2009. december 18., péntek

Szaloncukor aszalt gyümölcsökből



Lúdanyó ajánlotta ezt a finomságot konyhai ajándékként. Már akkor elképzeltem a ízét és tudtam, hogy csakis finom lehet. Tegnapelőtt került sor arra, hogy kipróbálhassam. Nem csalódtam, isteni csemegét kaptam. Messze felülmúlja azt a zselés cukrot, amit eddig szoktunk venni a karácsoynfára, az állaga mégis nagyon hasonló, úgyhogy nem is fogjuk azt hiányolni.

Hozzávalók: bármilyen aszalt gyümölcs
Nálam - 40 darabhoz: 40 dkg barna, nagyszemű mazsola, 10 dkg aranyszínű mazsola, 20 dkg aszalt barack, 10 dkg aszalt füge, egy jó maréknyi aszalt szilva (ezt nem tudom mennyi volt), 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé.

Elkészítés: A gyümölcsöket húsdarálón ledaráljuk, majd a masszát kissé átgyúrjuk, hogy egyenletesen eloszlassuk a gyümölcsöket. Nedves kézzel először gombócokat formálunk belőle, majd hengerré formázzuk, mint a szaloncukrot. Sütőpapírra helyezzük őket, majd a csokoládét kevés vízzel vagy tejszínnel együtt felolvasztjuk, simára keverjük, és a gyümölcskupacokat két fogpiszkáló segítségével belemártjuk a csokoládéba. Visszahelyezzük a sütőpapírra, vagy rácsra, és másnapig hideg helyre tesszük, hoyg megdermedjenek. Fehér sütőpapírból nagyobbacska darabokat vágunk, beletekerjük a szaloncukrokat, majd kisebb alufóliadarabokkal adjuk meg a végleges szaloncukor-formájukat.
Bátran ajánlom mindenkinek!

Tipp: Őrölt diót, mandulát, mogyorót is keverhetünk a masszába.

Itt még csomagolatlanul...

KT - 2013/12

8 megjegyzés:

pitypang írta...

De jól néz ki,és egyáltalán nem bonyolult!!Köszönöm,jó ötlet,még ajándékba a szeretteimnek is :)!!!

Dulmina írta...

Nekem még hátravan a sorozatgyártás szaloncukorból, de a hozzávalókat már beszereztem, úgyhogy már csak egy kis ráérő idő kell :)

Ami a csomagolást illeti, én sütőpapírból meg alufóliából szoktam megcsinálni azt a békebeli, kétrétegű borítást, így: http://dulmina.blogspot.com/2009/11/szaloncukor-birsalmasajtbol.html

sedith írta...

Andi, abszolút nem bonyolult, tényleg, csak éppen annyiban "hosszas", hoyg ki kell őket gombócolni. No, de ez legyen a legnagyobb baj.
Amúgy, minél többféle gyümölcs kerül bele, annál finomabb!:)

sedith írta...

Dulmina, örülök, hoyg benéztél; kíváncsian várom a szaloncukraidat!:) Nagyon finom lehet a birsalmasajt úgy, gyümölcsökkel, ahoyg te készítetted! És köszönöm az ötletet, valahoyg így képzeltem én is a dolgot, de akkor már nem is töröm a fejem más megoldáson. Mondom, amúgyis talál a piros-ezüst színkombinációba. :)

lúdanyó írta...

Nagyon jól sikerültek és tényleg örülök, hogy nektek is ízlik :)
Mi is sütőpapírba (nem szilikonos) szoktuk csomagolni. Lehet még rá tenni szines alufóliát is.

szepyke írta...

Komolyan mondom, hogy meghülyülök..
Már direkt nem nézek blogokat, mert napi 15 dologra mondom, hogy ezt is megcsinálom, meg ezt is, meg természetesen ezt is..

Jaj, és természetesen ezt is.Kész vagyok!:))))

Kati írta...

Ez nagggyon jó ötlet!!! Ezért szeretek "hozzád járni", kedves Edith, mert te összegyűjtöd a jó recepteket a többiektől, és nekem már csak ide kell jönnöm, ha jó ötletet keresek, finom dolgokat akarok főzni. :-)

Még nem vettem szaloncukrot, ha lesz idom ezt megcsinálni, nem is fogok.

Ja, a csomagolás! Hobbi boltban kapható minden színben csillogós papír, szerintem erre a célra ideális.
Köszönöm az ötletet! :-)
Kati

iri írta...

Na most en azert vagyok zavarban,mert nem tudom kell-e dicserjem ezt a hetteret,most valtozott vagy marregebb?Uff!Amugy is tetszik,a szaloncukorral egyutt.

Related Posts with Thumbnails

2009. december 18., péntek

Szaloncukor aszalt gyümölcsökből



Lúdanyó ajánlotta ezt a finomságot konyhai ajándékként. Már akkor elképzeltem a ízét és tudtam, hogy csakis finom lehet. Tegnapelőtt került sor arra, hogy kipróbálhassam. Nem csalódtam, isteni csemegét kaptam. Messze felülmúlja azt a zselés cukrot, amit eddig szoktunk venni a karácsoynfára, az állaga mégis nagyon hasonló, úgyhogy nem is fogjuk azt hiányolni.

Hozzávalók: bármilyen aszalt gyümölcs
Nálam - 40 darabhoz: 40 dkg barna, nagyszemű mazsola, 10 dkg aranyszínű mazsola, 20 dkg aszalt barack, 10 dkg aszalt füge, egy jó maréknyi aszalt szilva (ezt nem tudom mennyi volt), 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé.

Elkészítés: A gyümölcsöket húsdarálón ledaráljuk, majd a masszát kissé átgyúrjuk, hogy egyenletesen eloszlassuk a gyümölcsöket. Nedves kézzel először gombócokat formálunk belőle, majd hengerré formázzuk, mint a szaloncukrot. Sütőpapírra helyezzük őket, majd a csokoládét kevés vízzel vagy tejszínnel együtt felolvasztjuk, simára keverjük, és a gyümölcskupacokat két fogpiszkáló segítségével belemártjuk a csokoládéba. Visszahelyezzük a sütőpapírra, vagy rácsra, és másnapig hideg helyre tesszük, hoyg megdermedjenek. Fehér sütőpapírból nagyobbacska darabokat vágunk, beletekerjük a szaloncukrokat, majd kisebb alufóliadarabokkal adjuk meg a végleges szaloncukor-formájukat.
Bátran ajánlom mindenkinek!

Tipp: Őrölt diót, mandulát, mogyorót is keverhetünk a masszába.

Itt még csomagolatlanul...

KT - 2013/12

8 megjegyzés:

pitypang írta...

De jól néz ki,és egyáltalán nem bonyolult!!Köszönöm,jó ötlet,még ajándékba a szeretteimnek is :)!!!

Dulmina írta...

Nekem még hátravan a sorozatgyártás szaloncukorból, de a hozzávalókat már beszereztem, úgyhogy már csak egy kis ráérő idő kell :)

Ami a csomagolást illeti, én sütőpapírból meg alufóliából szoktam megcsinálni azt a békebeli, kétrétegű borítást, így: http://dulmina.blogspot.com/2009/11/szaloncukor-birsalmasajtbol.html

sedith írta...

Andi, abszolút nem bonyolult, tényleg, csak éppen annyiban "hosszas", hoyg ki kell őket gombócolni. No, de ez legyen a legnagyobb baj.
Amúgy, minél többféle gyümölcs kerül bele, annál finomabb!:)

sedith írta...

Dulmina, örülök, hoyg benéztél; kíváncsian várom a szaloncukraidat!:) Nagyon finom lehet a birsalmasajt úgy, gyümölcsökkel, ahoyg te készítetted! És köszönöm az ötletet, valahoyg így képzeltem én is a dolgot, de akkor már nem is töröm a fejem más megoldáson. Mondom, amúgyis talál a piros-ezüst színkombinációba. :)

lúdanyó írta...

Nagyon jól sikerültek és tényleg örülök, hogy nektek is ízlik :)
Mi is sütőpapírba (nem szilikonos) szoktuk csomagolni. Lehet még rá tenni szines alufóliát is.

szepyke írta...

Komolyan mondom, hogy meghülyülök..
Már direkt nem nézek blogokat, mert napi 15 dologra mondom, hogy ezt is megcsinálom, meg ezt is, meg természetesen ezt is..

Jaj, és természetesen ezt is.Kész vagyok!:))))

Kati írta...

Ez nagggyon jó ötlet!!! Ezért szeretek "hozzád járni", kedves Edith, mert te összegyűjtöd a jó recepteket a többiektől, és nekem már csak ide kell jönnöm, ha jó ötletet keresek, finom dolgokat akarok főzni. :-)

Még nem vettem szaloncukrot, ha lesz idom ezt megcsinálni, nem is fogok.

Ja, a csomagolás! Hobbi boltban kapható minden színben csillogós papír, szerintem erre a célra ideális.
Köszönöm az ötletet! :-)
Kati

iri írta...

Na most en azert vagyok zavarban,mert nem tudom kell-e dicserjem ezt a hetteret,most valtozott vagy marregebb?Uff!Amugy is tetszik,a szaloncukorral egyutt.