2012. augusztus 26., vasárnap

Tűzdelt csuka remoulade-mártással

Nagyon egyszerűen elkészített, illetve a minimál jegyében fűszerezett hal. Nagyszerűsége pedig éppen egyszerűségében rejlik. Nincs sok munka vele, és az elkészítési ideje is elég rövid. A mellé tálalt remoulade-mártás jól kiegészíti intenzív-fűszeres ízével.


Tűzdelt csuka remoulade-mártással

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 db 70-80 dkg-os konyhakész csuka fejével együtt, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma, 6-7 vékony szelet szalonna; a mártáshoz: 1 adag félperces majonéz, 1-1,5 dl tejföl vagy joghurt, 2-3 közepes savanyú uborka, 1 kisebb hagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustár, 1 csapott teáskanál cukor, só, citromlé; a tálaláshoz: citrom, csípős paprika, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A halat jól megmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd ujjnyi távolságban mindkét oldalán kissé bevagdossuk. Kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd a vágatokba egy-egy szeletke fokhagymát teszünk. A halat hasrafektetjük egy méretben megfelelő, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy hőálló tálba (ha kissé meg kell hajlítani azért nem baj, szebb is lesz úgy), ráterítjük a szalonnaszeleteket, aláöntünk kb. 1 dl vizet, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen sütjük kb. 30 percig. Ezután kivesszük, meglocsoljuk az alatta lévő pecsenyelével, majd visszatéve a sütőbe felülről rápirítunk kb. 10 perc alatt.
Amíg a hal sül, elkészítjuk a remoulade-mártást. Elkészítjük a majonézt a leírás szerint, majd belekeverjük a mustárt, a tejfölt, a nagyon finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, illetve a feldarabolt vagy lereszelt (és ebben az esetben kissé kinyomkodott) savanyú uborkát. Sóval, citromlével és cukorral ízesítjük. Tálaláskor citromszeletekkel, petrezselyemzölddel és piros csípőspaprika-karikákkal díszítjük.

HÚSV. - 2013.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta, étvágygerjesztő lett a csuka, főleg így ebédidőben :))

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki

sedith írta...

Köszönöm szépen. :)

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 26., vasárnap

Tűzdelt csuka remoulade-mártással

Nagyon egyszerűen elkészített, illetve a minimál jegyében fűszerezett hal. Nagyszerűsége pedig éppen egyszerűségében rejlik. Nincs sok munka vele, és az elkészítési ideje is elég rövid. A mellé tálalt remoulade-mártás jól kiegészíti intenzív-fűszeres ízével.


Tűzdelt csuka remoulade-mártással

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 db 70-80 dkg-os konyhakész csuka fejével együtt, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma, 6-7 vékony szelet szalonna; a mártáshoz: 1 adag félperces majonéz, 1-1,5 dl tejföl vagy joghurt, 2-3 közepes savanyú uborka, 1 kisebb hagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustár, 1 csapott teáskanál cukor, só, citromlé; a tálaláshoz: citrom, csípős paprika, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A halat jól megmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd ujjnyi távolságban mindkét oldalán kissé bevagdossuk. Kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd a vágatokba egy-egy szeletke fokhagymát teszünk. A halat hasrafektetjük egy méretben megfelelő, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy hőálló tálba (ha kissé meg kell hajlítani azért nem baj, szebb is lesz úgy), ráterítjük a szalonnaszeleteket, aláöntünk kb. 1 dl vizet, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen sütjük kb. 30 percig. Ezután kivesszük, meglocsoljuk az alatta lévő pecsenyelével, majd visszatéve a sütőbe felülről rápirítunk kb. 10 perc alatt.
Amíg a hal sül, elkészítjuk a remoulade-mártást. Elkészítjük a majonézt a leírás szerint, majd belekeverjük a mustárt, a tejfölt, a nagyon finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, illetve a feldarabolt vagy lereszelt (és ebben az esetben kissé kinyomkodott) savanyú uborkát. Sóval, citromlével és cukorral ízesítjük. Tálaláskor citromszeletekkel, petrezselyemzölddel és piros csípőspaprika-karikákkal díszítjük.

HÚSV. - 2013.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta, étvágygerjesztő lett a csuka, főleg így ebédidőben :))

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki

sedith írta...

Köszönöm szépen. :)