2010. október 24., vasárnap
Tárkonyos-vargányás krumplileves
A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.
Tárkonyos-vargányás krumplileves
Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony
só
(tárkony)ecet
a tálaláshoz:
tejföl
Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.
NÚ - 2019/11.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2010. október 24., vasárnap
Tárkonyos-vargányás krumplileves
A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.
Tárkonyos-vargányás krumplileves
Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony
só
(tárkony)ecet
a tálaláshoz:
tejföl
Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.
NÚ - 2019/11.
5 megjegyzés:
- Bianka írta...
-
Mehetnék ebédre :)
- 2010. október 24. 11:20
- Ildy írta...
-
Egy tányér rendel!:)
- 2010. október 24. 11:26
- Ottis írta...
-
Nagyon jó a fotó is és gndolom a leves is finom!
- 2010. október 24. 21:20
- Juci írta...
-
Na ez szuperül mutat, bizony én is megkostolnám!
- 2010. október 25. 8:11
- Kati írta...
-
Nagyon guszta! ...és milyen jó a fotó is! :-)
- 2010. október 25. 15:19
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Mehetnék ebédre :)
Egy tányér rendel!:)
Nagyon jó a fotó is és gndolom a leves is finom!
Na ez szuperül mutat, bizony én is megkostolnám!
Nagyon guszta! ...és milyen jó a fotó is! :-)
Megjegyzés küldése