 darabhoz (mérettől függően): 1 egész házi tojás, 2 csipet só, 5 evőkanál búzadara.

Elkészítése: Egy nagyobbacska lábosban bő vizet forralunk, megsózzuk. A tojást alaposan felverjük a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a búzadarát is. A masszát szépen elegyengetjük, majd vízbe mártott kanállal kb. 1 cm széles csíkokat szaggatunk le belőle, és beletesszük a még nem lobogva forró vízbe. Miután az összeset beleszaggattuk, a lángot kicsire vesszük, lefedjük, és néhány percig így hagyjuk puhulni-duzzadni. Közben egyszer óvatosan meg is forgathatjuk őket, de nem feltétlenül muszáj. Amikor a galuskák elkezdenek ismét leszállni a víz fenekére, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, és áttesszük a leszűrt húslevesbe.

Tippek, trükkök, jótanácsok:

- Az a jó, ha a búzadara nem túl finom szemcséjű. Ha mégis csak ilyent kaptunk, az 5 evőkanálnyi adagból 1 evőkanállal cseréljünk le kukoricadarára.
        -  Ha valaki biztosabb akar lenni a dolgában, ehhez az adaghoz hozzáadhat 1 csipetnyi szódabikarbónát, de nem muszáj.
         - Az a jó, ha a masszát azonnal szaggatjuk és főzzük, ahogy elkészült. Egy régi szakácskönyvben olvastam azt, hogy mindenki azt hiszi, akkor lesz puhább a galuska, ha a masszát állni hagyjuk, pedig tévedés. És igaza volt. 
         - A víznek nem kell lobognia, amikor beleszaggatjuk a galuskát, és utána sem jó, ha nagyon forr. A lángot vegyük kicsire, illetve ha mégis felforr, akkor kevés hideg vízzel hűtsük le.
         - Ha úgy gondoljuk, hogy nem eléggé puhák még a galuskák, miután elzártuk a lángot, még hagyhatjuk egy ideig lefedve, duzzadni.
         - Miután beleszaggattuk a galuskákat, és kezdenek feljönni a víz felszínére, ellenőrizzük, hogy az összes feljött-e. Előfordulhat, hogy némelyik kissé odatapadt az edény aljához; azt villával vagy kanállal óvatosan szedjük fel, különben odaéghet.
         - Tetszés szerint őrölt borsot is keverhetünk a masszába.
   - A biztonság kedvéért a galuskát külön vízben érdemes főzni. Így elkerülhetjük, hogy a leszűrt leves megteljen galuskatörmelékkel. 

FI - 2016/1

  Găluşte de griş, pentru supă dulce


         Ingrediente pentru 15-20 bucăţi (în funcţie de mărimea lor): 1 ou de casă întreg, 1 praf de sare, 5 linguri griş de grâu.

P       Prepararea: Se pune la fiert apă într-o cratiţă ma mare şi se sărează. Se bate oul cu furculiţa, se adaugă sarea, apoi se înglobează pe rând fiecare lingură de griş. Compoziţia obţinută se netezeşte şi cu ajutorul unei linguri se taie bucăţele de cca. 1 cm grosime şi se pun în apa care aproape fierbe. După ce se pun toate găluştele în cratiţă, se micşorează focul, se acoperă şi se lasă la fiert câteva minute. Se şi pot întoarce după un timp. Când găluştele încep să se lase iarăşi la fund, se scot cu o lingură cu găuri şi se pun în supa pregătită. 

          Câteva sfaturi bune, ponturi, trucuri
       
         1. E bine ca grişul să nu fie prea fin. Dacă totuşi avem numai aşa un griş, din cele 5 linguri 1 lingură se poate schimba cu mălai. 
         2. Dacă cineva vrea, poate adăuga 1 praf de bicarbonat de sodiu, dar nu este necesar. 
         3. Compoziţia nu trebuie lăsată să se odihnească, ies mai bune găluştele dacă se fierb imediat. 
         4. Apa să nu fiarbă în clocot nici când se pun găluştele în ea, nici după aceea. Dacă totuşi se întâmplă, se adaugă câte puţină apă rece. 
         5. Dacă considerăm că nu sunt încă destul de moi, după ce oprim focul se mai pot lăsa găluştele să stea în apă, acoperite. 
         6. Dacă unele se lipesc de fundul vasului în momentul când ajung în apă, se desprind cu o furculiţă sau lingură pentru a nu se prinde de tot şi să ardă.
         7. Compoziţia se poate asezona şi cu piper măcinat.
         8. Gospodinele cu rutină fierb găluştele de obicei în supa strecurată. Dacă cineva nu este sigur pe sine sau face găluşte pentru prima dată, este bine să le fiarbă separat, în apă. În aşa fel se evită ca supa să devină tulbure sau plină de fărâmituri de găluşte. 



2015. december 8., kedd

Marhahúsleves

Örök klasszikus. Pedig ilyen igazi-igazit most főztem először. Eddig többnyire házi tyúkból vagy kakasból főztem, vagy esetleg vegyesen marhával/borjúval. De az ilyen erős, finom húslevesnek párja nincs. Nemhiába az első húsleves, amire azt mondtam, hogy hűha, az marhából készült, és egy kibédi lakodalomban ettem. ... A közelgő ünnepnek egyik tökéletes levese lehetne...



Marhahúsleves

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg velős csont, kb. 1 kg húsos marhacsont, 60-70 dkg marhahús (pl. lábszár), 4 nagyobbacska sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 lila hagyma, 2 marék só, 1-2 evőkanál szemes bors; a tálaláshoz: tetszés szerint cérnametélt, csigatészta vagy grízgaluska.

Elkészítése:
1. A húsokat és a csontokat előkészítjük, megmossuk, nagy fazékba tesszük, és felöntjük 5-6 liter hideg vízzel.

2. A levest nagy lángon felforraljuk, majd ahogy fölforrt azonnal lehúzzuk a lángot, és a levest csak gyöngyözve hagyjuk tovább forrni. Közben a tetején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedjük.


3. Kb. másfél óra gyöngyözve főzés után hozzáadjuk a meghámozott, behasított zöldségeket, illetve a sót és a szemes borsot.


4. Ha a lé nem lepi el a zöldségeket, kipótoljuk annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi őket.


5. További 2-2,5 órán át főzzük kis lángon, gyöngyözve. Ekkor félrevesszük a lángról, és kb. 1 dl hideg vizet öntünk bele (elosztva, ide-oda öntögetjük), hogy megszálljon.


6. Miután megszállt, a levest leszűrjük. Ha házi tészta lesz a levesbetét, belefőzzük egyenesen a levesbe, a bolti tésztát külön vízben főzzük meg, leszűrjük, és utána adjuk a leszűrt leveshez. A grízgaluskát is inkább külön vízben javasolt megfőzni. A főtt zöldséget és a húst külön kínáljuk a leves mellé. 


