2012. október 13., szombat

Karamelles diótorta

Hagyományos vajas krém volt a kérés, dió ízesítéssel. Nagyon finom lett, bár tejszínhabbal én jobban el tudnám képzelni, mert  mi nem vagyunk a vajas krémek hívei. Valamikor hamarosan kipróbálom tejszínhabbal is.:) Köszönet Marikának a krémhez adott ötletekért, melyeknek folytán megalkottam ezt a finom, különleges krémet.


Karamelles diótorta

Hozzávalók:
- a piskótához: 9 tojás, 15 evőkanál cukor, 18 evőkanál darált dióbél, 6 evőkanál liszt, 1,5 kávéskanál szódabikarbóna, 3 kávéskanál ecet;
- a krémhez: 15+10 dkg cukor, 15+15 dkg dióbél, 10+30 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 evőkanál liszt, 4 dl tej, 25 ml rumaroma;
- a locsoláshoz: 3-3,5 dl víz, 1-2 evőkanál cukor, 10 ml rumaroma
- a díszítéshez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, néhány szem felezett vagy negyedelt dióbél.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos turbó diós piskótát sütünk. Ehhez 3 egész tojást kézi mixerrel habosra keverünk 5 evőkanál cukorral, majd beleteszünk 1/2 kávéskanál sütőport és 1 kávéskanál ecetet, végül pedig beleforgatunk 6 evőkanál dióbelet és 2 evőkanál lisztet. Óvatosan, de alaposan összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt, kb. 24*30 cm-es tepsibe simítjuk, és először 200 fokon, majd néhány perc múlva 180 fokra visszavéve a hőt sütjük 12-15 percig. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez először habosra keverjük a tojássárgáját meg az egész tojást 10 dkg cukorral. Ezután karamellizálunk 15 dkg cukrot, és amikor már szép világosbarna, belekavarunk egy maréknyi dióbelet (az egyik adag 15 dekából), hozzáadjuk a vajat, majd amikor ez felolvadt benne, félrevesszük a lángról, hozzáadjuk a maradék dióbelet (a 15 dkg-ig) és belekavarjuk a habos tojást. Jól összedolgozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A lisztet simára keverjük a tejjel, majd sűrű pépet főzünk belőle, és néha megkavarva ezt is kihűtjük. Közben a maradék vajat mixerrel habosra keverjük, majd felváltva hozzáadagoljuk a többi hozzávalót: a lisztes pépet, a karamelles krémet, a másik adag diót és a rumaromát. Alaposan összekeverjük.
A locsoláshoz a vízben feloldjuk a cukrot és rumaromával ízesítjük.
Ezután meglocsoljuk az egyik piskótát, rákenjük a krém egyharmadát, majd ráhelyezzük a második piskótát, és ezt is alaposan meglocsoljuk. Erre következik a krém második harmada, majd befedjük az utolsó piskótalappal. A maradék krémmel szépen, de nem túl vastagon bevonjuk a torta oldalát, a további maradékot pedig a torta tetején simítjuk el. A díszítéshez habosra kavarjuk a vajat a porcukorral, majd kis lyukú, kerek csővel megmintázzuk a tetejét és az oldalait, majd kisebb fajta csillagcsővel megmintázzuk az élvonalát. Dióbéllel díszítjük tetszés szerint.

ADV. - 2012. 

Néhány megjegyzés a készítéséhez:
- A krémhez szükséges 3 tojássárgáját akár "el is lophatjuk" a piskótáktól úgy, hogy azokhoz csupán 2-2 egész tojást használunk és 1-1 tojásfehérjét.
- Ha nem vagyunk ennyire spórlósak, akkor a sárgája mellől megmaradt fehérjéket hozzáadhatjuk a piskótákhoz, de akkor ajánlatosabb nagyobb méretű tepsiben sütni, hogy ne legyen túl vastag a piskóta.
- Ebben az esetben a krémet is érdemes kissé megpótolni: kicsivel több pépet lehet főzni, illetve több vajat lehet használni.
- Ha valaki szereti az édes tortákat, akkor növelheti a cukormennyiséget.
- Nekem ez volt az első torta, amit ilyen díszítéssel készítettem; lenne mit gyakorolni, finomítani rajta.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon tetszik a tortád, csodálatosan szép! Az íze pedig biztosan nagyon finom !

HajniZoli írta...

Szép torta! Finom lehet ezzel a krémmel! Letesztelném:-)

sedith írta...

Éva, köszönöm!:)

HajniZoli, hajrá!:)

marisz57 írta...

Jó nagy torta lett! Szép, és a karamellás csak finom lehet!Szép ez a díszítés egy háziasszonytól, elsőre meg főleg!

sedith írta...

Köszönöm, Marisz!:)
Azért - bár cukrász tényleg nem vagyok - nem éppen első tortám volt ez, csupán ezt a fajta díszítést próbáltam ki első alkalommal.:)

Györgyi írta...

Kérek egy szeletet:))

sedith írta...

