Amikor múlt pénteken megérkezett hozzánk az 5 liter káposztalé, máris tudtam, mit fogunk vacsorázni. Nem mellesleg: egy tálka frissen készült májas is érkezett. (És még savanyú káposzta, főtt krumpli, főtt paszuly (bab), csak éppen készíteni kellett belőlük valamit. Honnan máshonnan, mint Édesanyámtól!:) )
A számban éreztem régmúlt telek ízeit: valóban, több éve már, hogy ilyet nem ettünk. Főleg mert egyikünk sincs túlságosan oda a sült kolbászért, melegített májasért, de most, a káposztalé révén, nagyon megkívántam. Sőt, férjemnek sem volt semmi kifogása. Egyszer egy évben meg lehet enni, azt mondta.:)
Mamám, Édesanyám anno még a lesütött és zsírban eltett húsból, oldalasból is szokott tenni a kolbász és májas mellé, de nekem ilyesmim nem volt, és igazából nem is hiányzott. Maga a fíling fontosabb volt és amit ettünk, az kitűnően hozta.
Sült kolbász és májas puliszkával, káposztalével
Hamar előkaptam a fagyasztóból két arasznyi füstölt kolbászt, 5-6 centis darabokra vagdaltam és egy serpenyőben, kicsi vizet öntve alá és lefedve, jó 20 percet pároltam. Egyszer meg is fordítottam, végül pedig zsírjára sütöttem. Amikor majdnem megvolt, a májasból is tettem mellé, de már elzártam a gázt, csak lefedtem, hogy az is átlangyosodjék. Ha bélbe töltött májas(hurka) lett volna, akkor ráfért volna egy kicsit több melegítés is. Ezalatt felforrt a 9 dl víz a puliszkának, jól megsóztam, és 3 dl kukoricadarát főztem bele, állandóan kavargatva a habverővel. (Direkt mértem most a hozzávalókat, ez a mennyiség 3 jóétkű, 4 normál étkű személynek elég.) Deszkára borítottam, mint hajdan, és villával darabokra szaggattam, hogy hamarabb hűljön. A tányérra tettem sült kolbászt, kanalaztam májast és egy kevés zsiradékot is csepegtettem rájuk, hogy legyen amit mártani. Káposztalevet "vedeltünk" hozzá savanyúság gyanánt.
KAL - 2013.
18 megjegyzés:
ha nem májas készül a májból, hogyan készítenéd el? ugyanúgy kell pörköltnek elkészíteni, mint a csirkemájat? mintha rémlene, hogy macerás, mert megkeményedhet. csak azért mert életemben először fogok neki a héten, hisz kaptam egy jó nagy darab sertésmájat. ha linket adsz, az is jó lenne. előre is köszönöm.
Puliszka, csakis erdélyi útjaink során ettem ilyet, illetve még mikor nagymamám készített nekem cukros tejjel :-)
1. nagyon tetszik nekem az új blogruha!
2. guszta a disznóság a puliszkával
3. még gusztább a citromos hab!
4. nagyon nagyon guszta a pizza!
Ügyi vagy!
Szép napot neked!
Evódia, hát úgy készíteném, ahogy éppen tegnap készítettem. A máj főve valóban nagyon kemény lesz, legalábbis a disznómáj. De kb. félcentisre felszeletelve és forró serpenyőben, nagyon kevés olajon hirtelen kisütve, 3x-4x átforgatva (hogy azért átsüljön, ne maradjon véres) max. 5-6 perc alatt készen van. Miután megsült szoktam sóval, borssal megszórni. A férjem imádja, tegnap reggelire ezt evett (vasárnap vacsorának indult, de akkor már nem kellett), sőt, még fűszereket is elfelejtett tenni rá, mert rábíztam, és úgy is nagyon finom volt. Ebédre másképp készítettem el, de azt meg leírom hamarosan a blogba. Jó?:) Puszi
Zsiri, üdv, és igen, én is Erdélyben lakom. Gyerekkoromban mindennapos étel volt a puliszka, főleg a nagyszüleimnél, de most is esszük, elég gyakran. Egyszerűen szeretjük és vannak ételek, mint p. ez is, hoyg csak így tudjuk elképzelni, így jó. :) Cukros tejjel még sosem ettem, majd kipróbálom. :)
Edith, köszönöm az összefoglalót!!!:D Jó lett nagyon az avatarod, itt legalább jól látszik az arcod, tudom "kivel állok szóba"!:)
Nem kanalasorvosság felhigitva? Akkor nem nyertem...:)
Edith!!!!!!!!!!!Szabad-e ilyesmit mutogatni egy mindentol eltiltott olvasodnak???oooooooooooh!
