Vasárnap reggel, amikor ki akartam venni valami húsfélét a fagyasztóból (tudom, jó korán a vasárnapi ebédhez:P, de néha előfordul), megdöbbentem vettem tudomásul, hoyg a fagyasztó két-három felső fiókjában vagy teljesen, vagy félig kiolvadt minden.:O:O:O Ma is értetlenül állunk a dolog fölött, mert fogalmunk sincs, ki és hogyan kapcsolhatta ki a mélyhűtőt. Az alsó három fiókban nem történt semmi baj, a felsőkben viszont volt, ami teljesen kiolvadt. Mint pl. egy jó adag fagyasztott erdei gyümölcsöm meg egy adag leveles tésztám. Illetve a második fiókban félig már kilovadt egy adag sertéskaraj és egy zacskó szarvashús. A többi fiók "sértetlen" maradt, gondolom, itt azért történt meg, mert nem voltak már annyira teli. Bosszankodtam, az igaz, sőt, szokásomtól eltérően még káromkodtam-forma is:P, de az első méreghullám után már cseppet sem voltam kétségbeesve. Tulajdonképpen hálás vagyok, mert egyúttal már félig kiolvadt az ebédhez a karaj, lett egy finom desszertünk, illetve ma is finomat ebédeltünk, mert így legalább be tudtam pácolni idejében a szarvast, különben mindig elfelejtem 1-2 nappal korábban kivenni.
És eddig a sztori. Ettől arra már csak azt kell megemlítenem, hogy ez az első alkalom, amikor részt veszek a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts!) játék valamelyik fordulóján, amit Kiskukta indított útjára. A mostani forduló háziasszonya, Petra, aki a Reformkori konyha című blogot írja, gyümölccsel díszített édességeket vár tőlünk. Nos, azt nem mondhatom, hogy ezt a süteményt amit benevezek a játékba annyira kidíszítettem volna, de gyümölcsös és egyszerű, a gyümölcsös desszerteknek pedig szerintem épp az egyszerűsége az, ami kiemeli a többi közül. Így aztán, ha Petra elfogadja, akkor itt vannak az én gyümölcsös-habos kosárkáim a seregszemlére.
Erdei gyümölcsös-habos kosárkák
Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 30+10 dkg vegyes erdei gyümölcs, 4 tojásfehérje, 4 evőkanál (gyümölcs)cukor, 4 csapott evőkanál búzadara, csipetnyi só, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a (gyümölcs)cukorral, majd belekeverjük a búzadarát és a 30 dkg gyümölcsöt. Óvatosan, de jól összeforgatjuk. A leveles tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kb. 10*10 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzetet a szélétől kb. ujjnyi vastagságra bevágjuk úgy, hogy két csücskénél nem vágjuk át teljesen. Ezután a csíkokat átfordítjuk, és alattuk megkenjük tojássárgájával. A formázás mikéntjét meg lehet nézni Fűszeres Eszternél.
Ezután a kosárkákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Ekkor kivesszük, a felpúposodó közepét kikaparjuk, majd mindegyik üregbe 2 evőkanálnyi gyümölcsös habot teszünk. A megtöltött kosárkákat további 10 percre visszatoljuk a sütőbe vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd. Langyosan vagy hidegen tálaljuk további friss gyümölccsel megszórva.
Megjegyzés: Nekem megmaradt néhány evőkanálnyi hab, azt muffinpapírokba adagoltam, és megsütöttem külön.
EK - 2014/4
2012. augusztus 21., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2012. augusztus 21., kedd
Gyümölcshabos kosárkák - a SAD. 8-ra
Vasárnap reggel, amikor ki akartam venni valami húsfélét a fagyasztóból (tudom, jó korán a vasárnapi ebédhez:P, de néha előfordul), megdöbbentem vettem tudomásul, hoyg a fagyasztó két-három felső fiókjában vagy teljesen, vagy félig kiolvadt minden.:O:O:O Ma is értetlenül állunk a dolog fölött, mert fogalmunk sincs, ki és hogyan kapcsolhatta ki a mélyhűtőt. Az alsó három fiókban nem történt semmi baj, a felsőkben viszont volt, ami teljesen kiolvadt. Mint pl. egy jó adag fagyasztott erdei gyümölcsöm meg egy adag leveles tésztám. Illetve a második fiókban félig már kilovadt egy adag sertéskaraj és egy zacskó szarvashús. A többi fiók "sértetlen" maradt, gondolom, itt azért történt meg, mert nem voltak már annyira teli. Bosszankodtam, az igaz, sőt, szokásomtól eltérően még káromkodtam-forma is:P, de az első méreghullám után már cseppet sem voltam kétségbeesve. Tulajdonképpen hálás vagyok, mert egyúttal már félig kiolvadt az ebédhez a karaj, lett egy finom desszertünk, illetve ma is finomat ebédeltünk, mert így legalább be tudtam pácolni idejében a szarvast, különben mindig elfelejtem 1-2 nappal korábban kivenni.
És eddig a sztori. Ettől arra már csak azt kell megemlítenem, hogy ez az első alkalom, amikor részt veszek a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts!) játék valamelyik fordulóján, amit Kiskukta indított útjára. A mostani forduló háziasszonya, Petra, aki a Reformkori konyha című blogot írja, gyümölccsel díszített édességeket vár tőlünk. Nos, azt nem mondhatom, hogy ezt a süteményt amit benevezek a játékba annyira kidíszítettem volna, de gyümölcsös és egyszerű, a gyümölcsös desszerteknek pedig szerintem épp az egyszerűsége az, ami kiemeli a többi közül. Így aztán, ha Petra elfogadja, akkor itt vannak az én gyümölcsös-habos kosárkáim a seregszemlére.
Erdei gyümölcsös-habos kosárkák
Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 30+10 dkg vegyes erdei gyümölcs, 4 tojásfehérje, 4 evőkanál (gyümölcs)cukor, 4 csapott evőkanál búzadara, csipetnyi só, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a (gyümölcs)cukorral, majd belekeverjük a búzadarát és a 30 dkg gyümölcsöt. Óvatosan, de jól összeforgatjuk. A leveles tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kb. 10*10 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzetet a szélétől kb. ujjnyi vastagságra bevágjuk úgy, hogy két csücskénél nem vágjuk át teljesen. Ezután a csíkokat átfordítjuk, és alattuk megkenjük tojássárgájával. A formázás mikéntjét meg lehet nézni Fűszeres Eszternél.
Ezután a kosárkákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Ekkor kivesszük, a felpúposodó közepét kikaparjuk, majd mindegyik üregbe 2 evőkanálnyi gyümölcsös habot teszünk. A megtöltött kosárkákat további 10 percre visszatoljuk a sütőbe vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd. Langyosan vagy hidegen tálaljuk további friss gyümölccsel megszórva.
Megjegyzés: Nekem megmaradt néhány evőkanálnyi hab, azt muffinpapírokba adagoltam, és megsütöttem külön.
EK - 2014/4
És eddig a sztori. Ettől arra már csak azt kell megemlítenem, hogy ez az első alkalom, amikor részt veszek a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts!) játék valamelyik fordulóján, amit Kiskukta indított útjára. A mostani forduló háziasszonya, Petra, aki a Reformkori konyha című blogot írja, gyümölccsel díszített édességeket vár tőlünk. Nos, azt nem mondhatom, hogy ezt a süteményt amit benevezek a játékba annyira kidíszítettem volna, de gyümölcsös és egyszerű, a gyümölcsös desszerteknek pedig szerintem épp az egyszerűsége az, ami kiemeli a többi közül. Így aztán, ha Petra elfogadja, akkor itt vannak az én gyümölcsös-habos kosárkáim a seregszemlére.
Erdei gyümölcsös-habos kosárkák
Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 30+10 dkg vegyes erdei gyümölcs, 4 tojásfehérje, 4 evőkanál (gyümölcs)cukor, 4 csapott evőkanál búzadara, csipetnyi só, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a (gyümölcs)cukorral, majd belekeverjük a búzadarát és a 30 dkg gyümölcsöt. Óvatosan, de jól összeforgatjuk. A leveles tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kb. 10*10 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzetet a szélétől kb. ujjnyi vastagságra bevágjuk úgy, hogy két csücskénél nem vágjuk át teljesen. Ezután a csíkokat átfordítjuk, és alattuk megkenjük tojássárgájával. A formázás mikéntjét meg lehet nézni Fűszeres Eszternél.
Ezután a kosárkákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Ekkor kivesszük, a felpúposodó közepét kikaparjuk, majd mindegyik üregbe 2 evőkanálnyi gyümölcsös habot teszünk. A megtöltött kosárkákat további 10 percre visszatoljuk a sütőbe vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd. Langyosan vagy hidegen tálaljuk további friss gyümölccsel megszórva.
Megjegyzés: Nekem megmaradt néhány evőkanálnyi hab, azt muffinpapírokba adagoltam, és megsütöttem külön.
EK - 2014/4
3 megjegyzés:
- Kisildi írta...
-
Nos, minden kellemetlenségben van valami jó is! Értékelem a pozítiv hozáálásodat, valamint az elkészült remekművet!
- 2012. augusztus 22. 9:03
- sedith írta...
-
Ildi, azért nem sikerül mindig ilyen pozitívan nézni a dolgokat!:P Igaz, alapjában véve nagyon optimista ember vagyok, de ha rámtör a világfájdalom, akkor úgy letörök, mint a bili füle.:P
De azt "vallom", hoyg néha muszáj megtapasztalnunk a rosszat, hogy igazán tudjuk értékelni a jót. És itt nem feltétlenül a fagyasztó leolvadására gondolok ... - 2012. augusztus 24. 13:16
- teller-cake írta...
-
Hogy miket hoz ki az emberből egy konyhai "ballépés"? :))) Nagyon szép lett!
- 2012. augusztus 26. 9:08
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Nos, minden kellemetlenségben van valami jó is! Értékelem a pozítiv hozáálásodat, valamint az elkészült remekművet!
Ildi, azért nem sikerül mindig ilyen pozitívan nézni a dolgokat!:P Igaz, alapjában véve nagyon optimista ember vagyok, de ha rámtör a világfájdalom, akkor úgy letörök, mint a bili füle.:P
De azt "vallom", hoyg néha muszáj megtapasztalnunk a rosszat, hogy igazán tudjuk értékelni a jót. És itt nem feltétlenül a fagyasztó leolvadására gondolok ...
Hogy miket hoz ki az emberből egy konyhai "ballépés"? :))) Nagyon szép lett!
Megjegyzés küldése