2010. október 9., szombat
Lestyánleves
Talán furcsa ez az elnevezés, talán furcsa maga a leves is. De aki szereti a címben szereplő fűszernövényt, biztos, hogy hálásan fogadja ezt a receptet. Amit alig lehet receptnek nevezni, hiszen alig kell bele valami. Bár lehet gazdagabb változatát is készíteni! Gyors, aromás, finom - mindenképpen. Nálunk a románok körében nagyon elterjedt leves, és sosem tudtam elképzelni, hogyan készül. Nos, miután néhány receptet átolvastam, és mindegyik más-más volt, alig hasonlítottak egymásra, megalkottam én is a magam, jócskán leegyszerűsített verzióját. :)
Lestyánleves
Hozzávalók: 2 csokor lestyán, 3 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, só, almaecet, 1 dl-nyi tejföl, pirított kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítése:
A lisztből és az olajból nagyon világos rántást készítünk, megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Miután felforrt, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lestyánt, majd a kevés forró lével elkavart tejfölt. Kb. 5 percig hagyjuk főni, majd félrevesszük. Sóval, almaecettel ízesítjük, pirított kenyérkockákkal tálaljuk. A tetejére is szórhatunk apróra vágott lestyánt.
Készíthető másképp is, leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy csirkeaprólékot (szárnyat, nyakat) főznék puhára, és rizs lenne a betétje. A többi pedig ugyanaz lenne, ahogy fennebb leírtam. De így még nem próbáltam.
EK - 2010/11
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2010. október 9., szombat
Lestyánleves
Talán furcsa ez az elnevezés, talán furcsa maga a leves is. De aki szereti a címben szereplő fűszernövényt, biztos, hogy hálásan fogadja ezt a receptet. Amit alig lehet receptnek nevezni, hiszen alig kell bele valami. Bár lehet gazdagabb változatát is készíteni! Gyors, aromás, finom - mindenképpen. Nálunk a románok körében nagyon elterjedt leves, és sosem tudtam elképzelni, hogyan készül. Nos, miután néhány receptet átolvastam, és mindegyik más-más volt, alig hasonlítottak egymásra, megalkottam én is a magam, jócskán leegyszerűsített verzióját. :)
Lestyánleves
Hozzávalók: 2 csokor lestyán, 3 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, só, almaecet, 1 dl-nyi tejföl, pirított kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítése:
A lisztből és az olajból nagyon világos rántást készítünk, megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Miután felforrt, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lestyánt, majd a kevés forró lével elkavart tejfölt. Kb. 5 percig hagyjuk főni, majd félrevesszük. Sóval, almaecettel ízesítjük, pirított kenyérkockákkal tálaljuk. A tetejére is szórhatunk apróra vágott lestyánt.
Készíthető másképp is, leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy csirkeaprólékot (szárnyat, nyakat) főznék puhára, és rizs lenne a betétje. A többi pedig ugyanaz lenne, ahogy fennebb leírtam. De így még nem próbáltam.
EK - 2010/11
5 megjegyzés:
- 4Gyerek írta...
-
nekem van egy másik, krumplis verzióm.
asszem azért szeretem a lestyánt, mert az Apám nem szerette, így nálunk gyerekkoromban száműzve volt. szerencsére nekünk itthon mind bejön.
majd egyszer felkerül hozzám is a pofon egyszerű leves recipéje.
de ezt is elkészítem. - 2010. október 9. 22:54
- Bianka írta...
-
Nagyapám használt sok lestyánt, mert moldovai térségről származott és ott nagyon sokat használták. Érzem az illatát :)
- 2010. október 10. 11:18
- trendo írta...
-
A lestyán nagyon finom. Ha hozzájutok néha, mindig veszek. Kár, hogy nálunk nemigen kapni.
- 2010. október 10. 18:13
- 4Gyerek írta...
-
lestyán az évelő bokor, de nálunk azért egy tél kifogott rajta, s kipusztult.
- 2010. október 11. 17:03
- Unknown írta...
-
A lestyán elég igénytelen,de vízigényes növény. Egy kis tápanyagot ha kap,bőséggel meghálalja.Nálunk a húsgombócos lestyán leves a nyerő!
- 2018. szeptember 19. 21:55
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
nekem van egy másik, krumplis verzióm.
asszem azért szeretem a lestyánt, mert az Apám nem szerette, így nálunk gyerekkoromban száműzve volt. szerencsére nekünk itthon mind bejön.
majd egyszer felkerül hozzám is a pofon egyszerű leves recipéje.
de ezt is elkészítem.
Nagyapám használt sok lestyánt, mert moldovai térségről származott és ott nagyon sokat használták. Érzem az illatát :)
A lestyán nagyon finom. Ha hozzájutok néha, mindig veszek. Kár, hogy nálunk nemigen kapni.
lestyán az évelő bokor, de nálunk azért egy tél kifogott rajta, s kipusztult.
A lestyán elég igénytelen,de vízigényes növény. Egy kis tápanyagot ha kap,bőséggel meghálalja.Nálunk a húsgombócos lestyán leves a nyerő!
Megjegyzés küldése