Sütit kértek. Mindegy volt, hogy mi készül, csak édesség legyen. Elővettem legújabb szerzeményemet, a Házi cukrászat című "nagykönyvet", és végiglapoztuk. A csajok minden egyes fotóra ráböktek, hogy azt készítsük, függetlenül attól, hogy keksz vagy habos torta volt. Nekem pedig nem volt mindegy, hogy mit sütünk, mert én tudtam azt is, amit ők nem: nincs egyetlen tojásom sem. Kinéztem valamit, de amikor bejelentettem, hogy el kell mennem az üzletbe tojásért, Kisebbikem olyan bőszen ajánlkozott, hogy velem jön, hogy inkább letettem róla. (Harisnya, vastag nadrág, csizma, pulcsi, sapka, sál, kesztyű, nagykabát, mindezt feladni egy gyerekre - amíg mindezt leírtam, már otthon lettem volna a tojással, szóval, ehhez semmi kedvem sem volt.) Ekkor, mint aki felfedezte a spanyolviaszt, fogtam magam, és azt mondtam: aztamindenit! Hát ezért van annyi blog a neten, hogy én most ne találjak valamelyiken egy tojásmentes sütit? Kockáztatni sem akartam, biztos helyre akartam menni, ezért úgy gondoltam, hogy Kifőztükös társaimnál indítom a keresgélést. Valahogy éppen Renátánál kezdtem, és mit ad Isten, találtam egy Répatorta karobmázzal című süteményt. Átfutottam a hozzávalókat: minden volt itthon (mondjuk, karobpor "éppen" nem), és tojás sem kellett bele. Hát persze, ha már eleve úgy kerestem rá, hogy tojásmentes sütemények.:D A torta receptjén csupán icipicit módosítottam - Renáta tapasztalata alapján, én eleve kevesebb vízzel dolgoztam, és tökéletes végeredményem született. Akkor azt ettük vacsorára: langyosan, hideg tejjel. A férjem odavolt érte, és megrendelte múlt péntekre is, amikor vendégek jöttek. Akkor végül elmaradt, de elkészítettem most csütörtökön is, amikor más vendégeket vártunk. Most módosítottam rajta egy kicsit (többet), de a végeredmény szintén isteni lett. Renáta, köszönöm, mint írtam már, biztos vagyok benne, hogy ezentúl rendszeresen fog készülni nálunk. :)
Leírom mindkét receptet: az első egészségesebb változat, a második, már nem annyira.:P
Sárgarépatorta 1.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg méz, 12 dkg olaj (igen, deka!:)), 1 dl víz, 1 teáskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió, csipetnyi só, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna; a tetejére (nálam): 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj, maradék narancssárga és zöld fondant
Elkészítése: Beáztatjuk a mazsolát forró vízbe. Meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát, majd hozzáadjuk a mézet, a leszűrt mazsolát, az olajat, a vizet, a sót és a fűszereket, majd állandóan kavargatva felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. Félrevesszük, és hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, jól eldolgozzuk, majd a masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Forró sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük. 20 perc után már érdemes tűpróbát végezni. Ha a teteje túlságosan barnulna, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.
Amikor megsült, kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. A csokoládét és az olajat mikróban összeolvasztjuk, jól elkeverjük, és a tortára csepegtetjük. Narancssárga és zöld fondantból (vagy marcipánból) sárgarépákat készítünk és azzal díszítjük. Nálunk a répák mellett sütőtökök is lettek Nagyobbikom által, Kisebbikem pedig - saját bevallása szerint - zöld húsvéti tojásokat helyezett a tetejére. :D:D:D
TORTÁK - 2013.
Sárgarépatorta 2.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 5 dkg aszalt ananász, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg cukor, 2 dl víz, 12 dkg olaj, 1-1 narancs, citrom és lime héja, 1 teáskanál fahéj, 1/2 kávéskanál szerecsendió, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt (ezúttal 8 dkg volt teljes kiőrlésű belőle); a tetejére: porcukor.