Kovács Janka, :):):):)

Related Posts with Thumbnails

2012. október 13., szombat

Karamelles diótorta

Hagyományos vajas krém volt a kérés, dió ízesítéssel. Nagyon finom lett, bár tejszínhabbal én jobban el tudnám képzelni, mert  mi nem vagyunk a vajas krémek hívei. Valamikor hamarosan kipróbálom tejszínhabbal is.:) Köszönet Marikának a krémhez adott ötletekért, melyeknek folytán megalkottam ezt a finom, különleges krémet.


Karamelles diótorta

Hozzávalók:
- a piskótához: 9 tojás, 15 evőkanál cukor, 18 evőkanál darált dióbél, 6 evőkanál liszt, 1,5 kávéskanál szódabikarbóna, 3 kávéskanál ecet;
- a krémhez: 15+10 dkg cukor, 15+15 dkg dióbél, 10+30 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 evőkanál liszt, 4 dl tej, 25 ml rumaroma;
- a locsoláshoz: 3-3,5 dl víz, 1-2 evőkanál cukor, 10 ml rumaroma
- a díszítéshez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, néhány szem felezett vagy negyedelt dióbél.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos turbó diós piskótát sütünk. Ehhez 3 egész tojást kézi mixerrel habosra keverünk 5 evőkanál cukorral, majd beleteszünk 1/2 kávéskanál sütőport és 1 kávéskanál ecetet, végül pedig beleforgatunk 6 evőkanál dióbelet és 2 evőkanál lisztet. Óvatosan, de alaposan összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt, kb. 24*30 cm-es tepsibe simítjuk, és először 200 fokon, majd néhány perc múlva 180 fokra visszavéve a hőt sütjük 12-15 percig. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez először habosra keverjük a tojássárgáját meg az egész tojást 10 dkg cukorral. Ezután karamellizálunk 15 dkg cukrot, és amikor már szép világosbarna, belekavarunk egy maréknyi dióbelet (az egyik adag 15 dekából), hozzáadjuk a vajat, majd amikor ez felolvadt benne, félrevesszük a lángról, hozzáadjuk a maradék dióbelet (a 15 dkg-ig) és belekavarjuk a habos tojást. Jól összedolgozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A lisztet simára keverjük a tejjel, majd sűrű pépet főzünk belőle, és néha megkavarva ezt is kihűtjük. Közben a maradék vajat mixerrel habosra keverjük, majd felváltva hozzáadagoljuk a többi hozzávalót: a lisztes pépet, a karamelles krémet, a másik adag diót és a rumaromát. Alaposan összekeverjük.
A locsoláshoz a vízben feloldjuk a cukrot és rumaromával ízesítjük.
Ezután meglocsoljuk az egyik piskótát, rákenjük a krém egyharmadát, majd ráhelyezzük a második piskótát, és ezt is alaposan meglocsoljuk. Erre következik a krém második harmada, majd befedjük az utolsó piskótalappal. A maradék krémmel szépen, de nem túl vastagon bevonjuk a torta oldalát, a további maradékot pedig a torta tetején simítjuk el. A díszítéshez habosra kavarjuk a vajat a porcukorral, majd kis lyukú, kerek csővel megmintázzuk a tetejét és az oldalait, majd kisebb fajta csillagcsővel megmintázzuk az élvonalát. Dióbéllel díszítjük tetszés szerint.

ADV. - 2012. 

Néhány megjegyzés a készítéséhez:
- A krémhez szükséges 3 tojássárgáját akár "el is lophatjuk" a piskótáktól úgy, hogy azokhoz csupán 2-2 egész tojást használunk és 1-1 tojásfehérjét.
- Ha nem vagyunk ennyire spórlósak, akkor a sárgája mellől megmaradt fehérjéket hozzáadhatjuk a piskótákhoz, de akkor ajánlatosabb nagyobb méretű tepsiben sütni, hogy ne legyen túl vastag a piskóta.
- Ebben az esetben a krémet is érdemes kissé megpótolni: kicsivel több pépet lehet főzni, illetve több vajat lehet használni.
- Ha valaki szereti az édes tortákat, akkor növelheti a cukormennyiséget.
- Nekem ez volt az első torta, amit ilyen díszítéssel készítettem; lenne mit gyakorolni, finomítani rajta.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon tetszik a tortád, csodálatosan szép! Az íze pedig biztosan nagyon finom !

HajniZoli írta...

Szép torta! Finom lehet ezzel a krémmel! Letesztelném:-)

sedith írta...

Éva, köszönöm!:)

HajniZoli, hajrá!:)

marisz57 írta...

Jó nagy torta lett! Szép, és a karamellás csak finom lehet!Szép ez a díszítés egy háziasszonytól, elsőre meg főleg!

sedith írta...

Köszönöm, Marisz!:)
Azért - bár cukrász tényleg nem vagyok - nem éppen első tortám volt ez, csupán ezt a fajta díszítést próbáltam ki első alkalommal.:)

Györgyi írta...

Kérek egy szeletet:))

sedith írta...

Kovács Janka, :):):):)