Szepy, kicsit rossz lenne a kolbász puliszkával és hígított kanalas orvossággal!:)
Iri, sajnálom! Icipici kivételt sem szabad tenni?;)
Jó, ez így van!:)
De amikor feltetted kérdésnek, hogy mi ez, nem tudtam, hogy mihez lesz...
:)))
Az ici-pici-ert hozzad kell menjek,mert itthon nem allok meg csak egy kicsinel
Szia, hú de finom lehetett az a májas puliszkával :D Bocs, hogy ide irok, irtam neked levelet, olvastad? Csak mert kéne tudjam, hogy küldjek szilikonod muffin-formát, vagy ne. Sok-sok puszi Németországból, Zita
Szepy, :)
Iri, nálam meg nem úsznád meg csak ici-picivel, mert állandóan csak kínálnálak!:D
Zita, örülök, hogy írtál, azóta már válaszoltam is! Talán anyudék vihetnek egy kicsi itthoni májast!;) Kukoricadara meg ott is van!:)
Puszi mindenkinek!
Ez a káposztaléivás nagyon érdekes volt nekem.
Wise Lady, mármint még nem hallottál ilyenről? Errefelé szokás, sőt, télen szinte mindenki issza. Apósom viszont nemcsak télen issza. Ilyenkor, amikor a káposzta már elkészült, szépen leszűri a levét, flakonokba tölti (annyira színültig, hogy folyik ki belőle), rácsavarja akupakot és hónapokon át van friss káposztaleve. Pl. decemberben még az előző évi káposztaléből főztünk korhelylevest! És még valami, ami még furább lehet. Nyáron "fröccsöt" készít belőle: 1 rész káposztalé, 1 rész ásványvíz. Én nem bírnám úgy meginni, kár elrontani szerintem vízzel, de ő nagyon szereti. :) Igaz, ő a bort is vegyíti én meg azt is tisztán iszom, ha már iszom. :)
jajjjjj, nem lett puha! hát persze, mert sok darabka ment a forró olajba egyszerre, s nem tudott hirtelen átsülni. és még vendég is jött aznap, természetesen... jó, hogy volt valami maradék csirkehús is. a drága férjem a vendég miatt-e nem tudom, vett egy keveset a májból, és megette. pedig én tudom, hogy rágós volt!!!
nem írod le azt a másik receptet? vagy próbáljam meg mégegyszer a műveletet ezzel a másik adaggal? serpenyőben?!
Evódia, hát mennyi ideig sütötted? Mert így nekem sosem keményedik meg! Hiretelen sütöm (írtam, max.5-6 perc), nagyon kevés olajban, nem kell főnie, csak sülnie. És ahogy kész van, már tálalom is.
Leírom a másikat is, hogyne, de annál a receptnél nagyobb a valószínűsége, hogy megkeményszik!
naaaaa.....ez volt a baj, én már a párolásánál tartottam, miután kikapcsoltam a tüzet:) kipróbáltam "hirtelen" és finom lett a sertésmáj is. köszi.
Evódia, örülök, hogy most már sikerült és főleg, hogy ízlett is!:)
Megjegyzés küldése