Mézes szőlőkrémleves
Hozzávalók: 50 dkg fehér szőlő, 15 dkg kék szőlő, 3 dl víz vagy must, 2 dl hideg tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint.
Elkészítése:
A vizet vagy mustot felforraljuk, beledobjuk a fehérszőlőszemeket, és addig főzzük, amíg a szőlő színt nem vált, illetve a héja meg nem repedezik (néhány perc). Ezalatt a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, felengedjük a hideg tejjel, és kavargatva besűrítjük. A megfőtt szőlőt leturmixoljuk, majd a levet szitán átszűrve a fehérmártáshoz adjuk, és elkeverjük. Felforraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sóval, citromlével és mézzel ízesítjük, majd néhány perc alatt kiforraljuk. A kék szőlőt jól megmossuk, a szemeket félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, és ezzel tálaljuk a jól behűtött krémlevest.
Szétválasztózók tésztanapon ehetik ezt a levest.
EK - 2011/10
EK - 2011/10
1 megjegyzés:
Ó ez milyen szép leves! Sajna már leszüreteltünk, de az ötletet megjegyzem és jövőre jövök a receptért !
Megjegyzés küldése