Elkészítése: A leírása megegyezik az előzőével, csupán még pluszban apró kockákra vágjuk az aszalt ananászt, a citrusokat nagyon vékonyan meghámozzuk, és a héjakat vékony csíkokra vágjuk. A mazsolával egyszerre adjuk a sütihez. A méz hiánya miatt pedig növeljük a víz mennyiségét. A kihűlt süteményt porcukorral szórjuk meg. Erről nem készült fotó.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. december 3., szombat
Sárgarépatorta
Sütit kértek. Mindegy volt, hogy mi készül, csak édesség legyen. Elővettem legújabb szerzeményemet, a Házi cukrászat című "nagykönyvet", és végiglapoztuk. A csajok minden egyes fotóra ráböktek, hogy azt készítsük, függetlenül attól, hogy keksz vagy habos torta volt. Nekem pedig nem volt mindegy, hogy mit sütünk, mert én tudtam azt is, amit ők nem: nincs egyetlen tojásom sem. Kinéztem valamit, de amikor bejelentettem, hogy el kell mennem az üzletbe tojásért, Kisebbikem olyan bőszen ajánlkozott, hogy velem jön, hogy inkább letettem róla. (Harisnya, vastag nadrág, csizma, pulcsi, sapka, sál, kesztyű, nagykabát, mindezt feladni egy gyerekre - amíg mindezt leírtam, már otthon lettem volna a tojással, szóval, ehhez semmi kedvem sem volt.) Ekkor, mint aki felfedezte a spanyolviaszt, fogtam magam, és azt mondtam: aztamindenit! Hát ezért van annyi blog a neten, hogy én most ne találjak valamelyiken egy tojásmentes sütit? Kockáztatni sem akartam, biztos helyre akartam menni, ezért úgy gondoltam, hogy Kifőztükös társaimnál indítom a keresgélést. Valahogy éppen Renátánál kezdtem, és mit ad Isten, találtam egy Répatorta karobmázzal című süteményt. Átfutottam a hozzávalókat: minden volt itthon (mondjuk, karobpor "éppen" nem), és tojás sem kellett bele. Hát persze, ha már eleve úgy kerestem rá, hogy tojásmentes sütemények.:D A torta receptjén csupán icipicit módosítottam - Renáta tapasztalata alapján, én eleve kevesebb vízzel dolgoztam, és tökéletes végeredményem született. Akkor azt ettük vacsorára: langyosan, hideg tejjel. A férjem odavolt érte, és megrendelte múlt péntekre is, amikor vendégek jöttek. Akkor végül elmaradt, de elkészítettem most csütörtökön is, amikor más vendégeket vártunk. Most módosítottam rajta egy kicsit (többet), de a végeredmény szintén isteni lett. Renáta, köszönöm, mint írtam már, biztos vagyok benne, hogy ezentúl rendszeresen fog készülni nálunk. :)
Leírom mindkét receptet: az első egészségesebb változat, a második, már nem annyira.:P
Sárgarépatorta 1.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg méz, 12 dkg olaj (igen, deka!:)), 1 dl víz, 1 teáskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió, csipetnyi só, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna; a tetejére (nálam): 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj, maradék narancssárga és zöld fondant
Elkészítése: Beáztatjuk a mazsolát forró vízbe. Meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát, majd hozzáadjuk a mézet, a leszűrt mazsolát, az olajat, a vizet, a sót és a fűszereket, majd állandóan kavargatva felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. Félrevesszük, és hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, jól eldolgozzuk, majd a masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Forró sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük. 20 perc után már érdemes tűpróbát végezni. Ha a teteje túlságosan barnulna, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.
Amikor megsült, kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. A csokoládét és az olajat mikróban összeolvasztjuk, jól elkeverjük, és a tortára csepegtetjük. Narancssárga és zöld fondantból (vagy marcipánból) sárgarépákat készítünk és azzal díszítjük. Nálunk a répák mellett sütőtökök is lettek Nagyobbikom által, Kisebbikem pedig - saját bevallása szerint - zöld húsvéti tojásokat helyezett a tetejére. :D:D:D
TORTÁK - 2013.
