2009. november 5., csütörtök
Mártás puliszkával
Mifelénk a mártás egy bizonyos étel. Persze, a különféle szószokat is illetjük így, de ha azt mondom: mártást készítek puliszkával, akkor mindenki tudja, hogy arról a húsos-tejfölös-mártásos ételről van szó, amiről most fogok írni. Igaz, szerintem mindenki ismeri, csak lehet, hogy nem így hívja és nem biztos, hogy puliszkával szokás enni mindenkinél.
Mártás puliszkával
Hozzávalók: hús, hagyma, pirospaprika, olaj, só, bors, liszt, tej vagy tejföl, esetleg citromlé, petrezselyemzöld
Elkészítés
Bármilyen húsból lehet készíteni, akár csontosból is. Sőt, ha csirkéből készül, nem is lehet másképp. :) A feldarabolt húsból, hagymából, pirospaprikából egyszerű pörköltet készítünk, sóval, borssal fűszerezzük és a húst puhára pároljuk. Amikor puha, akkor 1-2 ek. lisztből (attól függ, hogy sok vagy kevés mártást szeretnénk a húson) és tejből vagy tejfölből (de bármiylen más savanyított tejtermékből is lehet) eresztéket készítünk és behabarjuk vele a pörköltet. Ha túl sűrű lenne, további tejjel vagy vízzel lehet hígítani. Megkóstoljuk, és ha szükséges még sózzuk, illetve kevés citromlével tehetjük pikánsabbá. Megszórjuk petrezselyemzölddel és puliszkával tálaljuk. Mellé bármilyen friss salátát vagy savanyúságot lehet enni.
Ha pörköltet készítek és megmarad belőle, következő napra általában mártást teszek az asztalra, mert a maradékot felszaporítom a habarással és így elegendő még egy evésre.:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2009. november 5., csütörtök
Mártás puliszkával
Mifelénk a mártás egy bizonyos étel. Persze, a különféle szószokat is illetjük így, de ha azt mondom: mártást készítek puliszkával, akkor mindenki tudja, hogy arról a húsos-tejfölös-mártásos ételről van szó, amiről most fogok írni. Igaz, szerintem mindenki ismeri, csak lehet, hogy nem így hívja és nem biztos, hogy puliszkával szokás enni mindenkinél.
Mártás puliszkával
Hozzávalók: hús, hagyma, pirospaprika, olaj, só, bors, liszt, tej vagy tejföl, esetleg citromlé, petrezselyemzöld
Elkészítés
Bármilyen húsból lehet készíteni, akár csontosból is. Sőt, ha csirkéből készül, nem is lehet másképp. :) A feldarabolt húsból, hagymából, pirospaprikából egyszerű pörköltet készítünk, sóval, borssal fűszerezzük és a húst puhára pároljuk. Amikor puha, akkor 1-2 ek. lisztből (attól függ, hogy sok vagy kevés mártást szeretnénk a húson) és tejből vagy tejfölből (de bármiylen más savanyított tejtermékből is lehet) eresztéket készítünk és behabarjuk vele a pörköltet. Ha túl sűrű lenne, további tejjel vagy vízzel lehet hígítani. Megkóstoljuk, és ha szükséges még sózzuk, illetve kevés citromlével tehetjük pikánsabbá. Megszórjuk petrezselyemzölddel és puliszkával tálaljuk. Mellé bármilyen friss salátát vagy savanyúságot lehet enni.
Ha pörköltet készítek és megmarad belőle, következő napra általában mártást teszek az asztalra, mert a maradékot felszaporítom a habarással és így elegendő még egy evésre.:)
2 megjegyzés:
- Wise Lady írta...
-
Ismét egy érdekes étel.
Itt Zalában minden tésztaételt mácsiknak hívnak, nemcsak a mákos tésztát, pedig a szó a mákos csík kifejezésből ered. - 2009. november 5. 14:22
- sedith írta...
-
Valóban érdekesek ezek a dolgok, Wise Lady, és egy kívülállónak nagyon furcsa is lehet az ilyesmi. :) A mácsik kifejezést még sosem haloottam. Mondjuk, Zala éppen jó messze is van Erdély ezen részétől: :-D
- 2009. november 6. 8:27
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ismét egy érdekes étel.
Itt Zalában minden tésztaételt mácsiknak hívnak, nemcsak a mákos tésztát, pedig a szó a mákos csík kifejezésből ered.
Valóban érdekesek ezek a dolgok, Wise Lady, és egy kívülállónak nagyon furcsa is lehet az ilyesmi. :) A mácsik kifejezést még sosem haloottam. Mondjuk, Zala éppen jó messze is van Erdély ezen részétől: :-D
Megjegyzés küldése