2010. november 11., csütörtök
Fasole scăzută, avagy "összeesett" paszuly - gyerekkori ízek
Fasole scazuta
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, pici olaj, só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk és kb. 2-3 cm-es darabokra tördeljük. A fokhagymát megtisztítjuk és 1-2 cikk kivételével összezúzzuk. Kevés olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az áttört fokhagymát (csak néhány pillanatig, nehogy megégjen), rászórunk 1 teáskanálnyi pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és már fel is öntjük 1-2 dl vízzel. Hagyjuk fölforrni, majd beledobjuk a zöldbabot és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd annyi vizet öntünk rá, hogy a babot éppen ellepje és lassú tűzön, fedő nélkül addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul. Ekkor áttörjük a maradék fokhagymát is, és az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt hozzáadjuk az ételhez Összekeverjük, egyet-kettőt még lobbantunk rajta és már félre is vesszük a tűzhelyről. Eddig a leve jórésze már elfőtt, úgyhogy csak éppen kellően szaftos maradt. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Esetleg tejföllel is meglocsolhatjuk, de szerintem kár "elrontani" vele ezt a finom ételt.
Zöldségnapon kitűnő laktató fogás.
EK - 2016/7
2010. november 11., csütörtök
Fasole scăzută, avagy "összeesett" paszuly - gyerekkori ízek
Fasole scazuta
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, pici olaj, só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk és kb. 2-3 cm-es darabokra tördeljük. A fokhagymát megtisztítjuk és 1-2 cikk kivételével összezúzzuk. Kevés olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az áttört fokhagymát (csak néhány pillanatig, nehogy megégjen), rászórunk 1 teáskanálnyi pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és már fel is öntjük 1-2 dl vízzel. Hagyjuk fölforrni, majd beledobjuk a zöldbabot és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd annyi vizet öntünk rá, hogy a babot éppen ellepje és lassú tűzön, fedő nélkül addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul. Ekkor áttörjük a maradék fokhagymát is, és az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt hozzáadjuk az ételhez Összekeverjük, egyet-kettőt még lobbantunk rajta és már félre is vesszük a tűzhelyről. Eddig a leve jórésze már elfőtt, úgyhogy csak éppen kellően szaftos maradt. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Esetleg tejföllel is meglocsolhatjuk, de szerintem kár "elrontani" vele ezt a finom ételt.
Zöldségnapon kitűnő laktató fogás.
EK - 2016/7
6 megjegyzés:
- Ami írta...
-
Milyen klassz! :)
- 2010. november 11. 9:39
- Dia írta...
-
Mókás a neve :-)
- 2010. november 11. 9:50
- Bianka írta...
-
Anyukám sokszor készítette. Nagyon szeretten :)
- 2010. november 11. 9:55
- ex-Hobbiszakács írta...
-
Rogyasztott paszuly, azaz bab :-)
- 2010. november 11. 12:12
- Fernel írta...
-
Ilyet anyukám is szokott készíteni, főleg télire régen majdnem így tette el a paszulyt.
Egy nagy fazékba rétegezett paszulyt, aprított hagymát, darabolt paradicsomot, petrezselyem és zellerzöldet, öntött rá valamennyi olajat, és lassú tűzön puhára párolta. A paszuly, meg a paradicsom engedett maga alá elég levet.
Hmm, megkívántam! - 2010. november 11. 22:07
- sedith írta...
-
Köszi szépen! Tényleg mókás a neve!:)
Hobbiszakács, igazad van, úgy is lehetne fordítani. :)
Fernel, mi is szoktunk olyat, csak mivel a zöldbab az egyetlen zöldség, amit a férjem semmi szín alatt nem eszik meg, nagyon ritkán teszek és akkor is keveset. Vagy két éve már nem csináltam, csupán lefagyasztottam 2-3 adagot, hogy legyen nekem és a lányoknak. De amúgy olyan jó, amikor nem tudod mit készíts/egyél és csak előkapod az üveget, megbontod és már eheted is. :) - 2010. november 13. 5:24
6 megjegyzés:
Milyen klassz! :)
Mókás a neve :-)
Anyukám sokszor készítette. Nagyon szeretten :)
Rogyasztott paszuly, azaz bab :-)
Ilyet anyukám is szokott készíteni, főleg télire régen majdnem így tette el a paszulyt.
Egy nagy fazékba rétegezett paszulyt, aprított hagymát, darabolt paradicsomot, petrezselyem és zellerzöldet, öntött rá valamennyi olajat, és lassú tűzön puhára párolta. A paszuly, meg a paradicsom engedett maga alá elég levet.
Hmm, megkívántam!
Köszi szépen! Tényleg mókás a neve!:)
Hobbiszakács, igazad van, úgy is lehetne fordítani. :)
Fernel, mi is szoktunk olyat, csak mivel a zöldbab az egyetlen zöldség, amit a férjem semmi szín alatt nem eszik meg, nagyon ritkán teszek és akkor is keveset. Vagy két éve már nem csináltam, csupán lefagyasztottam 2-3 adagot, hogy legyen nekem és a lányoknak. De amúgy olyan jó, amikor nem tudod mit készíts/egyél és csak előkapod az üveget, megbontod és már eheted is. :)
Megjegyzés küldése