2012. április 18., szerda
"Papucsállatkák", avagy a drob metamorfózisa
"Papucsállatkák"
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál só, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, néhány evőkanál tej; a töltelékhez: kb. 25 dkg csirkepástétom (vagy maradék máj, hús), 1 tojásfehérje, só, bors; a tetejére: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény (jól nyújtható) tésztát kapjunk belőle. Rövid időre hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A pástétomot villával összetörjük (vagy a maradék húsfélét ledaráljuk), hozzáadjuk a tojásfehérjét, szükség szerint tovább ízesítjük sóval meg borssal, és alaposan eldolgozzuk. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. félcenti vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 4x4 cm-es négyzetekre szabdaljuk, ezekre 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd két ellentétes sarkát kissé megnyújtjuk, és összecsípjük. Végül kissé lenyomkodjuk. A papucskákat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Tipp: A tésztát akár tojás nélkül is el lehet készíteni, ebben az esetben valamivel több tejfölt jó használni.
2012. április 18., szerda
"Papucsállatkák", avagy a drob metamorfózisa
"Papucsállatkák"
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál só, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, néhány evőkanál tej; a töltelékhez: kb. 25 dkg csirkepástétom (vagy maradék máj, hús), 1 tojásfehérje, só, bors; a tetejére: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény (jól nyújtható) tésztát kapjunk belőle. Rövid időre hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A pástétomot villával összetörjük (vagy a maradék húsfélét ledaráljuk), hozzáadjuk a tojásfehérjét, szükség szerint tovább ízesítjük sóval meg borssal, és alaposan eldolgozzuk. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. félcenti vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 4x4 cm-es négyzetekre szabdaljuk, ezekre 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd két ellentétes sarkát kissé megnyújtjuk, és összecsípjük. Végül kissé lenyomkodjuk. A papucskákat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Tipp: A tésztát akár tojás nélkül is el lehet készíteni, ebben az esetben valamivel több tejfölt jó használni.
6 megjegyzés:
- duende írta...
-
:))) Nagyon jó. Papucsállatkák. Nagyon tetszik! :)
- 2012. április 18. 11:17
- krinsz írta...
-
Nagyon jó! Már vízionáltam is egy spenótos verziót:) Köszi az ötletet
- 2012. április 18. 15:22
- Edó írta...
-
Jaj,én nagyon szeretem az ilyen sós izéket!Sajnos úgy járok vele,hogy addig eszem,amíg van..s ezt muszáj is,mert ezek nem eszik meg az ilyesmit.
- 2012. április 18. 23:53
- sedith írta...
-
Duende, a lányaim nevezték el igy, és jó ötletnek tartottam én is.:)
Krinsz, természetesen, bármivel lehet tölteni: nekem ez volt a maradékom, ezt kellett felhasználnom.:)
Edó, akkor azt a vagány pogácsát is egyedül etted meg? Biza', postázhattál volna nekem is belőle!:P:D - 2012. április 19. 15:01
- krinsz írta...
-
Tegnap elkészítettem:) Én papucsoknak hívtam őket, lehet,mert cipőmániás vagyok:) Lett spenótos-juhtúrós, mákos és ha nem bénázom el káposztás, de azt is meg tudtuk kóstolni. Szóval, mégegyszer köszi az ötletet.
- 2012. április 28. 22:25
- sedith írta...
-
Krinsz, örülök! És nagyon szívesen!:)
- 2012. április 28. 22:30
6 megjegyzés:
:))) Nagyon jó. Papucsállatkák. Nagyon tetszik! :)
Nagyon jó! Már vízionáltam is egy spenótos verziót:) Köszi az ötletet
Jaj,én nagyon szeretem az ilyen sós izéket!Sajnos úgy járok vele,hogy addig eszem,amíg van..s ezt muszáj is,mert ezek nem eszik meg az ilyesmit.
Duende, a lányaim nevezték el igy, és jó ötletnek tartottam én is.:)
Krinsz, természetesen, bármivel lehet tölteni: nekem ez volt a maradékom, ezt kellett felhasználnom.:)
Edó, akkor azt a vagány pogácsát is egyedül etted meg? Biza', postázhattál volna nekem is belőle!:P:D
Tegnap elkészítettem:) Én papucsoknak hívtam őket, lehet,mert cipőmániás vagyok:) Lett spenótos-juhtúrós, mákos és ha nem bénázom el káposztás, de azt is meg tudtuk kóstolni. Szóval, mégegyszer köszi az ötletet.
Krinsz, örülök! És nagyon szívesen!:)
Megjegyzés küldése