2014. április 15., kedd
Karamelles-kókuszos ostyatekercs
Update: Módosított recept nincs, mert ezt a receptet nem lehet módosítani. Kevesebb cukorral/fruktózzal nem működik, mert akkor teljesen megváltozik az állaga, lágy lesz. Már kipróbáltam mindenféleképpen, de be kellett látnom, hogy ezt vagy így készítem, vagy sehogy. Esetleg cukor helyett xilittel (nyírfacukor), viszont bevallom, azt nem tudom még megengedni magunknak...
Karamelles-kókuszos ostyatekercs
Hozzávalók a barna krémhez: 35 dkg cukor (1,5 csésze), 6,5 dl víz (2,5 csésze), 60 dkg finomra darált keksz; a fehér krémhez: 80 ml víz (7 evőkanál), 25 dkg cukor (1 csésze), 25 dkg tejpor, 25 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 3 nagy ostyalap (kb. 27x37 cm-es).
Elkészítése: Először a fehér krémet indítjuk el: a cukrot és a vizet állandóan kavargatva addig hevítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a vízzel együtt sziruppá nem alakul. Ekkor belekeverjük a tejport, jól összedolgozzuk, és hagyjuk kihűlni (még formázható legyen, ne dermedjen meg teljesen). A kekszes masszához egy edényben megkaramellizáljuk a 35 dkg cukrot, majd fölöntjük a vízzel, és hagyjuk a karamellt teljesen feloldódni. Ezután belekavarjuk a darált kekszet, jól eldolgozzuk, egyenlően elosztva rákenjük az előkészített ostyalapokra, és hagyjuk langyosra hűlni. (A meleg krém megpuhítja a lapokat, nem kell másféle puhító praktikát alkalmazni.) A vajat kézi mixerrel habosra kavarjuk, majd rendre belekanalazzuk a tejporos masszát, illetve végül a kókuszreszeléket. Ezt a krémet is eloszlatjuk az ostyalapokon, egyenletesen elsimítjuk, majd a hosszanti oldalukon jó szorosan föltekerjük. Konyhakendővel letakarva hagyjuk néhány órát (pl. estétől reggelig), hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel szeleteljük.
KAL - 2015.
2014. április 15., kedd
Karamelles-kókuszos ostyatekercs
Update: Módosított recept nincs, mert ezt a receptet nem lehet módosítani. Kevesebb cukorral/fruktózzal nem működik, mert akkor teljesen megváltozik az állaga, lágy lesz. Már kipróbáltam mindenféleképpen, de be kellett látnom, hogy ezt vagy így készítem, vagy sehogy. Esetleg cukor helyett xilittel (nyírfacukor), viszont bevallom, azt nem tudom még megengedni magunknak...
Karamelles-kókuszos ostyatekercs
Hozzávalók a barna krémhez: 35 dkg cukor (1,5 csésze), 6,5 dl víz (2,5 csésze), 60 dkg finomra darált keksz; a fehér krémhez: 80 ml víz (7 evőkanál), 25 dkg cukor (1 csésze), 25 dkg tejpor, 25 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 3 nagy ostyalap (kb. 27x37 cm-es).
Elkészítése: Először a fehér krémet indítjuk el: a cukrot és a vizet állandóan kavargatva addig hevítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a vízzel együtt sziruppá nem alakul. Ekkor belekeverjük a tejport, jól összedolgozzuk, és hagyjuk kihűlni (még formázható legyen, ne dermedjen meg teljesen). A kekszes masszához egy edényben megkaramellizáljuk a 35 dkg cukrot, majd fölöntjük a vízzel, és hagyjuk a karamellt teljesen feloldódni. Ezután belekavarjuk a darált kekszet, jól eldolgozzuk, egyenlően elosztva rákenjük az előkészített ostyalapokra, és hagyjuk langyosra hűlni. (A meleg krém megpuhítja a lapokat, nem kell másféle puhító praktikát alkalmazni.) A vajat kézi mixerrel habosra kavarjuk, majd rendre belekanalazzuk a tejporos masszát, illetve végül a kókuszreszeléket. Ezt a krémet is eloszlatjuk az ostyalapokon, egyenletesen elsimítjuk, majd a hosszanti oldalukon jó szorosan föltekerjük. Konyhakendővel letakarva hagyjuk néhány órát (pl. estétől reggelig), hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel szeleteljük.
KAL - 2015.
17 megjegyzés:
- fenci írta...
-
Ez nagyon jól néz ki, érdekes - el fogom késziteni a hétvégére!!!
- 2014. április 15. 10:42
- sedith írta...
-
Fenci, nem fogod szerintem megvbánni, főleg ha szeretitek az édesebb ízeket. De amúgyis 1-2 szelet mindenképpen lecsúszik. Eddig aki kóstolta, az mind isteninek titulálta.
- 2014. április 15. 10:48
- Éva írta...
-
Látványnak is csodás de ahogy olvasom a receptet el is hiszem hogy nagyon finom lehet! Jó lenne kipróbálnom! Lánykádnak utólag is boldog szülinapot kívánok!