FI - 2016/1 , BA-2016/EX.C.

2015. december 6., vasárnap

Hájszélyes

Talán furcsa az elnevezés, és azt hiszem, helyesírási szempontból teljesen helytelen is, hiszen a "hájszélyes" abból a húsdarabból készül, ami a sertés hájának szélén helyezkedik el, tehát inkább hájszél lenne helyesen, de a mi vidékünkön - Felső-Marosmente - illetve a közeli Nyárádmentén is hasonlóképpen nevezik. A hájszél, vagyis a hájszélyes alapanyaga egy kb. 60 cm hosszú húsdarab, ami - mint írtam - a háj szélénél "terem", amolyan lebenyszerű, vékony, lapos valami, és hártya veszi körül. Nos, ezt a húsdarabot  - különféle egyebekkel együtt - mifelénk beletöltik egy jól megtisztísztított vastagbéldarabba, majd frissen vagy füstölve használják fel. Katiéknál, a Nyárádmentén szintén készítenek hájszélyest, de egy kicsit másképpen. Ha kíváncsiak vagytok, megnézhetitek AZT is. Tavaly készítettünk ilyet Édesanyáméknál, még akkor fényképeztem. Az idei húsdarabom még megvan, nem készítettük meg, mert nem tisztítottunk vastagbelet, alkalomadtán veszek majd valamit, és abba betöltöm. :)


Hájszélyes

Hozzávalók 2 darabhoz: 1 nagyobb hájszélhús, 2 darab konyhakész simább vastagbél, rizs, 2-3 hagyma, szitált morzsolt csombor, só, bors.

Elkészítése: A hájszélhúst  hosszában kettévágjuk (ha kisebb disznótól van, egészben hagyjuk), és tálba tesszük. Hozzáadjuk a rizst - kb. annyit, amennyi jócskán rátapad a húsra, és még egy kevés, ami mellette marad -, az apróra vágott hagymát, megsózzuk-borsozzuk, illetve bőven megszórjuk morzsolt, átszitált csomborral. Kissé sósabbra kell hagyni, mert a hús és a rizs is vesz még fel a sósságából. A vastagbelet kifordítjuk, vagyis úgy, hoyg az eredeti belső fele kívül legyen, és egy fakanál segítségével (vagy aki tudja, kézzel) a húst beletömködjük. A leeső rizsből is néha teszünk egy-egy keveset még bele. A két végét megkötjük, majd tetszés szerint felfüstöljük, vagy frissen lefagysztjuk a későbbi felhasználásig. Fél évnél tovább nem javasolt mélyhűtőben sem tartani, mert megavasodik.

Megjegyzés: A hájszélyest töltött káposzta közé is be lehet főzni, de nagyon finom leves is főzhető belőle, a hájszélyleves, amit hagyományosan tormával ízesítünk. A következő receptek egyike lesz....

ADV&KAR - 2016

2015. december 3., csütörtök

Leopárdkalács

Múltkoriban Rozinál láttam meg ezt a gyönyörűséget, és még aznap elkészítettem. Persze, a fogaskerekeim beindultak, és addig morfondíroztam, hogyan készíthetném töltelékesen úgy, hogy a minta ne szenvedjen csorbát, hogy végül meglett az ötlet erre is. :) Kicsit módosult a recept is, de csak nagyon picit, illetve diós tölteléket készítettem bele.
Még azt is el kell mondanom, hogy másodszorra egy kicsit másképp csinálnám a színezést, nem csinálnék kétféle árnyalatú kakaósat, hiszen a töltelék adja az egyik barna árnyalatot, és a kakaós tészta adná a másikat. Így egyszerűbb lenne, mindenféle szempontból. És a receptbe is így fogom írni, mégha a fázisfotókon kissé másképp is van. Illetve utólag kérdeztem rá Rozinál, hogy neki hogyan lett 14 barna foltja a kalácsban, és mondta, hogy a rudakat kettévágva tette a tepsibe. Úgy sokkal szebb, leopárdosabb a kalács. De jöjjön a recept és a képek, hogy érthetőbb legyen minden... :)


Leopárdkalács

Hozzávalók 1 rúdhoz: 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 8 dkg fruktóz (vagy 12 dkg cukor), 3 tojássárgája, 1 citrom héja, 2,5 dl tej, 1/2 dl olaj, 3 teáskanál kakaópor, 1-2 teáskanál olaj, vaj, kevés liszt; a töltelékhez: 22 dkg őrölt dióbél, 40 ml víz, 8 dkg fruktóz (vagy 12 dkg cukor), 1 evőkanál rumkivonat; továbbá: tojásfehérje, 1 evőkanál fruktóz, 2-3 evőkanál víz.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hólyagosra dagasztjuk. A tésztát elosztjuk úgy, hogy az egyik fele kissé nagyobb legyen. A kisebbikbe belegyúrjuk a kakaóport meg az olajat, illetve szükség esetén kevés lisztet, és a kétféle tésztát külön tálakban duplájára kelesztjük. A töltelékhez a fruktózból (cukorból) és a vízből szirupot főzünk, majd belekavarjuk az őrölt diót, és elkeverjük. Rumkivonattal ízesítjük, majd néha megkavarva hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét megkelt masszát 7 részre osztjuk, és szép kerek gombócokat formálunk belőle, majd rendre, párosával (egy barna és egy fehér) mindegyiket vékony, ovális lappá nyújtjuk. A tölteléket is nagyjából 7 felé osztjuk, és minden adagból kb. ujjnyi vastag rudat sodrunk. A töltelékrudat ráhelyezzük a barna lapra, a lap széleit megkenjük tojásfehérjével, és feltekerjük. Így helyezzük rá a fehér lapra, azt is megkenjük fehérjével, majd feltekerjük és megsodorjuk, mígnem eléri a tepsi hosszának méretét. A tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a kalácsrudakat. Még 30-40 percig hagyjuk kelni, majd lekenjük tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ha a teteje túlságosan sülne, a hőt mérsékeljük 170-160 fokra, és a kalácsot takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Miután megsült, lekenjük a vízben feloldott fuktózzal/cukorral, és 2-3 percre visszatoljuk a sütőbe. Ha kihűlt, szeleteljük és kínáljuk.

Megjegyzés: Rozi utólag mondta, hogy a rudakat a tepsi hosszának kétszeresére nyújtotta-sodorta, majd kettévágta, és úgy helyezte tepsibe. Ezért lett az ő mintája sokkal sűrűbb,leopárdosabb. No, de ez nem változtat a kalács ízén, finomságán, és igazából a látványán sem. Szóval, ki-ki úgy készítse, ahogy szimpatikusabb. :)

Megjegyzés 2: Ha valaki töltelék nélkül készítené, akkor a kisebbik adag tésztát is ossza ketté (ahogy a fotókon is látszik), és kétféle árnyalatúra "fesse meg" kakaóval. Az egyiket, a világosabbikat, rúddá sodorja, mint itt a diótölteléket, és tovább ugyanazok a lépések.

