2010. augusztus 16., hétfő
Tejfölös zsemle és töki pompos
Lassan egy hónapja már, hogy a blogomon nincs "friss" bejegyzés, azaz "konzervből", szolgálati bejegyzésekből, hirdetésekből élek. És már lassan egy hónapja, hogy tejfölös zsemlét és életem első töki pomposát készítettem el, de blogolni már messzemenően nem volt alkalmam.
Az úgy volt, hogy Szepyke feltette a blogjára a töki pompos receptjét, ami a Kifőztük 5. számában jelent meg. Én meg nem tudtam mit készítsek aznap ebédre.... Éppen kapóra jött. De aztán eszembe jutott, hogy Zita milyen finom zsemléket készített nemrég és még akkor megfogadtam magamnak, hogy hamarosan én is csinálok olyat! No, ha már amúgyis dagasztok, valahogy mindkettőt össze kellene hozni, gondoltam! ÉS már emg is volt a terv: tészta csak egyféle lesz, megcsinálom a panini al mascarpone tésztáját, amit én Zitától vettem át, de ő valaki másnál találta, feléből zsemlét, feléből meg kenyérlángost készítek. Igaz, mascarpone helyett én 25%-os tejfölt használtam, de a végeredmény finomságából ítélve nem hinném, hogy sokat rontott volna a zsemléken. :)
A receptet nem írom le, hiszen betartottam Zita adagját, én csupán elhagytam az öregtésztát, mert nekem nem volt. De eredetileg, azt hiszem, az amúgysem jár bele, úgyhogy nem hiányzott. KELT - 2012.
A tészta felét ügyes kis zsemlékké formáztam, a másik felét pedig sütőpapíros tepsibe simítottam-nyomkodtam és kb. 15 percig a forró sütőben elősütöttem. Ezalatt kb. 2 dl tejfölt elkevertem 20 dkg reszelt sajttal, picit sóztam és félretettem. Két szelet szalonnát feldaraboltam és kiolvasztottam, felszeleteltem egy hagymát, és a szalonnazsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam és együtt pirítottam vele pár percig 2 szál, karikára vágott, nagyon vékony kolbászt. Amikor a tészta felülről is kérget kapott, kivettem a sütőből, rákentem a sajtos tejfölt, megszórtam a hagymás kolbásszal, majd még megszórtam kb. 5 dkg reszelt sajttal. Forró sütőben még kb. 10-15 percig sütöttem.
Isteni volt, a férjem azt mondta, finomabb, mint bármelyik pizza.
EK - 2012/1
Most pedig látogassatok el IDE és cselekedjetek a felhívás szerint!:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2010. augusztus 16., hétfő
Tejfölös zsemle és töki pompos
Lassan egy hónapja már, hogy a blogomon nincs "friss" bejegyzés, azaz "konzervből", szolgálati bejegyzésekből, hirdetésekből élek. És már lassan egy hónapja, hogy tejfölös zsemlét és életem első töki pomposát készítettem el, de blogolni már messzemenően nem volt alkalmam.
Az úgy volt, hogy Szepyke feltette a blogjára a töki pompos receptjét, ami a Kifőztük 5. számában jelent meg. Én meg nem tudtam mit készítsek aznap ebédre.... Éppen kapóra jött. De aztán eszembe jutott, hogy Zita milyen finom zsemléket készített nemrég és még akkor megfogadtam magamnak, hogy hamarosan én is csinálok olyat! No, ha már amúgyis dagasztok, valahogy mindkettőt össze kellene hozni, gondoltam! ÉS már emg is volt a terv: tészta csak egyféle lesz, megcsinálom a panini al mascarpone tésztáját, amit én Zitától vettem át, de ő valaki másnál találta, feléből zsemlét, feléből meg kenyérlángost készítek. Igaz, mascarpone helyett én 25%-os tejfölt használtam, de a végeredmény finomságából ítélve nem hinném, hogy sokat rontott volna a zsemléken. :)
A receptet nem írom le, hiszen betartottam Zita adagját, én csupán elhagytam az öregtésztát, mert nekem nem volt. De eredetileg, azt hiszem, az amúgysem jár bele, úgyhogy nem hiányzott. KELT - 2012.
A tészta felét ügyes kis zsemlékké formáztam, a másik felét pedig sütőpapíros tepsibe simítottam-nyomkodtam és kb. 15 percig a forró sütőben elősütöttem. Ezalatt kb. 2 dl tejfölt elkevertem 20 dkg reszelt sajttal, picit sóztam és félretettem. Két szelet szalonnát feldaraboltam és kiolvasztottam, felszeleteltem egy hagymát, és a szalonnazsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam és együtt pirítottam vele pár percig 2 szál, karikára vágott, nagyon vékony kolbászt. Amikor a tészta felülről is kérget kapott, kivettem a sütőből, rákentem a sajtos tejfölt, megszórtam a hagymás kolbásszal, majd még megszórtam kb. 5 dkg reszelt sajttal. Forró sütőben még kb. 10-15 percig sütöttem.
Isteni volt, a férjem azt mondta, finomabb, mint bármelyik pizza.
EK - 2012/1
Most pedig látogassatok el IDE és cselekedjetek a felhívás szerint!:)
6 megjegyzés:
- trendo írta...
-
A gömbölyű zsemlécskék is gusztusosak, mindjárt legurulnak a képről :) és a kolbászos szelet láttán összefut az ember szájában a nyál! :)
- 2010. augusztus 17. 8:20
- Bianka írta...
-
Csodásak a zsemlék, de az a töki pompos viszi a prímet :))) Nagyon guszta
- 2010. augusztus 17. 11:21
- sedith írta...
-
Trendo, Bianka, köszi szépen! A maga nemében, tényleg, mindegyik csodás volt!:)
- 2010. augusztus 17. 16:56
- Sz. Zita írta...
-
Jól néz ki, de hol ebben a tök??? Én mindig úgy képzeltem, hogy ha töki pompos, tudja fene mit jelent, akkor tök is van benne. Na igen, én vagyok a tudatlan :) De jól néz ki nagyon, ki kell próbáljam.
Na megvan:
"A töki pompos vagy más néven kenyérlángos szlovák eredetű étel. A pompos maga szakított tésztát jelent, a lángos pedig Tökről származik, így kapta mulatságos nevét." - 2010. augusztus 18. 10:00
- Wise Lady írta...
-
Szuper! Én is vevő vagyok a pomposra.
- 2010. augusztus 19. 20:21
- Kati írta...
-
Fú, de jól néznek ki!!!!!
- 2010. augusztus 25. 22:12
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
A gömbölyű zsemlécskék is gusztusosak, mindjárt legurulnak a képről :) és a kolbászos szelet láttán összefut az ember szájában a nyál! :)
Csodásak a zsemlék, de az a töki pompos viszi a prímet :))) Nagyon guszta
Trendo, Bianka, köszi szépen! A maga nemében, tényleg, mindegyik csodás volt!:)
Jól néz ki, de hol ebben a tök??? Én mindig úgy képzeltem, hogy ha töki pompos, tudja fene mit jelent, akkor tök is van benne. Na igen, én vagyok a tudatlan :) De jól néz ki nagyon, ki kell próbáljam.
Na megvan:
"A töki pompos vagy más néven kenyérlángos szlovák eredetű étel. A pompos maga szakított tésztát jelent, a lángos pedig Tökről származik, így kapta mulatságos nevét."
Szuper! Én is vevő vagyok a pomposra.
Fú, de jól néznek ki!!!!!
Megjegyzés küldése