2012. október 5., péntek

Fűszeres, sörös kacsasült


Ezt az ételt már elég rég készítettem, de az emléke még most is nagyon eleven. Isteni lett. Hálát adok az új sütőmért! Amíg nem volt, fogalmam sem volt, hogy milyen lehetőségek rejlenek a sütőben sütésben... A recept megjelent az októberi Erdélyi konyhában is.:) 
Fűszeres, sörös kacsasült

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy konyhakész kacsacomb, só, bors, mediterrán húsfűszer, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dl sör; a körethez: 50 dkg krumpli, 20 dkg zellergumó, 5 dkg vaj, 1,5-2 dl tej, só.

Elkészítése: A kacsacombokat jól megmossuk, majd felitatjuk róluk a vizet. Bedörzsöljük sóval és borssal, végül pedig megszórjuk mediterrán húsfűszerrel. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a combokat bőrös felükkel lefele, és hirtelen megpirítjuk őket, majd megfordítjuk, és – szintén nagy lángon – másik felüket is megpirítjuk. Az elősütött húst hőálló edénybe tesszük át, aláöntjük a sört, és lefedve előmelegített 150 fokos sütőbe toljuk. 1,5-2 órán át sütjük-pároljuk, majd 220 fokon fedő nélkül 10 perc alatt szép pirosra sütjük. A körethez a krumplit és a zellert meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult, összetörjük, majd a vajjal és a tejjel együtt habosra kavarjuk.

Tipp: A mediterrán fűszerkeveréket otthon is elkészíthetjük, ha egyenlő arányú fekete-, zöld- és rózsaborsot összekeverünk mustármaggal, szárított hagymával, rozmaringgal, illetve kakukkfűvel, és kávédarálón ledaráljuk.

EK - 2012/10

1 megjegyzés:

Kati írta...

Még sosem ettem sőrrel sült húst, de ki kell próbálnom, mert nagyon guszta:)

Related Posts with Thumbnails

2012. október 5., péntek

Fűszeres, sörös kacsasült


Ezt az ételt már elég rég készítettem, de az emléke még most is nagyon eleven. Isteni lett. Hálát adok az új sütőmért! Amíg nem volt, fogalmam sem volt, hogy milyen lehetőségek rejlenek a sütőben sütésben... A recept megjelent az októberi Erdélyi konyhában is.:) 
Fűszeres, sörös kacsasült

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy konyhakész kacsacomb, só, bors, mediterrán húsfűszer, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dl sör; a körethez: 50 dkg krumpli, 20 dkg zellergumó, 5 dkg vaj, 1,5-2 dl tej, só.

Elkészítése: A kacsacombokat jól megmossuk, majd felitatjuk róluk a vizet. Bedörzsöljük sóval és borssal, végül pedig megszórjuk mediterrán húsfűszerrel. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a combokat bőrös felükkel lefele, és hirtelen megpirítjuk őket, majd megfordítjuk, és – szintén nagy lángon – másik felüket is megpirítjuk. Az elősütött húst hőálló edénybe tesszük át, aláöntjük a sört, és lefedve előmelegített 150 fokos sütőbe toljuk. 1,5-2 órán át sütjük-pároljuk, majd 220 fokon fedő nélkül 10 perc alatt szép pirosra sütjük. A körethez a krumplit és a zellert meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult, összetörjük, majd a vajjal és a tejjel együtt habosra kavarjuk.

Tipp: A mediterrán fűszerkeveréket otthon is elkészíthetjük, ha egyenlő arányú fekete-, zöld- és rózsaborsot összekeverünk mustármaggal, szárított hagymával, rozmaringgal, illetve kakukkfűvel, és kávédarálón ledaráljuk.

EK - 2012/10

1 megjegyzés:

Kati írta...

Még sosem ettem sőrrel sült húst, de ki kell próbálnom, mert nagyon guszta:)