SÜTI II. - 2017.




2015. december 2., szerda

Sütőtökös-túrós palacsinta

Nagyon finom sütőtökkrémes-túrós palacsintafalatok, hidegtálra is valók. Aki svédasztalos bulit szervez pl. szilveszterkor, muszáj azokra is gondolnia, akik nem esznek húst. És - valljuk be - ezen a téren általában sokkal ötlettelenebbek vagyunk, mint húsos falatkák terén. Gyorsan megvan, és gyorsan eltűnik. :)


Sütőtökös-túrós palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 2 kisebb tojás, 25 dkg liszt, 3 dl tej, víz, 1 csipet só, 2-3 evőkanál olaj; a töltelékhez: 30 dkg sült tök, 20-25 dkg tehéntúró, 2-3 cikk fokhagyma, só, fehérbors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 6-7 evőkanál joghurt, kevés petrezselyemzöld.

Elkészítése: A tojást, a lisztet, a sót és a tejet simára dolgozzuk, vízzel hígítjuk kellő sűrűségűre, végül beledolgozzuk az olajat is. Forró serpenyőben megsütjük a palacsintákat. Ha a massza időközben sűrűsödne, kevés vízzel hígítjuk tovább. A pürésített sütőtökhúst simára keverjük a túróval, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal meg aprított petrezselyemzölddel, és lazítjuk az olívaolajjal meg a joghurttal. A kihűlt palacsintákat megkenjük krémmel, szorosan feltekerjük, és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjenek. Végül éles késsel kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, és szépen tálra rendezzük.

KAL - 2017.

2015. december 1., kedd

Őszi-téli gyümölcssaláta

Sajnos nem most készült ez a gyümölcssaláta, pedig ennyi disznóvágás után, mint amennyin az elmúlt hosszú hévégén részt vettem, bizony jólesne. Nagyon finom, nagyon szép színes, és semmi hozzáadott cukrot nem tartalmaz. És nem utolsó sorban: jó nagy adag.


Őszi-téli gyümölcssaláta

Hozzávalók 6 személyre: 4 alma, 3 körte, 3 banán, 3 datolyaszilva (khaki), 3 kivi, 2 avokádó, 1 gránátalma, 1 kisebb citrom, esetleg méz vagy agavészirup.

Elkészítése: Amit szükséges (pl. kivi, avokádó) meghámozzuk, a többi gyümölcsöt pedig alaposan mgmossuk. A gránátalmának kiveregetjük a magjait, levét felfogjuk, hogy ne fesse meg a gyümölcsöket. Mindent összedarabolunk, tálba teszünk, rálocsoljuk a kifacsart citromlevet és lazán összeforgatjuk. Más tennivalónk nincs, mint élvezni az ízeket. :) Ha valakinek esetleg túl savanyú így, az adagjára kevés mézet vagy agavészirupot csepegtethet.

KAL - 2017.




Related Posts with Thumbnails

2015. december 30., szerda

Miniszendvicsek szilveszterre

Néha van idő különlegesebb, érdekesebb fogásokat is készíteni, máskor viszont nincs. Vagy nincs kedv, vagy, csak úgy... Azért egy jó tál ilyen finom alapanyagokból készült miniszendviccsel nem igazán lehet melléfogni. És panaszra sem lehet oka senkinek. A hozzávalókat ki-ki kedve, tetszés szerinti arányban és mennyiségben variálhatja. Mindenesetre, 6-7 szeletet lehet számítani fejenként.


Miniszendvicsek szilveszterre

Hozzávalók: bagett, vaj, Fekete-erdei sonka, füstölt lazac, sonkaszalámi, friss mozzarella, egyéb sajt, uborka, koktélparadicsom, sárga színű paprika, illetve még bármi más, ami tetszik, és van kéznél.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk, a sajtokat szeletekre vágjuk. A bagettet rézsútosan ujjnyi vastagon fölszeleteljük, és megkenjük vajjal. A hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben és formában a bagettszeletekre halmozzuk. Főtt tojást is reszelhetünk rá, illetve zöld levelekkel is díszíthetjük. Így azonban a legegyszerbb módja. :)
KAL/2017

2015. december 29., kedd

Töltött borjúlábszár

Hogy megszaporodtak az utóbbi időben a borjú/marhahúsból készült receptek, ne csodálkozzon senki, hiszen, idén két alkalommal is 50-50 kiló hús "ütötte a markunkat". No, nem ingyért, persze, csak ezt így érdekes volt leírni. Tavasszal egy 7 hetes fiatal borjú háromnegyedét vettük meg, november elején pedig egy kb. két éves "borjú" - amit mifelénk növendéknek hívnak - egyik hátsó negyedét. Nos, ez utóbbinak nagyon sok "szép és különleges" része volt, amit nem csak a hagyományos bécsi szelet - párolt szelet - pörkölthöz lehetett felhasználni. Végre készíthettem töltött borjúlábszárat. Ilyen ételt Lajos Mari könyvében láttam először, már tizenannyi éve, amikor megkaptam egyszer karácsonyra a 66 húsétel című könyvét, de azóta sem volt alkalmam elkészíteni. Most sem pont úgy készítettem, sőt, de azért úgy veszem, hoyg ismét kipipáltam egy receptet abból a könyvből. :)


Töltött borjúlábszár

Hozzávalók 6 személyre: 1 kb. 2 kg-os borjúlábszár, só, bors, szárított rozmaring, 4-5 cikk fokhagyma, 25 dkg házi füstölt kolbász, 1-2 vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, olaj; a körethez: 40 dkg friss kelbimbó, 40 dkg sárgarépa, 50 dkg apró fehérhagyma vagy gyöngyhagyma, 5+5 dkg vaj, 3+3 evőkanál olívaolaj, 1 púpozott teáskanál köménymag, 3 csapott evőkanál barna cukor, 5 evőkanál balzsamecet, só, vörösbor vagy víz.