Sárgarépatorta 2.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 5 dkg aszalt ananász, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg cukor, 2 dl víz, 12 dkg olaj, 1-1 narancs, citrom és lime héja, 1 teáskanál fahéj, 1/2 kávéskanál szerecsendió, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt (ezúttal 8 dkg volt teljes kiőrlésű belőle); a tetejére: porcukor.
Elkészítése: A leírása megegyezik az előzőével, csupán még pluszban apró kockákra vágjuk az aszalt ananászt, a citrusokat nagyon vékonyan meghámozzuk, és a héjakat vékony csíkokra vágjuk. A mazsolával egyszerre adjuk a sütihez. A méz hiánya miatt pedig növeljük a víz mennyiségét. A kihűlt süteményt porcukorral szórjuk meg. Erről nem készült fotó.
Leírom mindkét receptet: az első egészségesebb változat, a második, már nem annyira.:P
Sárgarépatorta 1.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg méz, 12 dkg olaj (igen, deka!:)), 1 dl víz, 1 teáskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió, csipetnyi só, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna; a tetejére (nálam): 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj, maradék narancssárga és zöld fondant
Elkészítése: Beáztatjuk a mazsolát forró vízbe. Meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát, majd hozzáadjuk a mézet, a leszűrt mazsolát, az olajat, a vizet, a sót és a fűszereket, majd állandóan kavargatva felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. Félrevesszük, és hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, jól eldolgozzuk, majd a masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Forró sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük. 20 perc után már érdemes tűpróbát végezni. Ha a teteje túlságosan barnulna, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.
Amikor megsült, kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. A csokoládét és az olajat mikróban összeolvasztjuk, jól elkeverjük, és a tortára csepegtetjük. Narancssárga és zöld fondantból (vagy marcipánból) sárgarépákat készítünk és azzal díszítjük. Nálunk a répák mellett sütőtökök is lettek Nagyobbikom által, Kisebbikem pedig - saját bevallása szerint - zöld húsvéti tojásokat helyezett a tetejére. :D:D:D
TORTÁK - 2013.
Sárgarépatorta 2.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 5 dkg aszalt ananász, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg cukor, 2 dl víz, 12 dkg olaj, 1-1 narancs, citrom és lime héja, 1 teáskanál fahéj, 1/2 kávéskanál szerecsendió, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt (ezúttal 8 dkg volt teljes kiőrlésű belőle); a tetejére: porcukor.
Elkészítése: A leírása megegyezik az előzőével, csupán még pluszban apró kockákra vágjuk az aszalt ananászt, a citrusokat nagyon vékonyan meghámozzuk, és a héjakat vékony csíkokra vágjuk. A mazsolával egyszerre adjuk a sütihez. A méz hiánya miatt pedig növeljük a víz mennyiségét. A kihűlt süteményt porcukorral szórjuk meg. Erről nem készült fotó.
4 megjegyzés:
- Edó írta...
-
A répatorta egyik régi kedvencem:)
- 2011. december 4. 11:02
- sedith írta...
-
Edó, én is szoktam időnként készíteni, de mindig tojásos piskótaszerűséget. De állítom, hogy ez sokkal, de sokkal finomabb, szaftosabb.
- 2011. december 4. 12:46
- trollanyu írta...
-
A répatortát mi is nagyon szeretjük, ez nagyon érdekes recept, tojás nélkül. Mindenképpen kipróbálom, nálunk is túl sok tojás fogy. Ananászosat már próbáltam, nagyon finom.
- 2011. december 4. 13:31
- Kati írta...
-
Még sosem ettem réparortát, de jól hangzik:)
- 2011. december 4. 22:22
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
A répatorta egyik régi kedvencem:)
Edó, én is szoktam időnként készíteni, de mindig tojásos piskótaszerűséget. De állítom, hogy ez sokkal, de sokkal finomabb, szaftosabb.
A répatortát mi is nagyon szeretjük, ez nagyon érdekes recept, tojás nélkül. Mindenképpen kipróbálom, nálunk is túl sok tojás fogy. Ananászosat már próbáltam, nagyon finom.
Még sosem ettem réparortát, de jól hangzik:)
Megjegyzés küldése