- 2014. április 15. 12:00
- sedith írta...
-
Köszönöm, Éva! Esetleg harmadold az adagot, és próbáld ki kicsiben, egy tekercset készítve. És köszönöm a köszöntést lánykám nevében is. :)
- 2014. április 15. 12:12
-
-
Elkészitem és beszámolok z eredményrol :-)
- 2014. április 15. 12:45
- sedith írta...
-
Alica, nagyon örülök! :) És persze, feltétlenül számolj be! :)
- 2014. április 15. 12:49
- Monki írta...
-
Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a tejport mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm szépen a választ, lánykádnak pedig nagyon boldog szülinapot:)!
- 2014. április 16. 0:24
- sedith írta...
-
Hmmm, Monki, ez jó kérdés. Nem tudom. Fogalmam sincs, mi adhatná meg ugyanazt a textúrát, mint a tejpor. És főleg az ízét. Őszintén erre tényleg nem tudok válaszolni. Gondoltam a mandulalisztre, de nem merem vállalni a felelősséget érte.
Mi a gond a tejporral, nem ehetitek? Esetleg nincs diétás változata (laktózmentes vagy ami a gondot nektek okozza), esetleg valamilyen növényi "tejpor"? - 2014. április 16. 6:21
- Unknown írta...
-
Edith, elkeszult:-)). Nagyon finom és mutatós... Egy kicsit csokkentettem a cukor mennyiségét,legkozelebb még kevesebbet teszek. Kiváncsian várom a család véleményét holnap... Koszonet a receptért. Kivánok kellemes Husvétet és minden jót :-))
- 2014. április 19. 12:21
- Unknown írta...
-
Szia, a kávéhoz való tejpor is jó hozzá?
- 2017. október 13. 8:48
- sedith írta...
-
Kedves Éva László, elnézést a kései válaszért, csak most láttam meg a kommentet. Az utóbbi napokban nem igazán volt időm blogolni. :)
Sajnos nem tudom garantálni a sikert a kávétejporral. Azzal nem készítettem, nem merném azt állítani, hogy sikerülne. Annak azért teljesen más az állaga, félő, hogy nem állna össze rendesen. Üdvözlettel, Edith - 2017. október 20. 9:06
-
-
Szia Edith!Kipróbáltam.Sajnos feltekerni nem tudtam,úgyhogy egymásra raktam a lapokat.Nem lett valami szép,de az íze fenomenális!!Biztos,hogy az egyik kedvencünk lesz!!:)))
Üdv.:Viktória - 2018. február 22. 17:02
- sedith írta...
-
Kedves Viktória, hálásan köszönöm visszajelzésedet! :) tudd meg, jó ötletet adtál! Csak három lapot téve egymásra, kissé alacsony maradna, úgyhogy arra gondoltam, hogy félbevágva a lapokat, és úgy helyezve egymásra egy igazán takaros kis sütemény lehetne. :)
Már megjártam én is, hogy nem tudtam feltekerni. Vagyis feltekertem, de töredezett az ostyalap. Azt tapasztaltam, hogy a fehér krémet kell elindítani először, hogy a tejporos alap lihűljön már, mire rákenjük a lapokra a kekszes masszát. Mert ahogy a kekszest elkenjük, az már nagyon hamar hűl, és ha túl sok időbe telik a másik krém elkészítése, már megszárad és töredezik az ostyalap. Át is fogom írni a receptben a sorrendeket. Köszönöm, hoyg felhívtad rá a figyelmemet. Örülök, hoyg azért ízlik. :) - 2018. február 24. 8:01
- Mónika írta...
-
Ha egy nedves konyharuhára teszitek az ostyalapot, akkor fel lehet tekerni, töredezés nélkül!
- 2019. augusztus 21. 15:56
- sedith írta...
-
Kedves Mónika, nem kell nedves konyharuhára tenni, mert akkor elázik a lap, a kekszes krém kellően megpuhítja az ostyalapot, csak gyorsan kell dolgozni vele, hogy ne hűljön ki teljesen. A fehér krém legyen kész, hogy lehessen azonnal rákenni a kekszesre, és akkor nincs baj. Ha mégis, akkor jó tudni egy ilyen vizes konyharuhás trükköt, természetesen. :)
Amúgy vigyázni kell, mert már megjártam úgy is, hogy a krém teljesen eláztatta az ostyalapot, pedig semmit sem csináltam másképp, csak éppen más gyártótól volt az ostya. Na, olyat többé nem veszek. - 2019. augusztus 23. 19:01
- Unknown írta...
-
Ez a recept nagyon bonyolultan van leírva.jo lenne egy egyszerűbb recept
- 2022. február 27. 14:05
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen! Sajnálom, a süti pontosan úgy készül, ahogy a receptben le van írva. Sorrend, eljárás minden. Hogy önnek ez bonyolult? Erről, sajnos, nem tehetek. De ha figyelmesen olvassa és követi a lépéseket, abszolút semmi bonyolult nincs benne. Fehér krém, kekszes massza, rákenni a lapokra, majd befejezni a fehér krémet, rákenni a kekszesre, és feltekerni. Ennyi.