Elkészítése: A borjúlábszárat megtisztítjuk minden vastagabb, ehetetlen hártyától, és hosszában, ujjnyi távolságban egymástól, több helyen mélyen bemetszük vigyázva, hogy ne vágjuk teljesen át. A húst a mélyedésekben is alaposan megsózzu-borsozzuk, illetve bedörzsöljük zúzott fokhagymával és megszórjuk szárított, morzsolt rozmaringgal. A kolbászt, lehártyázva karikára, a hagymát félbe és szeletekre vágjuk, a meghámozott sárgarépát pedig hámozóval nagyon vékonyra szeleteljük. A vágásokat megtöltjük kolbásszal, hagymával és répaszeletekkel, majd a lábszárat szépen összefogjuk, fogpiszkálóval megtűzzük, majd zsineggel vagy spárgával átkötjük. Hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, aláöntünk 2 dl vizet, lefedjük, és 180 fokos sütőben, egyszer-kétszer átforgatva, 2-2,5 óra alatt készre pároljuk. Rápirítani nem muszáj, mert a hús kiszáradhat, és már élvezhetetlen lesz. Szeletelés előtt jó, ha hagyjuk egy keveset pihenni. A spárgát eltávolítjuk, a fogpiszkálót pedig meghagyhatjuk, hogy a szeleteket összefogja. Köretként köménymagos zöldségeket és karamellizált hagymát kínálunk mellé. Az előbbihez a sárgarépát meghámozzuk, a kelbimbót megtisztítjuk. A répát nagyjából a kelbimbóval azonos méretű karikákra vágjuk. Sós vízben mindkettőt roppanósra pároljuk, majd leszűrjük. Felforrósítunk 3 evőkanál olívaolajat és 5 dkg vajat, beleszórjuk a köménymagot, majd rádobjuk a zöldségeket, enyhén megsózzuk, és további 8-10 percig, gyakran kavargatva pirítjuk-pároljuk. A cukrot megkaramellizáljuk a felolvasztott vaj és olívaolaj keverékén, majd rádobjuk a hagymát, és kavargatva addig pároljuk, amíg a karamell szépen bevonja a hagymácskák felületét. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, megsózzuk, és felöntjük még kb. 1 dl vízzel vagy borral. Kis lángon, lefedve, gyakran megkavarva pároljuk 20-25 percig, vagy amíg a hagyma teljesen át nem puhul, és kissé össze nem szottyan. A szeletekre vágott hússal kínáljuk.

HÚSV. - 2016.




2015. december 27., vasárnap

Rózsaborsos lazacszeletek

Bármily meglepő, de mi reggelire ettük, karácsony első napján. És csak egyszerűen friss salátával, amit jégsalátából, friss uborkából, színes paprikából, szárzellerből, koktélparadicsomból készítettem.


Rózsaborsos lazacszeletek

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg friss (vad) lazac, só, 1 púpozott teáskanál szemes rózsabors, 3 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, 3-4 kakukkfűágacska, 2-3 cikk fokhagyma, 1/2 citrom.

Elkészítése: A halszeleteket enyhén megsózzuk, és mindkét oldalukon megszórjuk a mozsárban durvára tört rózsaborssal. Serpenyőben fölforrósítjuk az olívaolajat meg a vajat, s miután elmúlt a habzása, beletesszük a halszeleteket is. Mellétesszük a kakukkfágacskákat, és közepes lángon 2-3 percig sütjük egyik felén. Majd átfordítjuk, az olajba nyomjuk a fokhagymát, néhányszor meglocsoljuk az aromás olajjal a szeleteket, és kb. 2 percig sütjük így. Végül mindegyikre nyomunk egy kevés citromlevet, és tányérra szedjük. 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk tetszés szerinti köret vagy saláta kíséretében. Ízletes, ünnepi, és nem kell órákig rostokolni mellette a konyhában. :)
KAL/2017


2015. december 24., csütörtök

Karácsonyi köszöntő

Idén Baricz Lajos költő-író plébános aranyos versével kívánok mindenkinek áldott, lelkiekben gazdag, békés ünnepet! :)


Fotó: INNEN.

Megszületett

Megszületett a kis Jézus
    messze keleten,
nem nagy város fogadta be -
    a kis Betlehem,

és annak is határában
    egy csöppnyi karám,
mindenkitől elhagyatva
    téli éjszakán.

Az angyalok hírül adták
    a pásztoroknak,
a csillagok örömteli
    fényben ragyogtak.

Szűz Mária és Szent József,
    az Isten-szülők,
szeretettel pólyálgatták
    a kis csecsemőt.

Ez éjszaka a természet
    köszönti Urát,
ember helyett ím az anyag
    áldja Krisztusát.

Rozmaringos háromféle sült krumpli

Sajnos többre nem futja most az időmből. Nem is recept, inkább csak egy ötlet. Múltkoriban készítettem hasonlót, és azon agyalván, mi legyen a köret a vacsorához, szerencsére eszembe jutott. Ismét ez let. Egyszerű, és gyorsan megvan. És még látványos is.


 Rozmaringos háromféle sült krumpli

Hozzávalók: krumpli, lila krumpli és édesburgonya tetszés szerinti mennyiségben, illetve arányban, só, bors, szárított rozmaring, repceolaj.

Elkészítése: A háromféle burgonyát nagyjából egyforma méretűre daraboljuk, télba tesszük, magszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal, illetve mgolocsoljuk olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Ezután sütőpapíros tepsibe terítjük, és 220 fokos sütőben szép ropogósra sütjük.

2015. december 20., vasárnap

Csirkés-spenótos spagetti

Amikor az ötlettelenség összetalálkozik a szükséggel, és a fagyasztó meg a kamra tartalmával, akkor ilyen finomságok születnek mindössze kb. 40 perc alatt - olvasztással együtt. :) Mindenki csak tolta befele....


Csirkés-spenótos spagetti

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált csirkehús, 1 nagy hagyma, 2 nagy evőkanál darált sós paprika (paprikalekvár), só, bors, olaj, 40 dkg fagyasztott spenótlevél (de lehet püré is), 5 cikk fokhagyma, citromlé, csilipehely vagy cđípős paprika, 35-40 dkg spagetti.

Elkészítése: Kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkeverjük, és beletesszük a darált húst. Folyamatosan kevergetve átforgatjuk úgy, hogy a hús minél jobban szétessen. Miután átfehéredett, forró vízzel kicsinként felöntve, megborsozva, illetve csípős paprikával vagy csilipehellyel ízesítve, puhára pároljuk. Közben a fagyasztott spenótot lábosba tesszük, és kevés vizet öntve alá addig pároljuk, amíg ki nem olvad, illetve el nem készül. Amikor már majdnem kész, beletsszük a zúzott fokhagymát, és enyhén megsózzuk. A húst összevegyítjük a spenóttal, ízlés szerint utánasózunk, és citromlével igazítunk az ízén.  A közben kifőzött, 1-2 evőkanál olajjal meglocsolt spagettivel tálaljuk.

KAL - 2017.

2015. december 19., szombat

Karácsonyi bőségtál

Nálunk pont karácsonykor nem szokott ilyen lenni, de előtte vagy utána azért előfordul. Disznót ritkán eszünk, de azért néha kimondottan megkívánjuk. Viszont mostantól ehetek kolbászt büntetlenül is, hiszen négyféléből három kizárólag sertésmentes... :)


Karácsonyi bőségtál

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéstarja, 30 dkg füstölt házi kolbász, 20 dkg cérnakolbász, 25 dkg véres hurka, 25 dkg májas hurka, 1 fej fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál olaj; a tálaláshoz: savanyú uborka, ecetes torma (sárgarépás) vagy bármilyen más saláta, savanyúság, mustár, stb.

