2012. április 18., szerda

"Papucsállatkák", avagy a drob metamorfózisa

Megmaradt egy része a húsvétra készített csirkepástétomnak (meg a gombás-csirkés fasírtnak is), s mivel már untuk is, és tönkre is ment volna, ha nem esszük meg, mást eszeltem ki. "Papucsállatkákat" sütöttem belőle. A forma ötletadója a barátnőm hasonló formájú kis sós papucskái voltak, csak ő más töltelékkel készítette. Természetesen, nem adódik minden háznál pontosan ilyen maradék, de pörkölt vagy paprikás, sült máj vagy sült hús biztos, hogy minden háztartásnál akad, azt pedig csak le kell darálni, 1 tojással összekeverni, és már kész is a finom töltelék. Melegen, langyosan és hidegen egyaránt finom, nálunk langyosan ment a leginkább. Még a lányok is benyomtak vagy tízet-tízet vacsorára. Amúgy ez hatalmas adag, kb. 100 db lesz belőle, a tésztát és a tölteléket is nyugodtan lehet felezni az igények szerint.



"Papucsállatkák"

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál só, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, néhány evőkanál tej; a töltelékhez: kb. 25 dkg csirkepástétom (vagy maradék máj, hús), 1 tojásfehérje, só, bors; a tetejére: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény (jól nyújtható) tésztát kapjunk belőle. Rövid időre hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A pástétomot villával összetörjük (vagy a maradék húsfélét ledaráljuk), hozzáadjuk a tojásfehérjét, szükség szerint tovább ízesítjük sóval meg borssal, és alaposan eldolgozzuk. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. félcenti vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 4x4 cm-es négyzetekre szabdaljuk, ezekre 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd két ellentétes sarkát kissé megnyújtjuk, és összecsípjük. Végül kissé lenyomkodjuk. A papucskákat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Tipp: A tésztát akár tojás nélkül is el lehet készíteni, ebben az esetben valamivel több tejfölt jó használni.

6 megjegyzés:

duende írta...

:))) Nagyon jó. Papucsállatkák. Nagyon tetszik! :)

krinsz írta...

Nagyon jó! Már vízionáltam is egy spenótos verziót:) Köszi az ötletet

Edó írta...

Jaj,én nagyon szeretem az ilyen sós izéket!Sajnos úgy járok vele,hogy addig eszem,amíg van..s ezt muszáj is,mert ezek nem eszik meg az ilyesmit.

sedith írta...

Duende, a lányaim nevezték el igy, és jó ötletnek tartottam én is.:)

Krinsz, természetesen, bármivel lehet tölteni: nekem ez volt a maradékom, ezt kellett felhasználnom.:)

Edó, akkor azt a vagány pogácsát is egyedül etted meg? Biza', postázhattál volna nekem is belőle!:P:D

krinsz írta...

Tegnap elkészítettem:) Én papucsoknak hívtam őket, lehet,mert cipőmániás vagyok:) Lett spenótos-juhtúrós, mákos és ha nem bénázom el káposztás, de azt is meg tudtuk kóstolni. Szóval, mégegyszer köszi az ötletet.

sedith írta...

Krinsz, örülök! És nagyon szívesen!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. április 18., szerda

"Papucsállatkák", avagy a drob metamorfózisa

Megmaradt egy része a húsvétra készített csirkepástétomnak (meg a gombás-csirkés fasírtnak is), s mivel már untuk is, és tönkre is ment volna, ha nem esszük meg, mást eszeltem ki. "Papucsállatkákat" sütöttem belőle. A forma ötletadója a barátnőm hasonló formájú kis sós papucskái voltak, csak ő más töltelékkel készítette. Természetesen, nem adódik minden háznál pontosan ilyen maradék, de pörkölt vagy paprikás, sült máj vagy sült hús biztos, hogy minden háztartásnál akad, azt pedig csak le kell darálni, 1 tojással összekeverni, és már kész is a finom töltelék. Melegen, langyosan és hidegen egyaránt finom, nálunk langyosan ment a leginkább. Még a lányok is benyomtak vagy tízet-tízet vacsorára. Amúgy ez hatalmas adag, kb. 100 db lesz belőle, a tésztát és a tölteléket is nyugodtan lehet felezni az igények szerint.



"Papucsállatkák"

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál só, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, néhány evőkanál tej; a töltelékhez: kb. 25 dkg csirkepástétom (vagy maradék máj, hús), 1 tojásfehérje, só, bors; a tetejére: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény (jól nyújtható) tésztát kapjunk belőle. Rövid időre hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A pástétomot villával összetörjük (vagy a maradék húsfélét ledaráljuk), hozzáadjuk a tojásfehérjét, szükség szerint tovább ízesítjük sóval meg borssal, és alaposan eldolgozzuk. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. félcenti vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 4x4 cm-es négyzetekre szabdaljuk, ezekre 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd két ellentétes sarkát kissé megnyújtjuk, és összecsípjük. Végül kissé lenyomkodjuk. A papucskákat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Tipp: A tésztát akár tojás nélkül is el lehet készíteni, ebben az esetben valamivel több tejfölt jó használni.

6 megjegyzés:

duende írta...

:))) Nagyon jó. Papucsállatkák. Nagyon tetszik! :)

krinsz írta...

Nagyon jó! Már vízionáltam is egy spenótos verziót:) Köszi az ötletet

Edó írta...

Jaj,én nagyon szeretem az ilyen sós izéket!Sajnos úgy járok vele,hogy addig eszem,amíg van..s ezt muszáj is,mert ezek nem eszik meg az ilyesmit.

sedith írta...

Duende, a lányaim nevezték el igy, és jó ötletnek tartottam én is.:)

Krinsz, természetesen, bármivel lehet tölteni: nekem ez volt a maradékom, ezt kellett felhasználnom.:)

Edó, akkor azt a vagány pogácsát is egyedül etted meg? Biza', postázhattál volna nekem is belőle!:P:D

krinsz írta...

Tegnap elkészítettem:) Én papucsoknak hívtam őket, lehet,mert cipőmániás vagyok:) Lett spenótos-juhtúrós, mákos és ha nem bénázom el káposztás, de azt is meg tudtuk kóstolni. Szóval, mégegyszer köszi az ötletet.

sedith írta...

Krinsz, örülök! És nagyon szívesen!:)