2014. november 20., csütörtök

Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Amilyen egyszerű leves, épp annyira nagyszerű is. A címmel szinte elmondtam a teljes receptet is. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megvan, akkor sincs baj, ha utolsó pillanatban jut eszünkbe elkészíteni. Fokhagyma helyett hagymával is készíthető, vagy tejföl helyett tejszínnel. Úgy másabb lesz az ízvilága. Szilveszterre, újévre is kitűnő leves.


Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg vörös lencse, 1 közepes sárgarépa, 6 nagy cikk fokhagyma, 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2 dl tejföl, só, almaecet vagy citromlé, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A lencsét többször átmossuk hideg vízben. Beletesszük a hideg húsalaplébe, majd főni tesszük. Miután fölforrt, beledobjuk a finomra reszelt sárgarépát, illetve 4 finomra aprított fokhagymacikket. 10-15 percig főzzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk további levessel vagy vízzel, majd beletesszük a maradék fokhagymát összezúzva, illetve a kevés levessel elkevert tejfölt. Egyet-kettőt lobbantunk még rajta, és félrehúzzuk a lángról. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint, végül pedig megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Ecetes csípős paprikát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Ha esetleg nincs semmilyen alaplevünk, akkor úgy indítjuk a levest, hogy a reszelt sárgarépát és a fokhagymát először megdinszteljük kevés olajon, majd fölöntjük vízzel, és hozzáadjuk a lencsét. A többi ugyanaz.

Tipp: Füstölt húsos alaplével is főzhető.

EK - 2014/12


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. november 20., csütörtök

Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Amilyen egyszerű leves, épp annyira nagyszerű is. A címmel szinte elmondtam a teljes receptet is. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megvan, akkor sincs baj, ha utolsó pillanatban jut eszünkbe elkészíteni. Fokhagyma helyett hagymával is készíthető, vagy tejföl helyett tejszínnel. Úgy másabb lesz az ízvilága. Szilveszterre, újévre is kitűnő leves.


Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg vörös lencse, 1 közepes sárgarépa, 6 nagy cikk fokhagyma, 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2 dl tejföl, só, almaecet vagy citromlé, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A lencsét többször átmossuk hideg vízben. Beletesszük a hideg húsalaplébe, majd főni tesszük. Miután fölforrt, beledobjuk a finomra reszelt sárgarépát, illetve 4 finomra aprított fokhagymacikket. 10-15 percig főzzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk további levessel vagy vízzel, majd beletesszük a maradék fokhagymát összezúzva, illetve a kevés levessel elkevert tejfölt. Egyet-kettőt lobbantunk még rajta, és félrehúzzuk a lángról. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint, végül pedig megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Ecetes csípős paprikát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Ha esetleg nincs semmilyen alaplevünk, akkor úgy indítjuk a levest, hogy a reszelt sárgarépát és a fokhagymát először megdinszteljük kevés olajon, majd fölöntjük vízzel, és hozzáadjuk a lencsét. A többi ugyanaz.

Tipp: Füstölt húsos alaplével is főzhető.

EK - 2014/12


Nincsenek megjegyzések: