Ez a téma nagyon tetszik nekem, egyedül csak azt sajnálom, hogy tavaly nem én találtam ki ezt:D, bár a Világjáró fazék sem volt éppen rossz ötlet, úgy érzem. :)
Nálam nagyon sok minden készül otthon, és azt mondhatom, mostanra minimálisra csökkentettük a késztermékek vásárlását. És - bár nem vagyunk valami nagy felvágotthabzsolók - amint lesz egy olyan sütőm, aminek állítható a hője, az otthoni felvágottfélék készítésével is megpróbálkozom. Addig maradnak a befőzések, az otthoni pizzák, hamburgerek, a házilag előállított különféle ételízesítők stb, stb, stb...
Most is valami befőzést hoztam. Olyasmit, ami eddig még sosem készült nálam, de idén annál több: ivólevek. Gondolom, mindenki ismeri a Tedi - vagy ahogy Magyarországon hívják, a Kubu - italokat, az én lányaim is szeretik, bár sosem vettem nekik rendszeresen. Nos, hazudnék, ha azt mondanám, hogy saját kútfőből pattant ki az ötlet, hiszen akkoriban tette fel a blogjára egycsipet és Babette is az ivóléreceptjeit, de ettől arrafelé a saját fejem után mentem, és megalkottam a magam receptjeit annak függvényében, hogy mikor mi volt itthon. Eddig három adag ivólevet készítettem, mindegyik más-más, és, szerintem, még fogok készíteni a közeljövőben.
Az első kettő maradék gyümölcsökből készült, a harmadikhoz már direkt hoztam az almát és a szilvát. Az első adagot még kidunsztoltam külön is, a másik kettőt már csak száraz dunsztba tettem. És persze, tartósítószert egyikhez sem használtam. Talán ennek örülök a legjobban, hogy valóban, teljesen adalékmentes valamit tettem el, még a cukor mennyisége is minimális. De jöjjenek már a receptek...:)
Balról jobbra: alma-szilva, barackos-almás és tutti frutti ivólé |
Barackos-almás ivólé
Hozzávalók: 75 dkg alma (magház nélkül, héjastól), 45 dkg sárga vadszilva kimagozva, 1,25 kg őszibarack, 1 citrom húsa és héja, 25 dkg cukor, 3,5 l víz
EK - 2013/8
Tutti-frutti ivólé
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa (hámozva mérve), 30 dkg sárgadinnye, 12 dkg szilva magja nélkül, 20 dkg alma héjastól, kb. 1 kg barack, 1,5 citrom húsa és héja, 15 dkg cukor, kb. 3 l víz.
EK - 2013/8
A fazékban, a legelején |
Alma-szilva ivólé
Hozzávalók: 3 kg zöld alma (savanyú), 55 dkg szilva, 35 dkg cukor, kb. 5,5 l víz
Elkészítése:
Az eljárás minden esetben ugyanaz volt. A gyümölcsöket alaposan megmostam, amit muszáj volt, pl. sárgadinnye, sárgarépa (jó, tudom, ez nem gyümölcs, de na!:) ) meghámoztam, a szilvákat kimagoztam, az almákat negyedeltem és kivágtam a magházukat. Ez utóbbit annál is inkább, mert magyarán: kukacosak voltak. De legalább biztos lehettem benne, hogy nem voltak permetezve! A citromnak lehámoztam a sárga héját, lehúztam a fehér bőrszerű héját, ezt eldobtam, majd a húsát kockára vágtam. A feldarabolt gyümölcsöt kevés vízzel odatettem főni (a sárgarépát egy keveset előfőztem, és csak utána adtam hozzá a gyümölcsöket is), majd kb. 10-15 perc főzés után botmixerrel pürésítettem. Ekkor még öntöttem hozzá vizet és levesszűrőn átpasszíroztam az egészet. (Kb. 1-1 maréknyi eldobnivaló származott belőle.) Passzírozás után tetszés szerint hígítottam - én annyi vizet tettem mindegyikhez, amennyit írtam a hozzávalóknál, de ezt ki-ki ízlése szerint variálhatja - és újraforrástól számítva főztem vagy 10 percig. Ekkor hozzáadtam az ízlés szerinti cukrot (a gyümölcsök mennyiségétől és édességétől függően, ugyebár), ismét főztem egy keveset, majd további - kicsinként adagolt - vízzel beállítottam a sűrűségét. Jól kiforraltam, miközben - nem éppen állandóan, de majdnem - kavargattam, majd tiszta, száraz, üvegekbe töltöttem, ledugaszoltam, néhány percre fejtetőre állítottam őket, és végül mentek a hűtőtáskába (jégakkuk nélkül) szárazdunsztba.
Az első adaggal nem így jártam el, hanem hagytam kihűlni, hidegen üvegekbe töltöttem, ledugaszoltam, majd gyöngyözéstől számítva még 10-15 percig gőzöltem. De végülis ez fölöslegesnek bizonyult, mert úgy néz ki, a szárazdunszt egyedül is pontosan ilyen hatékony.:)
EK - 2013/8
BA - 2018/9.
Alma-szilva ivólé |
6 megjegyzés:
Ügyes és ötletes! Nálunk is még mindig folyamatosan készül az ilyen olyan ivólé. Az áfonya ivólé is nagyon finom, és hamarosan ki fogom próbálni az alma szilva ivólevet is, amit írtál. Amúgy megnéztem a Tedy összetételét, 52% gyümölcsszirup, és van benne guar gumi is :))
Igen, Helga, és 2,5 lej az ára 3,3 dl-nek. Szóval, mindenképpen megéri otthon készíteni. Az alma-szilvát pl. abszolút hullóalmából készítettem, amit édesanyámék pálinkának gyűjtöttek volna össze.
Nagyon praktikusak, főleg ahol kisgyerek van még otthon. Nem a bolti kotyvalékot issza, hanem az egészséges gyümölcsökből készűlt ivólevet!:)
Nekem az ivólevekről minidg a suli menza jut eszembe :)
Nagyon finom és egészséges leveket készítettél
Hat ezek nagyon finomak!!!! Almalevet murokkal mi is keszitunk neha. Nagyon otletesek.
Nálunk most körte szezon van. Még a sárgabarack , ribizli, szeder idején készítettem pépeket, amiket most elővettem. A turmixba bele a megmosott felkockázott körte, egy két kanál pép, szénsavmentes ásványvízzel felöntöm, összeturmixolom, egy csipet citromsav, hogy ne barnuljon és frissen isszuk. Minden nap készítek 1,5 litert...
Megjegyzés küldése