Elkészítése: A húst kb. 1 ujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd megszórjuk sóval és borssal, illetve meglocsoljuk kevés olajjal. Hőálló edénybe helyezzük, rászórjuk a szétszedett fokhagymafejet (nem muszáj meghámozni). 180 fokos sütőben, légkeverésen30-35 percig sütjük. Ezalatt darabokra vágjuk a házi kolbászt, és a hosszabbra hagyott cérnakolbásszal együtt kissé megpároljuk. Amikor a hús elkészült, megfordítjuk, melléhelyezzük a kétféle kolbászt, a véres meg a májas hurkát, és 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. A kolbász ezalatt kissé megpirul, a hurkafélék pedig átmelegednek. Krumplipürével, puliszkával vagy önmagában kínáljuk tetszés szerinti kísérőkkel.
KAL/2017
BA-2015/12



2015. december 18., péntek

Ünnepi marhacsorba

Nálam mindig szokott húsleves lenni az ünnepeken, de idén mostanában többször ettünk, úgyhogy lehet, hogy most éppen kivételt fogok tenni, és valami telejsen másat készítek. Az alábbi leves nagyon ízlett mindenkinek, amikor készítettem, úgyhogy nincs kizárva, hogy nem valami ilyesm lesz majd karácsonykor is az asztalon. Próbáljátok ki, nagyon finom! :) Az alábbi füstölt csonttal-hússal készült, de frissel is nagyon finom, nálam most csakis a friss jöhet szóba, mert füstöltem nincs már. 


Marhacsorba

Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg friss vagy füstölt marhahús, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (fagyasztott), 1 piros húsú paprika, 60 dkg karfiol, 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 közepes paradicsom, 1 teáskanál szárított lestyán, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, ecet.

Elkészítése: A zöldségeket szükség szerint meghámozzuk, kicsumázzuk, rózsáira szedjük, illetve megmossuk. A húst kockára vágva hideg vízben főni tesszük. Enyhén megsózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor rendre hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg zellert, majd a zöldbabot, a felkockázott paprikát és a borsót, végül pedig a karfiolt. Amikor a karfiol is majdnem megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet meg a lestyánt, és készre főzzük. Végül utánasózunk, illetve ecettel savanyítjuk ízlés szerint. Tálaláskor tejfölt, ecetes csípős paprikát kínálhatunk mellé. 

EK - 2015/12


Ciorbă de văcuță

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 600 g carne de mânzat proaspătă sau afumată, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică, câte 100 g mazăre și fasole verde congelate, 1 ardei kapia roșu, 600 g conopidă, 1 conservă de roșii sau 3-4 roșii, 1 linguriță leuștean uscat, 1 legătură mică pătrunjel verde, sare, zeamă de lămâie sau oțet de mere.

Prepararea: Carnea se taie cubulețe și se ăune la fiert în apă rece cu sare. Se fierbe până ce carnea aproape se gătește. Legumele se curăță după nevoie și se spală. Morcovii, pătrunjelul, țelina și ardeii se taie cubulețe, conopida se desface în buchețele. Se adaugă la carne întâi morcovii, pătrunjelul și țelina, după câteva minute fasolea verde, mazărea și ardeii, iar la sfârșit conopida, conserva de roșii (sau roșiile decojite, tocate) și leușteanul. Se fierbe pâă ce se gătesc toate ingredientele. Se potrivește de sare și aciditate. Se poate servi cu smântână și ardei iute murat. 

2015. december 16., szerda

Tojásos-májas szendvics

Némi hozzáfűzés, sztori, később. :) 


Tojásos-májas szendvics

Hozzávalók 5-6 személyre: 70 dkg borjúmáj, 6 főtt tojás, 3 nagy hagyma, kb. ½ dl paradicsomlé, olaj, só, bors, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, petrezselyemzöld vagy kapor.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Megdinszteljük kevés forró olajon, megszórjuk pirospaprikával, és ráöntjük a paradicsomlevet, illetve kb. ½ dl-nyi vizet. Elkavarjuk, majd miután zsírjára sült, rádobjuk a kb. 1x1 cm-es kockákra vágott májat. Fehérdeésig kavargatjuk, majd saját levében, illetve ha a folyadék elpárolgott, kevés forró vizet öntögetve rá, puhára főzzük-pároljuk. A vége felé megszórjuk sóval, és jócskán borssal is. A tojásokat közben meghámozzuk, összedaraboljuk, és az elkészült májraguhoz keverjük. Tetszés szerint utánaízesítünk, illeve belekavarjuk a finomra aprított kaprot vagy petrezselyemzöldet. Pirítóssal tálaljuk.

KT - 2016/1

2015. december 11., péntek

Gombás-sajtos-sonkás melegszendvics

Szinte kész is a recept, alig némi hozzáfűzni valóm lenne. :) Nem is hinnénk, hogy 2-3 hozzávalóból milyen gyorsan és egyszerűen készíthetünk finom ennivalót. Ez is egy ilyen ötlet.


Gombás-sajtos-sonkás melegszendvics

Hozzávalók 1 személyre: 2 csiperkegomba, 2 szelet főtt (csirke)sonka, 5 dkg füstölt sajt, aprított petrezselyemzöld, só, bors, olaj, csilipehely, 2 szelet kenyér.

Elkészítése: A megmosott gombát félbe, majd szeletekre vágjuk. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk a gombát, és nagy lángon megpirítjuk (2-3 perc). Ezután hozzáadjuk a kockára vágott sonkát meg a petrezselyemzöldet, kb. 1 percig kavargatjuk, hogy jól átforrósodjon a sonka is, sóval, borssal és csilipehellyel ízesítjük, végül félrevesszük, és belekeverjük a kis kockákra vágott füstölt sajtot. Az időközben megpirított kenyérszeletekre halmozzuk, és tálaljuk.

