2010. október 24., vasárnap

Tárkonyos-vargányás krumplileves


A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.

Tárkonyos-vargányás krumplileves

Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony

(tárkony)ecet

a tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.

NÚ - 2019/11.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Mehetnék ebédre :)

Ildy írta...

Egy tányér rendel!:)

Ottis írta...

Nagyon jó a fotó is és gndolom a leves is finom!

Juci írta...

Na ez szuperül mutat, bizony én is megkostolnám!

Kati írta...

Nagyon guszta! ...és milyen jó a fotó is! :-)

Related Posts with Thumbnails

2010. október 24., vasárnap

Tárkonyos-vargányás krumplileves


A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.

Tárkonyos-vargányás krumplileves

Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony

(tárkony)ecet

a tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.

NÚ - 2019/11.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Mehetnék ebédre :)

Ildy írta...

Egy tányér rendel!:)

Ottis írta...

Nagyon jó a fotó is és gndolom a leves is finom!

Juci írta...

Na ez szuperül mutat, bizony én is megkostolnám!

Kati írta...

Nagyon guszta! ...és milyen jó a fotó is! :-)