- 2022. március 2. 13:58
17 megjegyzés:
Ez nagyon jól néz ki, érdekes - el fogom késziteni a hétvégére!!!
Fenci, nem fogod szerintem megvbánni, főleg ha szeretitek az édesebb ízeket. De amúgyis 1-2 szelet mindenképpen lecsúszik. Eddig aki kóstolta, az mind isteninek titulálta.
Látványnak is csodás de ahogy olvasom a receptet el is hiszem hogy nagyon finom lehet! Jó lenne kipróbálnom! Lánykádnak utólag is boldog szülinapot kívánok!
Köszönöm, Éva! Esetleg harmadold az adagot, és próbáld ki kicsiben, egy tekercset készítve. És köszönöm a köszöntést lánykám nevében is. :)
Elkészitem és beszámolok z eredményrol :-)
Alica, nagyon örülök! :) És persze, feltétlenül számolj be! :)
Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a tejport mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm szépen a választ, lánykádnak pedig nagyon boldog szülinapot:)!
Hmmm, Monki, ez jó kérdés. Nem tudom. Fogalmam sincs, mi adhatná meg ugyanazt a textúrát, mint a tejpor. És főleg az ízét. Őszintén erre tényleg nem tudok válaszolni. Gondoltam a mandulalisztre, de nem merem vállalni a felelősséget érte.
Mi a gond a tejporral, nem ehetitek? Esetleg nincs diétás változata (laktózmentes vagy ami a gondot nektek okozza), esetleg valamilyen növényi "tejpor"?
Edith, elkeszult:-)). Nagyon finom és mutatós... Egy kicsit csokkentettem a cukor mennyiségét,legkozelebb még kevesebbet teszek. Kiváncsian várom a család véleményét holnap... Koszonet a receptért. Kivánok kellemes Husvétet és minden jót :-))
Szia, a kávéhoz való tejpor is jó hozzá?
Kedves Éva László, elnézést a kései válaszért, csak most láttam meg a kommentet. Az utóbbi napokban nem igazán volt időm blogolni. :)
Sajnos nem tudom garantálni a sikert a kávétejporral. Azzal nem készítettem, nem merném azt állítani, hogy sikerülne. Annak azért teljesen más az állaga, félő, hogy nem állna össze rendesen. Üdvözlettel, Edith
Szia Edith!Kipróbáltam.Sajnos feltekerni nem tudtam,úgyhogy egymásra raktam a lapokat.Nem lett valami szép,de az íze fenomenális!!Biztos,hogy az egyik kedvencünk lesz!!:)))
Üdv.:Viktória
Kedves Viktória, hálásan köszönöm visszajelzésedet! :) tudd meg, jó ötletet adtál! Csak három lapot téve egymásra, kissé alacsony maradna, úgyhogy arra gondoltam, hogy félbevágva a lapokat, és úgy helyezve egymásra egy igazán takaros kis sütemény lehetne. :)
Már megjártam én is, hogy nem tudtam feltekerni. Vagyis feltekertem, de töredezett az ostyalap. Azt tapasztaltam, hogy a fehér krémet kell elindítani először, hogy a tejporos alap lihűljön már, mire rákenjük a lapokra a kekszes masszát. Mert ahogy a kekszest elkenjük, az már nagyon hamar hűl, és ha túl sok időbe telik a másik krém elkészítése, már megszárad és töredezik az ostyalap. Át is fogom írni a receptben a sorrendeket. Köszönöm, hoyg felhívtad rá a figyelmemet. Örülök, hoyg azért ízlik. :)
Ha egy nedves konyharuhára teszitek az ostyalapot, akkor fel lehet tekerni, töredezés nélkül!
Kedves Mónika, nem kell nedves konyharuhára tenni, mert akkor elázik a lap, a kekszes krém kellően megpuhítja az ostyalapot, csak gyorsan kell dolgozni vele, hogy ne hűljön ki teljesen. A fehér krém legyen kész, hogy lehessen azonnal rákenni a kekszesre, és akkor nincs baj. Ha mégis, akkor jó tudni egy ilyen vizes konyharuhás trükköt, természetesen. :)
Amúgy vigyázni kell, mert már megjártam úgy is, hogy a krém teljesen eláztatta az ostyalapot, pedig semmit sem csináltam másképp, csak éppen más gyártótól volt az ostya. Na, olyat többé nem veszek.
Ez a recept nagyon bonyolultan van leírva.jo lenne egy egyszerűbb recept
Kedves Névtelen! Sajnálom, a süti pontosan úgy készül, ahogy a receptben le van írva. Sorrend, eljárás minden. Hogy önnek ez bonyolult? Erről, sajnos, nem tehetek. De ha figyelmesen olvassa és követi a lépéseket, abszolút semmi bonyolult nincs benne. Fehér krém, kekszes massza, rákenni a lapokra, majd befejezni a fehér krémet, rákenni a kekszesre, és feltekerni. Ennyi.
Megjegyzés küldése