KT - 2016/1


2015. december 10., csütörtök

Vegyes rakottas lecsós pörkölttel

Eddig szinte sosem raktam el télire lecsót, de idén annyi paprikánk és paradicsomunk lett, hogy a végén már-már azt sem tudtuk Anyuval, hogy mit is csináljunk belőle. Mert persze, meg kell becsülni, ami van, hiszen jövőben nem biztos, hogy ilyen bő lesz a termés, tehát "elprédálni" semmiképpen sem akartuk. Így aztán a paprikát szépen elosztottuk, és én is, Anyu (ti. anyósom) is tettünk el ilyen-olyan dolgokat. Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a paprikát Anyu csak simán ledinszteli olajban, és semmi mást nem tesz hozzá. A paradicsom - jó sok - már kifőzve volt (hiszen már október közepe-vége volt, mire az összes paprika lekerült a kertből), a hagymát meg, azt mondtuk, frissen tesszük az ételhez. Így kevesebb üveg is kell, és kevesebb helyet is foglal, ami mindkettőnknél fontos szempot a kamrák méreténél fogva. Én viszont, még paprikaszezon elején tettem el egy natúr lecsószerűséget, amihez a hagymát, a paprikát és a paradicsomot (főleg koktélparadicsom, mert abból is rengeteg termett, és elég korán kezdte) összevágtam, megsóztam, megkevertem, üvegekbe tettem, és csak egyszerűen kidunsztoltam. Nos, ilyen keverékből készült ez az étel, vagyis egy enyém-féle lecsóból, és egy fél üvegnyi Anyu-féle dinsztelt paprikából. A receptben azért írtam két üveget összesen, mert a csak paprika ledinsztelve nagyon tömény ízű, többet nem tehettem belőle egy fél üvegnél, de ha hagymával-paradicsommal készült volna, kb. 1 üvegnyit tett volna ki. de ki-ki készítheti a saját módján eltett lecsóval. :) 


Vegyes rakottas lecsós pörkölttel

Hozzávalók 4-5 személyre a pörkölthöz: 3 hagyma, 2 kis üveg lecsóalap, 1,2 kg borjúhús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller vagy 2 zellerszár, 2 tojás, 1-1 teáskanál köménymag és morzsolt majoránna, 2 babérlevél, só, bors, olaj; a rizses réteghez: 20 dkg rizs, só, ½ teáskanál bors, 2 tojás, olaj; a krumplis réteghez: 1 kg krumpli, 1 dl tej, 1 evőkanál vaj, 1 tojás, só; továbbá: 15 dkg sajt, kevés vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A pörkölthöz a hagymát csíkokra vágjuk, és megdnszteljük kevés forró olajon. Hozzáadjuk a lecsóalapot és összeforraljuk. Beletesszük a falatnyi darabokra vágott húst, a felkockázott zöldségeket meg a fűszereket, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi kb. 1 ujjnyival ellepi, és közepes lángon, lefedve puhára főzzük. Kuktában is végezhetjük. A rizst kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük két és félszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, és kis lángon, keverés nélkül puhára főzzük. Miután langyosra hűlt, belekeverjük a  tojást. A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a tejjel meg a vajjal együtt habos pürévé dolgozzuk. Végül ebbe is belekeverjük a tojást. Miután a pörkölt elkészült, fedő nélkül jól zsírjára sütjük, hagyjuk hűlni egy keveset, majd szintén beledolgozzuk a tojást. Hőálló edényt kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd elsimítjuk benne a rizst, rákenjük a pörköltet, és befedjük a krumplipürével. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és forró (kb. 200 fok) sütőben 20-25 perc alatt összesütjük, vagy míg a teteje aranybarnára nem sül. 

Megjegyzés: Ha véletlenül akad levesben főtt zöldségünk, és nem tudjuk, mit kezdjünk vele, éppen beletehetjük ebbe a pörköltbe. Természetesen, a főtt zöldséget csak a végén adjuk hozzá, éppen összerotyogtatjuk vele. 

Előre is elkészíthetjük. Összerakjuk, majd mielőtt ennénk, betoljuk a sütőbe. Vagy előre megsütjük, hagyjuk kihűlni - így szépen lehet szeletelni - majd tálaláskor fölmelegítjük. 

KT - 2016/1

2015. december 9., szerda

Aranyló grízgaluska

S ha már húsleves, hát lehet főzni bele házi laskát (ami ugyebár, nálunk a száraztészta), vagy lehet grízgaluskát készíteni. Elnézést, de nekem annyira fura a daragaluska kifejezés, hogy nem tudom így nevezni. Azért gondolom, mindenki megérti...


Aranyló grízgaluska

Hozzávalók 10-20 darabhoz (mérettől függően): 1 egész házi tojás, 2 csipet só, 5 evőkanál búzadara.

Elkészítése: Egy nagyobbacska lábosban bő vizet forralunk, megsózzuk. A tojást alaposan felverjük a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a búzadarát is. A masszát szépen elegyengetjük, majd vízbe mártott kanállal kb. 1 cm széles csíkokat szaggatunk le belőle, és beletesszük a még nem lobogva forró vízbe. Miután az összeset beleszaggattuk, a lángot kicsire vesszük, lefedjük, és néhány percig így hagyjuk puhulni-duzzadni. Közben egyszer óvatosan meg is forgathatjuk őket, de nem feltétlenül muszáj. Amikor a galuskák elkezdenek ismét leszállni a víz fenekére, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, és áttesszük a leszűrt húslevesbe.

Tippek, trükkök, jótanácsok:

- Az a jó, ha a búzadara nem túl finom szemcséjű. Ha mégis csak ilyent kaptunk, az 5 evőkanálnyi adagból 1 evőkanállal cseréljünk le kukoricadarára.
        -  Ha valaki biztosabb akar lenni a dolgában, ehhez az adaghoz hozzáadhat 1 csipetnyi szódabikarbónát, de nem muszáj.
         - Az a jó, ha a masszát azonnal szaggatjuk és főzzük, ahogy elkészült. Egy régi szakácskönyvben olvastam azt, hogy mindenki azt hiszi, akkor lesz puhább a galuska, ha a masszát állni hagyjuk, pedig tévedés. És igaza volt. 
         - A víznek nem kell lobognia, amikor beleszaggatjuk a galuskát, és utána sem jó, ha nagyon forr. A lángot vegyük kicsire, illetve ha mégis felforr, akkor kevés hideg vízzel hűtsük le.
         - Ha úgy gondoljuk, hogy nem eléggé puhák még a galuskák, miután elzártuk a lángot, még hagyhatjuk egy ideig lefedve, duzzadni.
         - Miután beleszaggattuk a galuskákat, és kezdenek feljönni a víz felszínére, ellenőrizzük, hogy az összes feljött-e. Előfordulhat, hogy némelyik kissé odatapadt az edény aljához; azt villával vagy kanállal óvatosan szedjük fel, különben odaéghet.
         - Tetszés szerint őrölt borsot is keverhetünk a masszába.
   - A biztonság kedvéért a galuskát külön vízben érdemes főzni. Így elkerülhetjük, hogy a leszűrt leves megteljen galuskatörmelékkel. 

FI - 2016/1

  Găluşte de griş, pentru supă dulce


         Ingrediente pentru 15-20 bucăţi (în funcţie de mărimea lor): 1 ou de casă întreg, 1 praf de sare, 5 linguri griş de grâu.

