2014. május 12., hétfő

Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

A konyhapulton felejtettem a tejet, de gondoltam, megpróbálom fölforralni mégis. Hát összement. Nem ugrott össze rendesen, csak éppenhogy, ezért gondoltam, rásegítek egy kicsit, és lesz belőle finom ordánk. Végül úgy döntöttem, hogy nem szűröm le, hanem inkább gombócot főzök belőle. A férjem úgy kommentálta: nem tudom, hogyan találtad ki ezt a vacsorát, de isteni! Ennél jobbat most el sem tudtam volna képzelni. :)


Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 liter tej, 1,5 evőkanál ecet, 2 evőkanál fruktóz, csipetnyi só, 30-32 dkg búzadara; a szószhoz: 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs, 3 evőkanál fruktóz, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, csipetnyi só, 8-10 bazsalikomlevél, víz.

Elkészítése: A tejet forrni tesszük, és amikor fölforrt, beleöntjük az ecetet. Kissé elkavarjuk, és néhány pillanat alatt az orda összeugrik benne, a savú pedig kiválasztódik. Beletesszük a sót meg a fruktózt, folytonos kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát, és habverővel sűrű (a tejbegríznél vastagabb, keményebb) masszává kavarjuk. A mártáshoz a gyümölcsöt lábosba tesszük, hozzáadjuk a sót meg a fruktózt, öntünk rá 2 dl vizet, és néha kevergetve fölforraljuk. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, és a gyümölcshöz öntjük. További vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, állandóan kavargatva jól kiforraljuk. Végül hozzákeverjük a felaprított bazsalikomotis. A masszából vízbe mártott fagyiadagolóval szép gombócokat szaggatunk a tányérokra, és szósszal tálaljuk.

KAL - 2015.


2 megjegyzés:

Kati írta...

Mi pont így készítjük az aludtejes gombócot :)Imádom :)

sedith írta...

Kati, olyat én is szoktam, sőt, azt hamarabb megtanultam, mint az igazi túrógombócot. De az hamis túrógombóc. Ez, mivel nem volt savanyú, ordagombóc volt. :)

Related Posts with Thumbnails

2014. május 12., hétfő

Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

A konyhapulton felejtettem a tejet, de gondoltam, megpróbálom fölforralni mégis. Hát összement. Nem ugrott össze rendesen, csak éppenhogy, ezért gondoltam, rásegítek egy kicsit, és lesz belőle finom ordánk. Végül úgy döntöttem, hogy nem szűröm le, hanem inkább gombócot főzök belőle. A férjem úgy kommentálta: nem tudom, hogyan találtad ki ezt a vacsorát, de isteni! Ennél jobbat most el sem tudtam volna képzelni. :)


Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 liter tej, 1,5 evőkanál ecet, 2 evőkanál fruktóz, csipetnyi só, 30-32 dkg búzadara; a szószhoz: 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs, 3 evőkanál fruktóz, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, csipetnyi só, 8-10 bazsalikomlevél, víz.

Elkészítése: A tejet forrni tesszük, és amikor fölforrt, beleöntjük az ecetet. Kissé elkavarjuk, és néhány pillanat alatt az orda összeugrik benne, a savú pedig kiválasztódik. Beletesszük a sót meg a fruktózt, folytonos kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát, és habverővel sűrű (a tejbegríznél vastagabb, keményebb) masszává kavarjuk. A mártáshoz a gyümölcsöt lábosba tesszük, hozzáadjuk a sót meg a fruktózt, öntünk rá 2 dl vizet, és néha kevergetve fölforraljuk. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, és a gyümölcshöz öntjük. További vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, állandóan kavargatva jól kiforraljuk. Végül hozzákeverjük a felaprított bazsalikomotis. A masszából vízbe mártott fagyiadagolóval szép gombócokat szaggatunk a tányérokra, és szósszal tálaljuk.

KAL - 2015.


2 megjegyzés:

Kati írta...

Mi pont így készítjük az aludtejes gombócot :)Imádom :)

sedith írta...

Kati, olyat én is szoktam, sőt, azt hamarabb megtanultam, mint az igazi túrógombócot. De az hamis túrógombóc. Ez, mivel nem volt savanyú, ordagombóc volt. :)