P       Prepararea: Se pune la fiert apă într-o cratiţă ma mare şi se sărează. Se bate oul cu furculiţa, se adaugă sarea, apoi se înglobează pe rând fiecare lingură de griş. Compoziţia obţinută se netezeşte şi cu ajutorul unei linguri se taie bucăţele de cca. 1 cm grosime şi se pun în apa care aproape fierbe. După ce se pun toate găluştele în cratiţă, se micşorează focul, se acoperă şi se lasă la fiert câteva minute. Se şi pot întoarce după un timp. Când găluştele încep să se lase iarăşi la fund, se scot cu o lingură cu găuri şi se pun în supa pregătită. 

          Câteva sfaturi bune, ponturi, trucuri
       
         1. E bine ca grişul să nu fie prea fin. Dacă totuşi avem numai aşa un griş, din cele 5 linguri 1 lingură se poate schimba cu mălai. 
         2. Dacă cineva vrea, poate adăuga 1 praf de bicarbonat de sodiu, dar nu este necesar. 
         3. Compoziţia nu trebuie lăsată să se odihnească, ies mai bune găluştele dacă se fierb imediat. 
         4. Apa să nu fiarbă în clocot nici când se pun găluştele în ea, nici după aceea. Dacă totuşi se întâmplă, se adaugă câte puţină apă rece. 
         5. Dacă considerăm că nu sunt încă destul de moi, după ce oprim focul se mai pot lăsa găluştele să stea în apă, acoperite. 
         6. Dacă unele se lipesc de fundul vasului în momentul când ajung în apă, se desprind cu o furculiţă sau lingură pentru a nu se prinde de tot şi să ardă.
         7. Compoziţia se poate asezona şi cu piper măcinat.
         8. Gospodinele cu rutină fierb găluştele de obicei în supa strecurată. Dacă cineva nu este sigur pe sine sau face găluşte pentru prima dată, este bine să le fiarbă separat, în apă. În aşa fel se evită ca supa să devină tulbure sau plină de fărâmituri de găluşte. 



2015. december 8., kedd

Marhahúsleves

Örök klasszikus. Pedig ilyen igazi-igazit most főztem először. Eddig többnyire házi tyúkból vagy kakasból főztem, vagy esetleg vegyesen marhával/borjúval. De az ilyen erős, finom húslevesnek párja nincs. Nemhiába az első húsleves, amire azt mondtam, hogy hűha, az marhából készült, és egy kibédi lakodalomban ettem. ... A közelgő ünnepnek egyik tökéletes levese lehetne...



Marhahúsleves

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg velős csont, kb. 1 kg húsos marhacsont, 60-70 dkg marhahús (pl. lábszár), 4 nagyobbacska sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 lila hagyma, 2 marék só, 1-2 evőkanál szemes bors; a tálaláshoz: tetszés szerint cérnametélt, csigatészta vagy grízgaluska.

Elkészítése:
1. A húsokat és a csontokat előkészítjük, megmossuk, nagy fazékba tesszük, és felöntjük 5-6 liter hideg vízzel.

2. A levest nagy lángon felforraljuk, majd ahogy fölforrt azonnal lehúzzuk a lángot, és a levest csak gyöngyözve hagyjuk tovább forrni. Közben a tetején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedjük.


3. Kb. másfél óra gyöngyözve főzés után hozzáadjuk a meghámozott, behasított zöldségeket, illetve a sót és a szemes borsot.


4. Ha a lé nem lepi el a zöldségeket, kipótoljuk annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi őket.


5. További 2-2,5 órán át főzzük kis lángon, gyöngyözve. Ekkor félrevesszük a lángról, és kb. 1 dl hideg vizet öntünk bele (elosztva, ide-oda öntögetjük), hogy megszálljon.


6. Miután megszállt, a levest leszűrjük. Ha házi tészta lesz a levesbetét, belefőzzük egyenesen a levesbe, a bolti tésztát külön vízben főzzük meg, leszűrjük, és utána adjuk a leszűrt leveshez. A grízgaluskát is inkább külön vízben javasolt megfőzni. A főtt zöldséget és a húst külön kínáljuk a leves mellé. 


FI - 2016/1 , BA-2016/EX.C.

2015. december 6., vasárnap

Hájszélyes

Talán furcsa az elnevezés, és azt hiszem, helyesírási szempontból teljesen helytelen is, hiszen a "hájszélyes" abból a húsdarabból készül, ami a sertés hájának szélén helyezkedik el, tehát inkább hájszél lenne helyesen, de a mi vidékünkön - Felső-Marosmente - illetve a közeli Nyárádmentén is hasonlóképpen nevezik. A hájszél, vagyis a hájszélyes alapanyaga egy kb. 60 cm hosszú húsdarab, ami - mint írtam - a háj szélénél "terem", amolyan lebenyszerű, vékony, lapos valami, és hártya veszi körül. Nos, ezt a húsdarabot  - különféle egyebekkel együtt - mifelénk beletöltik egy jól megtisztísztított vastagbéldarabba, majd frissen vagy füstölve használják fel. Katiéknál, a Nyárádmentén szintén készítenek hájszélyest, de egy kicsit másképpen. Ha kíváncsiak vagytok, megnézhetitek AZT is. Tavaly készítettünk ilyet Édesanyáméknál, még akkor fényképeztem. Az idei húsdarabom még megvan, nem készítettük meg, mert nem tisztítottunk vastagbelet, alkalomadtán veszek majd valamit, és abba betöltöm. :)


Hájszélyes

Hozzávalók 2 darabhoz: 1 nagyobb hájszélhús, 2 darab konyhakész simább vastagbél, rizs, 2-3 hagyma, szitált morzsolt csombor, só, bors.

Elkészítése: A hájszélhúst  hosszában kettévágjuk (ha kisebb disznótól van, egészben hagyjuk), és tálba tesszük. Hozzáadjuk a rizst - kb. annyit, amennyi jócskán rátapad a húsra, és még egy kevés, ami mellette marad -, az apróra vágott hagymát, megsózzuk-borsozzuk, illetve bőven megszórjuk morzsolt, átszitált csomborral. Kissé sósabbra kell hagyni, mert a hús és a rizs is vesz még fel a sósságából. A vastagbelet kifordítjuk, vagyis úgy, hoyg az eredeti belső fele kívül legyen, és egy fakanál segítségével (vagy aki tudja, kézzel) a húst beletömködjük. A leeső rizsből is néha teszünk egy-egy keveset még bele. A két végét megkötjük, majd tetszés szerint felfüstöljük, vagy frissen lefagysztjuk a későbbi felhasználásig. Fél évnél tovább nem javasolt mélyhűtőben sem tartani, mert megavasodik.

Megjegyzés: A hájszélyest töltött káposzta közé is be lehet főzni, de nagyon finom leves is főzhető belőle, a hájszélyleves, amit hagyományosan tormával ízesítünk. A következő receptek egyike lesz....

ADV&KAR - 2016

2015. december 3., csütörtök

Leopárdkalács

Múltkoriban Rozinál láttam meg ezt a gyönyörűséget, és még aznap elkészítettem. Persze, a fogaskerekeim beindultak, és addig morfondíroztam, hogyan készíthetném töltelékesen úgy, hogy a minta ne szenvedjen csorbát, hogy végül meglett az ötlet erre is. :) Kicsit módosult a recept is, de csak nagyon picit, illetve diós tölteléket készítettem bele.
Még azt is el kell mondanom, hogy másodszorra egy kicsit másképp csinálnám a színezést, nem csinálnék kétféle árnyalatú kakaósat, hiszen a töltelék adja az egyik barna árnyalatot, és a kakaós tészta adná a másikat. Így egyszerűbb lenne, mindenféle szempontból. És a receptbe is így fogom írni, mégha a fázisfotókon kissé másképp is van. Illetve utólag kérdeztem rá Rozinál, hogy neki hogyan lett 14 barna foltja a kalácsban, és mondta, hogy a rudakat kettévágva tette a tepsibe. Úgy sokkal szebb, leopárdosabb a kalács. De jöjjön a recept és a képek, hogy érthetőbb legyen minden... :)


Leopárdkalács

Hozzávalók 1 rúdhoz: 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 8 dkg fruktóz (vagy 12 dkg cukor), 3 tojássárgája, 1 citrom héja, 2,5 dl tej, 1/2 dl olaj, 3 teáskanál kakaópor, 1-2 teáskanál olaj, vaj, kevés liszt; a töltelékhez: 22 dkg őrölt dióbél, 40 ml víz, 8 dkg fruktóz (vagy 12 dkg cukor), 1 evőkanál rumkivonat; továbbá: tojásfehérje, 1 evőkanál fruktóz, 2-3 evőkanál víz.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hólyagosra dagasztjuk. A tésztát elosztjuk úgy, hogy az egyik fele kissé nagyobb legyen. A kisebbikbe belegyúrjuk a kakaóport meg az olajat, illetve szükség esetén kevés lisztet, és a kétféle tésztát külön tálakban duplájára kelesztjük. A töltelékhez a fruktózból (cukorból) és a vízből szirupot főzünk, majd belekavarjuk az őrölt diót, és elkeverjük. Rumkivonattal ízesítjük, majd néha megkavarva hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét megkelt masszát 7 részre osztjuk, és szép kerek gombócokat formálunk belőle, majd rendre, párosával (egy barna és egy fehér) mindegyiket vékony, ovális lappá nyújtjuk. A tölteléket is nagyjából 7 felé osztjuk, és minden adagból kb. ujjnyi vastag rudat sodrunk. A töltelékrudat ráhelyezzük a barna lapra, a lap széleit megkenjük tojásfehérjével, és feltekerjük. Így helyezzük rá a fehér lapra, azt is megkenjük fehérjével, majd feltekerjük és megsodorjuk, mígnem eléri a tepsi hosszának méretét. A tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a kalácsrudakat. Még 30-40 percig hagyjuk kelni, majd lekenjük tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ha a teteje túlságosan sülne, a hőt mérsékeljük 170-160 fokra, és a kalácsot takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Miután megsült, lekenjük a vízben feloldott fuktózzal/cukorral, és 2-3 percre visszatoljuk a sütőbe. Ha kihűlt, szeleteljük és kínáljuk.

Megjegyzés: Rozi utólag mondta, hogy a rudakat a tepsi hosszának kétszeresére nyújtotta-sodorta, majd kettévágta, és úgy helyezte tepsibe. Ezért lett az ő mintája sokkal sűrűbb,leopárdosabb. No, de ez nem változtat a kalács ízén, finomságán, és igazából a látványán sem. Szóval, ki-ki úgy készítse, ahogy szimpatikusabb. :)

Megjegyzés 2: Ha valaki töltelék nélkül készítené, akkor a kisebbik adag tésztát is ossza ketté (ahogy a fotókon is látszik), és kétféle árnyalatúra "fesse meg" kakaóval. Az egyiket, a világosabbikat, rúddá sodorja, mint itt a diótölteléket, és tovább ugyanazok a lépések.

SÜTI II. - 2017.




2015. december 2., szerda

Sütőtökös-túrós palacsinta

Nagyon finom sütőtökkrémes-túrós palacsintafalatok, hidegtálra is valók. Aki svédasztalos bulit szervez pl. szilveszterkor, muszáj azokra is gondolnia, akik nem esznek húst. És - valljuk be - ezen a téren általában sokkal ötlettelenebbek vagyunk, mint húsos falatkák terén. Gyorsan megvan, és gyorsan eltűnik. :)


Sütőtökös-túrós palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 2 kisebb tojás, 25 dkg liszt, 3 dl tej, víz, 1 csipet só, 2-3 evőkanál olaj; a töltelékhez: 30 dkg sült tök, 20-25 dkg tehéntúró, 2-3 cikk fokhagyma, só, fehérbors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 6-7 evőkanál joghurt, kevés petrezselyemzöld.

Elkészítése: A tojást, a lisztet, a sót és a tejet simára dolgozzuk, vízzel hígítjuk kellő sűrűségűre, végül beledolgozzuk az olajat is. Forró serpenyőben megsütjük a palacsintákat. Ha a massza időközben sűrűsödne, kevés vízzel hígítjuk tovább. A pürésített sütőtökhúst simára keverjük a túróval, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal meg aprított petrezselyemzölddel, és lazítjuk az olívaolajjal meg a joghurttal. A kihűlt palacsintákat megkenjük krémmel, szorosan feltekerjük, és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjenek. Végül éles késsel kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, és szépen tálra rendezzük.

KAL - 2017.

2015. december 1., kedd

Őszi-téli gyümölcssaláta

Sajnos nem most készült ez a gyümölcssaláta, pedig ennyi disznóvágás után, mint amennyin az elmúlt hosszú hévégén részt vettem, bizony jólesne. Nagyon finom, nagyon szép színes, és semmi hozzáadott cukrot nem tartalmaz. És nem utolsó sorban: jó nagy adag.


Őszi-téli gyümölcssaláta

Hozzávalók 6 személyre: 4 alma, 3 körte, 3 banán, 3 datolyaszilva (khaki), 3 kivi, 2 avokádó, 1 gránátalma, 1 kisebb citrom, esetleg méz vagy agavészirup.

Elkészítése: Amit szükséges (pl. kivi, avokádó) meghámozzuk, a többi gyümölcsöt pedig alaposan mgmossuk. A gránátalmának kiveregetjük a magjait, levét felfogjuk, hogy ne fesse meg a gyümölcsöket. Mindent összedarabolunk, tálba teszünk, rálocsoljuk a kifacsart citromlevet és lazán összeforgatjuk. Más tennivalónk nincs, mint élvezni az ízeket. :) Ha valakinek esetleg túl savanyú így, az adagjára kevés mézet vagy agavészirupot csepegtethet.

KAL - 2017.